TBR | BookBuddyaThon 2018

By Hanka the bookworm - 10:51:00

Krásné sobotní dopoledne, přichází čas na tradiční měsíční rubriku TBR. Místo toho, abych Vám ale dnes ukazovala, co se chystám číst v průběhu celého měsíce, rozhodla jsem se vyzvat sama sebe (a možná i Vás) k něčemu trochu netradičnímu. Včera totiž odstartoval BookBuddyaThon a jelikož končí skoro na sklonku měsíce, přišlo mi lepší, vytasit se se svými čtecími plány na něj. BookBuddyaThon je týdenní čtecí maraton, jehož hlavní myšlenkou je číst knihy společně s Vaším Buddym - čtecím kámošem. Ke mně se připojila Kačka Chybová, kterou můžete znát z blogu https://books-postcards-geocaches.blogspot.com/ anebo z jejího instagramu @melinda.bookaddict. Tento maraton se skládá z několika výzev, které si nyní projdeme a třeba někoho namotivuji se zapojit nebo alespoň přečíst nějakou knihu s Vaším buddym. Je to totiž vždycky neskutečné zpestření.


Výzva #1 - Přečtete knihu společně se svým čtecím kamarádem
My si s Kačkou pro tuhle výzvu vybraly Němce od Jakuby Katalpy. Obě jsme od ní na začátku roku četly Doupě a debatovaly společně s autorkou na BookClubu, který pořádá Book's calling, proto, přestože nás napadaly i jiné varianty, byla volba poměrně jednoznačná. Ačkoliv má kniha kolem 400 stránek, takže na maraton asi není nejvhodnější, nemám velké obavy, protože autorka používá dost úsporný styl a její knihy se čtou opravdu dobře.

Výzva #2 - Přečti knihu, kterou ti vybral buddy
Kačka mi vybrala thriller Ta přede mnou, což je kniha, kterou jsem dostala k Vánocům a od té doby na ní mám děsnou chuť, jen prostě ještě nebyl ten správný čas. Jsem proto moc ráda, že její volba padla právě na tuhle a jsem sama zvědavá, jak se mi zalíbí, neboť názory jsou (jak už je tak u thrillerů zvykem) dost rozporuplné. Shodou okolností jsem i já Kačce vybrala stejný žánr, tak uvidíme...

Výzva #3 - tady záleží, jak ohodnotíte předchozí knihu - pokud 1-3 hvězdami, čtete knihu s oblíbenou barvou Vašeho kamarádu na obálce, pokud 4-5, čtete knihu s "buzz word", které Vám bylo vybráno (buzz word je slovo, které se často objevuje v titulech knih, nejprofláklejším je v poslední době asi žena nebo dívka)

Pro první variantu mám připravenou knihu Jezero od Biancy Bellové, neboť Kačky oblíbená barva je modrá. V druhém případě budu číst Léto plné neskutečných věcí od Rowan Coleman - právě léto vybrala Kačka jako "buzz word". 

Výzva #4 - Přečti knihu, která se odehrává na místě, které chceš buď ty nebo tvůj buddy navštívit
Pro tuhle výzvu mám připravenou audioknihu Mlčení jehňátek, neboť Kačka by ráda navštívila Ameriku. Výběr byl tedy poměrně široký, chtěla jsem ale do svého repertoáru zařadil právě i nějakou audioknihu, která by mi mohla pomoct stihnout maraton.

Výzva #5 - tady opět záleží, jak jste si vybrali v předchozí výzvě. Pokud jste si vybrali zemi, kterou chcete navštívit Vy, čtete knihu, kterou Váš buddy ohodnotil pěti hvězdami. Pokud zemi, kterou chce navštívit ten druhý, dáte svému buddymu na výběr tři knihy, které si chcete přečíst a on Vám jednu vybere.
Jelikož jsem se rozhodla pro oblíbenou zemi Káti, vybírala ze tří knih (Persepolis, Skoncovat s Eddiem B. a Hrob kolibříka), nakonec se rozhodla pro druhou zmiňovanou a já se nemůžu dočkat, protože Eddieho si chci přečíst už od Světa knihy, kde jsem si knihu pořídila.

Výzva #6 - Přečti něco, co je tvojí "comfort zone" nebo naopak něco, co je pro tebe naprosto odlišné (tzv. "diverse books" teď letí zejména v zahraničí a lze je chápat mnoha způsoby, ať se jedná o knihy s LGBT+ tematikou nebo třeba o knihy ze zemí, které jsou na hony vzdálené tvé kultuře)

Pro poslední výzvu jsem se rozhodla zvolit právě knihu z kultury, která je mi naprosto cizí. Komiks Persepolis mám na své poličce už taky pěknou řádku měsíců. Kdysi jsem viděla jeho animované zpracování, které mě dost dostalo, takže se moc těším, až si příběh konečně vychutnám v knižní podobě. Navíc komiks je vždycky dobrá volba pro readathon.

No a to jsou všechny výzvy a všechny knihy, které bych ráda stihla přečíst od 20. do 27. 7. Samozřejmě se do ničeho nebudu nutit a když něco nestihnu, svět se neboří. Navíc mám ještě spoustu dalších povinností kolem, takže na tento maraton pohlížím střízlivě. Minimálně ale sestavování našich plánů s Kačkou, byla děsná zábava a určitě doporučuji si to jednou za čas s někým, kdo taky rád čte, vyzkoušet. Mějte se krásně a dejte mi vědět, jestli byste takový readathon taky někdy zkusili a jaké knihy z mnou vybraných Vás třeba zaujaly 💕

Tady ještě přikládám odkaz na originální video, ze kterého jsme čerpaly:

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Tak to je perfektní nápad! :) Hodně mě zajímají Němci a Ta přede mnou. Takže jsem zvědavá, jak se ti budou líbit. Jo a taky Mlčení jehňátek. Ať se vám maraton vydaří a všechny knihy se budou líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě na tyhle dvě se z celého seznamu těším asi taky nejvíc :) Děkuju a měj se krásně

      Vymazat
  2. To zní zajímavě. :) Mín někoho k sobě jdu do toho hned. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by se někdo našel, třeba i nějaký blogger nebo instagramer :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Super nápad! Tak budu držet pěsti, ať vše stihneš přečíst či naposlouchat. U mě žádné maratony nemají smysl, už tak čtu veškerý volný čas a víc ho prostě nemám. Ale nezoufám, neboť jednou dítě vyroste a budu mít taky víc času :D
    Budu zvědavá na tvůj názor ohledně Ta přede mnou, četla jsem a po pravdě jsem od knihy čekala víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě vím, že mám mezery, tak se je pokusím zaplnit. Ještě by mohl taky někdo vymyslet nějaký zábavný maraton na školní povinnosti :D to by se mi líbilo.
      Taky jsem zvědavá, právě - někdo chválí, někdo až tak ne :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Já musím říct, že na tyhle knižní marathony obvykle moc nejsem - nejsem rychločtenář a čtu prostě tak, jak se to zrovna hodí. Nicméně tohle vypadá na rozdíl od většiny ostatních projektů, s nimiž jsem se zatím setkala, celkem nápaditě - že bych zkusila něco nového? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lory, já už jsem dlouho žádný nezkoušela a tenhle mě právě zaujal. Chápu lidi, kteří se do žádných maratonů nepouští, protože se zkrátka nechtějí do ničeho nutit. Já ale poslední dobou cítila, že mám ve čtení zbytečné mezery a přišlo mi to škoda, navíc čtení s někým dalším je vždycky skvělá zkušenost a docela i výzva, protože ten druhý čte třeba knihu rychleji, chce s tebou něco prodiskutovat, takže ty čteš místo třeba koukání na videa - nebo tak to mám aspoň já a jsem za to moc ráda :) Nemyslím, že stihnu ty knihy všecky, ale pokusím se a uvidím, jak to půjde :)
      Pokud něco obdobného zkusíš, dej vědět a měj se krásně

      Vymazat
  5. pekna a netradicni vyzva, ale to by na to clovek musel mit vic casu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to právě vyšlo docela hezky, že to nemám teďka tak hektický, chápu, že pro pracující asi nic moc :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Hodně zajímavá výzva, ale já nejsem výzvový typ, takže nic pro mě. Nicméně se těším, až se dozvím, jak jsi se s výzvou poprala a taky se těším na názor na Eddiho, na Ta přede mnou, protože nad ní váhám a na Němce, na ty koukám asi dva roky :) Měj se krásně, Hanko a ať se zadaří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Němce už jsem přečetla a za mě rozhodně ano. Byla to má druhá od Katalpy a zase super. Na Instagramu je kdyžtak můj detailnější názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Zní to skvěle, ale asi bych nenašla žádného buddyho, který by byl ochotný se mnou celý týden jenom číst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba příští rok se mnou :D :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat