RECENZE | Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde

By Hanka the bookworm - 9:53:00

Nevinný mladíček Dorian Gray se nechá vyportrétovat svým přítelem Basilem Hallwardem, pro kterého je ztělesněnou studnicí inspirace. Když se poprvé podívá na Basilovo dílo, pronese toužebné přání, aby navždy zůstal mlád, a aby místo něho stárl obraz. Pod vlivem podmanivého lorda Henryho Wottona Dorian pomalu začne ztrácet na své nevinnosti a páchá jeden hřích za druhým. Jeho tvář však zůstává nadále pohledná, kdežto s obrazem se cosi děje. Mění se…


Obraz Doriana Graye, klasika všech klasik a pro mě jedna z nejmilovanějších knih vůbec. K jejímu čtení jsem se dostala už potřetí a to díky Kristýnce (The Book talk blog) a projektu #mycteme, který běží už přes dva měsíce. Právě toto Wildeovo dílo bylo vybráno ke společnému říjnovému čtení, já se bohužel trochu se zpožděním dostávám k sepsání recenze až teď.

Oscar Wilde byl mistrem svého řemesla. Dorianův příběh je neuvěřitelně nadčasový a absolutně se nedivím, že byl v době svého vzniku považován za tak skandální. Odhaluje totiž lidské nitro a jde až na dřeň. Odhaluje touhu člověka po mládí, po úspěchu, po tom být milován. Touhu člověka páchat zlo a přesto nebýt potrestán. Ruku na srdce, kdo by nechtěl zůstat věčně mladý? Odhalením této „životní pravdy“ Wilde pobouřil, protože uhodil hřebíček na hlavičku. Nedokáži si absolutně představit, že si někdo tento příběh nezamiluje. Má v sobě všechno. Je temný, vyvolává pocit úzkosti, ale přesto je svým způsobem nádherný a rozhodně si vás podmaní.

Kromě silného příběhu umí autor perfektně vykreslit i své hrdiny. Dorian, Basil, Henry. Každý tak jiný a každý tak živý. Dorianova proměna je v díle podle mého doslova hmatatelná, nejen tím, co dělá, ale hlavně jak se chová, jak mluví, jak se cítí. Tato postava je z psychologického hlediska opravdu bravurně zvládnutá. Henryho si zase zamilujete pro jeho břitkost, pro jeho pohled na svět. Je to člověk, který ve své době vybočuje z davu, umí ovlivňovat druhé, a přesto zůstává kousavě vtipný. Považuji ho za velmi inteligentního. Posledním článkem je Basil, který nevědomky spustí všechny události. Vždy morální, beznadějně okouzlený, snažící se Doriana zachránit. Klasici to s postavami zkrátka uměli…Asi byli lepšími pozorovateli než my, určitě za to mohly všechny ty báječné večírky. Jak chtějí dnešní autoři psát, když sotva přijdou do styku s lidmi?


Wildeův styl. To je zkrátka báseň. Jeho popisy jsou famózní. Já vím, že si spousta lidí stěžuje na rozvláčnost (obzvlášť v té kapitole o špercích, kamenech, látkách apod.), ale podle mého má i tato kapitola v knize své místo. Pokaždé se při čtení přenesu do Anglie a doslova cítím, jak procházím Basilovou zahradou a ateliérem a dotýkám se předmětů v Dorianově domě. Co mám však na Obrazu ještě mnohem raději, jsou dialogy. Ta lehkost, obratnost a vybroušenost, se kterou je Wilde tvoří, mi zkrátka pokaždé vyrazí dech.

Domnívám se, že je nade vši pochybnost patrné, jak moc mě tahle kniha okouzluje. Dnešní recenze je možná trochu poetičtější, než na jaké jste ode mě zvyklí, já jsem však měla pocit, že si to Obraz Doriana Graye zaslouží. Je to výjimečná kniha – byla výjimečná už ve své době a zůstává výjimečnou nadále. Moc se těším, až si za pár let dám zase re-reading a jsem přesvědčená o tom, že mě toto dílo bude provázet po celý můj život. 5/5

Existuje také nějaká taková klasika, na kterou prostě nedáte dopustit? Máte Obraz tak moc rádi jako já? A co jiná Wildeova díla? Já četla jen Strašidlo Cantervillské a to se mi také líbilo, přestože v něm nespatřuji zdaleka tolik krásy. Těším se na Vaši odezvu. Mějte se krásně.

Originální název: The Picture of Dorian Gray
Překlad: J. Z. Novák
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2016
Počet stran: 321

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Bravurně napsané a naprosto souhlasím! :)
    Dorian Gray byla má první klasika a jsem ráda, že to byla právě ona, protože mi toto dílo doslova vyrazilo dech a přesvědčilo mě o tom, že lidé uměli psát i dříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Lucí a jsem vážně moc ráda, že jsi četla zrovna toto dílo jako první a okouzlilo tě. Samozřejmě, že ne všechny klasiky tě/mě budou bavit, nicméně kouzlo mají a klasikům se klasici neříká pro nic za nic :)
      Měj se krásně a ať je pro tebe i další klasika stejně pozitivní :)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku si chci už strašně dlouho přečíst, mám moc ráda Wildeovy citáty a předpokládám, že knížka bude přesně něco pro mě. :) Doma mám od něj Lady Fuckingham. :D Inu a mezi mé oblíbené klasiky patří Malý princ. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, tahle knížka je prostě úžasná :) A víš, že Lady Fuckingham s největší pravděpodobností nenapsal on? Jeho jméno je k tomu dílu přiřazováno jen u nás v Čechách, nikde jinde na světě o tom není zmínka :) Každopádně i tak bych se na to dílo taky ráda mrkla :D A Princ je jasnačka :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Zavidim vse, kteri jsou schopni se pres to prelouskat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní recenze! Naprosto souhlasím, snad ve všech bodech (kapitola o kamenech byla méně stravitelná). Asi se k ní brzy vrátím :D Jinak, vlastním sedm knih a všechny jsem četla. A ze všech jsem nadšená. Tohle je autor, který mě snad ještě nikdy nezklamal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ivet a ano, ta kapitola o kamenech je fakt horší, ale zkrátka k tomu patří a je dost ikonická, ne? :D Na tu nikdo nezapomene :D
      Sedm knih? Asi jsem ostuda, ale ani jsem nevěděla, že toho napsal tolik :D Teď bych rychle z hlavy vysypala tak pět...No, musím jeho dílo prostě prozkoumat víc, když mě tahle kniha tak moc baví.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
    2. To máš pravdu. Na tu se nedá jen tak zapomenout, skvěle utkví v paměti :)
      Vlastně ne, osm. Lady Fuckingham mám u přítele :D Ale tu jsem ještě nečetla. Pokud vím, tak toho napsal víc, také neznám všechno. A když se naskytne možnost, tak okamžitě kupuju :D

      Vymazat
    3. Musím se řídit tvým příkladem :)

      Vymazat
  5. Ell: Stydím se, když tohle píšu, ale já si z klasiky dosud přečetla Pikovou dámu od Puškina a Malého prince. Jenom. Obě knihy jsem si sice moc oblíbila, ale i tak se bojím dalších díl klasické literatury. Mám ale ve vedlejší třídě spolužáka, se kterým se naoko nemáme rádi, každopádně vlastně si s ním celkem ráda povídám a právě ten mi tuhle knihu doporučil. Před krátkou dobou jsem si přesně tohle vydání sehnala v LK a teď čeká na to, až se na něj vrhnu. No, možná nastal, po takhle krásné recenzi, ten správný čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já zase třeba nečetla Pikovou dámu, i když bych moc ráda :)
      Na klasiky určitě doporučuji nezanevřít. Já je na střední četla docela dost a i když se mi ne všechny líbily, celkově je mám zkrátka ráda. Z těch "jednodušších" je to podle mého: Čapek a jeho hry, právě Obraz, Vyhoďme ho z kola ven (které má i famózní filmové zpracování - Přelet nad kukaččím hnízdem), Shakespeare, G. B. Shaw a jeho Pygmalion, Fitzgerald, Ota Pavel nebo třeba Škvorecký. Je to samozřejmě čistě subjektivní názor, ale tahle díla se mi četla velmi dobře, dají se pochopit, a přestože jsou psána úžasným jazykem, ten jazyk neodvádí pozornost od příběhu samotného, takže to pro mě na té střední bylo dobře stravitelné.
      Mými dalšími favority jsou třeba Dickens či Dostojevskij, ale to už je náročnější. Jo a líbit by se ti mohla možná i Austenová :)
      Tak snad se s klasikou do budoucna víc spřátelíš a jak říkám, Obrazu dej určitě šanci, pokud chceš začít něčím jednodušším od Wildea, tak to druhé dílo - Strašidlo Cantervillské, je dobrá volba :)
      Mimochodem, kamarád má dobrý vkus, toho se drž :D
      Měj se krásně ♥

      Vymazat
  6. Haničko, moc a moc krásná recenze, úplně se tu rozplývám a vlastně nechápu, proč jsem knihu nedokázala přečíst. Ale nešlo mi to, celé mi to prostě nesedlo. Časem se k ní ale určitě vrátím a třeba bude lepší čas na to, abych ji ocenila. Na Tvoji recenzi si při dalším čtení určitě vzpomenu... Nádhera. Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kristýnko. Docela mě mrzelo, když jsem zjistila, že ti kniha tak úplně nesedla, ale co naděláme...každému se líbí něco jiného a hlavně na většinu knih musí být ta správná nálada a čas :)
      Taky se měj krásně a budu se těšit, jestli se k Wildeovi ještě někdy vrátíš :)

      Vymazat
  7. Kniha má vážně rásnou obálku! Asi se po tomto vydání podívám, stejně mě čeká k maturitě :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna Dorian Grey mě vlastně nijak neokouzlil, i když Wildea mám moc ráda. Ten příběh mě nevzal, ale úplně souhlasím, že styl, postavy i dialogy más skvělé. Já pro změu od něj nedám dopustit na Ideálního manžela, četla jsem to a byla jsem už dvakrát na představení v Divadle Na Vinohradech, oboje je skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, Leni. Vím, že už jsi to někde zmiňovala, že dáváš spíš přednost jeho jiným dílům, tak se na Ideálního manžela určitě mrknu :)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Já Obraz miluju. Jak postavy, tak děj, tak Wildeův styl psaní. Je to naprosto úžasná záležitost, ke které se vždycky moc ráda vracím. Ani nemám co říct, protože ve své recenzi (jako vždycky naprosto úžasné) zmínila úplně všechno.

    Co se týče dalších Wildeových děl, tak jsem četla pouze The Importance of Being Earnest a to bylo takové průměrné. Já si ta dramata neumím moc užít asi. (Kromě Shakespeara teda.) Strašidlo jsem ještě nečetla. Pro mě bude prostě navždycky srdcovkou Dorian, o tom není pochyb.

    Měj se krásně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, díky. Vím, že tohle dílo taky miluješ a jsem hrozně ráda, je to fakt výjimečná záležitost :)
      Určitě do budoucna vyzkouším i Filipa (je to tak v češtině, že? :D), dramata můžu, tak snad se mi zalíbí i toto .)
      Taky se měj krásně

      Vymazat