Bábovky - Radka Třeštíková

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016
Počet stran: 328

12 žen, 12 bábovek, 12 více či méně propojených osudů. Ve své nejnovější povídkové knize nám autorka Radka Třeštíková přiblíží příběhy manželek, milenek, dcer a hlavně matek. Nechybí motivy těhotenství, nevěry, lásky či zklamání to vše v průběhu jednoho roku.

Bábovky – jedna z nejdiskutovanějších knih roku hlavně díky obrovské mediální kampani, která se kolem nich odehrála. Na jednu stranu se tomu nedivím – témata rozebírána v knize jsou většině žen asi docela blízká, no a díky překrásné obálce a usměvavé autorce, se knížka snad musí prodávat sama. Jak je to ale s obsahem?

Nápad propojit dvanáct povídek o dvanácti ženách, které se více či méně znají, mi přijde hrozně moc originální. Ale… Vzhledem k tomu, že má knížka jen něco přes tři sta stran, dostává pro sebe každá z protagonistek zhruba 25 stran a to pro vystavění kvalitního příběhu bohužel nestačí. Samozřejmě se díky onomu „osudnému“ propojení s postavami setkáváme i nadále, jak postupujeme knihou, jenže to je málo. Až příliš velké množství věcí zůstává otevřeno a nevyjasněno a vzhledem k množství času, které s danou ženou strávíme, si k nim nedokážeme vytvořit dostatečné pouto, což je škoda. Navíc (a to hlavně) se mi zdá, že Radka vytáhla na povrch opravdu tu největší špínu lidí – to jako opravdu každý musí podvádět? Každý musí lhát? Každý musí být nespokojený? Ta kniha je synonymem pro klišé – máme tu kariéristku, zoufalou dceru, hysterickou manželku, která by pro otěhotnění snad skočila i pod vlak, nešťastnou milenku a samozřejmě to musíme říznou i nějakou tou nemocí, pokus o sebevraždu a tak, aby těch stereotypů nebylo málo, že? Anotace slibuje „ironii, humor, bolest, napětí, lásku“ no a já si nejsem tak úplně jistá, jestli jsme s autorem tohoto výroku četli stejnou knihu…


Jak už jsem řekla – postavy jsou děsně prvoplánové a nedostatečně vykreslené. Od knihy jsem opravdu očekávala, že přinese něco nového. Že bude přelomová. Že to bude takové to „oddechové“ čtení povýšené na vyšší level. Toho jsem se však nedočkala. Opravdu na mě působila děsně šablonovitě. Je samozřejmé, že by nás asi nebavilo číst 300 stran o tom, jak jsou všichni šťastní a mají se rádi, ale na druhou stranu tady těch „manželských (i jiných) problémů“ bylo přespříliš. Při každé další hrdince jsem si už jen říkala, tak co zase? Co to bude tentokrát? A taky jsem si po každé další říkala, že horší už to nebude, že tolik klišé neexistuje a ono ejhle, existuje.


No, tak teď jsem knihu asi pohanila, jak jsem mohla. Co ale autorce rozhodně nemůžu upřít, je spisovatelský um. Ta kniha se čte v podstatě sama a Třeštíková rozhodně zvolila velice přiléhavý styl. Každý jednotlivý příběh je podán velice autenticky a přizpůsobuje se postavě. Právě podle stylu velice snadno rozlišíte, že teď vypráví puberťačka a teď zas zoufalá ženská na hlídání dětí… Mnozí totiž psali, že se jim příběhy jednotlivých žen pletly, že se slévaly. Já ale takový problém rozhodně neměla. Za prvé zvolila Radka dosti netypická jména, což možná udělala záměrně, protože kdyby se ty ženské jmenovaly Jana, Lucka a Kačka, aby se popletly daleko snáz než Květa, Johana a Miluška; nicméně to, co je od sebe hlavně odlišuje, je zmíněný styl psaní.


Pro mě osobně byla kniha jedno velké zklamání, ale i tak věřím, že si své čtenáře najde. Podle mého je to skvělá kniha pro ty, kteří čtou méně a koupí si jednu knihu do roka. Docela dobře si umím představit, že to bude právě tato, protože krásně ozdobí knihovničku a mase čtenářek dá přesně to, co chtějí. Pocit, že jsou na tom lidi ještě hůř. Asi to trochu funguje na takové té bulvární úrovni – lidi rádi čtou o špíně ostatních, potřebují mít pocit, že jejich životy, i když šedivé a prázdné přeci jenom ještě nejsou tím nejhorším. Věřím a je mi to líto, že se spousta žen/dívek v některé postavě pozná a pokud ano, rozhodně bych doporučila urychleně něco udělat se svým životem, protože věřte mi, ani jednou z postav byste měnit nechtěli… Náročnější čtenáři se ale bez této knihy podle mého s klidem obejdou. Já jí nakonec udělila 2/5, jednu hvězdu za výborný nápad a druhou právě za autorčin styl.


Jaký je Váš názor na Bábovky? Oslovily Vás? Chystáte se na ně? A co Radka jako autorka? Taky je Vám tak moc sympatická (jako ženská) jako mně? Její facebookové statusy jsou legendární, mimochodem… :)

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Děkuju za vyřešení problému, zda tuhle knihu číst, nebo ne :D
    Hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Achjo. Achjo achjo achjo. Už podle jednoho z tvých komentářů jsem čekala, že tahle kniha nebude úplně na pět hvězd, ale že až takhle? Úplně s tebou teď prožívám to zklamání, a to jsem knihu ani nečetla. A ani číst nebudu, protože jsi mě naprosto odradila. :D Přijde mi to trošku jako Směšné lásky od Kundery — tam se sice postavy neznají, ale je to taky klišé za klišé, špína za špínou, a celkově mi to děsně vadí.

    Doufám, že příští kniha, kterou budeš číst, si zaslouží víc, než dvě hvězdičky, aby sis trochu spravila chuť. Přeju krásný zbytek víkendu, měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, Kačí, já jsem ráda i za knihy, které se mi příliš nelíbily...pomáhá mi to ucelit si názor a zjistit, co tedy vlastně jo a co ne, tříbím si chutě :D
      S názorem na Kunderu se ztotožňuji, nechápu, že ho tolik lidí žere, já četla ze Směšných lásek jen něco a i to mi stačilo, abych autora zatratila...teda, ne tak doslova, ještě mu chci dát (stejně jako Třeštíkové) druhou šanci, ale jako člověka ho fakt nemusím...
      A neboj, na dalších knihách jsem si chuť spravila stonásobně :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Hani, díky moc za recenzi. O této knize jsem uvažovala, ale něco mi na ní vadilo a nakonec jsem si ji nepořídila. Po přečtení Tvého příspěvku jsem za to ráda. Teď už nemám pochyby. Přeju, ať Tě další kniha nadchne. Mě se poslední dobou nějak nedaří takovou knihu najít. K blížícím se narozeninám jsem si ale tři knihy pořídila, takže naděje tu je :).Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Zdeni. Myslím, že jsi opravdu o nic nepřišla, jak říkám, kniha byla plytká a nepřichází s ničím přelomový. Je to kniha pro masy na dovolenou...
      Doufám, že se pak s námi podělíš o dojmy z těch tří a prozradíš, které to vůbec jsou. Ať se líbí!
      Měj se krásně, Zdeni

      Vymazat
  4. Úplne skvelá recenzia, pri ktorej som sa i pousmiala a zlepšila mi náladu :D Krásne si to napísala♥ a asi by ma kniha nebavila :/ Síce osobne som o nej ešte nepočula, zaujala ma obálka i námet, no teraz, keď viem, o čom to celé je, tak nie...toto by som nezvládla...príliš veľa klišé ma zabíja :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, hrozně moc a moc děkuju, udělala jsi mi neskutečnou radost :) Ano, obálka a námět jsou skvělé, obsah už ale pokulhává. Myslím, že když knihu nepřečteš, o nic nepřijdeš :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Když jsem se podívala na obálku a přečetla si anotaci, říkám si: "No páni, to zní jako celkem zajímavý dárek pro někoho k Vánocům"! Ale pak jsem začala číst recenzi a... ou.
    V první řadě máš nejspíš pravdu, že už jen předpoklad, že na každou povídku vychází zhruba třicet stránek, je zkrátka strašně málo prostoru. Navíc já si o sobě a o svém okolí troufnu tvrdit, že jsme celkem nároční a kritičtí čtenáři, takže bohužel.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš v rámci rodiny náročné čtenáře, tak asi nedoporučuju, nicméně jak říkám, ta kniha si spoustu fandů najde, ale právě spíše mezi lidmi, kteří moc nečtou...
      Měj se krásně, Lory :)

      Vymazat
  6. Tak teď jsi za mě dokonale vyřešila, jestli si mám knihu přečíst nebo ne. Malá část mě je zvědavá na tu bolest a strašně prožité dny, ale pak si zase řeknu, jestli to chci opravdu číst.
    Tak snad další kniha bude lepší :) Mám ten dojem, že teď s nimi nejseš moc spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, nechci úplně odrazovat a zdá se, že jsem tady odradila všechny (což je asi logické vzhledem k recenzi), protože pokud tě kniha láká, jdi do ní. Jen si to asi raději půjč v knihovně :) Jak budeš mít náladu :)
      Je pravda, že jsem teď měla několik knih za tři a teď tedy dokonce za dvě hvězdičky, nicméně já to nijak negativně neberu, jak už jsem psala někde výše, tak si tím alespoň tříbím názor :) Nicméně září je na dobré knihy velice bohaté, tak snad to tak bude i nadále, ať Vám můžu raději něco doporučit, než Vás odradit :)
      Měj se krásně, Ivet

      Vymazat
  7. Ajaj... je to škoda, že tě kniha neoslovila. No jsem zvědavá, co budu říkat já, až se k ní dostanu. Mám trošku obavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, třeba se ti zrovna bude líbit :) Budu vyhlížet recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat