RC AUDIOKNIHA | Spalovač mrtvol - Ladislav Fuks

By Hanka the bookworm - 20:47:00

Spalovač mrtvol patří k národním pokladům nejen literárním, ale i kinematografickým. Příběh Karla Kopfrkingla, který projde razantní psychologickou proměnou, při níž se z milujícího pracovitého člověka stává nástroj režimu, zná dnes už asi každý. Nově je možné si toto klasické dílo vychutnat v rámci edice Mistři slova jako audioknihu. Svůj hlas jí propůjčil Miroslav Táborský.


A právě v této podobě jsem se se Spalovačem mrtvol seznámila i já. Na střední jsem se mu nějak úspěšně vyhnula, nicméně v rámci spolupráce s Audiotékou jsem si řekla, proč nevyzkoušet jako audio i nějakou klasiku. A rovnou Vám říkám, dámy a pánové, tohle prostě musíte slyšet! Navíc je to skvělý „podvůdek“ pro budoucí maturanty, ke kterému je bez výčitek vyzývám.

Příběh jako takový pro knihu vlastně vůbec není stěžejní. Autor popisuje život „obyčejné“ rodiny na sklonku třicátých let minulého století. Tatínek pracuje v jednom pražském krematoriu a doma na něj čeká oddaná manželka a dvě rozkošné děti spolu s kočičkou. Synáček se sice trochu toulá a dceruška pomýšlí na jednoho mládence, jinak je ale jejich život vesměs idylický a na první pohled se nezdá, že by jej mohlo vůbec něco narušit…

V knize jsou dva výrazné prvky, které z tohoto díla dělají to, čím je. Za prvé jsou to samozřejmě postavy a to zejména hlavní protagonista Karl Kopfrkingl, který na velmi malé ploše projde neuvěřitelnou psychologickou proměnou. V průběhu čtení je nám poskytnut detailní vhled do jeho hlavy a s každou další kapitolou doslova cítíme, jak se jeho mozek zatemňuje, až dojde k nevyhnutelnému rozuzlení. Ostatní postavy v knize nedostávají tolik prostoru, nicméně v tomto případě je to jedině ku prospěchu věci. Autor tak jasně dává najevo, o koho tady kráčí a na koho se máme soustředit.

Druhým a ještě mnohem výraznějším a důležitějším prvkem je pak autorův styl, před kterým se lze jedině sklonit. Po psychologické stránce zvládl proměnu Karla na výbornou. Co ale dokázal ještě mnohem lépe, je vykreslení atmosféry. Bez přehánění musím uznat, že s hutnější atmosférou jsem se na české scéně ještě nesetkala. Tíživý pocit Vás provází po celou dobu čtení. Při poslechu mi hlavou pořád probíhala jen vidina černé barvy – nekomfortnost, strach, dusivý pocit, těžko se to popisuje, ale asi taková slova mi v případě Spalovače mrtvol vytanou na mysli. Rovněž časté repetice, které Ladislav Fuks rád používá, mají za následek umocnění pocitu psychické nepohody. Nevím, jak moc máte dílo nastudované, takže ti, kdo ho ještě nečetli a nechtějí se o nic ochudit, zbytek odstavce raději vynechejte. Když Fuks dospěl do scény, při které Karl pronese slavná slova: "Co abych tě, drahá, oběsil?" – spadla mi čelist, přestože jsem vlastně věděla, k čemu dojde (kdysi jsem viděla film).

Další zajímavostí je užití zvířecích příjmení v případě zaměstnanců krematoria a užití jmen přídavných v případech, kdy Kopfrkingl oslovuje své příbuzné i kočku. Můžete mi někdo poradit, jaký tohle má smysl? Přijde mi to jako zajímavý faktor, nicméně nemám nejmenší tušení, co tím autor sledoval, zda vůbec něco.

Jako poslední se už tradičně vyjádřím ke zvukové podobě audioknihy. Spalovač mrtvol je v pořadí už třetí audioknihou, kterou poslouchám a namluvil ji Miroslav Táborský. Musím říct, že jak jsem si ze začátku musela na jeho hlas zvykat, nyní jsem si ho hodně oblíbila. Ke Spalovači mrtvol se obzvláště hodí, protože přednes je takový ponurý, trochu temný. Je v něm náznak nějaké skryté hrozby. Při recenzi Přiznání Alana Turinga (zde) jsem si stěžovala na nepříliš častou změnu intonace, ale přiznávám, že v tomto díle na tom narátor jednak zapracoval a druhak je tato kniha mnohem více niterná a obsahuje monology, proto to tentokráte vůbec nevadilo. Kapitoly jsou odděleny zvukovými vložkami, které jsou poměrně nepříjemné, což je ale dobře, protože umocňují pocit mrazení v zádech; navíc s každou další kapitolou je zvuková kulisa vždy temnější, takže za tohle rozhodně palec nahoru.


Závěrem mi nezbývá než knihu doporučit naprosto všem; je možné, že pro náctileté přeci jen bude trochu hůře stravitelná, ale starší čtenář si ji jistě vychutná a ocení jak dokonalý jazyk, tak mistrný příběh. Ti z Vás, kdo už dílo znají (ať už z knihy nebo filmu) – vyzkoušejte audioknihu. Je opravdu vynikající a jedná se o dobrý tip, jak do nich proniknout. Přeci jen se dílo, které už trochu znáte, poslouchá daleko snadněji. V edici Mistrů slova navíc teď vycházejí i další skvělé kousky, já si rozhodně brousím zuby třeba na Paní Bovaryovou, kterou namluvila vynikající Valerie Zawadská. Spalovač mrtvol ode mě dostává velice poctivé 4/5!

Za poskytnutí audioknihy k recenzi tímto ještě jednou mockrát děkuji Audiotéce, na knihu se můžete mrknout přímo ZDE a všechny tituly z edice Mistrů slova si můžete prohlédnout TADY!

A přichází řada na Vás. Předpokládám, že mnoho z Vás Spalovače četlo. Jaký je Váš názor? Máte raději knihu či film? Nebo se snad najde někdo, kdo zkoušel audioknihu? Poradíte mi s těmi zvířecími a přídavnými jmény? Budu se těšit! ♥

Vydavatel: Audiotéka
Interpret: Miroslav Táborský
Délka: 6:06 h
Režie: Jakub Tabery
Mistr zvuku: Jan Kacian

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Spalovače mrtvol jsem kdysi četla. Moc si to už nepamatuji, ale vím, že se mě to četlo těžce a chvílemi mě to nudilo. Ale myslím, že bych to mohla znovu zkusit :ú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je pravda, že když jsem na střední viděla film, taky mi to přišlo takové utahané a o "ničem" - ta audiokniha na mě ale zapůsobila dost silně. Asi už jsem na to prostě dozrála nebo co :D Dovedu ocenit tu práci s psychikou a atmosféru :)
      Měj se krásně, Ivet ♥

      Vymazat
  2. Spalovač mrtvol byla jedna z mých oblíbených maturitních knížek, líbil se mi i film a to je co říct, většinou zaujme jen jedno z toho. Jako fyzickou knihu Spalovače nemám, ale už jsem ho několikrát poslouchala právě jako audioknihu, musím souhlasit, že je opravdu povedená a snad i lepší než samotné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, já si film musím pustit znova, vím, že jsme se na něj (možná jen na úryvek) dívali někdy ve škole o češtinu a nějak jsem to tenkrát ještě nedokázala docenit, proto jsem asi i dlouho otálela s knihou. Jsem ale moc ráda, že jsem se k tomu dokopala a určitě plánuji ten film zkusit znovu :)
      A souhlas - myslím, že v tomto případě je opravdu lepší audiokniha, fyzické čtení by mi asi připadalo nudnější :)
      Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  3. Na Spalovače se chystám. Viděla jsem, tuším, kousek filmu, ale nečetla jsem. Tak snad jednou se k němu dostanu. Lákalo by mě potom i audio, pana Táborského mám ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak jsem to měla i já a jsem moc ráda, že jsem se do něj pustila. A audio v tomto případě vážně doporučuji. Všemi deseti :)
      Měj se moc krásně, Šári
      PS: Uvidíme se na blogerském srazu Domina či alespoň na Světě knihy? :)

      Vymazat
    2. Bohužel, na sraz Domina se nedostanu, je to tuším pátek a já budu v Praze v sobotu, jsem ráda, že mi kolegyňka vymění alespoň jednu směnu, vyšel mi totiž dlouhý pracovní víkend. Takže v sobotu bude Svět knihy i můj :)

      Vymazat
    3. Tak snad se potkáme alespoň tam :)

      Vymazat
  4. Nádherné fotky a skvěle sepsaná recenze, ostatně jako vždy, Hani ♥ Spalovače mrtvol jsem četla i viděla, obě zpracování mi přišla neuvěřitelná, a pan Hrušínský v tom filmovém byl prostě neskutečný. Jak víš, s audioknihami se zatím moc nekamarádím, ale na tuhle jsi mě opravdu hodně nalákala! Tak snad brzy... Mimochodem, jak válčíš? Mně asi praskne hlava :D Myslím na Tebe, měj se co nejkrásněji ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, Kristý ♥ Jak už jsem psala výše, s filmem si to musím zopáknout, protože někdy v patnácti jsem to fakt ještě nedokázala docenit :)
      Tahle audiokniha by ti podle mého sedla, myslím, že by to bylo něco jako se Saturninem - umocnění již prožitého :)
      No, jak válčím - pořád se hlavně modlím, že to stihnu. No snad :) Doufám, že ty si na tom lépe :)
      Mockrát děkuju za podporu a těším se, až se zase uvidíme - květen je doufám reálný? :)

      Vymazat
  5. Spalovace jsem cetla a pamatuji se, ze i kdyz se cetl tezce, hodne me dostal. Pak jsem po letech videla cast filmu, ale ten se mi nelibil. Prislo mi to jako film pro narocneho divaka... na audioknihu jsem take koukala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, přesně tak působil i na mě - těžké ale silné :) Film chci zkusit znovu, myslím, že teď už bych ho docenila :) A audio opravdu doporučuji :)
      Moc děkuji za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Spalovač mrtvol je naprosto úchvatného dílo. Miluji tu knihu. Je to opravdu psychologicky odvaz a jsem ráda, že jsem knihu četla. Film s Hrušínským je taky bomba!!

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že se opakuji, ale musím to napsat. Nemyslím si, že by audioknihy byly podvádění. Jasně, některé knížky je lepší přečíst si.. fyzicky.. ale u spousty knížek ti v hlavě naopak zůstane víc z audio provedení. Navíc tě ten, kdo knihu namlouvá, často vtáhne do děje, což u klasiky může být super. Takže za mě palec nahoru audioknihám ve školství! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já si to myslím, Vlasti :) A pro ty, co toliko neholdují čtení nebo je zkrátka tento formát dokáže více nadchnout, je to bomba - škoda, že za mých středoškolských let mi o tom nikdo neřekl a ještě tolik neletěly :D
      Měj se krásně :)
      PS: Možná bys mohla na toto téma napsat samostatný článek, určitě to stojí za zamyšlení :)

      Vymazat