RC | Pod zámkem - Maude Julien

By Hanka the bookworm - 0:31:00

Maude Julien byly teprve tři roky, když ji její despotický otec uvěznil v honosném sídle, které zakoupil, aby v něm mohl svou malou dcerku nerušeně vychovávat. Maude bylo zapovězeno chodit do školy i mít kamarády. Všechny znalosti a dovednosti jí vštěpovala matka či otec. Nekázeň byla krutě trestána a denní program malé dívky byl nabitý k prasknutí. Nabývání vědomostí, cvičení, práce na zahradě, hra na několik hudebních nástrojů a v podstatě žádný prostor pro jakoukoliv formu odpočinku, tak vypadal její každodenní život...


Jedinou útěchou malé dívence byla zvířata, která náležela k domu, nicméně otec brzy zjistil, že je velmi snadné Maude skrze ně vydírat. A tak se stala ještě poslušnější, jen aby těm němým tvorům zajistila lepší život, ukradla si pár drahocenných chvil a pobyla s nimi. Všechen tento tvrdý trénink a nespočet hodin učení se, měly jediný cíl. Otec si z holčičky chtěl vychovat nadčlověka, který vydrží cokoliv. Maude tak byla vystavena mnoha způsobům psychického i fyzického trýznění a kvůli dělníkům (kteří z různých důvodů přicházeli jednou za čas do domu) i dalším způsobům týrání.

Autobiografická kniha Pod zámkem je čtením tak silným, že mi podle mého názoru naprosto nepřísluší, hodnotit ji. Proto jsem ani tento článek nepojala jako klasickou recenzi. Příběh malé Maude je výjimečným svědectvím dnes již vyzrálé ženy, která nakonec útrapy páchané rodiči dokázala překonat, vymanila se z područí svého otce a po mnoha a mnoha letech se dokonce stala psychoterapeutkou pomáhající lidem, kteří si prošli něčím obdobným. Pod zámkem je opravdu těžké čtení, doporučuji se však nevyhýbat ani tomuto druhu literatury a hlavně nezavírat oči před faktem, že podobné věci se ještě stále dnes a denně dějí. Byť si autorka prošla něčím nepředstavitelně trýznivým, obávám se, že na světě je mnoho dětí a také žen (protože ať byla její matka jakákoliv, byla také obětí toho nemocného despoty - koneckonců si to uvědomuje i sama Maude - knihu jí dokonce věnovala), které jsou na tom ještě daleko hůře a mnoho z nich se se svými problémy nakonec ani nedokáže vyrovnat. Knihy jako tato jsou nesmírně potřebné a ačkoliv je nutné se při jejich čtení skutečně obrnit, doporučila bych je k přečtení naprosto každému.

Za poskytnutí knihy k recenzi a zprostředkování velmi intenzivní emociální smrště nesmírně děkuji Lucce z Joty.

Zaregistrovali jste knihu Pod zámkem? Čtete podobnou literaturu nebo se jí raději vyhýbáte obloukem? Jakou biografickou knihu jste četli naposledy a která pro Vás byla vůbec nejsilnější? Dejte mi vědět, budu moc ráda!

Originální název: Derrière la grille
Překlad: Jitka Řihánková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Hmm, biografie... Třeba teď mě docela napadá Deník Anny Frankové. To jsem sice četla poměrně dávno a vlastně to není až tak biografie, ale je to síla. Vzpomněla jsem si na to teď, protože jsme byli v Amsterdamu. Dům AF jsme sice nakonec nenavštívili, protože jsem zapomněla zařídit online vstupenky, ale pak jsem si říkala, že toho o ní a o holocaustu už stejně vím možná až moc... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je můj velký trn v patě, neskutečná ostuda, že jsem tu knihu ještě nečetla, takže moc děkuju za připomenutí, Vlasti :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Hanka, krásne si sa s tým popasovala. Keby som bola na tvojom mieste, nedokázala by som napísať ani riadok! Biografické knihy sa recenzujú ťažko, preto ich ani veľmi nečítam, a ak sa k nejakému titulu predsa len dostanem, svoje myšlienky a pocity si nechám pre seba, pretože nie som schopná napísať ani čiarku – takže máš môj obdiv!
    Neviem a ani si nechcem predstaviť, čím si musela úbohá Maude prejsť. Ale musí to byť naozaj veľmi silná žena, pretože sa cez túto traumu dostať a žiť plnohodnotným životom, a k tomu pomáhať aj rovnako zraneným človekom je obdivuhodné a nesmierne krásne. Síce budem plakať ako malé dieťa, už len pri tvojich slovách ma štípali oči, ale aj tak, ak tu bude možnosť po knihe siahnuť, tak si ju zaobstarám. Máš pravdu, netreba pred tým zatvárať oči.
    Ja som nedávno čítala autobiografickú knihu Mengeleho dievča. Teraz neviem, či si ju čítala aj ty, no je to rovnako silný príbeh o jednej obdivuhodnej žene...takže odporúčam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mcokrát děkuju, Mony a ano, recenzovat autobiografie je opravdu nesmírně obtížné. Pod zámkem ale za přečtení rozhodně stojí a já jednou za čas po takových knihách ráda sahám. O Mengeleho děvčeti jsem toho už hodně slyšela, ale ještě jsem neměla tu čest ji čít. Určitě si ji ale hodlám pořídit, myslím, že se mě dotkne tak jako spoustu ostatních :) Děkuju za doporučení.
      Měj se moc krásně :)

      Vymazat