Ediční plán #3 - duben 2016

By Hanka the bookworm - 12:11:00

Krásný den Vám všem. Čas letí jako splašený a já prostě nemůžu uvěřit, že jsem tu již se třetím edičním plánem, tentokráte za duben. Podíváme se společně, jaké pěkné knihy vycházejí v tomto měsíci a zaujaly mne. Mám takové tušení, že tentokrát budu muset mít opravdu silnou vůli, abych některým kouskům odolala. J

Jako už tradičně začneme knihami, které už vyšly. Hned v úvodu měsíce to byl Spouštěč od Wulfa Dorna. Vydal ho Knižní klub a mě velmi zaujalo, když o něm mluvila v některých svých videích Rodaw z Knihánkova. Mělo by se jednat o mrazivý thriller, ve kterém se zneužívaná pacientka svěřuje své psychiatričce o Černém muži, jenž jí údajně pronásleduje. Brzy poté pacientka beze stopy mizí a lékařka zabředá do případu více, než by jí bylo libo.

4. 4. vydalo nakladatelství Ikar Dokonalého cizince. Opět se jedná o thriller a má ho na svědomí Reneé Knight. Úspěšné hlavní hrdince Catherine Ravenscroftové se jednoho dne na stole objeví román, podrobně popisující události jednoho dne, který kdysi prožila. Toho dne se stala nositelkou tíživého tajemství, o němž kromě ní věděl už jen jeden člověk. Ten už má být ale mrtvý… 

Další tu mám knihu, na kterou se těším opravdu až neuvěřitelně. Dívka, která si říkala Tuesday od britského spisovatele Stephena Williamse vyšla 6. 4. v nakladatelství Domino. Musím se přiznat, že nejprve jsem byla dost skeptická, protože mi vadí název. Zdá se mi, že titulů Dívka, která cokoliv…už je opravdu hodně a domnívám se, že to od českých překladatelů (nebo kdo to má na starosti) nebyl zrovna nejmoudřejší tah. Po přečtení anotace a několika pochvalných recenzí jsem ale rychle změnila názor.

Aby to tu nebyl samý thriller (i když i tohle tak trochu thriller asi bude – pardon), zařadila jsem do výčtu i Dům, ve kterém jsme vyrůstali od Lisy Jewellové. Tuto knihu vydalo nakladatelství Beta – Pavel Dobrovský 10. 4. Musím se přiznat, že anotace mi opravdu připadá nesmírně zajímavá. Zpočátku idylická rodina se rozpadá pod vlivem tragické události, která se odehrála jednoho velikonočního víkendu. Co se tehdy vlastně stalo? A má rodina ještě šanci na štěstí?

No a pozor (fanfáry) 22. 4. by měly vyjít (zbývající?) dva díly komiksové série Zámek a klíč – Časohrátky a Alfa a omega. Autorem je samozřejmě Joe Hill a o kresbu se znovu postaral Gabriel Rodriguez. Do češtiny i tyto díly přeložil famózní Jan Kantůrek a obě knihy vychází u Comics Centra. Doufám, že si mi co nejrychleji dostanou nějakým způsobem do ruky, ani vám nedokážu popsat, jak nesmírně se těším. J Jo, a kdyby Vás náhodou zajímala recenze na předchozí díly, najdete ji tady.

A jako poslední tu dnes mám knihu Tady byla Britt-Marie od Fredrika Backmana, který je českým čtenářům již dobře známý třeba díky knihám Muž jménem Ove nebo Babička pozdravuje a omlouvá se (recenze – zde). Musím říct, že obě jeho předchozí knihy jsem četla a považuji je za průměrné. Nicméně právě s postavou Britt-Marie jsme se mohli setkat v Babičce a já si tuto výstřední ženu dost oblíbila. Je proto docela pravděpodobné, že když na knihu narazím, dám autorovi ještě jednu (zřejmě poslední) šanci.

No a jaký je Váš výběr na tento měsíc? Chystáte se na některého mého favorita nebo se těšíte na úplně jiné knihy? Budu moc ráda, pokud mi v komentářích přihodíte taky nějaký tip – těch přece není nikdy dost! J

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Já ze zmiňovaných zatím slyšela jen o Dívce, která si říkala Tuesday. Vcelku mě ta knížka zaujala, tak uvidím, jestli si ji do budoucna přečtu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si jí objednala, takže mám jasno! Příští měsíc jdu do ní a nemůžu se dočkat :)
      Doufám, že se do ní pustíš taky, moc ráda bych znala Tvůj názor :)
      Měj se pěkně.

      Vymazat
  2. Ahoj Hani :) Povedený přehled, mám radost, že Ti brzy vychází nové díly Zámku a klíče :) Já osobně přemýšlela o Spouštěči a o Dívce, která si říkala Tuesday, ale ještě nejsem rozhodnutá. Zato Dokonalého cizince už jsem pořídila a příští měsíc se do něj pustím :) Těším se na nové články, měj se nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já si zase objednala Tuesday, takže se můžeme alespoň navzájem podělit o své názory, což je moc fajn :) Na Tebe já dám, takže pokud (a doufám, že ano) Tě Cizinec zaujme, jdu do něj taky.
      Zatím se měj krásně.

      Vymazat
  3. Já mám radost, když nám takhle zprostředkováváš nové tituly! (Asi možná i proto, že jsem děsně líná vynaložit úsilí a najít si to sama.)

    Co se vybraných knih týče:

    Moc se mi líbí Spouštěč. Zní to jako něco, co by se možná mohlo líbit i mně.
    Ohledně Dívky, která si říkala Tuesday mám jeden dotaz na překladatele názvu - proč? Musela jsem si to vygůglovat, když jsem si přečetla, že to je takhle nešťastně přeložené, a pořád nemůžu pochopit, proč je Tuesday Falling přeloženo tímhle způsobem. (Takhle jsem si připadala, když z kluka jménem Gale přeložili kluka jménem Uragán. V tu chvíli jsem se nesnášela za to, že jsem se nechala zlákat obalem a nepořídila jsem si Hunger Games radši anglicky.)
    Taky jsem ráda, že ti vychází ty další díly Zámku a klíče (jak už jsem říkala v té tvé recenzi, hrozně se mi líbí to grafické zpracování). Mám úplně radost z toho, jakou máš radost!
    A co se poslední knihy týče - Britt-Marie was here je po přeložení taky trochu kostrbaté, ale bohužel to jinak přeložit nejde. Budu ti přát, aby ti třetí pokus s Backmanem vyšel lépe, než ty dva předchozí, pokud se odhodláš k přečtení téhle knihy.

    Krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že Tě to baví, protože tyhle články celkově nemají až takovou "sledovanost", přestože já sama (na jiných blozích) je mám moc ráda, právě proto, že si udělám tak nějak přehled, na co se vlastně těšit :)
      Ano - ten název Tuesday je zvolen vážně nešťastně, já se původně obávala, že půjde o nějakou romantickou klišoidní slaďárnu, no - těsně vedle :D
      Hunger games - zřejmě myslíš Hurikán, viď? :D Já Hunger games teďka poslouchám jako audio, moc mě to baví, ale je pravda, že moc nechápu, proč ta jména změnili. Gale = Huríkán, Glitter = Třpytka...no nevím, ještě bych to pochopila, kdyby takhle počeštili každého, ale když to udělají jen u několika postav, působí to hloupě a moc to nezapadá do kontextu. Nicméně Hunger games samotné jsou pro mě velmi příjemným překvapením. Myslela jsem, že už jsem na tyhle příběhy trochu stará, ale tahle kniha je právem ceněná tak vysoko. Přeci jen je to jakýsi průkopník žánru a být mi 15, tak to hltán ještě víc...
      Britt-Marii zkusím pravděpodobně znovu jako audio, hlas Zawadské v předchozí knize mě dost nadchnul, tak uvidíme, jak to dopadne.
      Díky mockrát za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
    2. Já to mám taky ráda, takže určitě podporuju celý tenhle nápad. Jen hezky pokračuj a každý měsíc mi dej nové tipy! :)

      PROBOHA. PROBOHA PROBOHA PROBOHA. Vidíš?? A tohle dokáže udělat rýma a teplota. Už jsem plácla leccos, ale bych smíchala dohromady Hunger games a Oko uragánu, to už fakt svědčí o tom, že potřebuju nějakou dovolenou. Achjo achjo, to jsou vždycky situace, kdy mám chuť si jednu vlepit. :D

      Já jsem Hunger Games právě četla, když mi bylo patnáct (nebo to bylo ve čtrnácti?), a milovala jsem to. Už tenkrát mě ale naprosto iritovalo tohle překládání jmen. Já bych to zakázala. Stejně jako jsme se bavili o zavádění číslíček na knížky v sériích, u některých knih bych zakázala překládání jmen (včetně názvů měst, ulic, podniků a tak), protože většinou to je fakt jenom na škodu.

      Tak ještě jednou přeju krásné odpoledne a omlouvám se za ten zmatek s prohozením Hurikána s uragánem. :)

      Vymazat
    3. V pořádku, hlavně, že se chápeme a souhlasíme spolu :D :) Měly bychom vymyslet seznam zakázaných a povinných prvků knih - zatím nám to jde dost od ruky :D
      Krásný večer

      Vymazat
  4. Určitě jsem zvědavá na Tady byla Britt-Marie a taky mě docela zaujala Dívka, která si říkala Tuesday, četla jsem ukázky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zase budu moc zvědavá na to, jestli se ke knihám dostaneš, popř. jestli je zrecenzuješ. Tvoje recenze (i články obecně) mám hrozně ráda, takže bych si rozhodně nenechala ujít příležitost, počíst si o něčem, na co jsem sama natěšená :)
      Krásný večer

      Vymazat
  5. Dokonalý cizinec je u mě na prvním místě a musím ho mít!! :3
    Pak mě hodně zaujal i Spouštěč, takže nad tím ještě zauvažuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak koukám, že na Cizince si brousí zuby řada z nás. Už se těším na všechny ty recenze :)
      Pěkný večer

      Vymazat
  6. Na mě je to moc trillerů najednou :D Možná bych si přečetla Dům, ve kterém jsme vyrůstali, ale zas tak mě to neláká. Obecně jsem vůči novinkám většinou imunní a klidně si na ně počkám pár let, až je ulovím v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :D já ale thrillery ráda, proto ten výběr :) Dřív jsem taky novinky moc nesledovala, ale od té doby, co mám blog mě dost baví procházet ediční plány nejrůznějších nakladatelství a kochat se. Samozřejmě to nutně neznamená, že se do všech kousků pustím teďka hnedka :)
      Měj se krásně, Leni

      Vymazat
  7. Dokonalého cizince mám přečteného a můžu jen doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, moc děkuju za komentář a také za doporučení :) Měj se krásně

      Vymazat