RC | V dobrém i zlém - Michelle Sacks

By Hanka the bookworm - 15:00:00


Kdo by nechtěl vyměnit přelidněný New York za lákavý švédský venkov? Manželé Merry a Sam rozhodně ano. On rozjíždí novou kariéru, ona se vrhá na domácí práce a zahrada, pečení, vaření a péče o domácnost jsou teď její největší vášní. Navíc je to to pravé místo pro výchovu milovaného syna Conora. Krásný dům, čerstvý vzduch a domov prosycený láskou. Ideál nebo dobře ukrývaná faleš? Všechny střípky do sebe zapadnou teprve tehdy, když mladý přijede navštívit Merryina nejlepší přítelkyně Frank. Jsou tady skutečně šťastní?


V dobrém i zlém je psychothriller, který momentálně okupuje Instagram na všech frontách a není se co divit. Temná obálka a anotace slibující psychologický vhled do jednoho navenek šťastného manželství, to je kombinace, které žádný pravý fanoušek žánru nemůže odolat.

Kniha je vyprávěna z pohledu všech tří postav, nejprve se střídá pouze Merry se Samem, záhy se k nim ale přidává i kamarádka Frank. Naskýtá se nám tak možnost dívat se na totožné událostí z perspektiv všech zúčastněných, což vždycky ráda vítám, protože díky tomuto motivu může autor velmi dobře rozehrát odlišnou psychologii hlavních hrdinů. Tematicky se kniha věnuje především podstatě manželství, přátelství a mateřství, ale rozhodně se neomezuje jen na to. Autorka vhled do této problematiky uchopila velmi surově a jde skutečně až na samotnou hranu. Rozhodně se nebojím označit V dobrém i zlém za kontroverzní sondu do nejhlubších zákoutí lidské duše. Velkou roli totiž hraje jedno tabuizované téma, se kterým jsem se dosud v žádném thrilleru nesetkala a Michelle Sacksové tleskám za to, že se ho nebála v plné šíři ve své knize nadnést.

Pokud je pro Vás důležité, abyste se v knihách dokázali ztotožnit s některým z hlavních hrdinů, pak v této asi narazíte. Sam, Merry i Frank jsou totiž postavy, které jsem si zařadila na svou pomyslnou kandidátku „k odstřelu“. Pro mě je tento aspekt ale v konečném důsledku velkým plusem, neboť umožňuje vhled do psychiky osob, která je na hony vzdálená té mé. Autorka navíc dostatečně prokresluje motivy a tak, ač s nimi jistě nebudete souhlasit, nakonec vlastně pochopíte, že vše má v knize své místo a důvod.

Od thrilleru zkrátka čekáte, že bude čtivý. V tomto ohledu Vás V dobrém i zlém jistě nezklame. Drobnou vadou na kráse jsou ale dialogy, zejména v poslední třetině knihy, které probíhají na vyšetřovací stanici. Jejich zpracování mi nepřišlo dostatečně autentické, na druhou stranu je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o románovou prvotinu mladé autorky, která má před sebou jistě zářnou budoucnost, a ještě jednou jí patří můj obdiv, že se nebála nekonvenčnosti a vrhla se po hlavě do vod témat, o kterých se prostě nemluví.

Tento psychothriller patří rozhodně mezi ty zdařilé kusy žánru. Je skutečně velmi niterný, jde do hloubky a jak se říká, Michelle Sacksová se toho nebojí. Kladně hodnotím zejména samotné téma a psychologické vykreslení postav, drobné výtky bych měla ke stylistice dialogů a rovněž absence uvozovek v přímé řeči není, podle mého, v případě thrilleru nejpříhodnější. Hodnotím ale 4/5 a rozhodně doporučuji k přečtení, zejména příznivcům kontroverzních témat, o kterých jistě budete přemýšlet ještě nějakou chvilku po zaklapnutí knihy.

Za tip na skvělý psychothriller a poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji Marii z Cosmopolisu. Na knihu mrkněte tady.

Zaujala Vás tato novinka? Dáte jí šanci? A co máte na psychothrillerech nejraději Vy? Dejte mi vědět 😊

Originální název: You Were Made for This (2018)
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 296

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Nevím nevím, jestli se k téhle knížce dostanu. Pořád si říkám, že těm psychothrillerům dám šanci, jenže doma mám tolik nepřečtených knih jiných žánrů, že to spíš úplně nadějně nevidím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba někdy...v důchodu :D já takhle zas pořád odkládám klasiku, což mě mrzí...

      Vymazat
  2. kazdy ji chvali jak tak koukam, mozna ji taky zkusim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji dát jí šanci, pokud ti nevadí opravdu surově vykreslené emoce :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat