Tipy na zimní četbu

By Hanka the bookworm - 18:00:00

Ahoj všichni, vítejte u nového článku a u nové rubriky – Tipy. Podzim a zima jsou pro mne v mnohém inspirujícími obdobími. Trávím více času doma, a tak více projíždím blogy, Instagram, více píšu a vlastně i více čtu. Díky tomu tedy vznikla tato nová rubrika, ve které Vám čas od času představím pár tipů nejen na čtení, ale můžu myslím prozradit, že vzhledem k blížícím se Vánocům třeba i poradím nějaké vhodné dárky. Na ty je zatím ale ještě čas, proto se jako první pojďme mrknout na pár tipů na zimní čtení. Přiznávám, že jsou to tipy na čtení nejen pro Vás, ale i pro mne, protože ze zmiňovaných sedmi knih jsem sama doposud četla pouze dvě.


1) Mevídek Pú – A. A. Milne
Co by to bylo za tipy na zimní čtení, kdyby v nich chyběla nějaká pohádka. Tato je myslím tak notoricky známá, že ji netřeba představovat. Věřím, že ji dokonce spousta z Vás četla, nicméně právě zimní měsíce jsou podle mého těmi pravými pro připomenutí si oblíbených knih z dětství. ♥


2) Literární spolek Laury Sněžné - Pasi Ilmari Jääskeläinen
Magický realismus ve své nejryzejší podobě, zajímaví hlavní hrdinové a mnohovrstevný příběh, to je Literární spolek Laury Sněžné. Pokud hledáte komplexnější dílo, které není úplně jednoduché na čtení, potažmo na pochopení, přesto je však krásné a navíc půvabně napsané, sáhněte po něm. Na zimní měsíce si neumím představit lepší volbu.

3) Dcera sněhu – Eowyn Ivey
Dojemný příběh o síle lásky a touze po dítěti. Manželský pár žijící v drsné aljašské krajině si přeje dítě tak moc, až si jeho existenci přivolá. Když napadne sníh, postaví si sněhulačku, ta však druhého dne zmizí a na cestě se objeví drobné stopy… Tato ryze zimní kniha mi byla doporučována už tolikrát a já se k ní i přesto stále ještě nedostala. Sama sobě dávám předsevzetí, že ji tuhle zimu přečtu a Vám radím to samé. Tohle bude silné…


4) Smrtná zima – Kate A. Boormanová
První díl z young adultovské série nám představí hlavní hrdinku Emmeline, která žije v osadě uprostřed lesů. Vydat se mimo osadu je smrtelně nebezpečné, jí však okolní stromy cosi šeptají a lákají ji na zapovězenou cestu…YA (jak víte) není můj žánr, nicméně tuhle sérii bych přeci jen v rámci odpočinku ráda zkusila, navíc teď nedávno Host vydal druhý díl Temná tání, takže komu se první díl zalíbí, má možnost v sérii ihned pokračovat.


5) Anna a vlaštovčí muž – Gavriel Savit
Ani nedokážu spočítat, kolikrát už jsem tady na blogu knihu zmiňovala a opravdu doufám, že teď už na ni konečně dojde řada. Očekávám válečný příběh psaný však z pohledu dítěte, což mám moc ráda. Onen vlaštovčí muž bude pravděpodobně jakousi metaforou, na co však, to netuším. Chcete-li to zjistit spolu se mnou, do knihy se určitě pusťte, slyšela jsem na ni vesměs pozitivní názory.

6) V lese visí anděl – Samuel Bjørk
K zimě podle mého patří i čtení severských detektivek a tahle vypadá obzvlášť dobře. Vyšetřovatel Holger Munch musí rozlousknout případ, ve kterém někdo vraždí malé holčičky, obléká je do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „cestuje sama“ na krku. Podobně jako u Smrtné zimy vyšel nedávno druhý díl s názvem Sova, o kterém se teď dost mluví. Doufám proto, že ani první díl nezklame.


7) Blaze – Richard Bachman
No a dnešní výčet uzavírá můj oblíbenec Stephen King (alias R. Bachman, což je jeho pseudonym). Obecně jsou knihy, které napsal pod pseudonymem považovány za slabší v jeho tvorbě, nicméně myslím, že i ony si zaslouží pozornost.


Určitě jste si povšimli, že jsem knížky pro tyto tipy vybírala zejména podle obálky, názvu či doby, ve které se odehrávají – chtěla jsem zkrátka, aby byly opravdu zimní… Budu moc ráda, pokud také nějaké tituly přidáte do komentářů… Doufám, že se Vám nová rubrika zalíbila a jak už jsem psala, někdy začátkem prosince očekávejte tipy na vánoční dárky. Mějte se krásně, moji milí. ♥

  • Share:

You Might Also Like

21 komentářů

  1. Máš to nádherně nafocené, krása. Četla jsem Blaze a i když se nejedná o moji oblíbenou Kingovku, nebyla to špatná kniha.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju ☺ Na Blaze jsem zvědavá, jak jsem psala, vím, že Bachmanovky nejsou hodnocené moc vysoko, ale námět mě fakt láká ☺
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Tohle je dobrý... S příchodem zimy začnou všichni blogeři válčit se světlem, jen Hanička z toho vyždímá nejkrásnější fotky ever :) Klobouk dolů, opět krásně nafoceno, ta atmosféra je neskutečná. Z Tvého výběru se brzy chystám na V lese visí anděl a na Smrtnou zimu. A odhodlávám se k Literárnímu spolku, ale to si chci nechat na nějaké období klidu. Moc pěkný článek, Hani, moc a moc :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nepřeháněj Kristýnko. Moc ale děkuju ♥ Jsem moc zvědavá, jak se nám knížky zalíbí. Na V lese visí anděl jsem opravdu neskutečně zvědavá, nicméně já toho mám teď opravdu hodně (jako na čtení), takže bůhví, kdy na to přijde řada :)
      Literární spolek určitě zkus, je to podle mě přesně ten typ knihy, který tě posune čtenářsky zase o kus, i kdyby se ti třeba náhodou úplně nelíbil :)
      Taky se měj krásně ♥

      Vymazat
    2. Prej nepřeháněj. Vždyť jsou strašně krásný! :)

      Vymazat
  3. Úplně souhlasím s Týnkou — nejkrásnější fotky ever.

    Tipy na čtení jsou to pěkné. Ani jednu knihu (ani Medvídka Pú!) jsem ještě nečetla a ani nevím, jestli je mám úplně v plánu, každopádně článek super. Už se těším na vánoční tipy!

    Měj se nádherně Haničko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, jste zlatíčka, moc Vám děkuju ♥
      Jé, tak minimálně Medvídka Pú musíš! Snad něco z knih sama zvládnu a budu moct sepsat recenze, třeba tě pak na některou nalákám víc :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Nečetla jsem žádnou. Pár znám z doslechu. Ale já čtu to co chci a vůbec nezáleží na tom, jaké je roční období :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já obvykle taky, článek je spíše inspirační, i když do některých knih se přeci jen asi pustím :) Rozhodně si minimálně připomenu Medvídka ♥
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. To vůbec není špatný nápad si znovu přečíst nějakou pohádkovou knížku, kterou jsme v dětství milovali :) Já teda asi také sáhnu po Medvídkovi Pů, protože jako malá jsem do něj byla úplný blázen. Všechno s medvídkama jsem milovala a mým nejoblíbenějším zvířetem se stal medvěd ♥
    lalymylifestyle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není na to lepší čas než dlouhé zimní večery :) Ta nostalgie...
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. PANE BOŽE! Už u Tvého článku sedím min. 10 minut a kochám se těmi dokonalými fotkami! :O
    Jsou naprosto dokonalé! Strašně se Ti povedly!! <3
    Ke knihám: Smrtná zima mi nedávno přišla domů, takže na tu se chystám s velkým očekáváním a Dcera+ V lese visí anděl mě lákají už dlouho :)
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, moc moc moc děkuju ♥
      Jsem moc zvědavá, jestli se do knih pustíš a jak se budou líbit. Přiznávám, že zrovna Dcera a V lese visí, spolu s re-readingem Medvídka mám stopro v plánu :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Tuhle rubriku ti stoprocentně schvaluji! :) Podobné články bych taky někdy ráda psala, ale všeho do času. :) Z tvého seznamu jsem četla jen Dceru sněhu, i když se mi příběh moc líbil a dojal mě, nevím, jestli bych se do toho zvládla pustit znovu. :)
    Ale spoustu z těch knížek mám na wishlistu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Vlasti. Snad budu mít dostatek inspirace, abych do ní mohla čas od času něco psát :)
      Na Dceru se hodně těším, asi to bude silné, mám také několik knih, jejichž opětovného čtení se hrozně bojím, zároveň bych ale moc ráda. Hlavně se jedná o knihu Světlo mezi oceány, o které snad na blogu bude brzy řeč :)
      Měj se krásně a budu se těšit, jestli se do nějaké knihy taky pustíš :)

      Vymazat
  8. Nová rubrika, jupí! Skvělý nápad Hani. Fotky fantastické. Přeji krásné podzimní dny :).

    OdpovědětVymazat
  9. Knihu Dcera snehu jsem take cetla a moc se mi libila, ostatni knihy take vypadaji zajimave :-) Mej se krasne Hani :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se na ni těším, je mi doporučována ze všech stran. taky se měj krásně, Jani :)

      Vymazat
  10. Moc pěkné tipy :) V lese visí anděl a Dcera sněhu na mě čekají už dlouho. Anna a Vlaštovčí muž je zajímavé, zvláštní a pěkné počtení. Těžko se charakterizuje :) Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Annu se těším i díky tobě a fakt doufám, že se dostanu i ke zbytku :)
      Taky se měj krásně

      Vymazat