RC | Všichni jsme utkáni z hvězd - Rowan Coleman

By Hanka the bookworm - 20:09:00

Stella pracuje v hospicu, nejraději v noci. Její manžel je válečný veterán, který si z bojů přinesl mnoho traumat a uzavřel se do sebe. Práce je tak pro Stellu jediným únikem z reality. Tady se cítí být živá, potřebná. O „pacienty“ se stará extrémně starostlivě, a když ji první z nich poprosí, aby pro něj napsala dopis, stane se z toho malý rituál. Téměř každý se pak těsně před svým odchodem rozhodne zanechat dopis svým pozůstalým – některé jsou láskyplné, některé lítostivé, další pobaví anebo v nich autor uděluje své poslední rady. Stella dopisy adresátům vždy předá až poté, co jejich autor zemře. Jednou ale udělá výjimku…


Rowan Colemanová je autorkou řady bestsellerů, z nejznámějších např. Kniha vzpomínek či Matkou ze dne na den a já se na ni chystala už pěkně dlouhou dobu. Pořád mi ale nějak unikala a až díky spolupráci s Dominem, se mi konečně poštěstilo sevřít v rukou její novinku – Všichni jsme utkáni z hvězd.

Autorka si tentokráte ke zpracování vybrala velmi těžké téma – odchod z tohoto světa. Ke čtenáři promlouvá skrze tři hlavní hrdiny, jejichž cesty se samozřejmě v průběhu díla protnou. Nejde nicméně jen o ně. Dílo je obohaceno o zhruba dvacítku dopisů, které pro obyvatele hospice píše zdravotní sestra Stella. Starostlivou péčí se snaží vyrovnat s vlastními démony – z jejího manžela se po návratu z války stal alkoholik a jejich cesty se pomalu ale jistě rozchází, ačkoliv se Stella snaží o pravý opak. Kromě ní poznáváme také mladičkou Hope, která trpí cystickou fibrózou a před světem a hlavně přehnaně úzkostlivými rodiči se uzavřela do bubliny. Poslední „hlavní postavou“ je Hugh. Ten žije životem starého mládence, žádnou ženu si nepouští příliš k tělu a navenek se tváří, že je všechno v naprostém pořádku. Jenže není… Je to právě on, komu je adresován dopis, který se Stella rozhodne předat ještě před smrtí autora. Podaří se jí tím vztah těchto dvou lidí zachránit?


Nejen hlavní postavy tvoří tuto knihu. Přestože jim je samozřejmě věnovaná značná část prostoru, neméně důležité jsou i osudy autorů dopisů. Ačkoliv mají obvykle zhruba jen dvě strany, podařilo se skrze ně autorce perfektně zachytit rysy těchto „hrdinů“. Po přečtení téměř každého jednoho dopisu jsem měla chuť poznat celý jejich život, Rowan si skrze ně (možná neúmyslně) připravila půdu pro celou řadu dalších knih, což jen dokazuje, jak dobrou spisovatelkou je, protože když Vás něčí osud začne zajímat po přečtení jedné, dvou stran, spisovatelský um se nedá zapřít. Se svými třemi hlavními hrdiny si pohrála opravdu precizně a líbí se mi, jak moc jiné charaktery si zvolila. Ke třicátnici Stelle přilnou asi zejména ženy jejího věku, ale i starší; mladší ročníky možná zase ocení více Hope a pro muže je tady Hugh.

Všechny tři úhly pohledu jsou opravdu jiné, což knize jedině přispívá. I přes značný objem (přes 500 stran) se jedná o nesmírně čtivou záležitost. Skoky mezi postavami a proložení dopisy je dle mého názoru perfektně vybalancované. Většina z Vás se asi zalekne tak závažného tématu, ale nebojte, Rowan se rozhodně nesnaží za každou cenu ždímat emoce. Svůj příběh pojala velmi citlivě, nenuceně a rozhodně není jen dojemný – objevují se humorné pasáže, je protknutý láskou, ale hlavně nadějí a vírou. Autorčin styl je navíc velmi noblesní, takže si ho užije opravdu každý.


Pro autorku je typické, že se ve svých knihách věnuje závažným tématům a snaží se na ně nahlížet z různých perspektiv. Jinak tomu není ani v tomto v případě. Odchod z tohoto světa je velice kontroverzním tématem, na které každý nahlíží jinak. Někteří se ho bojí, někteří jsou na konci své cesty smíření… Rowan se podařilo vytvořit velmi citlivý a přitom čtivý příběh protkaný emocemi, jež nemá jen jeden ústřední motiv a jednu ústřední postavu. Doporučila bych ho každému, kdo si chce užít velmi kvalitní čtení, kdo se chce zkusit vyrovnat s vlastní ztrátou anebo starším lidem, kteří se třeba začínají bát… Mě osobně tento titul hluboce zasáhl a myslím, že zůstane v mém srdci už napořád. Přiznávám, brečela jsem, ale jak už jsem jednou zmiňovala, Rowan se o to nesnaží násilím. Snaží se podle mého ukázat cestu. A za to si jí cením. 5/5 a hodně velké doporučení!

Za poskytnutí knihy k recenzi a velmi silný čtenářský zážitek mockrát děkuji skvělým lidem z Domina! Na titul se můžete mrknout TADY 💗

Znáte autorčinu tvorbu? Četli jste některou z jejích knih? Jsou i ostatní podobně silné? Zaujal Vás titul Všichni jsme utkáni z hvězd? Na Vaše komentáře se moc těším 😊

Originální název: We are all made of stars
Překlad: Markéta Polochová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 504

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Co se musí knize nechat je obálka. Ta si mě získala hned, jak vyšla. Ale ještě jsem se k ní nedostala, ostuda no. Ale určitě ji musím přečíst, už kvůli té tvé krásné recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Katy, ta obálka je vážně krásná. Určitě ti knihu doporučuji, budu se moc těšit na tvůj názor :)
      Moc děkuju za pochvalu a měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, Hani, na chvilku jsi mi umožnila se do příběhu opět vrátit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze, na knihu se také chystám, nedávno jsem ji ulovila v knihovně :) Vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, budu se moc těšit na tvůj názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Krásně napsáno. :)
    Přiznám se, že na rozdíl od holek jsem knihu zaznamenala poprvé až tady u Tvé recenze, kterou jsem musela ihned rozkliknout, protože mě obálka knihy naprosto uchvátila. Příběh mě zaujal a už má své místo na mém nekonečném čtecím seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Budu se moc těšit, jestli se ke knize někdy dostaneš, ale opravdu ji doporučuji z celého srdce, stojí za to :) A ta obálka je opravdu famózní :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Nádherná recenze. Kniha mě láká, ale jak jsme již psala u Šárky, nemám na tuhle knihu to správné rozpoložení, ale třeba jednou bude v reálném světě líp, a pak bude i příhodná doba se do knihy třeba začíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Doufám, že se k ní někdy dostaneš, ale je pravda, že je to nelehké čtení na smutné období - já bulela jak želva...
      Měj se krásně a ať se daří :) Držím palečky

      Vymazat
  6. Och, tak toto bola prekrásna recenzia❤❤❤ Takéto knihy ma lákajú, pretože nie je nič lepšie ako krásne vykreslené charaktery a vzťahy a keď autorke všetko veríš (a nesnaží sa ťa citovo vydierať, ale naopak, všetko vyznieva prirodzene). Téma mi je blízka, lebo som sama pracovala v zdravotníctve, takže by som sa do diela vedela asi aj lepšie vžiť.
    Nikdy som ani o autorke a ani o knihe nepočula, no teraz, vďaka tebe, budem nad ňou premýšľať. A myslím, že si raz ku mne nájdu cestu :) Tá obálka je prekrásna, znie úchvatne a celé si to napísala skvelo...a opäť nádherné fotky! ^.^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, mockrát děkuji <3 Musím souhlasit, že už samotná obálka je úžasná a ten příběh...no, co k tomu dodat. Opravdu doufám, že tě tahle autorka nemine, protože by to byla nesmírná škoda :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Moc krásná recenze, Haničko. Kdybych nebyla pevně rozhodnutá tuto knihu zatím nečíst, rozhodně bys mě nalákala. O titulu jsme se spolu bavily osobně, tak se nebudu rozepisovat znovu tady, snad jen, že doufám, že k dalším knihám této autorky se dostanu již brzy. Měj se moc pěkně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky <3 Já taky doufám, že na další dojde brzy, každá máme doma jinou, tak můžeme porovnáat dojmy, což já vždycky ráda :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Moc pěkná recenze! Úplně si mě na knihu nalákala..Budu si ji muset co nejdříve pořídit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mcokrát děkuju, doufám, že tě kniha taky tak nadchne :)
      měj se krásně

      Vymazat