TIP | K moři

By Hanka the bookworm - 20:32:00

Ahoj všichni, pokud tady tedy ještě někdo zbyl 😊 Poslední měsíce byly kvůli mému končícímu magisterskému studiu jako na houpačce a chuť fotit a psát dočista zmizela. Ani teď neslibuji zázraky, ale tak nějak cítím, že je načase se pomalu vrátit. Blog tedy dostal nový kabátek a já Vás vítám u nového tipu. 
Dneska jsem dočetla knihu K moři od mojí oblíbené české autorky Petry Soukupové. Jedná se o její debutový román, za něhož získala Cenu Jiřího Ortena pro mladé autory (knihu vydala ve svých 25 letech) a byla také nominována na Magnesii Literu. Tu sice vyhrála až za svou další knihu - Zmizet - nicméně o spisovatelských kvalitách téhle dámy nám to může ledacos napovědět. Momentálně má na kontě pět knih pro dospělé, dvě dětské a mnoho příspěvků do nejrůznějších antologií. Její knihy vydává nakladatelství Host.
K moři vypráví příběh několika hrdinů, kteří jsou propojeni pletencem rodinných vztahů vrcholícím společnou dovolenou u moře. Soukupová je známá pro svůj velmi strohý a úderný styl kontrastující s hutnou výpovědí a nelehkým životním osudem většiny hrdinů. Kniha působí opravdově a byť je děj rozehrán spíše povrchově, zanechává poměrně tíživý pocit. Ačkoliv její knihy obecně vyznívají dost beznadějně, mezi řádky lze vždy najít i nějaké pozitivum. Nejinak je tomu v případě K moři, a tak může outsider nakonec vést docela spokojený život a naopak člověk, kterému osud přihrál dobré karty, svou šanci nevyužít. Přestože dávám přednost její pozdější tvorbě (nejvíce mě zasáhla nejnovější Nejlepší pro všechny), musím objektivně uznat na debut velmi vyspělý a svérázný sloh, jenž s každou další knihou brousí k naprosté dokonalosti. Pakliže jste od autorky ještě nic nezkusili, určitě to napravte. Host má navíc nyní na paperbacky akci a K moři je jednou z knih, kterou v rámci ní můžete pořídit.


Komu se to bude líbit?

  •      Čtenářům kvalitní současné české prózy
  •       Milovníkům strohého stylu vykontrastovaného hutnou výpovědí
  •       Příznivcům komornějších příběhů tematizujících mezilidské vztahy
  •       Všem, kdo chtějí velmi kvalitní oddechovku na léto

Předpokládám, že většina Petru Soukupovou zná. Četli jste od ní něco? Která z knih je Vaše oblíbená? A které české autory byste mi doporučili určitě zkusit? Budu ráda, když mi dáte vědět!

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Petra Soukupová pro mě samozřejmě není neznámé jméno, ale ještě nic jsem od ní nečetla. Určitě to někdy napravím, protože věřím, že její knížky jsou skvělé a mají potenciál (popravdě, cokoliv, co vydalo nakladatelství Host, se mi zatím líbilo a nikdy mě nic nezklamalo, takže je to jistě dobrý ukazatel. :))

    Jinak gratuluji k dokončení magistra a těším se na další tipy na knížky. Užij si léto! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé Vlasti,
    děkuju za komentář, už jsem úplně zapomněla, jak báječný je to pocit, takhle komunikovat :)
    Určitě dej Petře šanci, s žádnou její knihou nesáhneš vedle :)
    Taky si užívej léta a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Petry Soukupové jsem ještě nic nečetla, ale mám knížku Pod sněhem a pak ještě myslím dvě v éčku. Už bych ji měla taky konečně zkusit :-)
    Vítej zpět a přidávám se ke gratulacím k titulu Mgr. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, Marcel :)
      Zrovna Pod sněhem jsem taky ještě nečetla, ale doma ji mám už nějakou dobu. Tak snad tematicky v zimě :)
      Měj se moc krásně

      Vymazat
  4. Jéj, Hanka je späť! ♥^.^♥ A ja som sa bála, že si nám s blogovaním skončila...joj, strašne si ma vydesila! O.o
    Taká som rada, že si budem môcť opäť prečítať tvoje články a hádam sa ti nálada do písania i čítania vráti naplno :)
    Rovnako srdečne gratulujem k novozískanému titulu a nový kabátik blogu je nádherný, krásna šablóna♥
    Nuž a čo sa týka pani Soukupovej, tak v knižnici mám vyhliadnutý titul Nejlepší pro všechny, takže si ju hádam čím skôr požičiam...maj sa krásne! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Mony, přesně tyhle interakce mi tolik chyběly :) Mockrát ti děkuju a Nejlepší pro všechny ze srdce doporučuju, snad se bude líbit (volně jí předchází dětská kniha Kdo zabil Snížka?, není nutné ji předtím číst, ale možná to nevíš a zajímalo by tě to :))
      Měj se moc krásně

      Vymazat