DIVADLO | Shirley Valentine

By Hanka the bookworm - 17:43:00


Shirley Valentine – tak tou už osmačtyřicetiletá Shirley dávno není. Teď je Shirley Bradshawovou, zasloužilou matkou, pečující manželkou a hlavně ženskou, která už pomalu ztrácí životní elán. Pořád v sobě ale kousek té nespoutané Shirley Valentine přeci jen má a možná proto přijme výzvu své feministické přítelkyně Jane a odjede spolu s ní do sluncem prozářeného Řecka.


Tahle one woman show Simony Stašové měla premiéru už 26. 4. 2008, a přesto je třeba si lístky rezervovat týdny předem. Mně se poštěstilo, že tohle představení, které má svou domovskou základnu v divadle ABC v Praze, zavítalo do toho našeho malého Žatce, a že se mamka zná s někým z vedení, takže nám zajistila lístky. Jojo, ty kontakty jsou prostě důležité...

Představení mě naprosto nadchlo, což je důvod, proč se Vám tu teď o něm snažím předat aspoň pár nejzákladnějších informací, zjevně ze mě divadelní kritik nebude. 😅Sama Stašová uvedla, že tahle role je jednou z jejích nejzásadnějších a musím říct, že její herecký výkon je radost sledovat. Práce s hlasem, s mimikou, gesty, schopnost vyjádření postav, které ve skutečnosti nejsou přítomny a v neposlední řadě Simonin břitký smysl pro humor, dělají z Shirley Valentine jedno z nejlepších představení, na jakém jsem kdy byla.


Toto humorné monodrama napsal v roce 1986 Willy Russell a v původním znění Shirley ztvárnila Pauline Collins. Hra se dočkala enormního úspěchu a byla převedena i do filmové podoby. Česky ji pak zrežíroval Zdeněk Kaloč a roli získala právě česká ikonická herečka Simona Stašová.

Pokud budete mít někdy možnost zajít na Shirley Valentine do divadla, neváhejte. Hra se podle mého bude líbit všem ženám od dvaceti výš a věřím, že v humorných situacích každodenního života se najde nejedna z Vás. Obzvlášť bych ale představení doporučila matkám s již odrostlými dětmi, takže jestli třeba hledáte dárek pro maminku, právě jste jej nalezli. Není zač! 😅Na volné vstupenky můžete mrknout tady: 


No a nyní je řada Vás. Dneska jsem totiž obzvláště zvědavá, co na článek říkáte. Jsou divadelní představení něco, co Vás zajímá? Uvítali byste podobný typ článku na blogu častěji? Chodíte Vy sami do divadla? A jaká preferujete? Každému, kdo zde vyjádří svůj názor, předem moc děkuji. 💖

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. To vypadá hodně zajímavě, Stašovou mám ráda. V divadle jsem nebyla už hodně dlouho, jsem ostuda, ale ráda bych teď zašla na nějaké představení v Anglii, když tu žiju, mohlo by to být zajímavé a taky jsme zvědavá, jestli bych dostatečně rozuměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, život v Anglii, tak to bych si taky někdy ráda zkusila! :) A myslím, že zajít do divadla takhle někde v zahraničí musí být úžasný zážitek :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Tenhle typ článků určitě uvítám! :) Já sice do divadla moc nechodím, ale je to spíš proto, že bych musela za divadlem dojíždět a na to nemám už moc času ani energie, natož peněz. Ale minimálně o něm ráda čtu. A zrovna se Simonou Stašovou ses mi docela trefila do vkusu, je to skvělá herečka! A umí dobře kladné i záporné role, to se jí musí nechat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky občas dojíždím, ale teď jsem měla štěstí, že to bylo v mém rodném Žatci, tam už sice nebydlím, takže jsem taky musela dojet, ale aspoň ne tak daleko :) Příští měsíc asi vyrazím na něco do divadla v Dlouhé, tak se taky asi zase nějaký článek objeví :)
      A souhlas - Simona Stašová je Paní herečka :)
      Mockrát děkuju za názor, Vlasti a měj se krásně

      Vymazat
  3. Stašovou úplně zbožňuji, jednou přijela hrát i k nám do zapadákova, snad poprvé bylo divadlo narvané k prasknutí. :)
    Do divadla se dostanu tak dvakrát do roka, většinou mě obdaruje Ježíšek nějakými lístky nebo je dostanu k jiné příležitosti, ale to si klidně dojedu i do Prahy (nemám to zrovna blízko), když je představení lákavé, běžím za ním jako za krásnou knihou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to to máme úplně stejně :) Já v divadle dlouho nebyla a teď jsem právě byla krátce za sebou hned na dvou představeních a hrozně mi to chybělo, tak to teď chci napravit a dala jsem si za cíl chodit tak aspoň jednou za dva měsíce :) Do Prahy to mám sice taky docela daleko, na druhou stranu v ní studuju a mám docela dost kamarádů, u kterých se dá přespat :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Tak to normálně závidím, zbožňuju Simonu Stašovou a snad čím je starší, tím je lepší :) A v divadle jsem nebyla už ani nepamatuju a není to jen taková ta fráze, ale vážně nepamatuju :))) A určitě si podobné články ráda přečtu, mám pocit, že jsem děsný kulturní barbar. Tak alespoň to pro mě bude nějaká osvěta. Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám naprosto stejný názor, zamilovala jsem se do ní už někdy kdysi dávno, ale teď jsem měla poprvé možnost ji vidět v divadle a nejen, že je neskutečná herečka, ale hlavně ta její pokora na konci, kdy se dosčkala standing ovation byla opravdu moc sympatická :)
    Díky za popostrčení a zařadím tedy články o něco častěji, určitě se do června chystám do divadla v Dlouhé, protože mám slevenky, lákají mě tam dvě představení, tak uvidím, pro které se rozhodnu a teďka má ještě premiéru Misery se Zlatou Adamovskou, tak to by měla být taky pecka :)
    Měj se moc krásně

    OdpovědětVymazat