TIP | Němci

By Hanka the bookworm - 9:43:00

Jakuba Katalpa je pseudonym české spisovatelky Terezy Jandové, která se svými knihami sbírá jedno ocenění za druhým. Hned za svůj debut Je hlína k snědku? byla nominována na Magnesii Literu a její v pořadí třetí kniha - Němci (o které bude dnes řeč) - získala Cenu Josefa Škvoreckého i Cenu Česká kniha. Román Němci začíná vzpomínkou ženy čekající dítě na tajemnou babičku, která jí, když byla malá, posílala balíčky ze západního Německa. Hrdinka se ji rozhodne vyhledat a pátrá po minulosti záhadné ženy. Brzy zjišťuje, že babička po ukončení učitelského studia odešla do českého pohraničí, kde se seznámila s několika muži... Skrze knihu se nám tak naskýtá pohled do předválečné, válečné i poválečné doby z "druhé strany" - z pohledu někoho, kdo nebyl obětí ani monstrem, ale prostě jen obyčejným člověkem, kterého se válka dotkla zase úplně jinak. Kniha se rovněž zabývá otázkou mezilidských vztahů, odpovědností za vlastní činy, nastiňuje poválečné období vystěhovávání Němců a další důležité milníky naší historie. To vše jakoby mimochodem na pozadí obyčejného příběhu mladé učitelky, která musí najít své místo ve společnosti, jež ji mezi sebe nechce přijmout. Kromě (aspoň pro mě) atraktivních témat, mě na knize bavil zejména autorčin specifický úsporný styl, který jsem si užila úplně stejně, jako když jsem četla její Doupě a knihy Jakuby Katalpy Vám proto bez váhání doporučuji.



Komu se to bude líbit?

·      Příznivcům příběhů obyčejných lidí, které se odehrávají na pozadí velkých dějinných událostí
·    Všem, kdo chtějí zkusit zase trochu jiný spisovatelský styl, pro který je Katalpa skutečně lehce rozpoznatelná
·      Lidem, hledajícím vážnější druh literatury, který je obohatí i o nějakou tu znalost
·     Milovníkům válečné literatury, kteří se na věc chtějí podívat zase z úplně jiného úhlu pohledu

Četli jste něco od Katalpy? Která kniha se Vám zatím líbila nejvíc? A pokud se na ni teprve chystáte - zaujali Vás Němci? Budu ráda, když mi dáte vědět 💕

  • Share:

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Dělám po sto letech objednávku a už mám díky Tobě Němce v košíku <3 Myslíš, že mám vzít rovnou i Doupě, nebo nejdřív zkusit jen jednu knihu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že klidně můžeš obě, jsou dost rozdílné a obě skvělé a mně třeba upřímně Doupě zaujalo ještě o chlup víc :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Tohle si chci přečíst už dloouho. :)

    OdpovědětVymazat