RC | Manželský pakt - Michelle Richmond

By Hanka the bookworm - 21:01:00

Mladí novomanželé Jake a Alice dostávají ihned na své svatbě pozvání do exkluzivního klubu zvaného jednoduše – Pakt. Pakt pomáhá svým členům upevnit jejich manželství a udržet je šťastné. Je to jednoduché – zvedejte svému partnerovi telefon, dávejte si dárky, všímejte si jeden druhého, jezděte spolu pravidelně na výlety. Jakea i Alice celý nápad pochopitelně nadchne a chtějí si navzájem znovu stvrdit svou lásku, proto členství přijmou. Noví přátelé, velkolepé večírky a nadměrná pozornost – všechno vypadá zpočátku prostě báječně. Až dokud jednou pravidla Paktu neporuší…


Uzavřené skupiny a sekty, to je něco, se mě asi nikdy nepřestane fascinovat a bavit. Mám pocit, že byť bylo toto téma zpracováno už mnohokrát, rozhodně není vyčerpáno. Když jsem tedy v podzimním edičním plánu Domina narazila právě na tuto novinku, neváhala jsem ani vteřinku.

Téma uzavřené skupiny, která má za úkol uchovat Vaše manželství a učinit jej už navždy šťastným, je nesmírně atraktivní, byť ne úplně nejoriginálnější. S jeho obdobami jsme se mohli setkat už jinde, mně osobně kniha třeba hodně připomněla Kingovu povídku Nekuřáci s.r.o., samozřejmě s tím rozdílem, že v jeho povídce Vás vrchní členové „přesvědčí“ nekouřit. To by mi nicméně vůbec nevadilo, kdyby to autorka dovedla dohnat zpracováním. To se ale tak úplně nestalo…

Tak prvně k postavám. Ona je kariéristka a workoholička, která se bytem sotva mihne a plně se soustředí na svou práci v právní kanceláři. V minulosti sice byla rocková hvězda, tomu už je ale konec. On je dokonalý manžel. Uklízí, vaří, je tolerantní, všímavý, hodný a za každou cenu svou ženu podporuje. Sice má svou práci taky rád, ale pro Alice by se prostě rozkrájel. Vůbec mu nevadí, že je v práci od tří od rána do půlnoci, hlavně, že má (jak nám autorka ráda připomene na každých několika stranách) svou horkou čokoládu. Rozumějte, proti tomuhle „netradičnímu“ pojetí rodinných rolí ve skutečnosti nic nemám, v knize to na mě ale působilo násilně a fakt si nemyslím, že klasický muž smýšlí o ženách a jejich chování tak jako Jake. Takovýho Jakea bych si totiž vzala taky nebo možná ne, asi bych se nudila… Pochválit nicméně musím Michellin um pohrávat si se čtenářem v případě vedlejších postav, jakoby mimochodem u Vás totiž vyvolá předsudky, které následně úspěšně boří. Za to velký palec nahoru! 👍

No a teď ke kameni úrazu knihy – k tempu. To, že se kniha dobře čte, ještě totiž neznamená, že má ten správný spád. Manželskému paktu se čtivost rozhodně upřít nedá, zejména první polovinou jsem doslova prolétla. S tenzí už se to má ale jinak. Já měla pocit, že když už Richmond konečně zařadila tu pětku, jakoby se sama zalekla a zase přibrzdila. Při té příležitosti nám samozřejmě nezapomněla připomenout, že si dal Jake horkou čokoládu nebo že ty dveře, kterými prošel, byly modré. Stručně řečeno – opravdu dobře rozehrané napínavé pasáže střídaly naprosto nepodstatné vycpávkové části, což je hrozná škoda, protože autorka umí pracovat se čtenářovými nervy, to zase jo. 😊

Uvědomuji si, že moje recenze možná působí až trochu moc přísně – to je tak, když máte velká očekávání, která se nenaplní. Manželský pakt totiž celkově není špatná kniha, je to průměrný thriller, kde opravdu dobré chvilky střídá nepodstatný balast, jehož vyškrtání by (minimálně pro mě) znamenalo hvězdu navíc. Téma je určitě atraktivní, autorčina představivost evidentně dost bujná, ale těch ale a kdyby, je tam na mě prostě moc. A to jsem se ani nezmínila o konci, o kterém by se dalo povídat dlouhé hodiny. Poslední dobou však docela fandím polootevřenosti, takže proč ne… Za mě tedy dnes 3/5 a samotnou by mě zajímalo, jaký je Váš názor nejen na knihu samotnou, ale taky na recenzi.  

Přestože z této recenze Danuška z Domina asi nebude nejnadšenější, nesmírně jí děkuji za poskytnutí knihy k recenzi! Ráda bych Vás taky upozornila, že Dominu nedávno vyšla první letošní kniha – Poslední paní Parrishová. Pokud Vás snad zatím minul nový ediční plán, můžete na něj mrknout tady.

Kromě Vašeho názoru na knihu by mě dnes taky zajímalo, jak toto téma vnímáte Vy? Máte načteny (případně nakoukány filmy) s tematikou sekt? Neměli byste pro mě třeba nějaké doporučení?

Originální název: The Marriage Pact
Překlad: Květa Palowská
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 503


  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Přiznám se, že jsem knížku měla v hledáčku, hned jak vyšla, podobné typy knih ráda čtu, ale časem jsem ji na svém žebříčku důležitosti posouvala níž a níž...no a teď po přečtení tvé recenze nevím, zda si knihu vůbec kupovat. Asi si ji jen půjčím v knihovně, ještě uvidím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, jakou budeš mít náladu, Marcel, za mě tedy půjčení stačí, ale některým se třeba líbila hodně :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Tahle tematika jde víceméně mimo mě, abych se přiznala. Ani nevím, jestli na svém to read listu nějaké podobné knížky mám.

    Nicméně na ediční plán Domina jsem koukala nedávno na facebooku a docela mě to zaujalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo já tam mám taky vyhlédnuto pár super kousků, tak se těším :)
      Měj se krásně, Vlasti :)

      Vymazat
  3. Nad knihou jsem jednu dobu přemýšlela, ale námět mě utvrdil v tom, že to asi tentokrát nebude nic pro mě. Ovšem na paní Parrishovou se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy paní Parrishové zatím odolala, ale určitě si počkám na vaše recenze, a pak třeba změním názor :)
      Měj se krásně, Šári

      Vymazat