Pohodový podzimní TAG 🍂

By Hanka the bookworm - 21:59:00

Krásný večer Vám všem,

Po velmi dlouhé době vítejte u trošku upovídanějšího článku. Ani nevíte, jak mi psaní chybí, bohužel ale (nebo snad bohudík) je můj život teď tak plný, že jsem některé své činnosti zkrátka musela omezit… O tom už jsem se ale zmiňovala několikrát a myslím, že každý se občas do takové situace dostane… 😊 A o čem to tedy dnes bude?


Úžasná Verunka z blogu Bookish friendship mě nominovala k vytvoření tohohle pohodového podzimního tagu. Tag je něco, co se na mém blogu doposud nikdy neobjevilo, nicméně jsem stejně plánovala nějaký článek s podzimními knižními tipy, a tak mě právě Verunka postrčila správným směrem. Bez dlouhých řečí tedy jdeme na to, jen ještě upozorním, že původní článek, ze kterého vycházím, je v angličtině, a tak jsem si názvy některých úkolů přeložila jen tak volně…

1.     Křupe listí: Svět je plný barev. Vyber knihu s červenou, oranžovou a žlutou na obálce…

„Neexistuje snad více podzimní obálka než Úterky s Morriem. Shodou okolností jsem si tuhle knížečku zakoupila kdysi právě díky Verunce a musím říct, že se stala jednou z mých nejoblíbenějších knih. Je filozofičtějšího rázu, možná snad dokonce motivační, ale nelekejte se – já tyhle knihy, co si hrají na něco víc, sama nemusím, nicméně v této se autor zamýšlí nad posledními okamžiky před smrtí a mimo jiné připomíná, čeho je potřeba si v životě vážit.“



2.     Pohodlný svetr: Konečně je dost zima na to, nosit příjemné teploučké oblečení. Jaká knížka ti dodává podobný hřejivý pocit?

„Tady se nemusím zamýšlet dvakrát. Jednoznačně jsou to pro mě pohádky. Bude to už třetí rok, co se chystám na re-reading Medvídka Pú (tohle vydání jsem si mimochodem taky opatřila díky Verče) a ještě jsem se k tomu nedostala. Tak letos snad už!“



3.     Podzimní bouřka: Vítr skučí a déšť padá. Po jakém žánru nebo knize v takovém případě sáhneš?

„Tady by se asi nabízelo říci thrillery nebo horory, nicméně to jsou „mé“ žánry po celý rok, a proto říkám – klasika. Ano, právě podzim je obdobím, kdy mám největší chuť začíst se do hutnější „opravdovější“ literatury.“



4.     Studený, svěží vzduch: S jakým „cool“ charakterem by sis ihned vyměnila místo?

„Byť jsem dlouho uvažovala nad tím, že vyberu Harryho, protože kdo by nechtěl strávit podzimní dny u krbu v Nebelvírské věži, že? Ale nakonec volím Bilba Pytlíka. Nejen, že ho považuji za jednoho z vůbec nejlepších knižních hrdinů, ale já bych opravdu ráda strávila zbytek svého života v té jeho útulné noře obklopená spoustou jídla. Velikost na to teda mám! Jen toho Gandalfa bych asi nepustila přes práh!😂



5.     Horký jablečný cider: O které knize se až tak nemluví, ale ty bys ráda, aby o ní věděl každý?

„Další z jednoznačných odpovědí. Světlo mezi oceány! Já tu knihu sice doporučuji, kde můžu a několikrát jsem Vám ji ukazovala už i tady na blogu, přesto mám stále pocit, že se nedostala do povědomí čtenářů tak, jak by si zasloužila.“



6.     Kabáty, šály a palčáky: Ochladilo se a je potřeba se přiobléct. Za jakou obálku se nejvíce stydíš a raději by ses s ní ani neukazovala na veřejnosti?

„Myslím, že by se těch obálek na mých poličkách našlo docela dost, protože buďme upřímní, někdy se mi fakt zdá, že si ten grafik dal lajnu, než vyrazil do práce…😂 Obecně nemám ráda obálky, na kterých jsou fotografie lidí, ale tentokrát jsem z knihovničky vytáhla Nikdykde od Gaimana, protože zejména knihy známých autorů by si podle mého zasloužily lepší péči! A taky je to jedna z knih, na kterou se letos na podzim sama chystám.“



7.     Pumpkin spice (to odmítám překládat, protože všechny varianty, které mě napadají, zní divně): Jaké jídlo tě na podzim dokáže nejlépe uspokojit?

„Tak jako v průběhu celého roku – každé! Ale je pravda, že přeci jen těm hustým polévkám a jablečným dezertům dávám přednost před vším ostatním.“

8.     Táborák co zahřeje: Šiř teplo! Koho nominuješ do tohohle tagu?

„Napadá mě spousta lidí, ale třeba by měly chuť pustit se do něčeho podobného: Kristýnka z The Book Talk blogu, Šárka z blogu Můj knižní ráj, Mony z blogu Pieseň fantázie a do čtvrtice Ivet z Údolí rozmanitosti. Samozřejmě platí, že pokud chcete, pusťte se do tohohle tagu taky a nezapomeňte mi tu nechat odkaz na Vaše články, moc ráda si je přečtu.“


  • Share:

You Might Also Like

26 komentářů

  1. Krásný článek, Hani. Jsem moc ráda, že ses do tagu zapojila. Tvé odpovědi mě nadchly a připomněly mi, do jakých knih bych se konečně měla pustit. Třeba Světlo mezi oceány mi na polici leží už několik let. Tak ti děkuji za pěknou inspiraci. Jinak nikdykde mám v plánu číst právě v listopadu, tak snad to dopadne. :-)
    PS: Máš přenádherného psa. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů, to já ještě jednou děkuji za nominaci a ještě taky za pochvalu :)
      PS: A Kejsině to vyřídím :D

      Vymazat
  2. Jak už jsme určitě říkala, já tagy hrozně ráda čtu, dokonce i píšu, ale tak nějak nikdy je nezveřejním. Samotnou mě to žere, už mi to přijde jako prokletí.
    Tak první knížka má naprosto úchvatnou podzimovou obálku!K Medvídkovi Pú mám taky docela silný vztah z dětství a Na Větrné hůrce se k 3 skvěle hodí. Světlo mezi oceány vypadá slibně a abych nezapomněla - velký palec nahoru 7 ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, Lory, že u tohohle učiníš výjimku :)
      Mockrát děkuju a měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Jů, já ti tenhle článek asi budu muset ukradnout. Teda, tenhle tag. Podzim je krásný a já taky nevím, co dřív, ale v pozitivním slova smyslu. Zrovna přestalo pršet a do okna mi skrz žaluzie prosvítá slunce. Asi se půjdeme s Modrým projít a něco nafotím.

    Měj se krásně! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, tebe jsem netagovala právě z toho důvodu, že už tak učinila Verunka. Možná jsi její článek přehlédla, tak určitě mrkni na její blog :)
      Doufám, že něco sepíšeš, měj se krásně :)

      Vymazat
  4. To je úplně super TAG! Hned jsem dostala tu podzimní náladu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle článek je parádní a doplnila jsi ho krásnými fotkami :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, skvělý tag a ještě lepší fotky, nádhera :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný tag! A ty fotky jsou úžasné.
    Opravdu parádní, Hani :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hani, tak tohle je úplná parádička:). Ani nevíš, jak si mě zahřála u srdce. Fotky jsou parádní, takové podzimně útulné, po dlouhé době jsem díky nim dostala obrovskou chuť zachumlat se do deky a celý den číst. A taky jsi mi připomněla dvě knihy, které mám už dlouho na seznamu a hned teď si na ně jdu udělat rezervaci v knihovně! Zkrátka opravdu povedený TAG. Díky za něj a přeji kouzelné podzimní dny prožívané naplno :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, to ty mi vždycky vykouzlíš úsměv na tváří :) Mockrát děkuji za krásná slova a snad se ti vybrané knihy budou líbit, zejména Úterky s Morriem bych ti určitě doporučila a u Světla mezi oceány (pokud se na něj chystám) si dej pozor, aby to na tebe (jako na matku) nebylo moc silné. Já bulela jak želva a to děti nemám :)
      Měj se krásně

      Vymazat
    2. Hani, obě knihy jsem slupla jako malinu a byly skvělé. Moc děkuji za jejich doporučení. Světla mezi oceány, tak to byla vážně síla, já ani nebulela, já přímo řvala, vzlykala, málem jsem nemohla dýchat. Doma mě uklidňovali úplně všichni, ale nelituji. Stálo to za to. Přeji vše dobré do nového roku! Moc se těším na Tvůj další příspěvek, vyhlížím, chybíš mi, snad se máš hezky. Z

      Vymazat
    3. Hani, teď ještě zpětně pročítám naši komunikaci a žasnu, jak jsi přesně trefila ty dvě knihy, které jsem měla na seznamu. Znáš můj čtenářský vkus lépe, než můj manžel. Vážně smekám. Až teď mi došlo, že jsem je v prvním komentáři ani nejmenovala a ty jsi je přesto vyhmátla úplně přesně. Jsi úžasná! A ještě jednou díky :).

      Vymazat
    4. Zdeni, moc díky za zpětnou vazbu a jsem jen a jen šťastná, že moje tipy jsou někomu k užitku :)
      měj se báječně :)

      Vymazat
  9. Haničko, parádní tag plný famózních fotek, budu opakovat chválu z předchozích komentářů. Ne, že bys nefotila pěkně vždycky, ale poslední dobou mi přijde, že Ti to jde ještě líp a líp. Fakt moc velká krása a radost pro oči. I tag jsem si s chutí přečetla, přestože je jinak moc nevyhledávám, tenhle je smysluplný a zajímavý, tak jsem moc ráda, že jsi mě do něj zapojila a určitě ho taky sepíšu. Ale budu se tedy muset pochlapit, abych měla taky tak pěkné snímky ;) :)) Měj se moc krásně a snad už brzy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, mockrát děkuju :) Úplně se červenám a jsem celkem překvapená, že zrovna tyhle fotky mají takový úspěch, když já zrovna s těmito až tak spokojená nejsem (až tedy na tu s Casey a na šípkovou :))
      Já právě tagy taky až tak nemusím, proto se u mě ještě žádný neobjevil, ale nakonec jsem při psaní zjistila, že je to vlastně hrozná zábava psát a hledat knihy pro jednotlivé úkoly :)
      Budu se těšit, s čím přijdeš :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. Parádní tag! Pěkně jsem si početla, připomněla si Nikdykde, které mám na seznamu už pěkně dlouho a rozšířila si ho o Světlo mezi oceány. Musím se přidat k ostatním kometujícím, fotky jsou opravdu nádherné. Jak to jen děláš? Hlásím se na školení :D A děkuji za nominování. Dá mi chvíli zabrat, ale čas si určitě udělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, moc ale moc děkuji! Opravdu si toho vážím :) A co se týče tipů, podle mého záleží hlavněna nápadu, na světle a pak na výsledné úpravě. Stačí na to nějaký základní program, já upravuji klasicky v tom, co nabízí počítač sám o sobě - přidání/ubrání světla, úprava kontrastu, jasu a ostrosti vždycky hodně pomůže :)
      Budu se moc těšit, jestli se do toho taky pustíš :)
      Měj se krásně

      Vymazat
    2. To bude asi ten problém. S úpravou fotek se moc nekamarádím :D A díky za obsáhlou odpověď, pokusím se s tím něco udělat :D
      Mimochodem, konečně jsem vyplnila ten tag. Tak pokud budeš chtít, můžeš si počíst :) Budu ráda za komentář a případnou připomínku :D

      Vymazat
  11. Hanka, nemám slov...tie fotky sú jedna báseň! Dokonalé♥♥♥ Ach, a celkovo, tento článok na mňa pôsobí takou príjemnou atmosférou a počas jeho čítania som si povedala, že sa po prvýkrát do tagu zapojím aj ja, lebo sa mi neskutočne páči. Preto veľká - preveľká vďaka zato, že si si na mňa takto spomenula; veľmi si to vážim a už sa neviem dočkať, kedy sa do neho pustím aj ja ^.^ Už aby som začala, však čochvíľu tu máme zimu :D
    Musím povedať, že Svetlo medzi oceánmi poznám, no stále obchádzam a ani neviem prečo :/ Avšak, tentokrát si už isto nájde ku mne cestu ;) A čo sa týka tej obálky Gaimanovej knihy, uf, to je fakt hrôza...a ako sa tak dívam na tie svoje knižky, tak aj mne hneď napadla kniha od tohto autora a to Záhrobná kniha - tá obálka je podľa mňa hrozná, avšak príbeh úchvatný :D Takže pravidlo "neposudzuj knihu podľa obalu" je tu na prvom mieste :D
    Ešte raz ďakujem za nomináciu a ešte raz musím povedať, že tvoje fotky ma obrali o dych...sú DOKONALO NÁDHERNÉ!!! A tvoj hafan je zo všetkých najkrajší ^.^ Je to veľká krásavica♥
    Maj sa krásne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, ty vždycky napíšeš tak dlouhý a nádherný komentář a já pak nenacházím slov, jak ti to oplatit :) Mockrát ti děkuju za všechna slova chvály a za celkovou podporu:) Samozřejmě se budu moc těšit, jestli ti vybyde čas taky něco sepsat.
      A máš naprostou pravdu, že u Gaimana platí toto rčení stonásob :)
      Ještě jednou moc děkuju a měj se taky nádherně :)

      Vymazat