Ostře sledované vlaky - Bohumil Hrabal AUDIOKNIHA

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Vydavatel: Supraphon
Interpret: Kryštof Hádek
Délka: 2:25 h
www.audioteka.cz

Miloš Hrma se zaškoluje na pozici výpravčího na jedné malé vlakové stanici poté, co se pokusil spáchat sebevraždu. Stanicí dennodenně projíždějí ostře sledované německé vlaky převážející zásoby a vojáky z fronty na frontu. V průběhu novely sledujeme především milostné nesnáze hlavního hrdiny na pozadí druhé světové války.

Ostře sledované vlaky a hlavně Bohumil Hrabal – klasik všech klasiků. Tato krátká novela patří pravděpodobně k jeho neznámějším dílům a mnozí ji možná znají i díky oscarové adaptaci v režii Jiřího Menzela v hlavní roli s Václavem Neckářem. Já se k ní dostala až nyní, na střední škole jsem se jí úspěšně vyhnula a přiznávám, že autor mě tenkrát moc neoslovil. Rozhodla jsem se mu ale dát novou šanci v domnění, že když jsem teď „starší a vyspělejší“, dokáži jeho dílo konečně náležitě ocenit. Rovnou však říkám, že ani na podruhé to bohužel nevyšlo, byť jsem si zvolila audio podobu.

Příběh mladého železničáře se odehrává na velice malém prostoru, tudíž ke stěžejnímu bodu vyprávění dochází až na samotném konci knihy. Tam je soustředěna alespoň nějaká akce, ale to mně osobně bohužel nestačí. Přiznávám, že kdybych zrovna nebyla na túře a neměla k poslechu nic jiného, dost pravděpodobně bych se na konec novelky ani nedostala (a to má prosím ta audiokniha asi dvě a půl hodiny). Rovněž válečná atmosféra na mě moc nedýchala, tísnivý pocit se jaksi nedostavil.


Za tak krátkou dobu je také samozřejmě velice těžké alespoň nějakým způsobem přilnout k hlavním hrdinům. Miloš Hrma je nevyrovnaný mladík na prahu dospělosti, který se potýká zejména se svým milostným životem. Sledujeme jeho snahy získat nějakou dívku, většinou se však nechává unášet pouze představami ve své hlavě. Je pod vlivem výpravčího Hubičky, který je nechvalně proslulý svou slabostí pro ženy; mnozí z vás si jistě vzpomenou na legendární scénu s orazítkovanou zadnicí jedné telegrafistky. Ať to vezmu z jakékoliv stránky, postavy mi zkrátka nesedly a ač se najde pár úsměvných momentů, celé to na mě působilo docela sexisticky (a to prosím nejsem žádný puritán :D).

Nejhorší na celé knize pro mě však zůstává Hrabalův styl. Nemusela jsem ho už na střední a teď jsem si to jenom potvrdila. Píše nezáživně, rozvlekle, vůbec se vám do toho nechce. Od takového velikána bych očekávala Styl s velkým S, ale bohužel. Měla jsem velký problém udržet pozornost, takže mi v konečném důsledku kniha nebyla schopná dát to, co by asi měla. Něco na ní přece musí být, když je všeobecně považována za tak stěžejní dílo, ne?


Co mě asi zachránilo před tím, abych knihu odložila, byla právě zvolená audio forma. Knihu namluvil Kryštof Hádek, jehož mám jako herce moc ráda. Myslím, že jeho hlas skvěle seděl k tomuto typu hlavního hrdiny, nicméně ani on to chudák nemohl celé zachránit, protože když vám zkrátka nesedne příběh, styl ani postavy, nedá se nic dělat.

Celkově jsem z knihy velice zklamaná, nutno ale říci, že jsem to tak trochu čekala. Hrabal je zkrátka velice specifický spisovatel a myslím, že ho buďto máte rádi anebo ne a já se řadím do toho druhého tábora. Nechci vás touto recenzí od knihy odrazovat, sděluji v ní pouze svůj vlastní názor a ten je tedy (abych to shrnula) takový, že mě kniha ničím neobohatila. Nic mi nedala, nevidím onen přesah, který by tam asi měl být, ale velkou měrou to vnímám jako svou vlastní chybu, je možné, že jsem tu knihu a Hrabala jako spisovatele prostě nepochopila. Můj konečný verdikt je tentokrát bohužel 1/5.


Jak Vy vnímáte tuto klasiku? Určitě jste něco od Hrabala četli, tak mi prosím dejte vědět, jaký názor na něj máte Vy. Co je na Ostře sledovaných vlacích tak úžasného, že to nevidím? A viděli jste film? Stojí za to? Já mám pocit, že jsem viděla nějakou ukázku, asi v rámci literatury na střední, protože scénu s razítky si dodnes pamatuji. :) Mějte se krásně moji milí a těším se na Vaše komentáře.

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Já jsem Ostře sledované vlaky četla snad ještě na základce myslím? V osmé, deváté? Asi. Taky jsem se toho svým způsobem hrozně bála, protože třináctileté já si řeklo "uugh, nejenom povinná četba, ale ještě navíc česká povinná četba", nakonec jsem ale byla překvapená, protože v té době knížka předčila moje očekávání. Už si vůbec nepamatuju, jak přesně jsem se při čtení/po dočtení cítila, ale pamatuju si, že jsem si říkala, že to nebylo až tak hrozné, jak jsem čekala. Možná to bylo tím, že jsem v té době opravdu byla děťátko a ještě jsem v tom díle nehledala žádné hlubší smysly. A taky jsem nebyla zas tak náročný čtenář v té době, četla jsem jenom Dicka Francise (omg, teď se do mě dostala nostalgická nálada, protože jsem si vzpomněla, jakou jsem měla radost, když jsem dostala úplně první knížku od něj, a pak jsem ji přečetla snad třikrát po sobě.. to byly časy).

    No, je mi líto, že se ti knížka nelíbila. Jedna hvězda mluví za všechno. Snad se ti příští kniha, kterou si vybereš na čtení, bude líbit o moc víc a spravíš si chuť.

    Měj se nádherně. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tobě "tak hrozná nepřipadala" :) Já jsem možná k těm klasikám trošku kritičtější, protože si prostě myslím, že by mi měly něco dát. A tady jaksi nic... Opravdu znám spoustu lidí, co Hrabala doslova hltají, ale já se k nim nikdy nezařadím. Už na střední jsem četla povídku Jarmilka a měla jsem z toho úplně stejný pocit jako tady. Ještě asi zkusím Obsluhoval jsem anglického krále, protože to znám z filmu (který teda ale podle mého není nic moc) a pak spolu končíme :D
      Zážitek s Dickem Francisem mě dost pobavil :D
      No a vzhledem k tomu, že teď čtu Obraz D. Graye, tak si asi dovedeš představit, jak moc jsem si náladu spravila :)
      Měj se krásně, Kačí

      Vymazat
  2. Knížku jsem zatím nečetla, ale dcera ji měla v doporučené četbě a taky s ní měla problém. Když teď tak přemýšlím, myslím, že ani film jsem nikdy neviděla celý. Nevím, jestli si knížku někdy přečtu nebo cokoliv od Hrabala, asi mě to ani moc neláká. Spíš se asi kouknu na filmy v tomto případě.
    Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od Hrabala (do třetice všeho...) ještě zkusím Obsluhoval jsem anglického krále, ale myslím, že mi zkrátka nesedí jeho styl, takže se mi asi nezalíbí ani to...Uvidíme.
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  3. To je docela škoda! Film miluju! Je to vážně český film s velkým F. Jen jsem očekávala odobnou předlohu. Stejně tak úžasnou :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film tedy kouknu :) Možná, že tobě by se předloha líbila, opravdu to v případě této knihy nedovedu vůbec posoudit, nicméně já se hrozně nudila.
      Měj se krásně, Katy

      Vymazat
  4. Já jsem se k Ostře sledovaným vlakům ještě nedostala, ale četla jsem Obsluhoval jsem anglického krále a strašně se mi to líbilo po stylistické stránce, byť pravda, ne všechno, co autor napsal, jsem pochopila. Na tuhle se taky chystám, tak jsem zvědavá, zda mě osloví nebo ne, jako tebe. :)

    Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase chci ještě vyzkoušet Obsluhoval jsem, ale myslím, že já a Hrabal jsme si zkrátka nesedli. Tak jsem zvědavá, co na Vlaky budeš říkat :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  5. Hani, to mě mrzí, ale je to prostě tak... Všechno nemůže sednou každému, ať už jde o významné či neznámé autory. Já tomu v budoucnu šanci rozhodně dám, tak jsem zvědavá, jak to na mě zapůsobí a co na to řeknu. Měj se krásně a přeji při vybírání knih jen šťastnou ruku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem jednou moc zvědavá na tvlj názor, Kristý. Rozhodně je to kniha, na kterou si každý musí vytvořit náhled sám a fakt si myslím, že ti buďto sedne anebo ne a vůbec celkově Hrabal...:)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  6. V rámci výuky jsem viděla film a byl opravdu moc hezký. Ale věřím, že i audiokniha stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film se chystám, ale jak je patrné z recenze - audiokniha za mě ne :)

      Vymazat