RC | Jákobovy barvy - Lindsay Hawdon

By Hanka the bookworm - 21:35:00

Jákob, ze čtvrtiny Rom, ze čtvrtiny Jeniš. Je mu teprve osm let, a přesto jeho život poznamenalo již tolik tragédií, kolik by žádného člověka nemělo potkat za celý život. Utíká. Na nohou boty z pytloviny. Je potřísněn krví. Cizí krví. Ví, komu věřit a komu ne; kdy se schovat a kdy utíkat dál. Píše se rok 1944 a ten malý chlapec se může spolehnout jen sám na sebe, na to, co ho naučili rodiče a na přírodu, která ho obklopuje a stala se mu domovem.


Jákobovy barvy jsou bezesporu knihou, která člověka zaujme už na první pohled. Poetický název ve spojení s krutým tématem a téměř až snová obálka. Navíc to malé D, vyražené na hřbetu knihy, je pro mě stále větší a větší zárukou kvality, protože Domino prostě ví, jaké knihy vydávat.

Román je rozdělen do několika časových i geografických rovin a mapuje sedmnáctileté údobí, které pro Jákobovu rodinu rozhodně nebylo jednoduché. Kromě příběhu samotného Jákoba sledujeme i osudy jeho rodičů, kteří pochází z velice rozdílných společenských vrstev a knihou se míhá celá řada dalších méně či více výrazných postav. Celou knihu tak v podstatě tvoří jakési střípky informací a událostí, které ve finále vedou k jednomu z nejbrilantněji promyšlených příběhů, s jakými jsem dosud měla tu čest.

Autorka disponuje jedinečným umem zcela ztotožnit čtenáře s postavou, o které zrovna čte. Přechody mezi Jákobou matkou Lor pocházející z bohaté rodiny, Jákobovým otcem, který je naopak chudák a konečně samotným Jákobem jsou velice plynulé, byť naprosto rozdílné. Jak už jsem mnohokrát zmiňovala, miluji příběhy psané z pohledu dětí, no a když je hlavním hrdinou takhle silný, a přesto stále dětsky naivní chlapec, platí to dvojnásob. Jákob je na svůj věk velice vyzrálý a věcný, ale přesto svět stále ještě vnímá téměř až poeticky. Příběh jeho rodičů je příběhem opravdové lásky, která překoná všechny hranice; příběhem lásky, které se do cesty postavily snad všechny překážky, které mohly. Kromě nich mě ale zasáhly i osudy mnoha dalších – třeba epizody Cheruba a Loslowa.


Jákobovy barvy se těžce čtou nejen kvůli závažnému tématu, ale i díky autorčinu stylu – a teď prosím informaci, že se „těžce čtou“ nepokládejte vůbec za hanlivé vyjádření. Ba naopak. Autorčin jazyk je velice vytříbený a opravdu až lyrický. A ona lyričnost přidává románu novou dimenzi. Řekněme si upřímně, že na téma holokaustu už bylo odvyprávěno velké množství více či méně dobrých příběhů, ale napsat dobrou knihu a ještě ji napsat noblesně – to už se tak často nevidí. Poetické popisy prokládané surovou realitou jsou podle mého přesně tou kombinací, která zapůsobí na každého.

Nutno podotknout, že v průběhu čtení možná (tak jako já) nabydete dojmu, že absolutně nechápete, co se Vám autorka snaží sdělit. Budete si užívat její jazyk a budete si „užívat“ příběh jako takový, ale je dost možné, že Vám bude dlouho unikat ten „vyšší smysl“ – ono – „co tím chce básník říct“. Nezoufejte však a rozhodně knihu neodkládejte, to právě wow a hlavně porozumění se dostaví až v úplném závěru. Jákobovy barvy jsou totiž jako puzzle. Krásné, dokonalé a celistvé Vám budou připadat teprve tehdy, až ze všech těch jednotlivých dílků sestavíte kompletní obraz. Pak teprve pochopíte, že každá věta, kterou autorka použila, má v knize své jedinečné místo.

Úplně na závěr mi nezbývá než knihu doporučit naprosto všem – bez rozdílu věku, pohlaví či rasové příslušnosti a ráda bych tentokráte vyzvedla i práci překladatelky Petry Krámkové, která si zaslouží neuvěřitelnou pochvalu za práci s tím naším krásným českým (a taky romským) jazykem. 5/5 a prosím, tuhle knihu opravdu nevynechejte.



Slyšeli jste už o Jákobových barvách? Zaujala Vás kniha? Dovedete si občas taky tak vychutnat opravdu náročné romány? Máte pro mě v tomto směru třeba nějaká doporučení? Budu se opravdu moc těšit na komentáře, chyběli jste mi, mí milí čtenáři 💕

Originální název: Jakob’s colours
Překlad: Petra Krámková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 320

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Vítej zpátky! :) U Jákobových barev jsem dlouho váhala, hodně mě lákaly, ale nakonec jsem se do nich kvůli těžkosti tématu nešla. Jinak náročnější knížky jsou určitě potřeba a já si v nich čas od času vážně rochním. :) Na těch se nejlépe rozšiřuje slovní zásoba a zlepšuje způsob vyjadřování. Takové poetické pohlazení po duši, i když náležitě smutné, je třeba knížka Jasno, lepo, podstín, zhyna. Jazykově zajímavá je také Pálenka (Prózy z Banátu) od Matěje Hořavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Wish :) Já bych to být tebou možná ještě přeci jen přehodnotila, nechat si utéct tuhle knihu je rozhodně opravdu škoda. Jasno, lepo byla kniha, na kterou jsem si jednu dobu pěkně brousila zuby, takže se díky tobě právě znovu dostala do popředí mého zájmu :) a Pálenku mám taky na TBR seznamu :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Nádherná recenze, Hani, to je comeback jak má být :) Těším se na všechny nové články a také na to, že se snad brzy uvidíme osobně a užijeme si to naplno a bez starostí. Mám spoustu novinek a věřím, že Ty taky. Moc jsi mi chyběla! :) Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, ty seš prostě zlato, viď? :) Myslím, že toho teď budeme mít obě hodně na srdci, takže srpen bych viděla jako reálný, co ty na to? :)
      měj se krásně

      Vymazat
  3. Strašné dlouho jsem přemýšlela nad knihou samotnou. Ale nevím. Porad mě něco drží zpět. Nevím jestli do toho mám jít. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, já bych neváhala, je to opravdu jedna z knih, která tě prostě čtenářsky posune :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Dobre, takže sa musím upokojiť, rozdýchať to...fajn, môžem písať :D Hanká, toto bola THE BEST REVIEW, akú som kedy čítala O.o Toľko citu, toľko hier so slovami, ach, ja fakt neviem, čo napísať, bola brilantná! V Domine s teba musia mať veľkú radosť, si úžasne talentovaná recenzentka a obdivujem ťa ^.^ A ver, že táto kniha sa musí ku mne dostať, po takejto skvelej, skvostnej recenzii o tom ani nepochybujem :D Ďakujem za tip, za zážitok! A vitaj späť♥^.^♥ Dúfam, že nám teraz svojimi článkami nedáš vydýchnuť, tak sa na ne tešííím :D A musím opäť pochváliť i fotky, sú čerešničkou na torte ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monyyyyy <3 ty jsi takové sluníčko, že to nejde vyjádřit, přesně po tomhle se mi poslední dva měsíce táááák stýskalo :) Doufám, že si k tobě kniha jednou najde cestu, protože je to opravdu titul, který stojí za pozornost :) Já taky doufám, že budu na blogování více času, nicméně se obávám, že 15 článků měsíčně už to asi opravdu nebude :D :)
      Měj se krásně a ještě jednou neskutečně děkuji za krásná slova a podporu :)

      Vymazat
  5. Jákobovy barvy jsem si zapomněla připsat na seznam, a tak děkuji za připomenutí. Parádní recenze! Těším se na další tvé články, chyběla jsi mi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Ivet, budu moc ráda, pokud je jednou u tebe na blogu objevím :) A mockrát díky za krásná slova a podporu, jste všichni tak neskutečně hodní :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Hani, tak dlouho vyhlížím Tvůj další článek a stálo to za to. Úžasná recenze, já rozhodně knihu připisuji na seznam. Přeji krásné léto a těším se na Tvé další články. S pozdravy Z :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, mockrát děkuji, jak už jsem psala holkám - díky za podporu, jste všichni vážně báječní :) Doufám, že se máte doma všichni krásně, též užívejte léta :)

      Vymazat
  7. Nádherná recenze! Fakt! Úplně jsi mi tu krásnou knížku připomněla. A ty ilustrační fotky se ti moc povedly!

    Já už o téhle knížce psala, nevím, jestli jsi ten článek četla, ale sdílíme společné dojmy. Silný, emocionálně vyčerpávající a přesto tak nějak nabíjející knižní zážitek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, hrozně moc děkuju, jak za komentář, tak za zprávy, neuvěřitelně jsi mě nabila energií :) Tvou recenzi jsem četla - byla úžasná, jak jinak :) a naprosto souhlasím :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Téda, vyfotila jsi k tomu vážně nádherné fotky :) Jsem z nich úplně unešená! :)A recenze taky moc povedená, samozřejmě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mockrát ti děkuju, od tebe pochvala vždycky potěší :)
      Měj se krásně

      Vymazat