RECENZE | Sůl moře - Ruta Sepetys

By Hanka the bookworm - 20:23:00

Čtyři lidé, čtyři příběhy, jedna loď. Píše se rok 1945 a válka je téměř u konce. U Východního Pruska se tisíce uprchlíků snaží dostat do bezpečí a získat svobodu. Mezi nimi tři z hlavních protagonistů příběhu – Emilia, Joana a Florian. Každý si s sebou nese vlastní břímě v podobě obrovského tajemství. Válka je spojí a jejich jediným cílem je dostat se na obří loď Wilhelm Gustloff, která slibuje spásu pro tisíce lidí…


Sůl moře a Ruta Sepetys, to jsou pojmy, o kterých snad loni něco zaslechl každý z Vás. Knize se dostalo enormní reklamní podpory a není se co divit. Autorka už má za sebou dva velmi úspěšné tituly – Potrhaná křídla a ještě slavnější V šedých tónech. Sůl moře je navíc překrásně zpracovaná kniha, která ke koupi svádí už jen svou obálkou. Vzhledem k tomu, že já už od Ruty četla právě V šedých tónech, nemohla jsem si nechat ujít ani její v pořadí třetí knihu.

Příběh čtyř mladých lidí se odehrává na pozadí reálné válečné katastrofy – potopení lodi Wilhelm Gustloff. Na autorce se mi velice líbí, že si pro své knihy vybírá méně známé historické události, které stylem, jakým píše, zpřístupňuje mladým čtenářům. V knize V šedých tónech se zaměřila na gulagy, které byly „trochu“ upozaděny koncentračními tábory, tady zase „oprášila“ největší námořní katastrofu v celých dějinách, která byla zastíněna slavným Titanicem. Wilhelm Gustloff se stal zkázou pro více jak 9000 lidí, Titanic přitom připravil o život „pouhých“ 1500. Kniha Sůl moře je vyprávěna právě z pohledu oněch čtyř hrdinů. Kapitoly jsou velmi kraťoučké, což mě osobně dost rušilo a na tento způsob budování děje jsem si musela zvykat téměř polovinu knihy. Ruta Sepetys umí skvěle vykreslit své charaktery, problém tedy určitě není v tom, že byste se v jednotlivých postavách nevyznali, jen mi zkrátka vadilo, že jakmile jste se dozvěděli něco málo o jednom z hrdinů, hned jste skočili jinam. Informace proto byly dosti útržkovité. Jakmile se ale příběh všech čtyř spojil dohromady v jeden celek, začala celá ta mozaika najednou dávat dokonalý smysl a krátkost kapitol měla naopak za následek neskutečné zrychlení děje, což jen umocnilo konečné události.

Jak už jsem řekla, vedle skvělých námětů příběhů jsou autorčinou silnou stránkou zejména silní hrdinové. Jejich charaktery umí bravurně prokreslit už od prvních stran a každému do vínku přidá zajímavé vlastnosti, díky kterým se stávají jedineční. Kromě hlavních hrdinů věnuje značnou pozornost i vedlejším postavám, jež se rovněž snadno zaryjí do vašich srdcí. Já třeba nikdy nezapomenu na sirotka Klause, básníka v botách či pardon Evu a asi mi dáte zapravdu, že zapamatování si vedlejších postav není v knihách úplně běžné. Z hlavních protagonistů pravděpodobně mnohé zaujme kontroverzní Alfred. Já se tedy rozhodně nestala jeho fanynkou a stále si tak docela nejsem jistá jeho postavením v celém příběhu, nicméně musím uznat, že jako hlavní hrdina je velice zajímavý. Prochází značnou proměnou a možná ho Sepetysová záměrně použila jako odstrašující příklad pro mladé čtenáře. Fanatismus jakéhokoliv druhu prostě navždycky zůstane děsně nebezpečný. Musím uznat, že jako postava na mě působil možná ze všech nejreálněji, tím ale neříkám, že si ostatní nedokáži živě představit. Joanu, Emilii i Floriana je velmi lehké milovat a zejména osud nejmladší z tohoto trojlístku chytne za srdce – Emilia je v mých očích pravou hrdinkou.

Autorčin sloh je velmi specifický. Umí nevídaným způsobem skloubit svižný „nenáročný“ styl s vážným tématem. Do rychlého sledu událostí zároveň dokáže sem tam přihodit krásnou metaforku či jinak poeticky pojatý úsek, aniž by zpomalila tempo či nějak vyrušila čtenáře od čtení. Dále musím docenit, jak moc má všecko promyšlené. V knize naleznete celou řadu velmi silných momentů, ale i úsměvných detailů. Sůl moře je podle mého jednou z těch knih, ve kterých při opakovaném čtení najdete zase něco navíc, co autorka umně schovala mezi řádky. Pro mě osobně zůstávají nejkrásnějšími momenty knihy úvodní věty jednotlivých protagonistů, které na konci díla dostávají zcela jasný smysl. Kladně hodnotím i fakt, že tentokráte dovedla Ruta svůj příběh skutečně do cíle, kterého se třeba ve V šedých tónech nedočkáme. Fanoušky jejího předchozího díla jistě potěší i zmínka o Lině, což je hlavní hrdinka právě knihy V šedých tónech.


„Byl to ten typ chlapa, který se podívá na fotografii na zdi, a místo aby si ji prohlížel, dívá se na svůj odraz ve skle.“

Celkově jsou Sůl moře i ostatní autorčiny knihy naprostou špičkou v YA žánru. Mohou směle konkurovat i „dospěláckým“ dílům a díky půvabným obálkám a čtivému textu k sobě dokáží nalákat spoustu čtenářů. V celé recenzi jsem víceméně pouze chválila, proto Vás možná zarazí, že jsem knize udělila „pouhé“ 4/5. Hlavní výtku mám k rozdělení díla na tak krátké kapitoly, myslím, že zejména začátek by ty kapitoly snesl určitě delší a dále se dospělí (a války znalí) čtenáři musí připravit na to, že je kniha přeci jen primárně určena mladší věkové skupině. Asi si ale neumím představit nikoho do 25 let, koho by kniha nenadchla a ani vy starší () neváhejte a Sůl moře zkuste, věřím, že si totiž dovede získat i Vás a pokud ne kniha samotná, pak určitě minimálně autorka; tak milý člověk musí být sympatický prostě každému.

Jak se Sůl moře líbila Vám? A co ostatní autorčiny knihy? Zajímal by mě zejména názor někoho, kdo četl Potrhaná křídla, což je jediný titul, který jsem od Ruty zatím nečetla. Dejte mi také vědět, jestli jste četli nějaká další díla, kde je středobodem námořní katastrofa. Mějte se krásně, moji milí. ♥

Originální název: Salt to the sea
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352

  • Share:

You Might Also Like

27 komentářů

  1. Haničko, špičková recenze a ta druhá fotka? Představ si tu ode mě miliardu srdíček, jo? Jinak ke knize - Ty víš, jak strašně moc mě Sůl moře dostala, takže přestože je to slohově trochu jednodušší čtení cílené na mladší ročníky, cením ji fakt vysoko. Navíc, mně právě ty extra krátké kapitoly strašně vyhovovaly, takže u mě to bylo jasných 5 hvězd. Kolem dokola, patřím k těm stařešinám, které Ruta dokázala dostat, a i její další knihy mě opravdu moc bavily, takže se můžu podepsat pod tu všeobecnou oblíbenost této autorky.
    Recenze skvostná, fotky nádherné, díky Ti za hezké večerní počtení a pohlazení na duši a měj se moc pěkně! :*)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ta druhá fotka je prostě neskutečná, já si to snad vytisknu :D

      Vymazat
    2. Kristýnko, moc ale moc děkuju, tys mi udělala úplně neskutečnou radost :)
      Jsem moc zvědavá na Potrhaná křídla :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Moc krásně napsaná recenze, na neméně krásnou knihu. Mě tato kniha dostala jak se říká dokolen. V jednoduchém psaní, tak silný příběh. A vtom to asi je, že tou jednoduchostí dokáže oslovit mnohem širší publikum.
    Krátké kapitoly mám ráda, takže mě nevadily. Jo a moc krásné fotky děláš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju :) A máš naprostou pravdu, že Ruta dokázala i poměrně jednoduchým slohem zasáhnout.
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Och, Hanka, ja viem, že ti tu často píšem komentáre plné chvál a možno si aj myslíš, že to nemyslím úprimne a len sa líškam :D, no ver mi, že všetko, čo napíšem tebe, či ostatným, myslím skutočne vážne, od srdca, pretože na úprimnosti si zakladám. A pre mňa sa táto recenzia stala tou najkrajšou recenziou, akú som na túto knihu čítala♥^.^♥ Úplne si ma podmanila a viem, že tú knihu potrebujem mať doma a taktiež sa do nej začítať♥
    Ach, ale tie fotky...stratila som slová. Mala by si si ich podpisovať, inak ti ich niekto uchmatne a bude pokladať za svoje :D Ale to hádam nie, no musím povedať, že sú skvostné a tá posledná, tá mi vyrazila dych úplne. Má atmosféru, krásne farby a myšlienku a ja z nej nedokážem spustiť oči. Ako aj Kristýnka píše, asi si ju aj ja vytlačím. Vyzerá tak profesionálne, klobúk dole za obe fotky aj za túto nádhernú recenziu♥♥♥ Maj sa krásne ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, tak překrásně by neupřímný člověk psát nedokázal a věz, že si tvé chvály opravdu moc a moc cením, zejména proto, že sama fotíš i píšeš tak úžasně ♥ Takže milionkrát děkuji a já si zase na oplátku asi vytisknu tenhle komentář, který mě bude navždycky hřát u srdce :) ♥
      Měj se překrásně :)

      Vymazat
  4. Musím také pochvalit fotkym je to opravdu paráda! Já se svým focením telefonem :D Nicméně knihu si všichni chválí a já mám jen jedinou obavu, přeci jen je to YA kniha a nedokáži si představit, že je pro mládež napsaná kniha tohoto žánru a tématu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji a Katy a opravdu netřeba se bát, tohle rozhodně není klasická YA autorka, rozhodně nečekej trapný a předvídatelný trojúhelník či akční scény na pokraji uvěřitelnosti. Sůl moře je rozhodně knihou na úrovni, jen má přidanou hodnotu v tom, že si ji mohou přečíst i mladší čtenáři :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Díky za skvělou recenzi! Navíc se přidávám k ostatním - nádherné fotky. <3 Já jsem měla možnost zahlédnout Rutu na Humbooku, schválně říkám zahlédnout, protože se na ni šel podívat snad každý, místnost byla poměrně plná a vydýchaná. A i přes fakt, že mě YA moc nezajímá, vydržela jsem ji poslouchat asi čtvrt hodiny, než mě zalil pot až na zadku. :D

    Mluvila právě o této knize a vím, že jsem si říkala, že je to velmi sympatická osoba a že bych mohla a chtěla dát jejím knihám šanci. Zvláště když mám doma V šedých tónech (ještě jsem ji ale nečetla). Z YA už mám trochu "strach", přeci jen dávno nejsem cílovka a někdy mi ty knihy přijdou příliš... jednoduché?

    Ale po Tvé recenzi mám potřebu tyhle pocity hodit za hlavu a Sůl moře si aspoň půjčit v knihovně, když nic jiného. :)

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju ♥ Ano, tahle informace o nedýchatelnosti už se ke mně donesla. Nicméně Ruta je zkrátka úžasný člověk, ze všech reportáží, které jsem četla čiší chvála a i rozhovory na YT měla úžasné. Je moc milá i moudrá :)
      Myslím, že ani V šedých tónech ani Sůl moře tě nezklamou. To téma je vážně silné, stejně tak jako charaktery, styl psaní je možná na první pohled jednodušší, to ale nijak neschazuje příběh sám, naopak - zalíbí se díky tomu i mladším čtenářům. Myslím, že se ti knihy budou líbit. :)
      Měj se krásně a jsem moc ráda, že (nejen) tebe moje recenze trochu nakopla :)

      Vymazat
  6. Já jsem se zatím k těm dalším autorčiným knihám nedostala, ovšem víš, že Sůl moře se mi moc líbila. Ty krátké kapitoly mi taky vadily, ale tak chápu, že to má být primárně čtivé. Já jsem čtenář v tomhle ohledu nevybíravý a jestli má kniha milion kapitol nebo je psána v jednom bloku, je mi celkem šumák, hlavně když obsah je dobrý.

    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to taky není úplně stěžejní, ale zkrátka mi to nevyhovovalo, což je samozřejmě subjektivní záležitost, jinou větší výtku ke knize ale nemám, takže souhlasím s tvým nadšením :)
      Taky se měj krásně a těším se, až se dostaneš k dalším titulům :)

      Vymazat
  7. Kdo by o téhle knížce neslyšel? Nicméně i přesto, že jsem na ni zatím všude slyšela jen samou chválu, což se mi koneckonců potvrdilo i u téhle recenze, se nejspíš tak úplně nejedná o téma ani žánr, které bych momentálně vyhledávala. Ale kdoví, třeba jednou, do budoucna, se k ní taky dostanu - nejspíš bych měla :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, jestli budeš mít příležitost, určitě se do knihy pusť, protože tahle kniha vůbec není určena jen pro milovníky historických příběhů nebo YA; já osobně nečtu ani jeden z těchto žánrů a vidíš, jak si mě autorka dokázala podmanit (a to už podruhé!)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Ell: O Rutě jsem už slyšela tolik dobrého, až si říkám, jestli někdo tak dokonalý může vůbec existovat :) Každopádně doma mám stále nepřečtenou krásku V šedých tónech, takže se jdu stydět ;) Ale tvoje krásná recenze mě na Sůl moře dost navnadila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě posuň V šedých tónech někam vysoko na tvém TBR listu, věřím, že si tě autorka taky získá :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Perfektně napsaná recenze :) O knize jsem už přemýšlela. A po tvé recenzi po ní asi určitě sáhnu. Jen mě děsí to YA... Ale snad to bude doré :D A od autorky jsem zatím nic nečetla. Ani jsem něvěděla, že vydala ještě jiné knihy :D Takže když se mi bude líbit tahle, poohlédnu se po těch prvních :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, Ivet a opravdu věřím, že tě autorka nadchne. To škatulkování do YA v tomhle případě není úplně nejšťastnější, protože odradí mnoho dospělých čtenářů, i když věřím, že se autorčiny knihy zalíbí i jim. Tak se nenech odradit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. Hani, perfektní recenze, četla jsem hned několikrát. Patřím k lidem, kteří o autorce ani jejím dílu doposud neslyšeli :(. Naštěstí znám Tvůj skvělý blog a tak opětovně děkuji, že mě obohacuješ. Kniha mě z Tvé recenze úplně nadchnula. Tedy vůbec autorčina díla. Určitě některé seženu pro své milované "puberťáky" a určitě si přečtu s nimi. Hani, díky moc! Měj se krásně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, Zdeničko :) Myslím, že sis to naplánovala skvěle a věřím, že si tahle autorka podmaní celou rodinu :)
      Moc Vás všechny zdravím, neměla jsem teď bohužel čas sledovat tvůj blog, takže nevím, co se u Vás děje :( Snad se máte báječně a vše je v nejlepším pořádku :)

      Vymazat
  11. Moc pěkná recenze :) O knize jsem samozřejmě slyšela :) Už ji mám snad věčnost rezervovanou v knihovně, doufám, že se brzy dočkám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :) Přeji, ať na tebe brzy dojde řada, protože tahle kniha tedy rozhodně stojí za to :)
      Taky se měj moc krásně

      Vymazat
  12. Já o knize hodně přemýšlím, jestli ano nebo ne. Bojím se, že mě nebude úplně bavit, jak se do toho plete historie. Ještě uvidím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, Majdi. Já taky nejsem milovníkem historie, a přesto si mě kniha získala. Rozhodně se nejedná o nějakou dějepisnou výpravu, mnohem víc je to normální lidský příběh z nenormální doby.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  13. Moc hezká recenze! :) A vážně obdivuju fotky...!
    Ta kniha vypadá naprosto skvěle... nemám na těžká témata aktuálně úplně náladu, ale zkusím si ji zapamatovat a někdy se k ní vrátit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, Leni :)
      A tuhle opravdu doporučuji, až budeš mít tu správnou náladu, určitě se do ní pusť :)
      Měj se krásně

      Vymazat