Ledový drak - G. R. R. Martin

By Hanka the bookworm - 11:50:00

Originální název: The Ice Dragon
Překlad: Lenka Němečková
Ilustrace: Luis Royo
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 128

Hlavní hrdinka příběhu Adara se narodila v průběhu kruté zimy a jako jediná, se nebojí strašlivého ledového draka, který po sobě vždy zanechá jen hrozný mráz. Dokonce se odváží se ho i dotknout, ba co víc, proletět se na jeho hřbetě. Když Adara dovrší sedmého roku, její vesnici napadnou ohniví draci a jediný, kdo jim může zabránit ve zpustošení stovek domovů je právě ona a její ledový drak.

V této knize je tak málo textu, že je vlastně docela těžké ji vůbec zhodnotit. Musím se přiznat, že mě příliš nezaujala. Pohádky mám sice strašně ráda, ale u této mi nepřirostly k srdci postavy, vše se mi zdálo děsně předvídatelné a i děj samotný je takový rozpačitý. Ne ani tak námětem jako spíš tím, že je to taková rychlovka, že než se vůbec začtete a začnete s knihou sympatizovat, už jste na konci. Vytváří pro to ve mně dojem, že jí zapomenu (a je tomu tak, tuto recenzi píšu asi 3 měsíce po dokončení knihy a už si ani nevzpomínám, jak dopadla).


Co je však nutné vyzvednout, jsou přenádherné ilustrace, které má na svědomí španělský malíř Luis Royo. Ten je mimo jiné i autorem obálek na knihách Jiřího Kulhánka. Já osobně jsem prohlížením ilustrací strávila možná více času, než čtením textu.



Celkově se tedy domnívám, že jde o knihu podprůměrnou a mé zklamání ještě narůstá tím, že ji napsal George R. R. Martin, autor Písně ledu a ohně, která patří k mým nejoblíbenějším sériím. Možná právě v tom je zakopaný pes. Jde prostě o marketing, kdy prodává autorovo jméno. Chtít za knihu, která obsahuje nanejvýš dvacet stran textu, dvě stovky, je totiž podle mě docela dost. No jo, ale kdo by to neobětoval, když jde o Martina, že? I já jsem se nechala napálit, nicméně alespoň díky ilustracím jsem ráda, že Ledového draka mám. 2/5

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Klasické ždímání zlatého dolu, respektive slavného spisovatele :(
    Ale ty ilustrace vážně vypadají nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to tak...ilustrace jsou boží - zabírají asi 90% knihy :D
      Děkuju za komentář Leni a hezký zbytek víkendu :)

      Vymazat
  2. Ach jo, škoda, že takhle využívají známě jméno. No což, alespoň ty ilustrace za to stojí, i když ta cena.. :(

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo...kniha za nákup spíše nestojí, ale když na ní narazíš třeba v knihovně, určitě na ilustrace mrkni :) koneckonců, když budeš mít volnou půlhodinku - zvládneš tam knihu v pohodě přečíst celou :D
      Děkuju za komentář a hezký zbytek víkendu Ti přeju :)

      Vymazat
  3. Trochu se stydím, že jsem dosud G. R. R. Martina nenačala... Ale na všechny jeho knihy bych potřebovala tak půl roku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se do něho pusť - mě úplně ohromil (tedy mluvím o Písni ledu a ohně), ačkoliv se zdá, že ty knihy jsou gigantické a jedna ti zabere spoustu času, není to tak! Třeba první díl jsem přelouskala za týden. Je to prostě tak čtivé, že to nepustíš z ruky! Akorát teda na cestování to není úplně ideální :)
      Děkuju za komentář a měj se krásně

      Vymazat
  4. Ty ilustrace jsou vážně překrásné a je škoda, že jim obsah knihy nestačí. Já jsem se zatím k Martinovi nedostala, příliš mě neláká, ale snad jednou. Ledovým drakem tedy ale nezačnu ;)
    Krásný zbytek dne, Hani.
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene Ledovým drakem nezačínej! :D Ale Píseň ledu a ohně VÁŽNĚ stojí za to! :)

      Vymazat
  5. No jo je to škoda, ale ty ilustrace jsou fakt krásné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a moc děkuju za komentář :)
      Nojono, ne každá kniha se bohužel vyplatí, ale ilustrace si určitě stojí za prohlédnout :) buď v knihovně anebo na tajňáka v knihkupectví :) - koneckonců, když má člověk volnou půlhodinku, stihne tam přelouskat knihu celou a ušetří dvě stovky :)

      Vymazat