RC | My proti Vám

By Hanka the bookworm - 18:58:00

Pokračování románu Medvědín mapuje měsíce po událostech předešlého dílu. Město je otřeseno, čehož umně využívá jeden zatím nepříliš vlivný politik. Propast mezi Mědvědínem a sousedícím Hedem se zvětšuje, stupňuje se násilí a brzy někdo přijde k újmě. Manipulace i souboj o moc a uznání prostupují celým krajem a ze vší té motanice může jen těžko vzejít jednoznačný vítěz. Nebo snad ano?


Fredrik Backman se proslavil zejména svým debutovým románem Muž jménem Ove (česky Host, 2014), následovala další úspěšná díla, která prozatím vrcholí právě pokračováním Medvědína - My proti vám (česky Host, 2018). Už na podzim tohoto roku se však dočkáme nového románu - Životní terno (anotace zde). Pokud si chcete připomenou mé dojmy z prvního dílu, můžete tak učinit tady.

My proti Vám tematicky navazuje na předchozí knihu, proto bych velmi doporučila, číst je popořadě. Já sama jsem se do této vrhala s jistými předsudky, neb Medvědín je dílo skutečně vybočující. Obě knihy propojuje prostředí, charaktery a autorův neopakovatelný styl psaní. Přesto se ale v něčem zásadně liší. Medvědín působil mnohem víc komorně, Backman se soustředil na jednotlivé scény a osudy svých hrdinů. V My proti vám tuto hranici do jisté míry překračuje a víc se soustředí na město jako celek. Tematizuje politiku a machinace s tím spojené, a také populismus ("politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka, který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí či přehlíží jeho zájmy"). Kniha proto působí velmi nadčasově a pro českého čtenáře familiérně. Autor poukazuje třeba i na velmi jednoduché názorové rozdělení společnosti pomocí vykonstruovaných facebookových konverzací.

Medvědín si své příznivce získal zejména díky způsobu zpracování v literatuře celkem běžného tématu. Ta kniha byla napěchována gradujícím se koktejlem emocí, není se proto co divit, když se čtenář bojí, že se něčeho podobného v My proti vám nedočká. A ona je to pravda. Druhý díl Vás totiž (ač se to zdá nepravděpodobné) dostane do kolen ještě víc než ten první. Už to není jen problém toho nebo onoho, ale celé Skupiny (záměrně s velkým S), celého města. Autor nezapomíná ani na jednotlivce a vrací se k charakterům z předchozí knihy, proplétá je ale v kompaktní síť takovým způsobem, že se najednou zdá, že co udělá jeden, ovlivní celý Medvědín.

Pakliže jste si (tak jako já) zamilovali autorův úderný styl a jste připraveni na smršť emocí zahrnující údiv, nevěřícnost, smutek a slzy, pak uděláte jedině dobře, pustíte-li se do My proti vám co nejdřív. Možná ve Vás nezůstanou detaily z děje, ale atmosféra, hrdinové a pocit, že jste přečetli něco výjimečného jistě ano. Za pochvalu podle mě stojí i povedený překlad Heleny Matochové. 5/5 🌟

Za možnost knihu číst a recenzovat bych chtěla moc poděkovat Aničce z Hostu

Mám tady někoho, kdo už má za sebou Medvědín nebo snad oba díly? Který se Vám trefil do vkusu víc? A co ostatní autorovy knihy? Dejte vědět v komentářích. 💕

Originální název: Vi mot er (2017)
Překlad: Helena Matochová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 440

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já nedávno poslouchala audioknižní Britt-Marii a znovu jsem se do Backmana zamilovala, takže slibuju, že si i jeho další knihy brzy, snad brzy vychutnám. Mohla bych se po nich taky poohlédnout v audio verzi, na to mám teď spíš čas než na čtení jako takové. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takhle poslouchala Babička pozdravuje, a omlouvá se. Namluvila to Zawadská, takže audio je super, nicméně příběh jako takový moc nebyl pro mě. Britt-Marii jsem si teď pořídila ve slevách u Hostu, tak se do ní snad ještě letos taky pustím :)
      Měj se krásně, Vlasti a užívej prázdnin (pokud tedy můžeš :))

      Vymazat
  2. Mé osobně knihy nelákají, ale věřím že můžou být super. Tvoje recenze to dokazuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, třeba jednou změníš názor, protože jsem přesvědčená, že jeho knihy jsou opravdu pro každého :)
      Měj se krásně a děkuju za komentář <3

      Vymazat