Ediční plán #13 - únor 2017

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Ahoj všichni, vítám Vás dneska u výčtu knih, které vychází (no, povětšinou už vyšly) v průběhu února a zaujaly mne. Musím se přiznat, že ediční plány si obvykle připravuji koncem předchozího měsíce, a když jsem dávala do kupy tento, byly na něm původně asi jen tři kousky. Postupem měsíce jsem ale narážela na další a další novinky a nakonec se z února vyklubal měsíc s (pro mě) dosud největším počtem zajímavých novinek. Pohodlně se tedy usaďte, dnes to bude delší…

Slaďák musel zaznamenat snad každý… Vyšel u Paseky 6. 2. a vzhledem k tomu, že únor je takovým neoficiálním (pro ty co slaví Valentýna oficiálním) měsícem lásky, myslím, že tenhle komiks nemohl vyjít v příhodnější chvíli. Jedná se o sondu do jednoho normálního vztahu, který sledujeme od prvních esemesek až po společné bydlení a vzhledem k tomu, že partnerem autorky je člověk, který má na svědomí veleslavnou Hildu (komiks, který také vyšel u Paseky), minimálně fanouškům tohoto díla by neměl uniknout.

Jackaby Williama Rittera zaznamenal v předminulém roce docela úspěch, já ho četla a musím říct, že mě nenadchl (recenze tady). O to více mě udivuje, že mě tak moc láká pokračování. Případ ukradeného zubu je určitě kniha, kterou musím mít. Vyšla u Hostu 15. 2. a jsem vážně zvědavá, jestli se autor zlepšil - hlavním problémem Jackabyho totiž byla přespříliš průhledná zápletka, tak doufám, že se to v druhém díle nebude opakovat.

15. 2. vyšla také Divoká píseň, což je titul, který asi uvítají zejména mladší čtenáři (rozumějte „mladí dospělí“), o čemž svědčí i fakt, že knihu vydalo CooBoo. Proč ale kniha zaujala mě – autorkou je V. Schwab, od které se brzy chystám na Temnější tvář magie. Zalíbí-li se mi, hodlám dát této slavné spisovatelce další šanci a právě cosi jako re-telling Romea a Julie z tajemného a nebezpečného města Verity, mi zní jako dobrá volba.

A je čas mrknout se na další komiks – Warren XIII a Vševidoucí oko od americko-mexické autorské dvojice vyšel rovněž u Paseky (pro mě záruka kvality) teprve nedávno a co mě osobně upoutalo na první pohled, jsou mistrovské ilustrace. Připomínají mi Tima Burtona a jen to mi stačí, abych tento titul prostě chtěla mít. :D

Jsem moc ráda, že tento měsíc už mohu zase zmínit i mé oblíbené Domino. Zrovna dneska u nich vychází nová kniha populární Rowan Colemanové. Pamatuji se, že když jsem sepisovala svůj úplně první ediční plán, zmiňovala jsem, že se do ní chci konečně pustit. No, uplynul rok a nic, nicméně Všichni jsme utkáni z hvězd má tak krásnou obálku i zajímavou anotaci, že tomu už nelze odolat.

Dalším titulem, který vychází dnes, je Pohřeb od Neila Crosse. Knihu vydává MOBA a zaujala mě hlavně svou morbidní obálkou. Anotace je celkem krátká a nicneříkající, takže si asi počkám na pár recenzí, a pak se uvidí. Každopádně tajemných detektivko/thrillero/psychologických příběhů není nikdy dost!

MOBA podruhé a tentokráte titul Bláto a mršiny od Ann Granger (už jen to příjmení, no ne? :D). Autorka už má na kontě celou řadu poměrně úspěšných knih a tahle pravděpodobně odstartuje novou detektivní sérii. Nevím proč, ale anotace ve spojení s venkovským prostředím, ve kterém se děj knihy odehrává, ve mně evokuje spíše ten starší christieovský typ detektivek, čemuž by napovídalo i to, že autorka je Angličanka. Obvykle čtu spíše ty akční, hodně psychologické a až thrillerové detektivky, takže pokud mě má intuice nezklame, asi se pro osvěžení a změnu pustím právě do knihy Bláto a mršiny.

No a finišujeme dvěma knihami vycházejícími 28. 2. První je novinka od mého oblíbence Miloše Urbana – Závěrka, která jak je již tradicí, vychází u Arga. Abych se přiznala, u osvědčených autorů vůbec nezkoumám, o čem jejich nové knihy jsou a zkrátka kupuji, konkrétně u Urbana se ale trochu bojím. Jeho ranější tvorbu jsem vážně hltala – Mrtvý holky, Santiniho jazyk nebo Hastrman, to všecko jsou díla, která jsem si nesmírně užila. S jeho pozdějšími knihami už je to ale složitější, ani Přišla z moře, ani jeho povídka v souboru Praha Noir mě vůbec neokouzlily a nejnovější román Urbo Kune taky není hodnocen zrovna nejlépe. Závěrky se proto docela bojím, jak se ale znám, stejně si ji nakonec pořídím a budu doufat.

Posledním titulem je Kouzelníkův únik z reality, který vyšel u Hostu. Knihu se pro Host chystám recenzovat, takže pokud Vás tato novinka zajímá, určitě se můžete těšit na recenzi. Myslím si, že půjde o magický realismus, který já ráda, navíc autorem je Švéd a já mám pro ty severské spisovatele zkrátka slabost, proto je právě tahle kniha pro mě jasné must read.

A jsme u konce, nakonec to šlo rychleji, než jsem očekávala. Omlouvám se těm, kteří u tohoto typu článku rádi vidí anotace jednotlivých knih nebo alespoň popis děje. Při takovém množství by to bylo hodně náročné a kopírovat anotace se mi nechce, konec konců, jestli Vás některý z titulů zaujal, jistě si informace o daném kousku zvládnete vyhledat sami. To už je pro dnešek vše a já budu moc ráda, když mi napíšete, co ze zmiňovaných knih zaujalo Vás, případně přihodíte-li vlastní tipy. ♥

  • Share:

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Případ ukradeného zubu si chci přečíst určitě, ale láká mě i Divoká píseň či Kouzelníkův únik z reality :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě něco zaujalo :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Zaujala mě kniha Všichni jsme utkáni z hvězd... Ale všechny vypadají zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu se určitě chystám, tak se pak můžeš mrknout na recenzi :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Já se těším na pohřeb. Nemusím ani říkat, že to bude thriiler dělaný přímo na míru!! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám únor stejně jako leden docela chudý, ale Tobě se sešly pěkné kousky. Ten Pohřeb má obálku fakt parádní, stejně jako Ty si ale počkám na nějaké recenze. Láká mě ale moc teda :) Ať se k Tobě všechny novinky brzy dostanou a ať si je skvěle užiješ! Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ač bych chtěla, tak trochu doufám, že se ke mně všecko nedostane, to by zas peněženka brečela :D ale pár must have kousků tam je :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  5. Skvělý výběr :) Těším se na recenze, protože na spoustu z těchto knížek mám také spadeno :) Nejvíce na Případ ukradeného zubu a Divokou píseň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! S tou Písní nevím, ale Připad ukradeného zubu si pořídím určitě :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Určitě mě zaujala nová Rowan Coleman :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na ni dneska v knihkupectví a je to pěkná tlusťoška :D :)

      Vymazat
  7. Vlastně mě zaujalo hned několik knížek. Únor je na knížky docela bohatý. Druhý díl Jackaby se mi strašně líbí svou obálkou, ale nejsem si úplně jistá, že by to bylo čtení pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že tě něco zaujalo :) Já do druhého dílu určitě půjdu, tak se pak můžeš těšit na recenzi :)
      Krásný večer :)

      Vymazat
  8. Za mě rozhodně Slaďák! Na ten se těším jako malá. :) Všichni jsme utkání z hvězd budu recenzovat. Jsem zvědavá, jak mi tvorba téhle autorky sedne. Z její předchozí tvorby jsem totiž žádnou nečetla. A pak mě zaujal ten Kouzelníkův únik z reality. O tom čtu poprvé. Budu se těšit na recenzi, protože s magickým realismem si zatím pouze pohrávám, ale jak je to ve spojení se severským autorem, vždycky mě to naláká. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slaďák taky musím mít a Colemanovou budu taky recenzovat, takže pak můžeme porovnat dojmy :)
      Kouzelníka si vezmu na recenzi až tak v půlce března, teď úplně nestíhám :D, ale těším se - Pasi Ilmari se svým Literárním spolkem mě přesvědčil, že seveřani magický realismus umí :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
    2. Literární spolek už jsem si konečně pořídila, ale ještě jsem se k němu nedostala (klasika). :D Slaďák je takový pohlazení po duši. K tomu se určitě budu ráda vracet. A Colemanovou dočítám, takže na začátku tejdne by mohla bejt recenze. S tím nestíháním to máme podobně. Mám pocit, že je to snad čím dál horší. :D

      Vymazat
    3. Tak jsem zvědavá, co pak na něj řekneš, já jsem nebyla absolutně schopná vyplodit recenzi, bylo to sice hodně dobré, ale pro mě hrozně neuchopitelné, po jakékoliv stránce :)
      Já se následující tři měsíce jdu asi zahrabat, škoala, škola, škola, práce, práce, práce :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Bohužel, mě osobně nezaujala ani jedna kniha :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že mám v zásobě nějaké vlastní tipy :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. Rozhodně si nechci nechat ujít knížku Všichni jsme utkáni z hvězd, tu musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už ji mám doma, je to pěkná bichlička, brzy se do ní pustím :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat