RC AUDIOKNIHA | Jezero - Bianca Bellová

By Hanka the bookworm - 22:19:00


Jezero na konci světa, vysychá, umírá a stejně tak krajina, která je domovem Namimu. Ztracenému klukovi, jenž nemá nic než bábu s dědkem. Jako už tolik tápajících duší před ním, vydává se hledat štěstí do světa. Bloudí, nenachází, vrací se. Jezero musí přeplout, obejít a potopit se k jeho dnu, aby pochopil. Bianca do své niterné novely zakomponovala pocit zmaru, smíření i nepochopené lásky.


Nami je nevšedním hrdinou, se kterým se půlka lidí naprosto ztotožní, půlka bude spíše odtažitá. Já bohužel zapadla do druhé škatulky, proto na mě Jezero asi nezapůsobilo tak silným dojmem jako na ostatní čtenáře. Mnohem více jsem se našla v Biančině prvotině Sentimentální román, na který můžete najít recenzi zde. Dle motivů a užitých jazykových prostředků je autorka jednoznačně rozpoznatelná, což mám moc ráda, Sentimentální román ke mně ale přesto promlouval úplně jinak. Viděla jsem tam to sdělení, tu hloubku. Jezero mi nic takového nepřineslo.

Atmosféra je nastřelená více než dobře, zničená krajina, vysychající jezero, na jehož existenci je odkázáno tolik vesničanů, rafinerie ve větších městech, umírající lidé, o které sotvakdo zakopne. Po přečtení (výborně napsané) anotace jsem nabyla dojmu, že i tato oceňovaná kniha se mi zaryje hluboko pod kůži, bohužel se tak nestalo. Dokonce, a to je zcela výjimečný případ, mi nesedly ani vulgarity. Ne, že by v knize překážely, jen jsem neměla pocit, že do příběhu zasahují jakkoliv nosným způsobem.

Celkové vyznění Jezera pro mě tak zůstává hodně rozpačité. Byť oceňuji spisovatelčin um a bohatou fantazii, která i v tomto případě mohla přinést ovoce, zůstávám odtažitá a mám pocit, že mně ani Namimu celá pouť vlastně mnoho nedala. Kvituji ale rozhodně zacyklení příběhu a využití motivu jezera ve všech podobách (okolí, hladina i dno).

Jezero jsem poslouchala díky Audiotéce (můžete mrknout tady) a audioknihu namluvila příjemně Lucie Žáčková. Její hlas se mi k Jezeru hodil, protože má takovou výpravnou atmosféru, zároveň je ale lehce ponurý. Hudební předěly se taky povedly, proto bych Vám tuto formu ráda doporučila. Osobně se domnívám, že zrovna Jezero je novelou, na kterou by si měl každý udělat vlastní názor a opravdu těžko říct, na kterou stranu barikády se zařadíte, tak mu dejte šanci.

Co Vy a Bianca Bellová? Četli jste Jezero nebo její ostatní romány? Dejte mi vědět, co si o fenoménu mladých českých autorek myslíte. Která z těch současných podle Vás stojí rozhodně za to?

Vydavatel: Tympanum
Interpret: Lucie Žáčková
Délka: 5:58 h

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Na knihu jsem párkrát narazila, ale tedy mne moc nenalákala na to, že bych si ji přečetla. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to s ní 50 na 50, za přečtení určitě stojí, ale není pro každého, to každopádně ne :)
      Měj se krásně a děkuju za komentář

      Vymazat
  2. Už dlouho si chci poslechnout (po několikaměsíční pauze) nějakou audioknihu a už dlouho si říkám, že bych se zase měla víc věnovat českým autorům. Myslím si, že v poslední době se do české literatury vrací nějaký druhý dech, nové kouzlo. Jsem ráda, že je tomu tak. Doufám, že se mi třeba povede někdy nějakou českou knihu přeložit a propagovat v zahraničí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teďka v té současné české próze jedu docela hodně a snažím se si co nejvíce rozšiřovt obzory a zároveň tak české autory podporovat, myšlenka propagace v zahraničí je skvělá! Budu držet palce, ale o tebe strach nemám, ty to dotáhneš daleko! :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  3. Taky bych chtěla autorku zkusit, v psané podobě tedy, ale nevím, zda Jezero či Sentimentální román. Další knihy autorky mě nějak víc neoslovily, abych o nich uvažovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě stopro Sentimentální román, ale sto lidí, sto chutí :)
      Budu se těšit na názor, měj se moc hezky, Šári a díky za komentáře

      Vymazat