PRÁVĚ ČTU | Outsider

By Hanka the bookworm - 16:02:00

Krásné sobotní odpoledne, s novým designem blogu jsem se rozhodla obnovit i některé rubriky, které dlouho spaly. Dnes bych se ráda trošku rozpovídala o titulu, který právě čtu. Outsider je nejnovější kniha Stephena Kinga, vyšla začátkem května u nakladatelství Beta Dobrovský. Ústřední postavou je Terry Maitland, který údajně spáchal hrůzný zločin se sexuálním podtextem. Případ je o to děsivější, že obětí byl malý chlapec, jehož Terry (známý také jako kouč T) trénoval. Vše se zdá být naprosto jasné, existují očití svědkové a na místě činu se našlo velké množství otisků prstů i DNA shodující se s Maitlandovou. Terry ovšem tvrdí, že má neprůstřelné alibi, což mu potvrdí hned několik lidí a dokonce i kamerové záznamy. Kde je tedy pravda? Mohl být jeden člověk ve stejnou chvíli na dvou místech vzdálených od sebe stovky mil?
Jak asi většina z vás ví, Kinga bych bez váhání označila za svého nejoblíbenějšího autora. Vždy mě dokáže ihned vtáhnout do děje a donutí oblíbit si (nebo naopak nesnášet) jeho hrdiny. Nejinak tomu je v případě Outsidera. Prvních třicet stránek bylo sice trošinku pomalejších, pak je to ale až zhruba do třetiny jedna velká jízda. Těch následujících sto padesát stran jsem přečetla prakticky na posezení a byla dojatá, naštvaná i zvědavá zároveň. Autor opravdu zkušeně vyložil karty na stůl a rovnou přihodil i jedno velké eso, které mě posadilo na zadek. Bohužel mé úvodní nadšení pak vystřídaly lehké rozpaky. Do hry vstupuje jedna z postav, se kterou jsme se setkali v Kingově trilogii s detektivem Billem Hodgesem (Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky) a ač tu postavu mám vážně ráda, kniha od té doby jakoby ztratila dech. Nerada bych prozrazovala více než je nutné a navíc mi stále zbývá zhruba sedmdesát stránek do konce, už teď však mohu zhodnotit to, že se vyprávění po skvělé první třetině neubralo právě směrem, kterým bych chtěla.
Outsidera bych prozatím doporučila detektivním nadšencům, jež jsou zároveň otevřeni tak trochu nestandardním vyšetřovacím postupům. Rozhodně se nejedná o klasického Kinga, v této knize určitým způsobem spíše navazuje právě na svou detektivní trilogii, nicméně pro mě trošku méně sympatickým způsobem. No, uvidíme, jaký bude úplný závěr.


Máte Kinga načteného? Jaká jeho kniha Vás zaujala nejvíce, a jaká naopak nejméně? Chystáte se na Outsidera? Dejte vědět v komentářích 💕

Autor: Stephen King
Originální název: The Outsider (2018)
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Rok vydání: 2019
Počet stran: 431

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Od Stephena Kinga jsem zatím četla jedinou knihu, a tím je O psaní. Paradoxně jde snad o jedinou knihu tohoto autora, která vybočuje z žánrů horrorů a thrillerů. Jeho styl psaní je ale rozhodně poutavý a čtivý, takže v budoucnu zřejmě sáhnu po některých jeho typičtějších titulech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak O psaní je pro mě taky velká srdcovka, nejen, že se člověk dozví hodně o jeho životě a myšlení po nehodě, ale je to opravdu i taková příručka, jak "psát", už dlouho si říkám, že až konečně jednou sama zasednu k psaní, musím ji mít po ruce :) Určitě doporučuji i jeho jinou tvorbu - To, Osvícení, Řbitov zviřátek za horory. Duma Key, Nespavost, Pod kupolí, Zelenou míli za mystery a super je třeba i jeho povídková sbírka Čtyři roční doby :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. S Kingem mám tak trochu problém. Některé knihy se mi líbily (Cujo, Nezbytné věci), některé vůbec (Mlha, nebo právě zmíněný Pan Mercedes), takže i když mě tahle kniha podle anotace hodně láká, nevím, zda mě Kingova další detektivka osloví. Počkám si na tvou plnou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za mě Outsider Marcel nakonec spíše ne, být tebou pustím se do jeho klasičtějších děl - Osvícení, Řbitov zviřátek, mohla by se ti líbit ale třeba i Nespavost :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Od Kinga jsem před nějakým časem četla Carrie, která mě ale vůbec neoslovila. Proto zatím nemám chuť zkoušet jeho další knihy, i když věřím, že nemusí být špatné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carrie taky nepatří k mým nejoblíbenějším, ale nelámej nad ním hůl, mám pocit, že jeho tvorba je tak rozmanitá, že ti určitě něco sedne. Co taková Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank? :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Já od Stephena Kinga nic nečetla, ale viděla jsem nová filmová zpracování Carrye a Řbitova zvířátek. Na obojím mi vadilo, že to má takový náboženský podtext... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak Carrie ho má rozhodně i knižně, Řbitov si úplně nemyslím a slyšela jsem, že se adaptace od knihy hodně liší. Zkus jeho povídky Čtyři roční doby, to by ti mohlo sednout :)
      Měj se krásně

      Vymazat