Dívka ve vlaku - Paula Hawkins AUDIOKNIHA

By Hanka the bookworm - 13:27:00

Vydavatel: OneHotBook
Interpret: Petra Špalková, Tereza Bebarová, Lucie Pernetová
Délka: 11:14 h

Rachel každé ráno cestuje vlakem do Londýna za prací. Pozoruje okolní krajinu, domy a také jeden na první pohled báječný mladý pár. Postupem času získává dojem, že manžele zná – dá jim dokonce jména, Jason a Jess. Jednoho dne však z okna vlaku zahlédne něco, co jí vyrazí dech. Nedlouho poté se „Jess“ pohřešuje a Rachel má pocit, že má policii co sdělit. Postupně se do případu zaplétá stále více a více…

Kdo by neznal Dívku ve vlaku? Nepředpokládám, že jste ji všichni četli, ale té mediální masáži asi unikl málokdo. Název tohoto románů se objevuje na přebalech kdejakého thrilleru a já si jen říkám – proč? Proč mají lidé neustále potřebu nové knihy přirovnávat k těm, co už vyšly. A hlavně – proč probůh zrovna k této?

Já se pro přečtení rozhodla z prostého důvodu, chci vidět film. Zaujal mě trailer, mám ráda Emily Blunt a obvykle chci raději první znát knižní předlohu. Ani po dočtení se na tom nic nezměnilo, jen mě trochu mrzí, že ani na film neslyším zrovna moc slov chvály. Jak, že se to říká? Ze špatné předlohy je těžké vykřesat dobrý film…

Dívka ve vlaku je deníkovým záznamem tří žen – Rachel, Megan (alias Jess) a Anne, což je manželka Toma, bývalého manžela Rachel. Děj se rozvíjí docela pozvolna, řekla bych. Nejprve se opatrně seznamujeme se všemi třemi ženami, především poznáváme hlavní postavu Rachel a pronikáme do jejího života, jejích problémů (a že jich nemá málo). Střídání úhlů pohledu při vyprávění má obvykle umožnit stupňování tenze, jenomže to autorka příliš nedělá. Nevyužívá potenciálu, který si připravila. Rovněž se neumí vyvarovat thrillerových klišé, což vede k tomu, že většině lidí dojde, jak se věcí mají zhruba v půlce. Ne, že byste byli úplně skálopevně přesvědčení, ale asi tušíte, jak to mohlo být. Nápad vyprávět z pohledu tří žen mi přijde vcelku originální, protože klasická linka s vyšetřovatelem jako hlavní postavou tu už byla mockrát, ale jak říkám, autorka to zkrátka nezvládla. Nedokázala šokovat jako jiní…


Kamenem úrazu téhle knihy jsou postavy. Mně osobně nevadí, když jsou hlavní hrdinové nesympatičtí, ale musím jim porozumět. Musí mě bavit sledovat jejich pohnutky. Dokáži fandit i záporákům, ale ne tady. Hawkinsová nám totiž naservírovala tři ženy, jejichž životy jsou si vlastně vesměs dost podobné. Jsou to trosky. A co hůř – můžou si za to víceméně samy, i když se nás autorka snaží přesvědčit, že vlastně ne. Měla jsem pocit, že v nás chce na konci vyvolat lítost a pochopení, ale to se jí tedy nepodařilo. Ne u mě. Rachel – narušená alkoholička (a to že pije, vám autorka ráda připomene asi na každé druhé stránce), která po celou dobu vlastně ví, co se stalo, jen má děsný okno. Megan – sebestředná, rozmazlená mrcha, která si chce každého chlapa omotat kolem prstu a myslí si, že na to má, a že jí to projde. A konečně Anne – pro mě asi nejotravnější postava celého příběhu; fanatická, hysterická matka. Zkrátka trojlístek k pohledání, co vám budu vyprávět.


Knihu jsem poslouchala v audio podobě, takže k autorčinu stylu můžu říct asi tolik, že je velmi jednoduchý a přímočarý, to ale není na škodu. Co bych rozhodně ráda vyzvedla, je přednes interpretek. Každou z hlavních postav mluví někdo jiný, což je rozhodně plusem, protože to poslech pěkně osvěžuje a lze se lépe zorientovat v tom, kdo zrovna mluví. Trochu mě mrzelo, že zrovna Rachel, která v knize dostává nejvíce prostoru, dabuje Petra Špalková, jejíž přednes se mi líbil nejméně. Místy mi přišla trochu moc afektovaná a některé scény zbytečně přehrávala, nicméně i tak se jednalo o kvalitní přednes. Největší favoritkou pro mě zůstává Tereza Bebarová – má velmi příjemný hlas a jsem na ni zvyklá již z poslechu Hunger games (nejprve jsem si myslela, že mi bude trochu vadit, že mám její hlas spojený s Katniss, ale vůbec tomu tak nebylo).


Co říct na závěr? V rámci žánru se podle mého jedná o velmi slabý průměr až podprůměr, tudíž těm, kteří hltají jeden thriller za druhým a mají tedy trochu více vytříbený vkus v tomto směru, bych knihu nedoporučila. Pravděpodobně budete zklamaní, jelikož kniha nepřináší nic nového, objevného a opravdu mě velmi udivuje, že právě Dívce ve vlaku se dostalo tak výsadního postavení, co se reklamní podpory týče. Těm z vás, kdo si přečtou pár thrillerů do roka, by se knížka možná mohla zalíbit, ale pokud se rozhodnete do ní pustit, doporučuji audio podobu. Třeba na dovolenou (nebo jako mně do letadla) by mohla být dobrou společnicí. Fyzické knize bych udělila dvě hvězdy, pro velmi zdařilý přednes interpretek však hvězdu přihazuji, tudíž můj konečný verdikt je 3/5.

Jaký je Váš názor na tento fenomén? Četli jste, viděli jste, láká Vás? A proč je podle Vás zrovna Dívka ve vlaku tak populární? Už teď se těším na Vaše skvělé komentáře… :)

  • Share:

You Might Also Like

13 komentářů

  1. Já mám Dívku ve vlaku ráda a už jsem ji četla kdysi dávno. Film mě láká i přes negativní ohlasy, ale kniha je má taky a okouzlila mě.
    Já rozhodně nepatrim k haterum Rachel jak vetsina a ji ji měla ráda :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, klasika "sto lidí, sto chutí" opět funguje :D Já jsem ale ráda, že tobě se kniha líbí :) Tak jsem zvědavá, co řekneme na film :)
      Měj se krásně, Katy

      Vymazat
  2. Protože jsem zvědavá, o čem to vůbec celé je a právě na to, co z toho činí tak populární záležitost, kouknu se na film, ale ztrácet čas s knihou na základě Tvojí rady (a nyní i - opět velmi zdařilé! - recenze) nebudu. Měj se moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je dobré rozhodnutí! :) A díky za pochvalu, Kristý, moc si toho vážím! :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Já mám k Dívce ve vlaku takový podivný vztah. Totiž, přítel tu knihu nemá rád ne kvůli ní samotné, ale protože mu nakladatel nevzal jeho překlad a on s tím, který vydali místo toho, objektivně není tak spokojen. Nicméně já bych to někdy ráda okusila, je to docela fenomén. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj přítel je překladatel???? To je děsně cool!! :D (ježiš, takovej pubertálně knihomolskej výlev). Nicméně - za zkoušku nic nedáš, mě taky lidi odrazovali a stejně jsem do toho šla, prostě jsem si chtěla utvořit vlastní názor :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  4. Tedy trillery nečtu (a vlastně moc ani nesleduju), ale tahle tvoje recenze je vážně skvělá! :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, opravdu mockrát děkuju. Hrozně si toho vážím, od tebe obzvlášť, protože tvoje recenze doslova hltám :)

      Vymazat
  5. To si děláš srandu? Vážně není dobrá? Já na ní slyšela pár dobrých názorů a vzhledem k té medializaci (vždyť to bude mít i film, ježiši, film!) jsem si fakt myslela, že to bude něco vyloženě skvělého. Ani nevím, jestli se mi to teď chce číst, protože ty víš, že já na tvůj názor hrozně dám. Každopádně sestra říkala něco, že by ji jako ráda zkusila, tak si ji kdyžtak půjčím od ní a uvidím.

    Tvoje recenze se mi moc moc líbí jako vždycky. Je fajn, jak jsi to doplnila o obrázky z filmu. :)

    Doufám, že příští audiokniha, kterou si poslechneš, se ti bude líbit víc. :) Já audioknihám moc neholduju teda, každopádně Terezu Bebarovou mám hrozně ráda jako herečku (úplně byla božská na Vinohradech v roli chůvy v Romeovi a Julii, na kterých jsme byli v září, moc doporučuju). Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak píšu, Kačí - pokud nečteš jeden thriller za druhým, možná se ti to bude líbit, protože ještě asi nemáš tak prokouklé ty kličky, co autoři rádi dělají. Jak jakoby čtenáře matou...Nevím, půjč si to, zajímal by mě tvůj názor, i když toho, že dáš na ten můj si vážně (ale vážně) moc cením :) Já jsem zvědavá na film...
      Jak už víš, další audio, kterou jsem poslouchala byla Karlík a továrna na čokoládu a to bylo jedním slovem famózní, ale ještě jsem nestihla sepsat recenzi. Čtu tenhle měsíc nějak víc, než píšu...
      A jinak Bebarovou jako herečku já opravdu můžu (ať už v připitomělé Ulici, na kterou jsem dřív občas mrkla) nebo právě spíš z divadla, teď si úplně nevybavím, kde jsem ji viděla, ale v něčem ano a Romeo a Julie musí být prostě skvělé. Já viděla jen v našem městském divadle něco jako re-telling a to se mi nelíbilo, nicméně na originál bych zašla ráda. Určitě to zvážím, zrovna Vinohrady mají skvělé kouzlo, i když já osobně preferuji spíše menší...Třeba divadlo v Řeznické jsem si děsně oblíbila :)
      Ještě jednou děkuju za pochvalu a doporučení a měj se krásně <3

      Vymazat
  6. Tak to jsem zvědavá, co z toho vyleze :/
    Mám knihu na čtečce a chtěla bych se k ní dostat ještě před koncem tohohle roku, ale v poslední době čtu názory takové, že je to spíše průměr nebo jak ty píšeš až podprůměr :/ Stejně tak se v poslední době setkávám s názory a já sama to tak také cítím, že jsou vždy propagované knihy či až dokonce "Světové bestsellery", které nakonec jsou "Světovým propádákem" :/
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, Lucí, třeba se ti zrovna zalíbí... Aspoň si uděláš vlastní názor, ale máš pravdu, že spousta knih, které jsou hodně mediálně podporované, pak stojí za prd... Bohužel no.
      Děkuju moc za pochvalu a měj se krásně

      Vymazat