Zabijáci - Jussi Adler-Olsen

By Hanka the bookworm - 19:07:00

Carl Mørck, série případů z oddělení Q – 2. díl
Originální název: Fasandræberne
Překlad: Kristina Václavů
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2012
Počet stran: 432

Zabijáci jsou v pořadí druhým dílem z detektivní série z oddělení Q, které se specializuje na nevyřešené případy z minulosti. Takových případů je více než dost, a tak se na stole hlavního vyšetřovatele Carla Mørcka vrší jedna složka za druhou. Když se Carlovi do rukou dostane jedna s již vyřešeným případem, zprvu to považuje za omyl, brzy se ale ukáže, že je něco hodně, hodně špatně. Stopa vede do nejvyšších společenských vrstev, proto se Mørck spolu se svým společníkem Asadem a novou posilou týmu – Rose budou muset mít při vyšetřování na velkém pozoru…

Není tomu tak dávno, co jsem sepisovala recenzi na první díl (tady), tudíž fakt, že tu teď datluju do klávesnice své dojmy už z dílu druhého, je podle mého dostatečně vypovídající. Ta série se mi zkrátka zaryla do srdce!


Jussi Adler-Olsen tentokráte přišel se zcela jiným případem než posledně – brutálně zavražděný bratr a sestra, odsouzený zločinec, který si právě odpykává trest, a přesto tu něco smrdí. Mezi hlavními podezřelými tenkrát byla skupinka spolužáků z internátní výběrové školy patřící do společenské smetánky, takže se celá věc zametla pod stůl. Po několika letech se však jeden z žáků k činu skutečně přiznal. Proč to udělal? A co ti ostatní?

„Carl se zjevil ve dveřích a přísně se na ni podíval. Doufal, že to bude mít kýžený efekt.
Za dvě minuty zavěsila. Tolik ke kýženému efektu.“

Znovu musím pochválit motiv a bravurně vymyšlenou zápletku, to jsou opravdu autorovy velmi silné zbraně. I tady se setkáme se střídáním dvou dějových linek, ne však minulosti a přítomnosti, jako tomu bývá obvykle. Tentokrát jsou oba příběhy ze současnosti, jeden z pohledu právě probíhajícího vyšetřování, druhý z pohledu Kimmie – bývalé členky oné povedené partičky. Rozdělení vyprávění má samozřejmě za následek možnost stupňovat napětí, což se Jussimu také nádherně daří.

Postavy jsou tentokráte vykreslené možná ještě lépe, než posledně. Poznáváme více jak z osobnosti Carla Mørcka, tak i jeho společníka Asada, na což jsem se moc těšila. Jussi je ale opatrný – neodhaluje více, než je třeba, což se mi moc líbí. Láká mě to totiž pokračovat v sérii, nejen proto, že se těším na další případ, ale taky proto, že chci lépe poznat tyhle dva. Svěžest pak příběhu dodává nová parťačka – Rose, která je spolu s Asadem zdrojem humoru, který mám na knihách Adlera-Olsena tak ráda. Její slovní souboje s Carlem jsou opravdu nezapomenutelné. Rovněž záporáci příběhu jsou jedineční. Je skvělé, že z nich autor dělá skutečné lidi – popisuje jejich minulost, záliby, práci, vztahy, jež mají mezi sebou a společný cíl, kterým je Kimmie. Kimmie, to je kapitola sama o sobě. Je pořádně tajuplná, ujetá, zákeřná, touží po pomstě, ale i miluje… V její osobnosti nalezneme celou škálu zajímavých prvků a v Zabijácích je podle mého tou nejzajímavější postavou, tou, která hýbe vším.

„To neuhádnete, co pro vás mám,“ nadšeně švitořila Rose. Zašilhal po chodbě. V žádném případě se ho nechystá překvapit složenými stoly.
„Doufám, že výpověď,“ vypálil nemilosrdně a svalil se do křesla ve své kanceláři.“

Tak jako v Ženě v kleci, i tady musím až do nebes vychválit autorův spisovatelský um. Do jediné knihy nacpe akci, napětí, ale nebojí se trochu povrtat i v současných problémech Dánska, umí do příběhu vložit úsměvné momenty tam, kde je to třeba. Zkrátka umí! Rovněž velmi oceňuji, že jednou za čas nenásilně připomene kdo je kdo. V jeden moment, když se mluvilo o důležitých svědcích, jsem se trochu ztratila, a říkala si, sakra kdo je tenhle chlápek, vím, že už se o něm hovořilo, ale za boha jsem si nemohla vzpomenout v jaké souvislosti. A ejhle, hned o stránku dál začal Carl jednomu ze záporáků vyhrožovat a všechny svědky (i to, kdo vlastně jsou) znovu vyjmenoval.


No, má ještě cenu Vás k téhle sérii vůbec lákat? Rozhodně! Znovu opakuji, že pokud jste detektivko/thrilleroví (vlastně i pokud nejste), určitě byste neměli otálet. Já sama se v nejbližších dnech/týdnech chystám na pokračování a nemůžu se dočkat! Zabijákům jsem samozřejmě udělila 5/5.

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Zkusila jsem přečíst pár vět ze tvých fotek a překvapivě rychle jsem se začetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Až zas budu mít náladu zkoušet nové autory detektivek a krimi, asi se na Olsena vrhnu. :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně tuhle sérii zkusím. Už ani nevím, co ti k tomu psát, protože myslím, že už jsme všechno ohledně tohohle autora probrali. Prostě a jasně — hned, jak to bude možné, po sérii chňapnu.

    Co se recenze týče — fotky top. Moc se mi líbí i ty ukázky, které jsi zahrnula. Hlavně ta první. :D Tvoje recenze se jako vždycky skvěle čte a opět mě nalákala na tuhle sérii ještě víc. Jsem ráda, že si čtení takhle užíváš a už se těším na recenzi na další díl.

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
  4. <3 <3 <3 Hani, já ani nevím, co Ti k tomu mám psát. Recenze je naprosto parádní (což je u Tebe prostě standard) a ke knize nemám co dodat. Jak víš, omylem jsem si tenkrát přečetla nejdříve tento díl a až pak jsem se vracela k Ženě v kleci, takže tohle je dílo, díky kterému jsem se do Jussiho zamilovala. Kimmie byla neuvěřitelná postava, dodnes ji mám v živé paměti. Těším se na Tvé dojmy z dalších dílů - za mě byl právě třetí díl, Vzkaz v lahvi, asi nejslabší z celé série, tak jsem zvědavá na Tvůj názor. Měj se nádherně a opatruj se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, díky moc :) A ano, Kimmie byla neuvěřitelně živá :)
      Sama jsem tedy teď na Vzkaz v láhvi o to víc zvědavá, protože na databázi má myslím naopak hodnocení největší, ale v řadě je ještě pár knih před ním, tak si musím počkat :)
      Taky se měj krásně

      Vymazat
  5. Krásně napsáno, určitě po knize sáhnu. :)

    http://gingerani.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat