Knihy mého srdce #4 - "Romantiky" + SOUTĚŽ

By Hanka the bookworm - 11:50:00

Krásné sobotní dopoledne, moji milí, vítejte u další várky knih mého srdce. Jak jste si jistě z názvu přečetli, dneska to bude trochu speciální, protože o jednu z knih si dokonce zasoutěžíme, o tom ale až na konci článku a nyní ke knihám. „Romantiky“ – proč ty uvozovky, řeknete si možná a odpověď je prostá. Dnes se totiž jedná o na první pohled romantické knížky, po jejichž přečtení však sami zjistíte, že za onou „romantikou“ se skrývá daleko, daleko víc.

První je na řadě Světlo mezi oceány od M. L. Stedmanové. Přiznávám, že tohle je opravdu srdcovka všech srdcovek ♥. Příběh dvou mladých lidí, žijících v zajímavém prostředí majáku, kteří nemohou mít dítě, a přesto ho tak usilovně chtějí, že jsou pro to ochotni udělat cokoliv. Romantika je v této knize svým způsobem opravdu pouze postranní, jedná se hlavně o dramatický souboj manželů v otázce morálky. Světlo mezi oceány je bez přehánění tím nejsilnějším příběhem, který jsem kdy měla možnost číst. Po celou dobu jsem musela mít po ruce kapesník a konec mě doslova rozdrtil. Chcete-li famózní styl psaní, neuvěřitelně vykreslené prostředí a hlavní hrdiny a opravdový příběh, který nemá vítěze, tohle je pro Vás!


Dalším titulem, který právem patří do dnešního výčtu je Noční cirkus od Erin Morgensternové. Kniha je opět nesmírně atraktivní už pro své prostředí – záhadný cirkus s černobílým šapitó, který otevírá své brány pouze v noci, už to Vás musí nalákat. Nestačí-li Vám to ale, za jeho stany se rozeběhne souboj dvou mladých hrdinů, kteří mají absolvovat souboj na život a na smrt, v boji však nepoužívají obyčejné zbraně…Tato kniha je perfektní směsicí romantiky, magie a tajemna a autorka se může navíc pyšnit jedním z nejvybroušenějších stylů, jaké jsem kdy četla. ♥


Poslední je dnes Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Jak možná víte, není to tak dávno, co jsem knihu četla (recenze tady) a opravdu jsem si ji nesmírně oblíbila. Od předchozích dvou se markantně odlišuje tím, že se jedná o e-mailovou korespondenci mezi dvěma hlavními hrdiny, kteří se vlastně neznají. Chybí tedy vykreslení prostředí a dokonce ani nevíme, jak protagonisté vypadají. Nebojte ale, autor je mistr řemesla a i přesto na velmi malém prostoru dovedl vystavět působivý příběh, který Vás v jednu chvíli rozesměje a v druhé téměř rozpláče. Závěr mně osobně vyrazil dech a je jedním z hlavních důvodů, proč knihu doporučuji!


No a nyní již k soutěži. Jedná se o vůbec první soutěž na tomto blogu, a proto jsem chtěla vybrat k výhře právě jednu z knih mého srdce. Dnes tedy budeme hrát o poslední zmíněnou – Dobrý proti severáku!

Co je potřeba udělat pro výhru? Do komentářů mi napište…

1. Vaši e-mailovou adresu, na kterou Vás budu kontaktovat v případě výhry
2. Přezdívku, pod kterou sledujete můj blog (kolonka v pravém panelu – pravidelní čtenáři), případně budu ráda, pokud mrknete i na mé další sociální sítě (Facebook, Twitter a Instagram – není to povinné a nepřidá Vám to žádné vstupy, nicméně samozřejmě mě potěší, když blog podpoříte právě i tam, odkazy na příslušné sociální sítě naleznete také v pravém panelu)
3. Napište mi Vaši oblíbenou „romantiku“ – budu ráda, dodržíte-li přesně zadání, tedy svým způsobem romantický příběh (nebo příběh primárně pro ženy), který má ale velký přesah a nejedná se o prosté plytké čtení
4. Budu také ráda, pokud mi obecně doporučíte nějaké knížky, třeba z poslední doby, které Vás nadchly
5. A poslední – nepovinné – vyjádřete se k blogu jako takovému, co se Vám líbí, co Vám vadí, co Vám chybí, co si myslíte o designu. Zpětná vazba mi určitě pomůže udělat to tu pro Vás zase o chlup zajímavější

Moc doufám, že Vám soutěží před Vánoci udělám radost. Je to jediný způsob, jak Vám poděkovat za tu podporu, kterou mi dáváte. Kniha Dobrý proti severáku bude jistě krásným dárkem jak pro Vás, tak pro někoho blízkého a já se moc těším, na koho se usměje štěstí. Vítěze vyhlásím tady na blogu i na všech sociálních sítích, nicméně ještě nevím, kdy přesně, proto sledujte blog a své e-mailové adresy! Užijte si první adventní víkend a držím Vám všem palce! ♥

  • Share:

You Might Also Like

21 komentářů

  1. Dovolím si zanechať jeden nesúťažný komentár :) Glatauera som čítala, aj to pokračovanie a bolo to úplne skvelé, obe knihy som prečítala za jeden deň, nemohla som prestať. Skvele si vybrala titul do súťaže :) No a osobne za "romantiku" odporúčam: Modrá mezi nebem a vodou od Abulhawa (ak si teda ešte nečítala) :) A k blogu nemám absolútne čo vytknúť - skvelé recenzie , krásne fotky, prehľadnosť - za mňa 100% :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, hrozně moc děkuju za tak milý komentář. Já se musím přiznat, že se čtením Každé sedmé vlny váhám. Konec Dobrého proti severáku mi sice vyrazil dech, ale na druhou stranu nevím, jestli chci, aby to skončilo jinak, jestli mi rozumíš :)
      Knihu, kterou doporučuješ znám, ale nečetla jsem, takže si ji určitě připíšu někam výš na seznam, díky moc za tip :)
      Ještě jednou mockrát děkuju a měj se krásně ♥

      Vymazat
  2. Já se moc ráda do soutěže připojím :)

    Můj email je katerinazezulova92@seznam.cz a sleduji tě bud přímo pod jménem blogu - Bilbovy knihy, nebo pod emailem Katy Zezulová, ale Bilbovy knihy přeci znáš :D No a Facebook pod svým jménem Katy Zezulová (Kateřina)

    Já jsem si ted zamilovala Nepřátelé a Milenci, Ztacená a z YA doporučím Katastrofu, která je od JamieMcGuire :)

    Jinak první dvě zmíněné mě vyloženě nadchly, recenze si myslím i četla u ě na blogu. Těším se teď na knuhu V Mlze a prý je to pecka!

    Tvůj blog znám krátce, ale určitě sis všimla, že se sem ráda vracím. Líbí se mi tvé otevřené názory, z ekterých je cítit upřímnost. Toho si nesmírně vážím, není to prostě umělé.

    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, mockrát děkuji jak za účast v soutěži, tak za opravdu milá slova, moc jsi mě potěšila a hrozně se těším na tvou recenzi knihy V mlze, na kterou se sama chystám.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Ahoj Haňourku, blog je skvělý, těším se, že ho brzy sjedu v pohodlí domova:-) světlo mezi oceány!! Souhlasím. Tímto jsi mi připomnela, ze jdeme tady na NZ do kina!! Ale spolu si to dame znovu, vid?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nevím, nevím, jestli bych to chtěla vidět, budeš mi pak muset sdělit své pocity, jestli to za to stojí :)
      Měj se krásně a užijte si to a už přileťte!

      Vymazat
  4. Na Noční cirkus už se nějakou dobu chystám, tak jsi mě k němu opět navnadila :) A Glattauer... <3
    Přemýšlela jsem, co bych do takovéhohle seznamu zařadila (mimo soutěž ;)): napadá mě Dívka s pomeranči (Gaarder), to je jedna z nejsilnějších knížek, co jsem četla. Romanticky na mě taky vždycky působila Pravidla moštárny (Irving),i když to taky není klasická zapadající do žánru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, do Nočního cirkusu určitě jdi, je to takový trošku magický realismus, řekla bych, tak by se ti to mohlo líbit :)
      Jinak moc děkuju za doporučení, po knížkách určitě mrknu, Irvinga mám moc ráda, ale zrovna Pravidla jsem ještě nečetla, tak se těším.
      Díky za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  5. loryhumble@gmail.com
    Lory Humble

    Musím říct, že mi dalo docela zabrat něco vybrat, ale... nejspíš sáhnu po čtvrtém dílu Tygří ságy od Colleen Houck, tedy Tygrův osud. Na první a vlastně i druhý pohled je to hlavně a především romantický příběh odehrávající se v neohraném indickém prostředí, nicméně tím, jak sága vrcholí, vyplouvají na povrch všechny nejasnosti i odpovědi na staré a nové otázky a ukáže se, že všechno má mnohem více společného s osudem, než se vůbec mohlo zdát. Já už jsem na tuhle ságu málem zanevřela, ale konec závěrečného dílu mě málem rozplakal :)

    Já poslední dobou četla Zaklínače - líbil se mi hlavně druhý díl, teď jsem u čtvrtého a moc mi to nejde. No a pak samozřejmě klasika - Skleněný trůn a Hraničářův učeň :)

    Já tyhle kolonky nemám moc ráda, protože hodnotit cizí blog, to je... strašně těžké. Ale budiž - upřímně řečeno, tvým článkům nemám co vytknout. Mají hloubku, jistou míru odbornosti, ale zároveň ne příliš, takže obyčejný člověk všechno pobere. Design máš jednoduchý i přehledný, i když na můj vkus možná až příliš jednoduchý, ale to je čistě subjektivní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A abych se taky nějak vyjádřila k článku - všechny knížky znám, ale žádnou jsem nečetla, nicméně teď jsem dostala hroznou chuť pustit se do Nočního cirkusu :)

      Vymazat
    2. Lory, mockrát díky za tipy. Prostředí Indie zní skvěle, tak se na to budu muset mrknout blíže :) I Zaklínače bych někdy ráda zkusila, tak uvidíme.
      Díky taky za vyjádření se k blogu, chápu, že ne všem je to příjemné, proto jsem to dala jako nepovinnou otázku :) Máš pravdu, že design je opravdu velmi jednoduchý, už asi půl roku váhám, zda ho zkusit nějak oživit, třeba nějakou šablonou, jenže jsem děsnej technickej antitalent, tak uvidíme, třeba do budoucna :)
      Moc doufám, že se do Nočního cirkusu do budoucna pustíš, myslím, že by se ti mohl líbit :)
      Měj se krásně a ještě jednou díky

      Vymazat
  6. Jů, to je skvělé, chtěla jsem napsat, že Dobrý proti severáku je knížka, kterou si chci strašně moc přečíst, a hle, soutěž o ni! :) Nemůžu se nezúčastnit. :)

    1. rencovav@seznam.cz
    2. Myslím, že tě sleduji skoro všude, buď jako Vlasta Řenčová, Vysvobozená nebo nějaké zkomoleniny toho. Ale to určitě víš. :)
    3. Hmm, takových knížek je fůra. Tak například VŠECHNY MALÉ ZÁZRAKY, to je zázračná knížka. Je o dvou mladých lidech, kteří se potkají, když chtějí spáchat sebevraždu. Je strašně smutná a hloubavá a.. ano, romantická. :)
    4. Určitě Sůl moře od Ruty Sepetys. ♥
    5. Tvůj blog mám moc ráda. Líbí se mi tvoje rubriky - víkendové čtení, recenze, tyhle knihy tvého srdce, i ty ediční plány mi zachraňují chabý rozhled v současné literatuře. Líbí se mi tvůj knižní vkus a díky tomu se mi všechny příspěvky dobře čtou. Jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Všechny malé zázraky si chci přečíst už opravdu dlouho ♥ a Sůl moře mám dokonce doma, takže snad na ni brzy přijde řada. Od Sepetysové jsem četla už V šedých tónech, a přestože jsem měla drobné výhrady, kniha se mi líbila. Navíc ta autorka je tak děsně sympatická :)
      Jinak moc děkuju za krásná slova, já to mám s tvým blogem úplně stejně :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. luculi@seznam.cz
    Lucy Lillianne
    Romantické knížky nečtu. Ale pokud je kniha jiného žánru a nějaká romantika se v ní objeví, to přežiju :-P Rozhodně nevyhledávám červenou knihovnu a podobně :-)
    Z poslední doby můžu doporučit například Winter, Všude kolem černý les, Ódinovo dítě, sérii Napůl živý, Prach a stín a mnoho dalších :-D
    Blog se mi líbí tak jak je, nic bych neměnila. Možná jediná věc, zkrátit články díky zalomení, aby se dalo rychleji projíždět nové články ;-) Jinak super... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Lucí, mám to tak taky. Červené knihovně se vyhýbám, ale když je v knize romantika, a přesto má přesah a hlubší myšlenku, tak to potom ano. Proto i tento článek :)
      Díky za doporučení, doma mám Všude kolem černý les, do kterého se určitě pustím, ale lákají mě i Měsíční kroniky a Ódinovo dítě :)
      Zalomení je dobrý nápad, máš pravdu, že jsou pak blogy přehlednější, díky za tip :)
      Měj se krásně a držím palce

      Vymazat
  8. Tak já to tedy zkusím, Hani, Dobrý proti severáku mi leží v hlavě od chvíle, co jsem četla Tvoji recenzi.
    1. thebooktalkblog@gmail.com
    2. Kristýna, The Book Talk Blog a jak víš, sleduji Tě všude kde to jde... což zní spíš jako stalking ;)
    3. Při téhle otázce jsem se fakt zapotila a zjistila jsem, že když čtu romantiku, většinou se uchyluju právě k těm plytkostem bez přesahu. Doslova jsem stála před knihovnou a procházela knížky, ale buď to není romantika, nebo je to ta "blbá" romantika. Jediné, co mi přišlo na mysl, jsou Osudy a běsy, které právě čteš. Přijde mi, že tématem - manželství - to svým způsobem je čtení cílené na ženy, ale zároveň je ta kniha tak složitá, tak hluboká a tak neskutečným způsobem člověka zasáhne, že představuje dokonalý pravý opak plytkosti. Takže bych vybrala asi Osudy a běsy.
    4. V poslední době se mi hrozně líbila hlavně Sůl moře a zmiňované Osudy a běsy, taky mě hodně vzala tebou doporučovaná Skála a třeba z detektivek bych vybrala Němý křik, na jehož druhý díl už se doslova klepu.
    5. A k blogu nemám co dodat, líbí se mi tak, jak je. Ano, design je minimalistický, jenže to já ráda a navíc už v mých očích k Tvému blogu prostě patří a neumím si představit, že by to bylo jinak. A obsahově - to už je úplně bez komentáře, protože víš, že Tvoje články a hlavně Tebe prostě ZBOŽŇUJU! ❤❤❤
    Měj se báječně a děkujeme za soutěž :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se zapojuješ :) Osudy a běsy do této kategorie určitě patří, myslím, že po dočtení bych je sem rozhodně taky neváhala zařadit :)
      Do Soli moře se (opravdu moc doufám) pustím tento měsíc :) a nad tím Němým křikem pořád váhám, ale možná mu dám šanci, když ho tak vychvaluješ...:)
      Díky moc moc za vyjádření se k blogu, já stále přemýšlím nad nějakou šablonou, akorát se musím přiznat, že jsem tak trošku konzerva a jsem na ten vzhled už taky zvyklá, ale na druhou stranu...achjo :D
      Měj se báječně a držím palce ♥

      Vymazat
  9. Ahoj Hani, taky zkusím štěstí :)
    1. sarkabooks@seznam.cz
    2. sleduji jako Šárka Fofoňková
    3. nepreferuju moc romantickou četbu, ale v poslední době jsem četla Nezlomnou od Lesley Pearse, což je druhý díl série Belle - je to romantika, ale v knize je také popsána těžká doba válečná, její následky, takže určitě to není žádný přeslazený příběh.
    4. Kromě zmíněné Nezlomné mě poslední dobou nadchla kniha Kdysi, Skryté zlo, Příslib naděje, Podle skutečného příběhu a další a další :))
    5. Tvůj blog mě baví, ráda čtu tvoje recenze i ostatní články, světlý minimalistický design se mi líbí, mám ráda jednoduchost, nepřeplácanost. Takže za mě ANO :)

    Měj se krásně Hani a díky za soutěž :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, jak víš, tak na Pearseovou jsi mě nalákala už svou první recenzí a z dalších knih, které doporučuješ se určitě musím mrknout na Kdysi, ale i ostatní vypadají zajímavě :)
      Mockrát děkuju za pochvalu blogu, doufám, že víš, že to máme vzájemné :)
      Měj se krásně a držím palce :)

      Vymazat
  10. Týjo, chvíli nejsem na blogu a musím dohánět čtení tolika článků!

    Světlo mezi oceány zní naprosto úžasně! Mrknu se po ní, až budu mít někdy příležitost. Na Noční cirkus se taky rozhodně chystám. Dobrý proti severáku.. to už jsem myslím u nějakého článku komentovala, že se mi moc líbí ten nápad. :)

    Miluju tuhle rubriku, už se těším na další články! Měj se nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že doháníš ♥ Tvé komentáře mi fakt chyběly :)
      Určitě se pusť do všech tří, ale myslím, že tobě zrovna se stejně bude nejvíc líbit Noční cirkus, uvidíme :) Těším se do budoucna na tvůj názor
      Taky se měj nádherně :)

      Vymazat