Saturnin - Zdeněk Jirotka AUDIOKNIHA

By Hanka the bookworm - 11:36:00

Vydavatel: ADK Prague
Interpret: Oldřich Vízner
Délka: 6:04 h
www.audioteka.cz

Legendární humoristická kniha Zdeňka Jirotky nám představí sluhu Saturnina, který obrátí život svého pána naruby. Přestěhuje ho na loď, donutí ho hrát tenis na cvičné zdi a svérázně se vypořádá s jeho tetou Kateřinou a bratrancem Miloušem. Posléze se dozvíme, co se stane na rodinné dovolené u dědečka, když je celé osazenstvo odříznuto od civilizace vlivem velké vody.

Saturnin si ke mně našel cestu již potřetí. Prvně jsem četla fyzickou knihu někdy na střední škole, o několik let později viděla stejnojmenný film a nyní jsem se pustila do audioknihy, kterou namluvil Oldřich Vízner – představitel filmového Saturnina. A k tomu, abych si Saturnina náležitě zamilovala a dokázala docenit všechny kvality tohoto díla, jsem potřebovala všechny tyhle tři formáty.

Příběh samotný je velmi svěží. Odehrává se v poměrně krátkém časovém úseku, během kterého se ale stihne přihodit velká spousta věcí, nutno podotknout, že většinu z nich má na svědomí právě hlavní postava – sluha Saturnin. Situační humor střídají velmi vtipné hlášky hlavních protagonistů, a co rozhodně pozvedá knihu na vyšší úroveň, je fakt, že se jedná o humor velice sofistikovaný.

Nejnosnější součástí knihy ovšem zůstávají zcela ikoničtí hlavní hrdinové. Na nich dokázal Jirotka perfektně zachytit typické rysy české povahy. Saturnin je bavič a pohodář, nedokáže ho rozházet absolutně nic a s každou situací se vyrovnává s noblesou. Je oddán svému pánu a jeho trapiče (čti tetu Kateřinu a Milouše) dokáže odpálkovat jako nikdo jiný. Jiří Oulický, Saturninův pán a vypravěč příběhu, je velmi dobře vychovaný mladý muž znalý způsobů. Z počátku je vpravdě trochu zakřiknutý a nudný, ale právě pod vlivem svého sluhy v sobě nalézá netušené možnosti. Teta Kateřina hýřící svými příslovími zpodobňuje chamtivost a alibismus a její syn Milouš je klasickým příkladem špatně vychovaného spratka, který by snad ale pod vlivem těch správných lidí mohl dospět v lepšího člověka. Nedílnou součástí knihy je také krásná a pracovitá Barbora, k níž Jiří v průběhu knihy pojímá hlubší city a zapomínat nesmíme ani na dědečka – hostitele zvaných i nezvaných a přemýšlivého doktora Vlacha. Postavy zkrátka dělají z knihy to, čím je.


Stejně tak ale Jirotkův charakteristický styl. Přestože se jedná o humornou knihu, autor píše velmi půvabně a oslavuje krásu českého jazyka. Jeho styl je velmi čistý a přímý, a proto si onen sofistikovaný humor můžeme náležitě vychutnat. Jedná se o kvalitním čtení, přesto si u něho odpočinete a stoprocentně se i zasmějete. Už úvodní scéna s koblihami jistě rozběhne vaši obrazotvornost naplno. (Já osobně bych však nepatřila ani do jedné skupiny, které zmiňuje doktor Vlach, už od prvního čtení jsem byla přesvědčená, že bych tvořila skupinu čtvrtou, tedy tu, která se do koblih bez zaváhání pustí :D).

Tentokráte jsem se rozhodla pro poslech audioknihy, bylo to vůbec poprvé, co jsem poslouchala audioknihu, kterou jsem předtím již četla ve fyzické podobě a musím říct, že to byl perfektní zážitek a knihu jsem si náramně užila. Narátorem je navíc pan Oldřich Vízner, který ztvárňuje filmového Saturnina, takže je pro dabing jako stvořený a pouto, které s tímto dílem má, bylo při poslechu znát. 

Jsem velice ráda, že jsem nakonec dospěla k poznání, že Saturnin je opravdu kvalitním a nadčasovým dílem. Panu Jirotkovi skláním poklonu za to, jak skvěle dovedl vystihnout českou povahu, navíc v tak humorné formě. Jeho styl je pohlazením po duši a každý milovník českého jazyka si ho musí užít. Nezbývá mi než doporučit Saturnina jak ve fyzické, filmové, tak i audioknižní podobě a pokud byste mu snad (stejně jako já) nepřišli na chuť hned napoprvé, určitě to nevzdávejte, postupem času v něm totiž objevíte to pravé bohatství. 5/5!


Jaký je Váš vztah k Saturninovi? A v jakém formátu jste si příběh vychutnali? Kdo je Vaší nejoblíbenější postavou a na kterou z humorných situací dodnes vzpomínáte? Určitě mi dejte vědět, jako vždy se budu moc těšit.

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Jak neposlouchám audio, tak Saturnina ano. A mám ho asi raději než psaného. Což je zatím jediná kniha. A když vidím ty fotografie, musím se hned usmívat jako měsíček. Moc hezká recenze, Hani, zvedla mi náladu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc moc za krásný komentář, Šári ♥ Jak píšu, hledala jsem si k němu cestu postupně, tudíž i pro mě byla audiokniha asi lepší než ta fyzická a film si plánuju v nejbližších dnech pustit znova :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Saturnin je základ. Pořád nechápu, jaktože jsem ho ještě nečetla :/

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, tak to jsi mě navnadila na dárek k Vánocům pro mého milého.. takže vlastně...na dárek k Vánocům, který pak můžem doma poslouchat. Saturnina milujeme.. jak knížku, tak povedený film.. hlášky :-) Myslím, že tu audioknihu prostě potřebuju! Eee.. potřebujeme!

    Super recenze :)

    Moje oblíbená postava.. to je hrozně těžké...
    Saturnin..to je král absurdit a nejde ho nemilovat.
    Milouš a teta Kateřina jsou pro nás zdrojem neutuchajících hlášek, které vždycky pobaví.. to je prostě klasika.
    Dědeček je prostě boží a kancelář uvádění románových příběhů na pravou míru nemá chybu!

    Prostě ta kniha je úžasná a miluju snad všechny postavy v ní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tip na dárek je to určitě skvělý, obzvlášť pokud Saturnina tak moc milujete! Tahle audiokniha se vážně povedla, tak doufám, že u ní strávíte pár pěkných večerů :)
      Přesně jak píšeš, i já to mám s postavami těžké. Jirotka vytvořil celou paletu zajímavých charakterů a je těžké vybrat jen jednoho.
      Moc děkuju za pochvalu a ať se i audiokniha líbí :)

      Vymazat
  4. Tak Saturnin je zaruka, ktera vas rozveseli ve dnech, kdy vam neni zrovna do smichu. Ke knize se vracim casto, audioknihu musim teda vyzkouset :-)Skvela recenze Hani :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu, Jani a audioknihu určitě vyzkoušej! :)

      Vymazat
  5. Sdílím tvůj názor! Saturnin je prostě láska, klasika. Ani nevím, jestli mám radši psanou nebo hranou verzi, obě mají něco do sebe! Někdy bych se na to zase měla podívat! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, já se v nejbližších dnech plánuju znova mrknout na film a myslím, že ke knižní/audioknižní verzi se za svůj život dostanu ještě mockrát :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  6. Ah, Saturnin. Knížka, ke které mám odpor (předsudky, předsudky, předsudky) už jenom kvůli filmové verzi, která mě nijak zvlášť nenadchla. Možná to je tím, že jsem na ten film koukala s tím, že je to české a že se mi to určitě nebude líbit. Hrozně ráda bych knižní podobě dala šanci, ale asi to nebude v úplně dohledné době.

    Jsem ráda, že sis knížku i napotřetí užila. :) Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, osobně bych to doporučila, až budeš starší (teď jako mluvím, jak když jsem o hodně starší než ty :D), ale já jsem prostě přesvědčená, že tohle je dílko, které ocení právě hlavně "starší". Vidím to i na sobě, čím jsem starší (jsem zvedavá, kolikrát to slovo ještě použiju), tím víc se mi dílko líbí.
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  7. Saturnin je a vždycky bude knížka, film, audiokniha, která potěší, pobaví a tak příjemně pohladí srdíčko, je to i povinná četba ve školách, která nepatří k protivným :)

    OdpovědětVymazat