Úterky s Morriem - Mitch Albom

By Hanka the bookworm - 8:30:00

Originální název: Tuesdays with Morrie
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: Rybka Publishers
Rok vydání: 2012
Počet stran: 152


V Útercích s Morriem nás autor Mitch Albom seznámí s příběhem, který skutečně prožil, a který poznamenal jeho pohled na svět. Při svých studiích potkal neobyčejného učitele, jehož ale po dokončení školy přestal vídat. Když se dozví, že onen učitel (Morrie) onemocněl vážnou chorobou, rozhodne se ho navštívit. Navzdory věkovému rozdílu se z nich stávají dobří přátelé a Morrie předá během posledních úterků svého života Mitchovi nezapomenutelné lekce, které zcela změní jeho životní postoje.

Přestože byla kniha přeložena do více než dvaceti jazyků a je tedy údajně celosvětově známá, já o ní nikdy neslyšela. Narazila jsem na ni úplnou náhodou, když jsem jednou dělala větší objednávku na buxu – toto dílko tam totiž bylo s ohromnou slevou, tak jsem si řekla, že už pro tu krásnou hřejivou obálku stojí za to, mít ji doma. Obsah mě však potěšil stokrát víc než „nějaká“ obálka…


Kniha je přenádherně napsaná a obsahuje tolik mouder, že je velká škoda číst ji najednou. Je neskutečně dojemná, pravdivá a donutí vás k zamyšlení. Rozpláče vás…Málokdy se mi u knih stává, že opravdu musím ustat ve čtení a chvíli popřemýšlet o obsahu. Tady se mi to stávalo každou chvilku. Je to jedna z těch knih, ke které se budete vždycky rádi vracet a vždycky v ní objevíte něco nového.


Stařičkého Morrieho si pro jeho životní postoje a lásku k životu a k lidem zkrátka musíte zamilovat. Takového učitele bych opravdu přála poznat každému. I skrze pouhé stránky mě donutil zamyslet se nad vztahem ke svojí rodině a k lidem ve svém okolí. Umínila jsem si, že své příbuzné zkrátka musím více navštěvovat, a že se musím více věnovat svým přátelům a lidem, které mám ráda. Bohužel, jak už tomu bývá, je tento „úkol“ někdy těžké dodržet pro nás pro všechny. Každý má svůj život, své cíle, své zaměstnání, své problémy a málo času vážit si toho, co je opravdu podstatné. A to je velká škoda…Nezbývá nám tak než doufat, že „na konci“ budeme mít dost času dát všechno do pořádku. Za tento hluboký literární zážitek rozhodně uděluji 5/5 a knihu doporučuji vám všem, protože jsem si jistá, že si z ní každý něco odnesete.


„Jakmile se naučíte, jak umírat, naučíte se, jak žít.“

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. O téhle knize jsem fakt nikdy neslyšela, jestli je tak známá, musím říct, že mě to trochu překvapuje :D Podle Tvé recenze navíc vypadá skvěle - když na ni v knihovně narazím, ráda si ji přečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Je to vážně výjimečná kniha, takže pokud na ni narazíš - neváhej :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Díky za tip, připisuji na svůj seznam knih, které chci přečíst. Mám ráda moudré knihy, takové, které nutí k zamyšlení. A u téhle se mi navíc opravdu líbí i ta obálka. Jsem dítě podzimu a obálce ve znamení spadaného listí zkrátka neodolám. Podle Vaší recenze věřím, že se mi kniha bude líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den a děkuji za moc milý komentář :) věřím, že Vás kniha nadchne stejně jako mě! Shodou okolností jsem také podzimní, takže možná proto zaujala obálka i mne.

      Vymazat
  3. Hani, slyším o knížce poprvé, ale jde rovnou na seznam a jakmile jí někde uvidím, vrhnu se po ní. Děkuju Ti za skvělý tip - a naprosto nádherně napsanou recenzi :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju Tobě! Po knize se rozhodně mrkni, stojí za to a mě by hrozně zajímal Tvůj názor. Věřím, že bys dokázala přichystat úžasnou recenzi! :)

      Vymazat