Přečteno za květen 2016

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Ahoj všichni, v dnešním článku Vám představím knihy, které se mi podařilo dokončit v průběhu května. Bohužel to nebylo tak slavné jako v měsíci předchozím, nicméně na to, že je zkouškové, čekají mě přijímačky a psala jsem bakalářku, si pořád myslím, že pět dokončených knih a jedna rozečtená je pěkné číslo. J

Za prvé jsem dočetla Farmu od Toma Roba Smithe. O této knize jsem se zmiňovala už několikrát, takže věřím, že Vy, co mě sledujete déle, už jistě víte, o čem vypráví. Ve zkratce tedy hlavní hrdina dostane dva telefonáty – od matky a otce. Každý tvrdí něco naprosto odlišného. Komu Daniel uvěří a na čí straně je pravda? Musím říct, že mě styl Smithova psaní dost pohltil. Taky to má nápad – vžijte se do situace, kdy vám maminka vypráví podivný příběh o spiknutí a vy zkrátka netušíte, jestli je to pravda…I přesto, že se mi kniha tedy víceméně líbila, mám k ní nějaké výtky, tou největší je dosti uspěchaný konec. Více se už brzy dočtete v recenzi. Knize jsem udělila 4/5.

Poté jsem sáhla po dalším díle Úžasné Zeměplochy od Terryho Pratchetta, po Lehkém fantastičnu. Nad touto knihou bych se mohla rozplývat úplně stejně, jako nad prvním dílem. Terry mě znovu dokázal královsky pobavit, jeho postavy Mrakoplaše, Dvoukvítka a svérázného Zavadla, si prostě musíte zamilovat a já se hrozně těším, až se pustím do dalších dílů, které už netrpělivě čekají na mé poličce. 5/5

Po většinu měsíce jsem pak louskala klasiku Jako zabít ptáčka od Harper Lee. S knihou jsem strávila tolik času ne proto, že by mě nudila, ale právě naopak. Tak strašně jsem si ji vychutnávala, že jsem se vždycky zhrozila, když jsem si uvědomila, že už se Čipeřin příběh chýlí ke konci. Je mi jasné, že to není kniha pro každého a spoustě lidem se může zdát, že je vlastně o ničem. No, podle mého je tato kniha naopak o všem. Ano, nedočkáte se nějaké úplné akce a ani nemá nijak závratný spád, ale vyprávění z pohledu malé holky mě hrozně chytlo za srdce a řadím knihu k tomu nejlepšímu, co jsem kdy měla možnost přečíst. 5/5!


Následovaly Bílé kosti od Grahama Mastertona na doporučení Kristýnky z Book Talk blogu (nemáte pocit, že ji zmiňuji v každém druhém příspěvku? :D). Jsem nesmírně ráda, že mi ji doporučila. Kniha má totiž děsně chytlavou zápletku, skvěle vykreslenou atmosféru a hlavní hrdinka je taky velice sympatická. I tak mám ale ke knize nějaké výtky, více se už brzy rozepíšu v recenzi. 4/5

Poslední dokončenou knihou měsíce byl pátý díl Zámku a klíče – Časohrátky. Musím říct, že přestože se tento díl příliš nevěnuje hlavním hrdinům (Bóďovi, Kinsey a Tylerovi), řadím ho k jedněm z nejlepších. V tomto díle nás totiž Joe Hill zavede do historie a konečně objasní vznik klíčů a minulost hlavního záporáka. Po dokončení máte tedy pořádek v hlavě a naprosto přesně víte, proč se v předchozích dílech udály věci tak, jak se udály. Po přečtení Časohrátek musím Hilla ještě více obdivovat za to, jak to má celé promyšlené. Výtvarník Rodriguez odvedl (jak jinak) výjimečnou práci – kresby obsahují tolik detailů, které jsou pro příběh nepostradatelné, že opravdu nestačí jen číst a obrázky přelétávat očima – musíte ty detaily hledat. 5/5 a nemohu se dočkat posledního dílu.

V průběhu měsíce jsem také poslouchala třetí díl Hunger games, ale zatím se mi ho nepodařilo dokončit, věřím však, že v příštím Přečtenu, už konečně celou sérii budu moci zhodnotit. J

Na červen jsem rozečetla Knihovnu duší, se kterou finišuji, takže se určitě brzy můžete těšit na recenzi.


Jaký byl Váš květen? Četli jste některou z výše zmíněných knih? Opět se ptám, na kterou z nich byste chtěli recenzi, protože přečtených knih je zatím stále více, než těch zrecenzovaných…Budu se těšit na všechny Vaše milé komentáře. J

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Áá, moje oblíbené období měsíce a oblíbená shrnutí!

    Myslím, že na to, jak jsi vytížená, je pět a půl naprosto parádní.

    Jsem moc ráda, že všechny knihy, po kterých jsi tenhle měsíc sáhla, se ti líbily. Z recenzí se určitě budu moc těšit na Bílé kosti a na Farmu! Ale vlastně i na Jako zabít ptáčka. Už jen proto, žes knihu obodovala více hvězdičkami, než já. :)

    Do června ti popřeju, jako každý měsíc, spoustu krásných knih (myslím, že s Hunger games už to máš hezky našlápnuté, ale to je jen takový můj maličkatý subjektivní pocit). A když nebude nějaká stát za nic, tak ti přeju: krásně si užij rozčílené recenzování. :)

    Měj se nádherně, a pěkný zbytek víkendu přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, díky, ty mi fakt vždycky zpříjemníš den :)
      Jojo, je pravda, že tento měsíc jsem měla hodně šťastnou ruku, snad to tak bude i v měsíci následujícím (nebo si, jak píšeš, vyliju srdíčko, to mi docela jde :D)
      Hunger games tento měsíc určitě dojedu, už fakt finišuju :)
      Měj se krásně a ať se ti červen vydaří

      Vymazat
  2. Hani, moc pěkné skóre a podle hodnocení je vidět, že jsi měla šťastnou ruku ve výběru a to je skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Šári, a to je vždycky nakonec mnohem důležitější, než samotný počet knih :)
      Hezký večer

      Vymazat
  3. Ami: Jak zabít ptáčka bych si jednou chtěla přečíst, tak uvidím. Ostatní knihy neznám, ale vzhledem k hodnocení, se ti líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, měla jsem zkrátka šťastnou ruku :) A Jako zabít ptáčka můžu určitě doporučit všema deseti!

      Vymazat
  4. Hani, super skóre, mám tento měsíc identické a myslím, že s našimi povinnostmi je to paráda. A jsem ráda, že mě zmiňuješ :D, však já o Tobě taky málokdy pomlčím :)) Měj se báječně a ať je červen úspěšný nejen čtenářsky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý díky moc, já si taky myslím :) Už se pádím podívat na tvůj sumarizační článek (přírůstky) - já tyhle začátky měsíců prostě miluju :D
      Krásný večer a ať se v červnu taky daří :)

      Vymazat
  5. Já jsem se na konci května sekla s Andělé nad Teheránem. Bude to moje asi první ''negativní'' recenze knihy, kterou jsem dostala na recenzi, tak jsem nervozní, jak to dopadne :-D
    Každopádně Jako zabít ptáčka jsem měla v plánu také na květen, ale jaksi jsem to nestihla, takže to chci dohnat v červnu společně s dalšími knihami :)
    Hunger games mám na čtečce, tak snad se k sérii brzy dostanu :)
    Přeji příjemné čtení i v dalším měsíci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedá nic dělat, nemůže se nám prostě líbit všechno a myslím, že to chápou i ti, co nám knihy k recenzím posílají :) Určitě nemá smysl nic předstírat a vychvalovat jen proto, že to byla knížka zadarmo :) Já si ráda přečtu i negativní recenzi :)
      Do Jako zabít ptáčka se určitě pusť a i Hunger games jsou super :)
      Měj se krásně a ať se v následujícím měsíci daří

      Vymazat
  6. Moc pěkná souhra přírůstků, já jsem za uplynulý měsíc na čísle 1. Terryho Prachetta si chci už delší dobu přečíst, ale pořád nic a Bílé kosti jsem si na tvé doporučení už přinesla domů, ještě jsem ale nezačala číst :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Lory, tak to mě moc těší. Doufám, že se ti zalíbí :) Terry určitě stojí za to! Já si ho zamilovala hned po první knize, doufám, že se i tento měsíc dostanu k jednomu dílu :)
      Měj se překrásně a ať se v červnu daří

      Vymazat
  7. Jsem zvědavá na tvůj názor, až doposloucháš Hunger games, protože bych to taky chtěla zkusit v audio podobě. :) A zároveň se chystám na Jako zabít ptáčka, věřím tvému úsudku a myslím, že bych si knížku taky mohla užít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, Hunger games jako audio už teď mohu s klidným svědomím doporučit. Namluvila je Tereza Bebarová (musím říct, že naprosto úžasně) a i příběh sám, přestože už nejsem tak úplně cílovka, se mi zalíbil. Díky mockrát za "důvěru" a Jako zabít opravdu doporučuji, budu se těšit na tvůj názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Z techto knih jsem cetla Jako zabit ptacka a i ja si knihu uzivala:-)Jsem zvedava na tvou recenzi na Knihovnu dusi. Ja jsem rozecetla prvni dil a bohuzel mi nesedla a tak jsem ji odlozila,ale mozna se k ni nekdy vratim a doctu, protoze mam doma i druhy a treti dil a ty mne take lakaji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že v tom nejsem sama :) Za mě Knihovna duší tedy o hodně levelů výš, než předchozí! Sice fotky už nejsou tak temné, jako třeba v prvním dílu, ale samotný příběh se hodně posunul :) Je to ale čisté sci-fi, mě třeba první díl trošku zklamal právě tím, že jsem očekávala horor. Teď už jsem věděla, co čekat a kniha mě dokázala mile překvapit. Recenze bude brzy :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Hani, díky Tobě si připisuji na seznam další knihu, jak asi tušíš, je to Jako zabít ptáčka. Určitě bude skvělá. Seznam se začíná plnit a já nestíhám číst :). Ale nevadí, moc si to užívám. I to těšení na další knihy. Nechce se mi mrhat časem a pouštět se do čtení něčeho, co by pak nebylo to pravé ořechové, takže jsem Ti nesmírně vděčná, za všechny ty inspirace a doporučení. Mimochodem, můj muž čte zrovna Kinga, jsem zvědavá na jeho ohlas. Dám vědět. A přeju Ti hodně štěstí u přijímaček, obhajoby, státnic, zkrátka všeho co Tě čeká. Jsi prostě úžasná, takže to musí dopadnout dobře. Máš mou podporu. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, páni, já ani nevím, jak ti poděkovat za všechny ty krásné komentáře, co mi tu necháváš. Hrozně mě to vždycky nabije pozitivní energií :)
      Jako zabít ptáčka je vážně výjimečná kniha (alespoň pro mě), brzy sepíšu celou recenzi, tak tam se pak určitě rozepíšu víc.
      A co si muž vybral? :) Pevně doufám, že se mu King zalíbí, určitě mi pak napiš :)
      Ještě jednou ti hrozně moc děkuju, jsi báječný člověk!

      Vymazat