Rozum a cit - Jane Austen

By Hanka the bookworm - 14:39:00

Originální název: Sense and sensibility
Překlad: Eva Kondrysová
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 1989
Počet stran: 288

Rozum a cit vypráví příběh (především) dvou sester Elinor a Marianny, které se po smrti otce musí přestěhovat spolu s matkou a mladší sestřičkou z velkolepého sídla do malého zahradního domu. Obě sestry mají už pomalu věk na vdávání, a proto je čas poohlédnout se po dobré partii. Starší Elinor je prototypem dámy – umí konverzovat, je střídmá a velice inteligentní. Naopak mladší Marianna je spontánní, otevřená a nebojí se projevit naplno své city. Která z nich nakonec dojde štěstí?

Mí pravidelní čtenáři jistě vědí, že Rozum a cit byl mou první čtenou knihou od jedné z nejslavnějších autorek vůbec – Jane Austenové. Musím se přiznat, že sama nevím, proč jsem tak dlouho s touto klasikou otálela, nicméně pravdou je, že by mě tento příběh v pubertě pravděpodobně nezaujal tolik, jako teď.

Děj samotný je samozřejmě typicky austenovský. Mladé dámy v letech na vdávání hledají nejvhodnějšího partnera, který by je zajistil. Tady se pozastavím – znám totiž mnoho žen (dívek), které by v této době chtěly žít. Naprosto to nechápu. Tehdejší život byl spjatý tolika konvencemi, všechno bylo předepsáno – jak se má člověk oblékat, jak má mluvit a kdy, jak se má chovat…Já si upřímně vůbec neumím představit žít v tak neemancipované době, kdy hlavní náplň dne tvořilo bezduché tlachání a (ne)zdvořilé námluvy. To jsem ale odbočila…Já samozřejmě chápu, že tak to dřív prostě chodilo, proto to Jane vůbec nevyčítám. Naopak – musím uznat, že na to, že je příběh sám vlastně dosti plochý a málokdo by z něj uměl něco vykřesat, Austenová si s tak jednoduchým námětem poradila dokonale.


Hlavní zásluhu na tom má jistojistě její vytříbený styl psaní. Ať už se jedná o popis či dialogy, vše je naprosto perfektní a opravdu podmanivě napsané. Austenová umí výborně vykreslit prostředí i atmosféru. Popis Mariannina soužení byl vážně velmi autentický. Tím se dostávám k postavám samotným. Jsou to tak opravdoví lidé, chybují, radují se, smutní, ale za každé situace věříte, že skutečně existují. Opravdu, k autorčinu stylu nemám nejmenších výtek.

Vzhledem k tomu, že jsem tady knihu víceméně vychválila až do nebes, se tak pravděpodobně budete ptát, proč jsem tedy knize srazila z hodnocení jednu hvězdu. A odpověď je „nevím“ – musí vám zkrátka stačit, že přestože je to vynikající kniha, vím, že to není ten typ, na který bych si vzpomněla ještě za dlouhá léta. I tak Vám všem ale knihu mohu bez obav doporučit. Pokud máte rádi Anglii té doby, potrpíte si na prvotřídní styl a nevadí vám, že se v knize prakticky nedočkáte žádné akce, určitě je to to pravé pro Vás. Doporučit mohu také stejnojmenný film s Emmou Thompson, Kate Winslet, Alanem Rickamanem, Hughem Grantem a spoustou dalších zvučných jmen v hlavních rolích. Celkové hodnocení tedy 4/5.


Jaká je Vaše nejmilovanější Austenová a proč? Budu ráda, když se se mnou podělíte v komentářích. J PS: Omlouvám se za fotky, ale mé vydání nepatří zrovna k nejfotogeničtějším…

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. No, já chtěla od Austenové přečíst spoustu knížek, ale teď už pár týdnů louskám Pýchu a předsudek. Nepřijde mi to nudné, jen se prostě nedokážu sžít s myšlením postav a to mě na tom štve asi nejvíc. Ale třeba je Rozum a cit o trochu lepší, nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to bude to stejné. Pro mě to taky ze začátku bylo těžší, pak jsem si ale řekla, že tak to v té době zkrátka bylo a budu to tak brát. Pomohlo to. Přesto si ale myslím, že Austenová není pro každého, právě tím stylem myšlení tehdejší doby ;)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Ami: Já mám Austenovou hrozně ráda, i když jsem od ní zatím četla jen Pýchu a předsudek, ale i tak se mi velmi zalíbila! Do budoucna se chystám na její další knihy, tak uvidím, jestli si ji oblíbím ještě víc!
    Každopádně ty ilustrace v knize jsou naprosto bombastické a tvoje fotky jsou velmi pěkné :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, já se taky rozhodně hodlám pustit do dalších jejích knih. Jak je vidno z fotografie, doma na mě čeká ještě Emma a taky Pýcha a předsudek. Věřím, že i tyto ostatní se mi zalíbí minimálně stejně tak, jako Rozum a cit. :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Super recenzia! :) Veľmi som sa na ňu tešila a som rada, že máš na ňu pozitívny názor. :) Máš pravdu, že v tej dobe si ľudia strašne dávali pozor na etiketu a robili všetko podľa predpisu. Ale myslím si, že to bolo lepšie než v dnešnej dobe, kde si ľudia dovolia všetko a nedajú si rúško pred ústa. :) Každopádne- Moc krásna recenzia! :) Určite sa teším na ďalšie a som zvedavá na názor.
    Maj sa krásne! :)
    PS: Fotky sú veľmi pekné, určite to vycibríš do dokonalosti! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu :) a nezbývá než souhlasit, že teď už jsou ty mravy uvolněné až trochu moc. Chtělo by to nalézt nějaký kompromis :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  4. Moc krásná recenze☺! Já jsem úplný milovník regentského období v Anglii. Nejraději mám klasickou Pýchu a předsudek, chtěla bych si přečíst i třeba Emmu nebo tvůj Rozum a cit☺. Vlastně, mé stanovisko je takové, že bych v té době nejraději žila☺.

    Měj se krásně☺♥
    Mimozemšťanka

    U Mimozemšťanky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, vážím si toho :) Já se taky rozhodně chystám i na další díla autorky, jsem zvědavá, jestli se mi třeba zalíbí ještě více než Rozum a cit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Austenovou jsem zatím nečetla, ale čeká na mě na poličce Pýcha a předsudek. Tak musím jen vyčkat na správnou náladu :)
    Měj se hezky, Hanko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Šári. Budu se moc těšit, až tě austenovská nálada přepadne a já si budu moc počíst o Tvých dojmech v recenzi :) Já se určitě ještě chystám jak na Emmu, tak na Pýchu. Uvidíme, jak se mi zalíbí. :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Skvělá recenze, Hani, a jsem moc ráda, že se Ti kniha líbila. Já stále pevně věřím, že si k Austenové tu cestu jednoho dne taky najdu. Tvoje dojmy jsou další motivací :) Díky a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Tobě děkuju, Kristý. Ty víš jak zpříjemnit ráno, že? :) Jak už jsem ale psala někde výše, nejsem si tak docela jistá, jestli je Austenová úplně pro všechny. Třeba se Ti ale ještě zalíbí. :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Já jsem hrozná ostuda, protože jsem (až na České pověsti) žádnou klasiku nikdy nečetla... sama bych se za to nejradši uškrtila. Mám ale v plánu to brzy napravit a začnu právě Jane Austenovou a její největší profláknutou knihou Pýcha a předsudek :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni a jak se ti to daří vzhledem ke školním povinnostem? Stejně se do toho budeš muset pustit kvůli matuře ne? :) Já četla klasiku právě hlavně na střední, teď se k tomu zase vracím :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat
  8. Aaaaaa, na tuhle recenzi jsem se těšila!

    Já Austenovou miluju. Teď v Anglii jsem si pořídila TŘI její knihy (ale Pýchu a předsudek jsem nikde nenašla v pěkném vydání, sakra!) a jsem naprosto, jak to říct, overwhelmed. Ona dokáže s úplně v podstatě jednoduchou zápletkou taková kouzla, že jsem z toho celá naměkko jen o tom přemýšlím. Rozhodně má jeden z nejlepších stylů psaní, jaké jsem kdy četla, a už se sama nemůžu dočkat, až si Rozum a cit přečtu taky.

    A nesouhlasím — tvé vydání mi přijde velice fotogenické!

    Krásný zbytek večera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, jestli jsem tě tou recenzí aspoň trošku potěšila :) Určitě se po přečtení této, chystám i na její další knihy, tak se těším :)
      Já nevím, mně se to vydání moc nelíbí, ale na druhou stranu ta ilustrace na začátku je fakt pěkná :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  9. Zrovna tenhle příběh nepatří k mým oblíbeným od Austen, ale napsaný je určitě dobře :) Na jejich knihách mě mimo jiné baví to, že si ty ženy prosazují svou, jdou si za svým, i když jsou víceméně svázané konvencemi.
    Jinak hodně ráda mám Emmu a Pýchu a předsudek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, její hrdinky jsou na tu dobu jistě výjimečné (alespoň některé) :)
      Na obě zmíněné se chystám, jak je vidno i z poslední fotky :)
      Hezký zbytek večera, Leni.

      Vymazat