RC | Zmizelý - C. L. Taylor

By Hanka the bookworm - 10:00:00

Billymu bylo čtrnáct, když náhle beze stopy zmizel z domu. Všichni členové rodiny si to kladou za vinu, jeden se vyhýbá druhému, záhady se vrší jedna na druhou. Zejména Billovu matku Claire synovo zmizení psychicky úplně rozloží. Začne mít halucinace, ocitá se na podivných místech, aniž by si pamatovala, jak se tam dostala a vrcholem všeho je, když se jednoho dne probudí z podobného stavu s krví na rukách. Ví Claire, co se Billymu ve skutečnosti přihodilo? Jaké hrozné tajemství nosí ve své hlavě?


Zmizelý je po Lži a Nehodě již třetí knihou, která sympatické autorce C. L. Taylor vychází v českém překladu. Jak můžete vědět z recenzí (tady a tady), Lež mě nadchla, Nehoda tak moc ne. Nutno ale podotknout, že u nás knihy nevychází v chronologickém pořadí – Nehoda je totiž autorčin debut a na stylu psaní i samotné výstavbě příběhu je to podle mého velmi znát. Zprvu jsem proto trochu váhala, zda s autorkou pokračovat, rozhodla jsem se jí ale šanci dát a jsem neskutečně ráda, že mohu říct, že mi Zmizelým konečně dokázala, že je bestsellerovou autorkou právem.

Zmizení dítěte – nikterak originální téma, řeknete si možná. Já s vámi musím souhlasit, nicméně C. L. Taylor skutečně dokázala, že i s „obyčejným“ námětem, se dá pracovat precizně. Svůj příběh uchopila poměrně komorně, do popředí se dostávají pouze čtyři členové rodiny Wilkinsonovy – matka, otec, bratr a bratrova přítelkyně. Každý z nich se chová podivně, každý se vyrovnává s Billyho zmizením po svém. Po celou dobu nejen, že neznáme pohnutky postav, ale ani nevíme, jestli je Billy stále ještě naživu.

Zmizelý je nepochybně postaven zejména na psychologii postav a to nejen jako jednotlivců, ale hlavně jako členů rodiny. Autorka nám nabídka skutečně citlivý vhled do rodiny, která si prochází něčím, co si asi sotva dovedeme představit. Hlavní hrdinové se vyvíjejí, mění, obviňují se, omlouvají se, vyhýbají se jeden druhému. Příběh je vyprávěn z pohledu matky Claire, pro niž je situace obzvláště náročná a Taylor skrze ni do děje včlenila další zajímavé aspekty, které knihu vynáší nad průměr žánru.

Stylistický vývoj je radost sledovat. Progres autorky je knihu od knihy patrnější a ti z Vás, kdo měli/budou mít to štěstí číst její knihy v chronologickém pořadí nad ním jistě zajásají. Tempo je velmi svižné, tajemný nádech přidávají i chatové konverzace, které se nakonec samozřejmě ukážou býti dosti stěžejními. Pochválit je třeba jistě i práci překladatelky, protože, ač nejsem žádný odborník, tuším, že právě tyhle chaty ji mohly dost potrápit.


Zmizelý je pro mě zkrátka spisovatelčiným dosavadním vrcholem. Skvěle pojatý námět je podpořen uvěřitelností postav a vynikajícím stylem psaní. Kniha Vás určitě udrží napjaté a troufám si tvrdit, že málokdo uhodne rozuzlení. Právě konec je pro mě jedním z nejlepších momentů knihy; moc se mi líbí, že Taylor nutně nejela na žádné wow (jak je teď zvykem), ale držela se pěkně při zemi a udržela uvěřitelnost příběhu až do konce. Jo, tohle se klidně někdy někde mohlo stát. Kromě toho má Zmizelý taky poměrně silné poselství a přiznávám, že posledních pár stránek mě dohnalo k slzám. Tento román si vychutnají nejen milovníci thrillerů, sama bych ho zařadila spíše do žánru komorních dramat, nicméně víc než co jiného, je to prostě lidský příběh o tom, že každá rodina má kostlivce ve skříni. Někdy tu skříň dokážeme zabouchnout a někdy nám to bohužel nevyjde… 5/5!

Za poskytnutí knihy k recenzi a vůbec možnost objevit tuhle skvělou autorku velké díky Daně z Domina!

Který z trojlístku knih od Taylorové je pro Vás tím nejlepším? A věděli jste, že 12. 3. u nás vychází další z jejích knih – Útěk? Já sama se už nemůžu dočkat…

Originální název: The Missing
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 456

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá už podle obálky vážně napínavě a zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělá, opravdu ji můžu doporučit :)
      Díky za pochvalu a měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Jméno téhle autorky jsem si díky tvým skvělým recenzím už zvládla zapamatovat. :D Tak snad se k ní jednou dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším :D Mně se totiž taky zdá, že o každému furt omlacuju o hlavu :D Doufám, že se k ní opravdu dostaneš a zalíbí se ti :)
      Měj se krásně

      Vymazat
    2. Vlasti, to si piš, že se k ní dostaneš, protože jestli si tu vyhranou Lež v dohledné době nepřečteš, tak... :D

      Vymazat
  3. Hani, nalákala si mě. Půjdu do toho. Nečetla jsem od autorky zatím nic, ale Zmizelému dávám šanci. Cítím, že po dlouhé době to bude kniha, kterou přečtu já i můj muž a bude tak prostor pro diskuzi. Díky moc za tip a přeji krásné chvíle nejen s knihou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, to jsem moc ráda, doufám, že se Vám bude líbit oběma a hrozně fandím tomu, že oba čtete, musí být naprosto úžasné moct o knize diskutovat se svým nejbližším :)
      Měj se moc hezky

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. Jsem ráda, že knihu hodnotíš pozitivně, protože si ke mně nedávno našla cestu. Ještě mám doma i Lež. Nehoda mi zatím chybí. Myslíš, že je lepší je číst postupně, jak u nás vyšly? Abych mohla ohodnotit, jak se autorka vyvíjela? To bych si musela nejprve Nehodu koupit. Tento rok vychází další její kniha Útěk (o které už určitě víš) a obálka zase parádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju a jsem ráda, že se na knihu chystáš. Můj názor je ten, že je lepší číst knihy v chronologickém pořadí (ne kvůli ději, ale kvůli spisovatelčinu progresu), někomu se ale Lež líbila více než Zmizelý, proto je to u těchto dvou asi jedno. Nehodu bych si rozhodně přečetla před nimi, protože poté už tě asi jen těžko ohromí. Na druhou stranu si myslím, že ji klidně můžeš vynechat úplně, protože by se pak klidně mohlo stát, že tě od čtení dalších autorčiných odradí, je opravdu velmi průměrná. Každopádně na tvé názory na Lež i Zmizelého se budu moc těšit a o Útěku samozřejmě vím a moc se na něj těším :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Já se pořád opakuju, ale - super recenze, jsem ráda, že se Ti kniha líbila a stejně jako Ty se moc těším na Útěk. Pro mě byla od autorky zatím nejlepší Lež, tam se to tak nějak sešlo a všechno mi sedlo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát za tahle opakování děkuju, Kristý, to se neomrzí :) Já jsem na Útěk taky děsně zvědavá a Zmizelý se mi líbil o chlup víc než Lež myslím proto, že pro mě byl mnohem reálnější (i když neříkám, že to ve Lži by se někdy někde nemohlo stát) :)
      Měj se moc hezky

      Vymazat
  6. Skvělá recenze, Hani, taky se mi Zmizelý moc líbil. A ty fotky... Náááádhera ♥

    OdpovědětVymazat