Tři muži ve člunu - Jerome Klapka Jerome

By Hanka the bookworm - 15:17:00

Originální název: Three men in a boat
Překlad: J. Z. Novák
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 1975
Počet stran: 230

Román tři Muži ve člunu vypráví (jak už název napovídá) o osudech tří mužů a jejich psu Montmorencym, kteří se společně vydávají na plavbu po řece Temži. Jedná se tedy v podstatě o jakousi směsici příhod a událostí, které se jim po cestě stanou. Dílo samotné dnes už patří ke klasice v žánru humorné literatury, za dobu jeho existence se prodalo přes milion výtisků, a ačkoliv od jeho vzniku uplynulo už více než 120 let, stále baví malé i velké čtenáře po celém světě.

Hned na začátek se musím přiznat, že jsem ke knize přistupovala trochu s opatrností. Už dlouho totiž hledám „humornou“ knihu, která by mě opravdu pobavila a většina z těch, které jsem četla, pro mě byla spíše zklamáním. O to více mne pak překvapilo, že právě kniha Tři muži ve člunu, která leží v mé knihovně netknutá už dlouhé roky, se stala tou, která toto „prokletí“ konečně dokázala zlomit.

Je to kraťounká jednohubka, která se skvěle hodí na letní měsíce a u které nemusíte moc přemýšlet. Každá z postav (psa nevyjímaje) má něco do sebe a jejich příhody, které jsou vtipné (ale ne nějak násilně jako tomu je třeba u Poslední aristokratky nebo Analafabetky, která uměla počítat), vás prostě musí rozesmát!

Mně osobně se nejvíce líbily personifikace, se kterými autor tedy rozhodně nešetří, příkladem může být: "Konvici s vodou jsme postavili na vařič až do špice lodi a odešli od ní až ke kormidlu a dělali jsme, jako že si jí vůbec nevšímáme a že si chceme vypakovat ostatní věci.
To je jediný způsob, jak na řece přimět vodu v konvici, aby přišla do varu. Když vidí, že na to čekáte, že už jste netrpěliví, tak ani nezabublá. Musíte jít od ní pryč a dát se do jídla, jako kdybyste s čajem vůbec nepočítali. Ani ohlížet se po ní nesmíte. To ji pak za chvilku uslyšíte, jak klokotá, celá nedočkavá, aby už z ní byl čaj…“ 

Celkově mám tedy z knihy velmi dobrý pocit, na slunné letní dny, kdy se vám nechce moc přemýšlet a chcete se trochu pobavit a odreagovat, bych jí určitě doporučila a opravdu se těším, až se k ní někdy v budoucnu vrátím. Mezitím si můžu vychutnat třeba volné pokračování „Tři muži na Toulkách“. Hodnocení: 4/5

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů