Hostina pro vrány - G. R. R. Martin

By Hanka the bookworm - 9:03:00

Píseň ledu a ohně – 4. díl
Originální název: A Feast for crows
Překlad: Hana Březáková
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2012
Počet stran: 864

Hostina pro vrány je čtvrtým dílem historické fantasy Píseň ledu a ohně od amerického spisovatele a držitele mnoha literárních cen George R. R. Martina. Po kruté válce, která propukla v Sedmi královstvích o žádaný Železný trůn, jsou mocnosti zdecimovány a každý se snaží nějak uživit a přežít. Spousta hlavních postav, které jsme znali z předchozích dílů je mimo hru a prostor tak naopak dostávají noví hrdinové, kteří doposud stáli spíše v ústraní. I v tomto díle pro nás Martin přichystal spoustu akce, napětí, překvapivých zvratů, nepravděpodobných spojenectví a intrik. V dnešní recenzi se zaměřím nejen na tento díl, ale tak trochu i na sérii jako celek.

Hned v úvodu musím přiznat, že tuto ságu prostě zbožňuju – což je celkem logické vzhledem k tomu, že jsem se dopracovala ke čtvrtému dílu. Je pravda, že fantasy obecně já můžu (ale takové to pravé, originální a propracované – namátkou třeba Harry Potter, Pán prstenů či Zeměplocha), ale tahle série je prostě výjimečná. Dosud jsem se nikdy nesetkala s takovým množstvím postav. Nejdřív jsem si myslela, že to bude na škodu, že se nebudu orientovat, ale už od prvního dílu (Hra o trůny) to nebyl žádný problém. Martin dokáže své charaktery dokonale vystavět, všichni prochází úžasným vývojem a změnou – navíc je každý jiný, takže si je zkrátka nespletete. Jak je asi známo, Martina moc nezajímá, koho máte nebo nemáte rádi. V průběhu všech dílů kosí hrdiny i antihrdiny bez milosti, a tak jsem se přistihla, že ani nemám vyloženě nejoblíbenější postavu. Osud nikoho mi však není lhostejný. Autor ve mně taky dokázal vzbudit jakýsi soucit či pochopení se všemi – já vím, že třeba Cersei možná nesnášíte, ale pro mě se opravdu v průběhu knih stala jednou z oblíbenkyň a její osudy moc ráda sleduji.

Rozmanité v knize jsou nejen charaktery, ale také prostředí. Martin má svůj svět opravdu výjimečně propracovaný a dokáže skvěle vystihnout ledovou atmosféru Zdi, stejně tak jako horké kraje za Úzkým mořem. Na své si proto přijde milovník pevniny, ostrovů, léta i zimy. Mě osobně baví spíše dění právě v centrální části Sedmi království – tedy Zimohrad a Královo přístaviště, ale u čtení jsem se ještě nikdy nenudila a už vůbec by mě nenapadlo třeba přeskakovat postavy, které mě baví méně!


Čtvrtý díl je, stejně jako díly předchozí, rozdělen do kapitol, přičemž každá kapitola se vždy věnuje nějaké konkrétní postavě. Martin sám přiznal, že už mu to místy přetéká přes hlavu, a proto se v tomto díle zaměřil jen na několik málo postav, které v předešlých dílech nedostaly tolik prostoru. Nechci prozrazovat, o jaké hrdiny jde, protože by to byl celkem spoiler…Spousta fanoušků si právě u tohoto dílu stěžuje, že se autor zaobírá nezajímavými charaktery, a že je proto tento díl horší, ale mně to tak rozhodně nepřipadalo! S napětím jsem sledovala všechny zápletky a oblíbila si několik postav, ke kterým jsem předtím vůbec netíhla.


Celkově se tedy podle mého názoru jedná znovu o povedený díl. Nenechte se odradit vysokým počtem stran u každé knihy, není to na škodu, právě naopak. Bude vám to odsýpat a budete chtít víc! Na mě čeká ještě poslední zatím vydaný díl Tanec s draky a už se nemůžu dočkat, co nového si pro nás v něm Martin zase nachystal! 5/5

  • Share:

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Krásná recenze Hani :) Myslím, že v létě už nevydržím a zkusím se sérií začít. Seriál jsem rozkoukala a ten svět mě dost rychle pohltil, i když pak už nebyl čas a tak nevím, jak se to vyvíjí... Ovšem opravdu počkám na nějakou dovolenou, na běhání po městě tato kniha asi nebude ideálním společníkem. Už teď se však těším na Tvé dojmy z pátého dílu! Nádherný den přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristý a díky Ti moc :) doufám, že se k sérii dostaneš, protože rozhodně stojí za to! Já mám za sebou i první dvě seriálové série, ale pak jsem s tím přestala, protože jsem ještě neměla přečtené knížky a v dalších sériích už se právě díly dost míchají. Teď dokonce vychází už šestá série, přestože knih je zatím stále pouze pět. Nicméně na celém seriálu se Martin podílí velkou měrou, takže je to určitě kvalitní. Až budu mít za sebou všechny knihy, asi se k seriálu ještě vrátím.
      Taky pěkný den!

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Právě jsem dočetla Bouři mečů a nemůžu se dočkat, až se pustím i do Hostiny pro vrány :) George R. Martin prostě umí :) Bouře mečů byla výborná, šokující a Rudou svatbu jsem musela docela rozdýchávat :D Ani si netroufám knihu recenzovat, protože i když je tahle série možná trochu rozvleklá a náročná na zapamatování jmen, děje..Přesto je podle mě prostě geniální :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně! Pamatuji se, že Bouře mečů mě taky dost vykolejila. Tento díl je trochu poklidnější, ale i přesto se v něm objevuje dost zvratů :) Do recenze se určitě pusť, moc ráda bych si jí přečetla! :)
      Krásný den

      Vymazat
  3. Hello and thank you so much for your support. Unfortunately, your blog is in russian language and even though I used to learn this language on high school, I can't understand it anymore.
    Have a nice day :)

    OdpovědětVymazat
  4. Seriál úplně zbožnuju. Knihy chci přečíst, ale zatím jsem v v půlce 1.části prvního dílu :/ :D Skvělá recenze! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za pochvalu :) Rozhodně dej knihám šanci, určitě si je zamiluješ stejně (nebo i víc) než seriál. Opravdu stojí za to!
      Krásný den Ti přeji

      Vymazat
  5. Já Hru o trůny miluju. Fakt, bezvýhradně miluju. Zatím teda bohužel můžu soudit jenom podle seriálu, protože si šetřím na naprosto božské vydání (nevím, jestli jsi ho viděla, ale je to koženkové, barevné, prostě božské). Už se nemůžu dočkat, až si knihy pořídím! A taky už se měsíc klepu na další sérii seriálu, protože to celé bylo zakončené takovým blbým cliffhangerem zase!

    A budu se opakovat, protože jako vždycky, tvoje recenze je naprosto bezkonkurenční.

    Přeju krásný zbytek dne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Věřím, že Tě knihy taky nadchnou. O tom vydání nevím, můžeš mi někam dát odkaz, ať se podívám? :)
      Napínavé zakončení mají tedy zřejmě seriály s knihami společné - nojono o obojí se koneckonců stará Martin...
      Hrozně Ti děkuju za pochvalu, vždycky mi uděláš takovou radost! :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  6. Já jsem přesvědčená, že mě nadchnou! A ano, můžu, samozřejmě. ( http://www.thinkgeek.com/images/products/zoom/itpg_song_ice_fire_leather_boxed_set.jpg - nenašla jsem to s fotkou na té stránce, kde si to chci objednat, nevím, co tam je za problém, tak snad to takhle stačí)

    Jé, tak to jsem ráda, že můžu pár slovy být takový "posel dobré nálady", vždycky mi dělá radost, když má někdo radost. :)

    Přeju krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, to je nádhera. Ještě, že už mám doma tyto a v peněžence žádné peníze, jinak bych o nich taky silně uvažovala!

      Vymazat
    2. Já jsem naprosto zamilovaná. Když jsem to vydání viděla prvně, byla jsem z toho celá naměkko, srdéčko mi zaplesalo a úplně se mi z toho chtělo štěstím plakat. A s prázdnou peněženkou to máme bohužel stejně, protože já shodou okolností šetřím na květnový výlet do Anglie, a tak už si nemůžu dovolit moc vyhazovat z kopejtka. Možná to zkusím ukecat na narozeniny, jenomže do narozenin mi zase leze řidičák. Je to prostě na prd! :)

      Vymazat
    3. Co člověk nadělá, je tolik věcí, za které by se chtělo utrácet. Ale výlet do Anglie Ti moc závidím :) já byla jen jednou v Londýně, a jak nesnáším města, tak tohle jsem si zamilovala. Moc ráda bych navštívila taky Irsko a Skotsko...
      Užij si to!

      Vymazat
    4. Já se už nemůžu dočkat právě! Máme to navíc ještě tematicky zaměřené na Harryho Pottera, takže!!!!!! Akorát teda kvůli těm záležitostem, který se odehrávaly v Belgii a tak, nám učitelky zatrhly jakýkoli pohyb v centru Londýna a v metru, takže se nám měnil celý program.

      Skotsko a Irsko bych taky hrozně ráda viděla, obzvlášť to Skotsko, to je moje srdeční záležitost!

      A děkuju moc! :)

      Vymazat
    5. Jé, tak to je škoda. Věřím, že bude všecko v pořádku. Ve stylu Harryho Pottera...hm, jak lépe si to vychutnat :)

      Vymazat