PRÁVĚ ČTU | Hordubal

By Hanka the bookworm - 22:18:00

Ahoj všichni, právě jsem dočetla Manželský pakt a rozhodla jsem se pustit do další knížky. Nefiguruje sice na mém TBR seznamu na tenhle měsíc, přesto jsem ale věděla, že na řadu určitě přijde neb se čte v rámci Týnina (The Book Talk blog) klubu My čteme. My čteme je online klub, ve kterém čteme klasiku, a pokud byste měli vážný zájem o účast, určitě Týnku kontaktujte na jejím mailu thebooktalkblog@gmail.com.


Teď už ale ke knize. Karel Čapek je opravdovým českým literárním velikánem a já musím říct, že je to bezkonkurenčně můj nejoblíbenější český spisovatel (z dosud žijících mu ale hodně šlape na paty Miloš Urban). Hordubal je psychologický příběh inspirovaný skutečným příběhem Juraje Hordubala, který se po osmi letech vrací domů z Ameriky za ženou. Ta se k němu ale nemá a dcerka ho nepoznává. Hordubal se pak dozvídá, že ho žena podváděla. Tato novela patří do tzv. noetické trilogie, která pokračuje díly Povětroň a Obyčejný život. Já mám vydání obsahující kompletní trilogii, takže když mě Hordubal zaujme, ráda pak budu pokračovat ve čtení😊

Co zrovna čtete Vy? Jak se máte? A studenti – máte už konečně po zkouškách? Mě zítra ještě jedna čeká…

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Hordubal na mě doma taky čeká už hodně dlouho. Jsem hrozná, co se klasiky týče, přečetla jsem z ní vážně strašně málo. Ale ráda bych to napravila, tak snad se letos něco zadaří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám klasiku moc ráda už od střední a myslím, že se mi docela daří, loni jsem přečetla víc jak deset knih, tak snad to letos dopadne obdobně, Týnčin klub dost pomáhá :D
      Budu držet palce, ať letos na nějakou skvělou klasiku taky narazíš :)
      Měj se krásně, Šári

      Vymazat
    2. Já to měla na gymplu právě naopak, tenkrát mi klasiku docela otrávili. Ale měla bych se přes to přenést, že, když je to už 25 let :)))

      Vymazat
    3. Jojo, tak to má většina lidí, já měla to štěstí, že u nás se hodně četlo a to právě klasiku, takže jsem měla spoustu věcí přečteno s předstihem a nemusela to pak číst, protože mi to někdo "nakázal" :)

      Vymazat
  2. Od Čapka jsem četla lecos, tuhle knihu ale zatím ne. :) Užij si čtení... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja právě taky a zatím se mi to moc líbí, miluju čapkův styl a hlavne jeho práci s postavami, jak dovede přesně vystihnout stereotypní českou povahu tím nejzajímavějším a zároveň nejvšednějším způsobem :) Těžko se mi to popisuje :)

      Vymazat
  3. Ahoj Hani, já Hordubala četla jako povinnou četbu ještě v minulém tusíciletí :). Na obsah děje si vůbec nepamatuji, ale vím, že se mi to líbilo a dotklo se mě to. Od té doby jsem už mnohokrát uvažovala, že to musím přečíst znovu, takže díky za tvé připomenutí. Já mám teď rozečteny tři knihy, ale už móóóc dlouho. Převážně dárky pod stromeček. Jedna z nich je Copatá máma od Báry Bečvářové z blogu Nevyléčitelná optimistka. Říkala jsem si, že musím podpořit její houževnatost a odvahu a vůbec mám ráda její vtipné a moudré příspěvky. Zatím mám přečteno pouze pár kapitol, ale kniha se čte dobře, tak jsem zvědavá na celkový dojem. Měj se moc hezky, Hani :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to zatím taky moc líbí a předpokládám,že to bude právě jdno z těch děl,u kterých si taky za chvíli nevzpomenu na obsah,ale přesto ve mně zůstane :)
      Jsem zvědavá na tvůj názor na Mámu,doufám, že se třeba objeví na blogu. Myslím, že mně by to moc blízké nebylo,ale lidi ji dost chválí, tak třeba jednou,až budu mít vlastní děti.
      Měj se krásně, Zdenicko a ať se knížky líbí :)

      Vymazat
  4. Já už se k tomu nebudu znovu vyjadřovat, ještě pár stran zkusím, ale kdyžtak to odložím... Doufám, že zkouška dopadla úspěšně! :) Měj se hezky Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, Kristy, tak snad ti další volba sedne líp. Já už jsem moc zvědavá, co vybereme příště.
      Zkouška dopadla dobře, děkuju :)
      Měj se moc krásně, snad už jsi zdravá :)

      Vymazat
  5. Hordubal je skvělá povídka, i když se možná nečte úplně nejlépe. Každopádně, pokud je člověk na Čapkův styl zvyklý, tak asi mít problém nebude :) Možná ale se mi dvě následující povídky líbily o něco víc než Hordubal :)
    Tak snad budeš spokojená a přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mám právě čapkův styl moc ráda, takže si to užívám, i když se musím přiznat, že se mi přeci jen jeho dramatická tvorba nebo třeba Válka s mloky četly lépe :)
      Mockrát děkuju za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Já jsme asi trochu divná, ale nemám Čapka ráda. Asi za to může Krakatit, který jsme četla na střední škole. Možná jsem ještě nebyla pro tu četbu zralá, nicméně mě to hodně odradilo a nějak nemám chuť dál Čapka zkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je blbý, když se ti něco takhle zhnusí už na střední no. Já zas nemám ráda Hrabala a Kunderu,takže jsem asi taky divná. :D Možná bych ti zkusila doporučit jeho dramatickou tvorbu. Ta je opravdu lehce stravitelná a hodně nadčasová. Třeba R.U.R. opravdu nemá chybu :)
      Moc děkuju za komentář a měj se krásně.:)

      Vymazat
  7. Tuto trilogii jsem četla naposledy na střední škole, je to už hodně dávno a po pravdě už si ty příběhy jen matně vybavuji. Pamatuji si však, že se mi nejvíc líbil Povětroň. Myslím, že jsem o tom psala i do čtenářského deníku, nebo co to kdysi bylo :D Už si to moc nepamatuju, je to už spousta let (12!), kdy už jsem ze střední venku...
    Ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já se k trilogii dostávám poprvé. Uvidím, jestli mi pak zbyde čas i na pokračování, ale určitě se na ně minimálně v budoucnu chystám :)
      Měj se moc hezky, Marcel :)

      Vymazat
  8. Zrovna bych si taky měla vybrat něco od Čapka, takže děkuji za zajímavý tip :)
    Přeju pěkný víkend! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majdi, tímhle bych ale asi zrovna nezačínala. Zkus od něj první asi drama, a pak až prózu :)
      Měj se krásně a hezký víkend i Tobě :)

      Vymazat
  9. Já mám Čapka moc ráda, i když jeho knižní jazyk je pro mě občas takový... nevím, raději o jeho knížkách diskutuji, než že bych se vyžívala v jejich čtení. :D :)

    OdpovědětVymazat