RC AUDIOKNIHA | Dánská dívka - David Ebershoff

By Hanka the bookworm - 7:30:00

Dvacátá léta minulého století, Dánsko. Manžele Wegenerovy spojuje nejen láska jednoho k druhému, ale hlavně vášeň pro malířství. On kreslí krajinky, ona portréty. Naneštěstí však Greta nemůže najít tu správnou inspiraci, správnou múzu. To se ovšem změní v den, kdy svého manžela poprosí o pomoc při dokončování obrazu jedné operní pěvkyně a Einar si poprvé obleče dámské punčochy…


Dánská dívka vychází ze zcela skutečného příběhu muže, který se ve svém těle necítí být zcela v pořádku a brzy pozná, že se v jeho nitru ukrývá ještě někdo jiný. Famózní knižní zpracování ještě podpořila filmová adaptace z roku 2015 s Eddiem Redmaynem  a Alicií Vikander, která za svůj výkon získala Oscara. Po velmi dlouhé době jsem učinila výjimku a jako první zhlédla právě film. Herecké výkony a zejména ústřední motiv jako takový znovu probudily mou touhu podívat se po románové předloze, přičemž jsem zvolila podobu audioknihy.

Příběh Einara Wegenera, uznávaného dánského malíře, v němž se vlivem různých událostí probudí žena, Lily Elbeová, je více než o čemkoliv jiném příběhem o velké lásce a pochopení. Einarova žena Greta nejen, že do jisté míry zapříčinila Lilyin zrod (i když Lily, byla samozřejmě součástí Einara odjakživa), ale stála po boku svého muže při jakémkoliv jeho životním rozhodnutí. Neméně jde také o osobní zpověď, o odvahu vzepřít se všem společenským konvencím a kuráž najít sám sebe. Dánská dívka je kniha nesmírně silná, emotivní, strhující.

Obě hlavní postavy prochází po čas čtení neuvěřitelným psychologickým vývojem, který autor umně uchopil a precizně si s ním pohrál. Při čtení mě kolikrát až překvapilo, že knihu napsal muž, tak citlivé vyprávění to je. Nejúžasnější je samozřejmě práce na samotném Einarovi, potažmo Lily. Jsou tak stejní, a přesto tak rozdílní. Zajímavou složkou je také minulost obou hrdinů (které ve filmu není věnován větší prostor) a v neposlední řadě i náhled různých doktorů na Einarův „případ“.

Tempo románu je spíše pozvolnější, což odpovídá ladění knihy a jen to podporuje něžnost příběhu. Autor v mnoha směrech věci pouze naznačuje a nechává je v čtenářově hlavě rezonovat; každý je tak může uchopit po svém. Svá sdělení nepředává pomocí slov, nýbrž díky atmosféře, kterou buduje pěkně kousek po kousku. Dialogy působí velmi přirozeně a v místech, kde je třeba jistá naléhavost, jsou to právě ony, kdo ji způsobují. Ebershoff udržuje čtenáře v jistém napětí, jak to vlastně celé dopadne, a přesto se čte Dánská dívka velmi lehce.

Narátorkou audioknihy je zkušená dabérka Dana Černá. Svůj hlas propůjčila třeba herečce Umě Thurman nebo Charlotte ze Sexu ve městě. Musím se přiznat, že právě díky tomu jsem si vytvořila jisté předsudky a trochu jsem se bála, zda zvládne dobře vystihnout citlivost románu. Mé obavy však byly samozřejmě naprosto zcestné. Její podmanivý hlas onu něžnost naopak jen podtrhuje a kvalitativně hodnotím tuto audioknihu jako jednu z nejlepších, jakou jsem dosud měla možnost poslouchat. Atmosféře napomáhají i krátké klavírní vsuvky, které tvoří předěly jednotlivých kapitol.


Dánská dívka zkrátka obsahuje všechno, co v (audio)knize hledám. Neotřelý námět, silné postavy se zajímavým psychologickým vývojem, dobře budovanou atmosféru a hlavně citlivé vyprávění. Více, než o čemkoliv jiném, je tento román příběhem velké lásky. Lásky ve své nejkrásnější podobě. Jak už jsem napsala výše, audiokniha všechny tyto aspekty jen vyzdvihuje a mně nezbývá, než ji moc a moc doporučit. Celkově dnes hodnotím 4,5/5 a to jen proto, že, ač je to zvláštní a neobvyklé, na mě v tomto případě film zapůsobil ještě o malinko víc.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi a rozšíření mých (audio)čtenářských obzorů moc děkuji Bety z Audiotéky. Na knihu určitě nezapomeňte mrknout tady.

A povídejte Vy! Myslím, že Dánská dívka je tak notoricky známé dílo, že se s ním většina z Vás už v nějaké podobě setkala. Vítězí u Vás kniha nebo film? A taky se Vám tak moc líbila? 😊

Vydavatel: Tympanum
Interpret: Dana Černá
Délka: 11:34 h

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Tuhle knížku mám v plánu nějak si pořídit a přečíst už dlouho v jakékoliv podobě. Z tohoto tématu jsem ještě mnoho nenačetla a láká mě, navíc ji všichni hodnotí tak pozitivně. Možná poprosím mamku, ať to sežene jako audioknihu, myslím, že by ji to taky mohlo zajímat. Díky za připomenutí! ^^

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si myslím, že by se vám to mohlo s mamkou líbit oběma :) A audiokniha je skvělá :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  2. Knihu jsem prozatím nečetla, ale chystám se na ni kvůli filmu. Ten je mnohdy chválen více, než kniha samotná a tak jsem no zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí je skvělé, určitě nevynechej ani jedno :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Z knihy jsem měla naprosto stejné pocity. Zaryla se mi do srdce a několikrát si na ni vzpomenu, jak silná a zároveň citlivá byla. Film jsem ještě neviděla, ale díky za připomenutí :) A jako vždy, perfektní recenze a nádherné fotky (hlavně ta první) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, Ivet za pochvalu a určitě mrkni i na film, zejména ty herecké výkony jsou fakt famózní :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Dánskou dívku jsem četla a hodně se mi líbila. Hodně jsem obdivovala Gretu za její přistup. Neskutečná to žena.
    Působivě napsáno, úplně jsi ve mě příběh o Lily probudila :-)

    OdpovědětVymazat