Tanec s draky - G. R. R. Martin

By Hanka the bookworm - 15:43:00

Píseň ledu a ohně – 5. díl
Originální název: A Dance with dragons
Překlad: Hana Březáková
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2012
Počet stran: 1184

Tanec s draky je doposud posledním vydaným dílem ze série Píseň ledu a ohně. V předchozím díle Hostina pro vrány (recenze zde) se autor věnoval dění především v centrální části Sedmi království; tato kniha, která časově odpovídá Hostině, nás zavede na daleký sever ke Zdi, ale i do svobodných měst za Úzkým mořem. Dnešní recenze nebude obsahovat spoilery na předchozí díly (doufám). :)

Mám takový dojem, že většinu důležitých věcí jsem sdělila již v recenzi na předchozí díl, takže pokud Vás zajímá, jak jsem se rozplývala nad promyšleností příběhu, nad prostředím, nad rozmanitostí postav či autorovým stylem, mrkněte prosím nejprve na ni.

Dneska totiž tak nekritická nebudu, právě proto, že věci, které stojí za vychválení, jsem vychválila již minule. V Tanci s draky, druhém nejobjemnějším svazku série, autor pokračuje ve vyprávění osudů postav, se kterými jsme se nesetkali v Hostině. Důvod je prostý – postav už je tolik, že by to jedna kniha zkrátka nedokázala pojmout, a tak příběh rozdělil do knih dvou a oddělil je spíše než časově, geograficky. To byl jistojistě dobrý tah, protože si absolutně nedokáži představit, sledovat tolik událostí v jediné knize. V Hostině pro vrány jsme se věnovali zejména událostem v Králově přístavišti, na Zimohradu, svůj prostor dostali i hrdinové, kteří v předchozích knihách hráli druhé housle. Tanec s draky je naopak o těch „hlavních“, o těch, kteří „každého zajímají“. Snad mohu vyzradit, že prim zde hraje Daenerys, Jon Sníh a Tyrion Lannister.


A to je právě tak trochu kamenem úrazu téhle knihy… Ono se s nimi totiž téměř nic neděje. Bezmála dvanácti set stránková kniha, a akční scény bych spočítala na prstech jedné ruky. Ano, knížka působí velmi autenticky, protože pravděpodobně i v reálném životě by tito hrdinové neprováděli ukvapená rozhodnutí, ale sakra… Co je moc, to je moc. Já chci, aby se něco dělo. Já chci, aby Martin přestal do příběhu pořád zařazovat nové a nové postavy. Chci, aby se věnoval těm, co už má rozpracované a někam je posunul… Chci toho tolik?

Samozřejmě i v této knize dojde k nejednomu překvapivému zvratu a pletichaření a intrik je stále dost, nicméně mám zkrátka pocit, že tahle kniha těm předchozím nestačí. Jakoby Martin nabíral dech, jakoby najednou nevěděl. Tempo se prostě zpomalilo.


Celkově je rozhodně i tato kniha něčím skvělým, něčím výjimečným, jen jsem měla místy pocit, že už to Martinovi přetéká přes hlavu. Nutno však podotknout, že si za to chlapec může sám, protože ho nikdo nenutí k tomu, aby se v každém díle objevila kupa nových postav nebo aby začal rozpracovávat postavy, kterým se předtím nevěnoval… Nezbývá mi než věřit a doufat, že Vichry zimy vyjdou (v dohledné době), a že autor znovu nabere dech a rozhýbe celý ten ustrnulý svět tak, jak to umí jen on. Dneska „pouhé“ 4/5.


Jak jste na tom s touto sérií, čtete, díváte se? A četli jste nebo se snad chystáte číst něco podobně gigantického? :) Na Vaše názory se už moc těším!

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Pořád se k G. R. R. Martinovi nemůžu dostat.. :p Ale jeho knihy jsou vážně bichle!

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy, stále jsem ve stádiu, kdy mě takto tlusté knihy děsí :D Takže sérii neznám a ani to nijak neplánuju číst. Ale ráda si přečtu další recenzi, jsem zvědavá, jestli Martin nakonec ten svůj svět dokáže ukočírovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tlusťošky vůbec nevadí, ale musím to prokládat něčím méně objemnějším :D no a na další recenzi si asi pěkně dlouho počkáš, vzhledem k tomu, že vydání šestého dílu ještě není naplánované ani v Americe a to od vydání Tance s draky už uplynuly asi čtyři roky :D
      Měj se krásně, Leni

      Vymazat
  3. No, už jsem ti sem určitě psala, že jsem se do Hry o trůny pustila v podobě audioknihy a že mě to moc nenadchlo. Jako bylo to skvělé, propracované a všechno, ale možná mě odradila ta délka. :)
    Teď mám před sebou nicméně úkol přečíst Vážku v jantaru, ta má přes 900 stránek. Takže snad to dám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůže to sednout každému :) 900 stran je taky pořádná nálož :), na Cizinku se ale do budoucna chystám, tak jsem zvědavá na tvoje dojmy :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Časem, časem... Určitě se ke knihám dostanu, ale musím počkat na ten správný moment. Zato mamka to nedávno tak nějak chtivě okukovala v knihkupectví, tak se to možná u nás doma brzo objeví :D Jak užíváš Ameriku, Hani? Doufám, že se máš (máte) parádně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš :) Hele Kristý zatím je všechno v pohodě, už jsme byli i na pár výletech, obzvlášť včerejší prohlídka Clevelandu a odpoledne u Erijskýho jezera bylo fajn :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Já miluju seroš a ke čtení se furt ne a ne dostat. Možná to je tím, že mám pořád v merku to jedno krásné vydání a nejsem si jistá, jestli ho chci, když jsou ještě v plánu další (dvě?) knihy. Uvidím. Rozhodně si ASOIAF přečíst chci.

    Recenze je jako vždycky parádní, to už snad ani zmiňovat nemusím, že? ^^ Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vydání ti schvaluji! To už víš...a jestli čekat, toť otázka, já fakt pevně doufám, že to Martin vydrží a neumře nám než to dopíše (to bylo trochu morbidní, ale co naděláš)...:D
      Díky mockrát za pochvalu, to se nikdy neoposlouchá :)

      Vymazat
  6. Tanec s draky by byl lepší, kdyby se půlka knihy vyškrtla...přesto mám knihy od G.R.R. Martina moc ráda a doufám, že se těch Vichrů zimy jednou dočkám. Nikdy mi nevadilo číst rozláčné knihy se spoustou popisů, naopak se mi to líbí, ale je pravda, že tohle už je trošku extrém...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně stejný pocit z toho mám i já, u předešlých dílů mi to nevadilo, přišlo mi, že jsou akční až až, ale tady jsem měla trochu problém, i tak se ale (stejně jako ty) na Vichry těším :)
      Měj se krásně a děkuju za komentář :)

      Vymazat