RC | Hračkář - Liam Pieper

By Hanka the bookworm - 19:19:00


Adam Kulakov je úspěšný businessman, který zdědil hračkářské impérium po svém dědečkovi Arkadijovi. Arkadij prožil hrůzy druhé světové války v Osvětimi a osobně se setkal s Mengelem a jeho pokusnými dětmi. Právě tam ho napadlo vyrobit první hračku, která se pak stala tváří úspěšné firmy. Adam dědečkův příběh rád vypráví a nejedenkrát ho použije k dosažení svého cíle. Oba muži, byť se na první pohled tváří spokojeně a nad věcí, ve svém nitru ukrývají tajemství, která zřejmě každou chvílí vybublají na povrch. Spojnicí obou mužů se stane Adamova žena Tess, která bude muset projevit enormní osobní sílu, aby ustála věci, které mají přijít…


Hračkář vyšel už loni na podzim, a protože vím, že nakladatelství Domino má výborný čuch nejen na thrillery, které tvoří většinu jejich produkce, ale také právě na jiné žánry, neváhala jsem a poprosila Danu o zaslání recenzního výtisku. Mé žádosti bylo vyhověno a já jsem nesmírně vděčná, že jsem příležitost k přečtení tohohle literárního skvostu dostala.

Vzhledem k tomu, že je Hračkář dílo dosti útlounké, mi bylo jasné, že autor nebude přespříliš plácat kolem a půjde rovnou k jádru věci, což se také stalo. Příběh je rozehráván ve dvou časových rovinách – přítomnost, ve které se řeší hlavně problémy hlavního hrdiny Adama. Ten má sice krásnou manželku, malého syna a úspěšnou firmu, ani to mu ale ke štěstí zjevně nestačí. Povyražení nachází prostřednictvím mladých milenek a dost často prohýří nesmyslně velké částky, které jeho žena, stojící v čele firmy, pracně vydělává. Druhá rovina je válečná a poodhaluje nám, co prožíval Adamův dědeček Arkadij těšně před válkou, a pak i během ní v Osvětimi. Právě tento příběh je velmi naturalistický a autor rozhodně nemíní svého čtenáře šetřit. Krutou pravdu podává velmi surově a bez příkras, čehož si opravdu cením. Čeho si ale cením ještě mnohem víc, je nejeden opravdu neočekávaný plot twist. Zejména u toho „hlavního“ jsem skutečně zůstala s ústy otevřenými údivem, protože TO jsem tedy opravdu nečekala.

I na velmi malém prostoru dokázal navíc Pieper precizně vybudovat charaktery svých hlavních hrdinů. V průběhu knihy si je jistě velmi brzy zaškatulkujete, ale nenechte se zmást. Vše vždycky není tak černobílé, jak se na první pohled může jevit. Už několikrát jsem v recenzích zmiňovala, že postavy u mě obvykle nebývají tím nejstěžejnějším bodem, tuto knihu bych ale označila za výjimku. Na charakterech mi tentokráte opravdu záleželo a doslova jsem si kousala nehty hrůzou v dějové linii z minulosti a kroutila hlavou znechucením nad chováním Adama v přítomnosti.

Vzhledem k tomu, že je autor novinář a má i zkušenosti s psaním z dřívějších knih, je jeho rukopis velmi lehký a čtivý. Na pravých místech dovede být věcný, jinde zase více emotivní a jeho dialogy působí velmi autenticky, což je zapotřebí vyzvednout vždy, protože není nic horšího, než když nevěříte promluvám hlavních hrdinů. Možná je v tomto případě jistou výhodou i autorova nelehká minulost, která mu snad pomohla být lepším pozorovatelem a posluchačem.

Uf, tak máme za sebou zase jednu z recenzí, která se mi nepsala vůbec lehko. Snad je to pro mě (a zřejmě už i pro Vás) skutečný ukazatel toho, jak moc je Hračkář výjimečná kniha. Po delší době příběh, kterému bez váhání dávám 5/5 a autorovi ještě teď nemůžu odpustit, jak mě převezl. V tom nejlepším slova smyslu samozřejmě. Tenhle román byste si podle mého měli přečíst všichni a věřím, že Vás všechny taky osloví. Vzhledem k převažující lince z přítomnosti je lehce stravitelný i pro „nepříznivce“ válečně literatury a díky krátkosti ho navíc dokážete slupnout za pár hodin. Minimálně pro mě se ale stal něčím, na co už nikdy nezapomenu a řadí se po bok takových válečných pecek jako je třeba Hana nebo Zimní muži. Doporučuji ho moc!

Za poskytnutí knihy k recenzi tímto mockrát děkuji nakladatelství Domino, které se mi pravidelně stará o ty nejlepší čtenářské zážitky. Na knihu se můžete podívat tady.

Zaznamenali jste loni Hračkáře? Četli ho? Co na něj říkáte? Dostal Vás ten plot twist (jak se to sakra řekne česky??) tak jako mě?

Originální název: The Toymaker
Překlad: Jakub Marek
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 240

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Mně psaní recenze občas taky pěkně potrápí, někdy to úplně vzdám a počkám radši do dalšího dne :P
    Každopádně tato recenze se ti ve výsledku určitě moc povedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, Majdi a jsem ráda, že v tom nejsem sama :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. I přes nelehké tvoření je recenze pěkná. :) Já se asi spíš řadím k těm, co válečnou literaturu moc nevyhledávají a nevím jestli bych si tuhle knihu vybrala. Díky tvojí recenzi mě ale zaujala... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Já právě myslím, že by zaujala i ty, co válečnou literaturu moc nevyhledávají, navíc faktem je, že já ji ještě donedávna taky moc nemusela, a pak se objevilo pár skvostů, který můj názor prostě chtě nechtě změnily :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Takhle recenze je naprosto dokonalá. Obsahuje vše podstatné a je poddána strašně "svěže", opravdu se moc hezky čte, kéž bych se taky jednou dopracovala k takovému dílu. :)
    Kniha mě zaujala okamžitě svou obálkou, ale jakmile jsem zjistila, že se jedná o válečnou literaturu, tak už vůbec neváhám a píšu na seznam. Miluji tyto knihy. Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, tak to ti moc, ale opravdu hrozně moc děkuju, strašně si toho vážím a svým komentářem jsi mi vykouzlila neskutečný úsměv na tváři :)
      Obálka je skutečně krásná a obsah ještě lepší, tak jsem ráda, že se do knihy hodláš pustit, rozhodně stojí za to! :)
      Měj se moc krásně a ještě jednou děkuju :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, Hani :) Jsem zvědavá, jak Hračkář nadchne mě :) Ale věřím, že ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Šári, taky věřím, že budeš spokojená a budu se moc těšit na tvůj názor :)
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Výborná recenze, znám ty chvilky, kdy se člověku těžko předává, jak vynikající kniha byla. Hračkář je dokonalost, jak už jsem Ti někde psala, vytvořit něco tak epického na 240 stranách je pro mě jednoduše kumšt. A plot twist mě samozřejmě rozsekal neskutečně, u této knihy jsem fakt vůbec netušila a pak jsem zírala :) Jsem nadšená, že Tě Hračkář taky tak dostal, a přeju spoustu podobně silných čtenářských zážitků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne, úplně mi to vyrazilo dech, pak jsem si říkala, že jsem možná naivka, ale fakt jsem to netušila :) Doufám, že těch čtenářských zážitků budeme mít letos ještě obě plno a jsem přesědčená, že minimálně o některé z nich se nám s radostí postará Domino :)
      Měj se krásně, Kristý

      Vymazat
  6. Hračkáře jsem zatím nečetla, ale těší mě, že ho řadíš na poličku například k Haně. Tu si totiž nejspíš přečtu teď v dubnu, konečně! Dostala jsem ji v lednu k narozeninám, ale já než se k něčemu dostanu, prostě to trvá. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těším na názor, musím mrknout k tobě na blog, ale věřím, že tě nezklame :) Třeba pak dostaenš chuť i na Hračkáře :)
      Měj se moc hezky, Vlasti

      Vymazat