TIP | Magický průvodce městem pod pahorkem

By Hanka the bookworm - 16:49:00


Pasi Ilmari Jääskeläinen vtrhl na českou literární scénu v roce 2015 svým románem Literární spolek Laury Sněžné, který svým způsobem znovu nakopl popularitu magického realismu a zejména vedl k objevení žánru finské podivno. Na úspěch prvního románu navázal v roce 2017 další knihou s ještě krkolomnějším názvem. Magický průvodce městem pod pahorkem sleduje životní osudy šéfredaktora Olliho Suominena, který žije standartní život, má ženu a dítě. Jeho šedivý svět však prozáří založení facebookového účtu, díky němuž se znovu dostane do spojení se svou dávnou láskou, která je nyní slavnou spisovatelkou a nabídne Ollimu svůj rukopis. Záhy poté mizí šéfredaktorova manželka i se synem a na povrch začínají vyvěrat nevyřešená tajemství minulosti. Magický průvodce je kniha velmi inovativní, s netradičními hrdiny i výstavbou děje. Některým se, tak jako mně, možná na začátku bude zdát, že se autor už vyčerpal v Lauře a osudy Olliho se jí nemohou rovnat, nenechte se ale zmást, zhruba od poloviny kniha nabere neuvěřitelný spád. Na knize je také zajímavé, že vyšla s dvěma alternativními konci a záleží jen na náhodě, který se Vám dostane do rukou. Osobně bych ale být Vámi sáhla po tom, končícím slovem Facebook, protože tento závěr je daleko magičtější a podle mého se mnohem lépe hodí k celkovému vyznění knihy.



Komu se to bude líbit?

·                Těm, kdo chtějí zkusit něco naprosto nového
·             Těm, co už jsou znuděni klasickou výstavbou románu a chtějí se vrhnout na něco, minimálně po literární stránce, originálnějšího a složitějšího
·                Milovníkům magického realismu a to právě zejména jeho odnože – finského podivna
·                Vám, kterým nevadí hledat mezi řádky
·                Příznivcům polootevřených konců
·       Obdivovatelům krásných obálek, které dodávají příběhu nový rozměr (všimněte si, že se při natáčení obálky dešťové kapky opravdu krásné třpytí; déšť má v knize velkou symboliku, tak jako ji měl v Lauře sníh)

Četli jste už něco z pera tohohle finského fenoménu? Která z jeho dvou knih se Vám líbila více? Láká Vás finské podivno?

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Kniha vypadá vážně dobře. Mám ráda takovéhle "divné", originální knihy. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostaneš :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Na mě doma ještě pořád čeká Laura, čekám na ten správný čas, ale těším se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude líbit, mně se tedy Magický průvodce líbil o něco víc, ale hrozně se těším, jestli Pasi ještě s něčím přijde. Chci si pořídit ještě tu sbírku Lesní lišky, kde má taky povídku :)
      Měj se krásně, Kristý,
      PS: Přišel ti mail??

      Vymazat
  3. Finská literatura mě docela láká, ale ještě jsem se k žádné nedostala. Na Finsku se mi líbí, že to je Skandinávie, ale taková úplně jiná než ostatní země, svým jazykem, historií i kulturou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takový pocit z toho taky mám :) Jejich literatura je skvělá, ráda bych do toho pronikla víc :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat