Knižní bilance roku 2016

By Hanka the bookworm - 10:55:00

Ahoj všichni a vítejte u dalšího trochu opožděného článku, na které já jsem prostě mistr. Dneska bych si s Vámi ráda prošla svůj rok 2016 a taky nastínila, co mě čeká (co bych ráda, aby mě potkalo) v tom roce následujícím.


Vezmeme to pěkně popořádku – za rok 2016 jsem přečetla celkem 65 knih (z toho jsem jednu knihu nedočetla), což je rozhodně nejvíc, co se mi kdy podařilo. Velkou zásluhu na tom má určitě blog a tudíž Vy ♥, začátkem roku jsem totiž obvykle četla zhruba 4 – 5 knih měsíčně, v dubnu se to nějak zlomilo a já přečetla knih dokonce 8. To je můj dosavadně největší úspěch. Momentálně se měsíčně pohybuji zhruba na čísle 6, proto jsem si přenastavila svou čtenářskou výzvu na rok 2017. V roce 2016 jsem si stanovila 60 knih, na tento rok jsem ale navýšila na 70. Výzva podle mého totiž má být výzvou, takže mi přijde nesmyslné nastavovat si 30, když vím, že stoprocentně přečtu alespoň 50. Vyzývám se tedy ke svému doposud nejlepšímu výkonu a uvidíme, jak to dopadne. (Teď by asi měla přijít slavná věta: „Čtení přece není jen o počtech, ale hlavně o zábavě“, ale to samozřejmě všichni víme).

Pokud by Vás zajímalo, které knihy pro mě byly těmi vůbec nejlepšími, nedokáži to říct. Na mysli mi jich vyvstává velká spousta, za co jsem ale opravdu ráda, je, že se mi loni podařilo objevit několik veleslavných autorů, jejichž díla jsem si zamilovala. Jmenovitě se jedná o Roalda Dahla, Terryho Pratchetta a Jussiho Adlera-Olsena.


Dalším zajímavým číslem je počet nových knih na mých poličkách. Za rok 2016 jsem nashromáždila neuvěřitelných 125 kousků, což je samozřejmě číslo naprosto nemožné – když si to tak vezmete, je to dvojnásobek toho, co dokáži přečíst. Mou druhou výzvou tohoto roku je tedy kupovat méně knih (haha) – cílem je měsíčně nakoupit maximálně 5 knih! (Nepočítám do toho dárky, výhry a recenzní výtisky, protože to prostě nejsem schopná korigovat, navíc odmítat knihu zadarmo je prostě hřích ).

No a dostáváme se do bodu mých opravdických předsevzetí. Zjistila jsem totiž, že čtu málo klasiky, ještě méně bichlí (knih nad 500 stran) a hlavně ostudně málo českých autorů. Kdybych to měla vyjádřit v číslech, tak nových klasik (nepočítám re-reading Saturnina a Obrazu Doriana Graye) jsem přečetla 6, bichle 3 (z toho komplet Hunger games jsem poslouchala jako audio) a pouze 3 (ano 3) české knihy – Temné znamení Františka Šmehlíka, Bábovky Radky Třeštíkové a Ostře sledované vlaky Bohumila Hrabala.

V roce 2017 chci tedy přečíst:

10 klasik
5 bichlí (knih nad 500 stran)
10 knih od českých autorů


Taky jsem tak trochu zanevřela na své oblíbené autory, proto chci v roce 2017 zvládnout alespoň jednoho Miloše Urbana, Johna Irvinga, Karla Čapka, Neila Gaimana a Joea Hilla, kterého znám doposud stále jen v komiksové podobě.

Toť můj rok 2016 v číslech a předsevzetí na rok 2017. Budu ráda, pokud mi napíšete, kolik Vy jste zvládli knih, jak moc nakupujete a máte-li nějaká knižní předsevzetí tak sem s nimi! ♥

  • Share:

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Páni, 65 kníh! No to je krásne číslo♥ Mne sa podarilo 35 a to som ledva stíhala splniť výzvu :D takže som to tento rok o desať znížila, keďže viem, že čítam pomaly a pravdupovediac, dosť nepravidelne -_- A že knihomoľ :D No každý má svoje tempo a ja patrím medzi tých pomalších :)
    Ja radšej ani nejdem zisťovať, koľko mi pribudlo kníh lebo viem, že to bude opäť veľké množstvo a pri mojom slimačom tempe sa k nim dostanem ktovie kedy :/ Takže moja výzva, taktiež kupovať menej kníh, začať sa venovať aj knihám od slovenských autorov a splniť tých 25 kníh za rok (ale hádam to bude aj viac)...;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, opravdu to není o rychlosti, pro tebe je neuvěřitelné 65, pro mě zase 120 (nechápu, jak to někteří blogeři stíhají), ale fakt je hlavní si to užít :) Každý čteme jinak rychle a každý máme jiné povinnosti, takže gratuluji i k tvým 35 :)
      Jsem zvědavá, jak se nám bude dařit méně nakupovat, držím palce :D
      Měj se krásně ♥

      Vymazat
  2. Já stihla přečíst 96 knih, ale velkou zásluhu na tom má fakt, že dojíždím do školy, takže během cesty se ráda ponořím do příběhu. :) V novém roce bych se taky měla krotit a kupovat méně knih, protože je nestíhám číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluji, to je nádherné číslo :) Je pravda, že dojíždění je na čtení skvělé :) Já většinou řídím, tak si pouštím alespoň audioknihy :)
      Měj se krásně a s menšími nákupy držím palce

      Vymazat
  3. To je moc pěkné číslo. Já jsem si loni stanovila 60, stihla jsem ale jen 58, tak doufám, že letos to vyjde. Co se Adlera Olsena týče, určitě se na jeho knihy do budoucna chystám - zatím jsem viděla dvě zfilmované knihy (i když příběh je prý dost rozdílný) a docela se mi líbily.
    Držím palce, ať ti všechno vyjde :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chyběl jenom kousíček, letos to určitě dáš :) Budu se moc těšit, jestli se do Olsena pustíš, stal se mým velkým oblíbencem :)
      Díky a měj se krásně ♥

      Vymazat
  4. Tvoje cíle se mi líbí :) Držím ti palce :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná čísla :) Hlavně ty nové knihy :D Tvoje výzvy se mi líbí. Tak ať se zadaří a tento rok je ještě lepší než ten předešlý ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ivet, jojo nových knih mi "trošku" přibylo, no :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Líbí se mi předsevzetí ohledně zanevřených autorů :-) Jinak držím palce se všemi cíli na letošní rok.

    OdpovědětVymazat
  7. Hani, mě se daří průměrně jedna kniha za měsíc, ale tento rok bych to rozhodně ráda navýšila. Výzvu na navýšení přečtených knih tedy ráda přijímám :). Nových knih mi moc nepřibylo, max. 10 kousků, propadla jsem totiž kouzlu knihovny a mnohem častěji se mi tak do ruky dostávají knihy, které vůbec nemám na seznamu a nic o nich nevím. Kupodivu je to často výborná volba a jsem po jejich přečtení nadšená. Tobě ze srdce přeji, ať se Ti podaří výzvu naplnit a ať při čtení prožíváš krásné chvilky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, Zdeni, víš, že tvoje články miluju, ale ty knižní obzvláště :)
      Já knihovny navštěvovala hlavně dřív, ale od té doby, co jsem se přestěhovala na vesnici a nemám takovou možnost tam chodit (a začala jsem blogovat) se ze mě stal nakupovací maniak :)
      Mockrát děkuji a měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Hani, krásně jsi to sepsala. Já Tě sledovala velmi pečlivě v průběhu celého roku, takže se tu nebudu rozkecávat. Nastavené cíle a výzva mě baví a těším se na Tvoje pokroky. A hlavně doufám, že se v tom novém roce co nejdříve uvidíme. Teď mám patnáctého děsný deadline na diplomku a možná, že pak ještě nějaká povinnost přijde, ale doufám, že už se brzy domluvíme a sejdeme. Chybíš mi. Přeji Ti nádherný rok 2017 - po knižní, blogové, ale především lidské stránce. Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, taky doufám, že se brzy uvidíme, zkus vymyslet něco v únoru, v lednu toho asi obě budeme mít dost do školy, ale ten únor by možná šel, ne? :)
      I tobě ještě jednou krásný rok 2017 ♥

      Vymazat
  9. Souhlasím - co by to bylo za výzvu, kdybys věděla, že ji splníš na dvě stě procent? :D Já to mám v posledních letech s Goodreads výzvami takové kolísavé. 2014 - 70 knih, splněno. 2015 - 50 knih, splněno. 2016 - 80 knih, splněno. V roce 2017 jsem se proto rozhodla zkusit dobýt rovnou stovku. Je to možná trochu bláznovství, ale já si to užívám, jak čtení, tak když pak vidím, jak jsou ty knížky hezky přečtené pohromadě. Jsem sběratelka knižních zážitků. :D Upřímně, zároveň bych ráda omezila příjem nových knížek do knihovničky, v tomto roce tedy, protože jednak nemám vůbec místo a jednak mám strašně moc nepřečteného, teď se mi navíc naskytla příležitost přečíst si Modrého knihovnu a tak dál. :)

    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná výzva, stovka je i mým snem, zatím ale hodně vzdálených :) Budu držet palce a když to nevyjde, tak to nevyjde :)
      Méně nakupovat si přeje asi každý, tak jen aby nám to vyšlo. To, že Modrý čte a navíc má vlastní knihovnu je prostě kouzelné, moc Vám to přeju :)
      Měj se krásně ♥

      Vymazat
  10. Moc pěkný článek :) Já ho teprve budu sepisovat. Ale s přírůstky jsem na tom stejně, určitě jich bude mnohem více, než mých přečtených knih za rok. Tak ať se daří i v tomto roce a hlavně přeji štěstíčko při výběru knih, to je důležitější než počet :) Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na tvůj článek se moc těším, musím mrknout na blog :)
      Děkuju a měj se taky krásně ♥

      Vymazat
  11. S bichlemi už nemám jenom resty, ale doslova psychický blok, kdy se nepouštím do knih nad 400 stran :D Což je ujetý.
    No, tak ať ti všechny ty plány vyjdou! :) Přečetla jsi toho opravdu hodně, vůbec nechápu, jak to vy všichni knihomolové děláte! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím o tvém bloku, snad to brzy překonáš, protože se určitě ochuzuješ o dobré knihy :D
      Mně má čísla přijdou normální, astronomická mi přijdou ta nad stovku :D
      Měj se krásně, Leni a držím palce, ať se rok 2017 vydaří po všech stránkách :)

      Vymazat