RC | Dítě Stasi - David Young

By Hanka the bookworm - 22:24:00


Píše se rok 1975 a u berlínské zdi je nalezeno tělo náctileté dívky. Ta se podle všeho pokusila dostat na východní stranu, což je samo o sobě dost podezřelé. Případ je svěřen nadporučici Karin Müllerové, člence Lidové policie z Východu, která brzy zjišťuje, že jsou okolnosti dívčina úmrtí opravdu podivné a někdo zjevně nastražil falešné stopy. Díky tomu, že je do případu zainteresovaná i Stasi (hlavní tajná služba a rozvědka Německé demokratické republiky, tj. východního Německa), má Karin do značné míry svázané ruce a vyšetřování se táhne ukrutně pomalu. Mladá nadporučice se ale nevzdává a je odhodlána odhalit pravdu a to i přesto, že stopy vedou k jí velmi blízkému člověku…


Dítě Stasi je kniha, která mi padla do oka už díky recenzím zahraničních bloggerů. Nadšené ohlasy opěvovaly zejména to, že se nejedná o klasický spotřební thriller, nýbrž o důkladně promyšlenou detektivku na velmi dobře prokresleném historickém pozadí rozděleného Berlína sedmdesátých let minulého století. Obálka knihy je navíc naprosto uhrančivá, takže jsem moc ráda, že mi Lucka z Joty dala možnost knihu recenzovat.

Na úvod musím s povděkem kvitovat, že „gró“ příběhu skutečně tvoří velmi dobře prokreslená detektivní linie, která sice neuhání takovým tempem jako třeba u knih Adlera-Olsena a jemu podobných, na druhé straně je tady podle mého hutnost skutečně na místě. Autor pomalu buduje atmosféru a celou zápletku, kde nic není, jak se zdá a věřit někomu z vyšších pozic se nevyplácí. Hlavní hrdince jsou po celou dobu házeny klacky pod nohy, ale ona chce přeci dostát nejen své profesní cti a odhalit identitu mrtvé dívky. Její tělo bylo totiž neuvěřitelně znetvořeno, proto je vypátrání její totožnosti Karininým stěžejním úkolem. Zároveň s tímto příběhem nás Young místy zavádí do minulosti, do výchovného zařízení v Prora Ost na Rujáně. Zde sledujeme trojici mladých lidí, kteří žijí v hrozivých podmínkách a jejich jediným snem je dostat se do Západního Německa. Zejména tato dějová linie je skutečně velmi atmosférická, tíživá a hlavně opravdu napínavá. Vyrovnává tak hutnost druhé linky točící se kolem probíhajícího vyšetřování, ve které mimo jiné dochází k popisu praktik takových institucí, jako byla právě Stasi a vůbec se soustředí na život v NDR.

Karin Müllerová pro mě byla záhadnou postavou; místy mi její činy přišly skutečně sympatické, místy jsem ji ale naprosto nechápala a lezla mi na nervy. Myslím, že si autor mohl trochu víc pohrát s vykreslením její minulosti. Ačkoliv nám prozradil, jaká tragédie poznamenala její život, nezdálo se mi, že by to stačilo k pochopení některých jejích skutků. Ani její kolega Werner Tilsner mi příliš k srdci nepřirostl. Sice spolu jako dvojice vyšetřovatelů fungovali docela obstojně, ale rozhodně nepatří mezi ty, na které si za čas vzpomenu. Naopak výbornou charakteristikou oplývá trojice teenagerů z Rujány. Těm jsem věřila naprosto všechno a s napětím sledovala jejich nelehké osudy.


Jak jsem již naznačila v úvodu, tahle kniha rozhodně není žádným odpočinkovým čtením, které slupnete za dva večery. Jedná se o sofistikovanou kombinaci detektivky, thrilleru a historického románu, což vyžaduje větší dávku čtenářovy pozornosti. Autor příběh vystavěl řemeslně na jedničku a obě linie používá důmyslně tak, aby děj pěkně plynul, naskakovaly Vám možné varianty, ale zároveň nebylo prozrazeno příliš mnoho. Současně s tím nenásilně zapojuje historický kontext včetně špinavých praktik, kterých byli lidé z vyšších pozic zjevně schopni odedávna. Přesnost historických dat nedokáži tak úplně posoudit neb o té době opravdu mnoho nevím, Young ale spoustu věcí konzultoval s odborníky a některé pasáže či místa jsou dokonce inspirována skutečností, proto se lze domnívat, že i z dějepisného pohledu je román poměrně přesný.

Můj celkový dojem z Dítěte Stasi je tedy velmi kladný a dostala jsem od něj přesně to, co jsem očekávala. Doporučila bych jej zejména příznivcům hutnějších a hlavně propracovaných kriminálních příběhů s přidanou hodnotou v podobě historického kontextu. Potrpíte-li si na skutečně spotřební thrillery, u kterých napětím ani nedýcháte a musíte otáčet jednu stránku za druhou, pak na Vás tento román bude možná až příliš náročný. Moje hodnocení dnes 4/5.

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto ještě jednou mockrát děkuju Lucce z Joty.

Znáte Dítě Stasi? Četli jste? Chystáte se? A nejste náhodou někdo taky takový ignorant jako já, že jste dosud tajnou službu Stasi neznali a název románu ve Vás evokoval, že Stasi je skutečně jméno?

Originální název: Stasi Child
Překlad: Eva Brožová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 336

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Nečetla jsem, ale po knize se podívám :) tajnou sluzbu Stasi neznám, takže jsem si také myslela, že je to jméno :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, o knize jsem vůbec neslyšela, což je zvláštní. :)) (ohledně toho jména, myslela jsem si to taky :)) ). Kniha z prostředí NDR může být velmi zajímavá, nikdy jsem nic takového nečetla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky ne a bylo to super. Navíc je to chystaná trilogie, takže se těěším na další díly, které už jsou v zahraničí venku a mají ještě vyšší hodnocení :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, Hani, ostatně jako vždy <3 Ve spoustě věcí se shodneme, a jsem ráda, že sis knihu stejně jako já užila - souhlasím, že to není úplně nejjednodušší čtení :) Měj se moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, myslím, že tuhle knížku si pořídím na Světě knihy u Jota stánku! ♥ Fakt mě to dost navnadilo, téma berlínské zdi a obecně německá novodobá historie mě v poslední době docela dost zajímají. :)

    OdpovědětVymazat