RC | Její život v očích panenky - Ingrid Desjours

By Hanka the bookworm - 17:17:00

Originální název: Sa vie dans les yeux d'une poupée
Překlad: Petr Christov
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 288

Marc Percolés je po velice vážné nehodě přidělen na mravnostní oddělení. Při vyšetřování jednoho ohavného případu narazí na Barbaru – něžnou, stydlivou dívku, která se stará o svou slepou matku. Ta ji však neustále ponižuje a uráží, a tak je Barbařinou jedinou útěchou sbírka panenek, mezi nimiž se obzvláště vyjímá nový kousek – překrásná Sweet Doriane. Marc je dívčinou křehkostí zasažen, a přestože nesnáší ženy, vnímá, že k Barbaře cítí něco víc a nechce se mu věřit, že právě ona by mohla být tím posledním dílkem k vyřešení případu.
Její život v očích panenky je poměrně nedávná novinka nakladatelství Host. Jakmile jsem ji zahlédla na twitteru, ihned jsem věděla, že je to něco pro mě. No a díky úžasné spolupráci jsem si měla možnost knihu vychutnat v e-podobě.

Plíživý strach na sebe v případě této knihy nenechá dlouho čekat a už prvních pár stránek vás vnese do mysli mladé dívky, která to v životě rozhodně nemá jednoduché. Je asociální a pro svou starostlivost o matku si od „kamarádek“ vyslouží nejeden posměšek. Nežije život jako její vrstevníci, kdepak, ona utíká z večírku, aby se postarala… Ano, to je její úkol – starat se. Jediným potěšením je pro ni sbírka panenek, do které právě dnes přidá nový kousek. Překrásnou Sweet Doriane. Musí ale spěchat, jinak se maminka bude zlobit…


V podobném duchu se nese většina knihy. Barbařiny pasáže pak střídá linka soustředící se okolo Marca Percolése. To je muž, který při vážné autonehodě přišel o manželku a nedokázal se tak docela srovnat se svým novým vzhledem. Je zapšklý vůči ženám i vůči sobě. Novou naději nalézá, když je mu svěřen strašlivý případ. Upíná se k tomuto úkolu a je odhodlán najít viníka za každou cenu. Vše vždycky ale není tak jednoduché, jak se zdá.


Děj této knihy je jedna věc – Ingrid Desjours jej bezesporu skvěle vystavěla. Pomalu přidává, stupňuje napětí, poodhaluje zákoutí narušené mysli, ale nic nečiní naoko. Ba právě naopak, zpočátku máte dokonce pocit, jako by bylo všechno jakžtakž „normální“. Ačkoliv je ten plíživý stísněný pocit velmi hmatatelný už od prvních stran, věřte mi, že oproti finále se příběh skutečně vyvíjí docela „pomalu“. Druhou věcí jsou postavy. Jsem přesvědčená o tom, že ještě nikdy jsem se necítila tak moc v hlavě hlavního hrdiny jako tady. Její život v očích panenky je opravdu nejlepší sondou do duše narušeného člověka, jakou jsem měla možnost číst. Charaktery jsou perfektně propracované (a teď nemluvím pouze o dvojici Barbara/Marc, ale i o vedlejších „figurkách“). Desjours rozhodně neponechala nic náhodě a mistrně dotáhla všechny aspekty k naprosté dokonalosti. Krásně si se čtenářem pohrává, nutí ho chápat hlavní hrdiny, nutí ho rozumět jim, milovat je, a pak… Zasadí ránu. Já jsem byla upřímně ze závěru naprosto v šoku, vůbec jsem to nečekala a popisované scény byly tak živé, že se mi dělalo opravdu fyzicky nevolno. Pokud už knihu někdo četl, tak by mě schválně zajímalo, co si o tom finále myslíte Vy? Došlo Vám to?

Autorčin styl je dalším výrazným faktorem knihy. Přišel mi velmi specifický, na vrub to přičítám tomu, že je Francouzka, ale možná se pletu. Je svým způsobem minimalistický, ale velmi rafinovaný. Krátké sekané věty umocňují atmosféru, ale nechybí ani popisné pasáže, které vám pomohou lépe se sžít s postavami, vidět to, co vidí ony. Nenudí však, a jak už jsem řekla, mistrně stupňuje celé tempo knihy až do perfektně vygradovaného finále. Já bych se osobně možná obešla bez poslední kapitoly, protože pak bych dočítala opravdu s otevřenou pusou, ale to už asi moc rýpu. Skvělá mi přišla rovněž práce překladatele, nenarazila jsem na jedinou chybku a použitými slovními obraty napomohl k dotvoření tísnivé atmosféry. K celkovému pocitu pak přispívají i citáty na začátku každé kapitoly (třeba: „Matkou veselých holek je smutek“) a závěrečné poděkování hlavním hrdinům.


Celkově zkrátka nemám knize absolutně co vytknout. Je to perfektně propracovaný psycho-thriller se všemi rysy, které má mít. Knihu od dnešního dne budu doporučovat všem milovníkům tohoto žánru, takže pokud mezi ně patříte i Vy, rozhodně po tomto díle sáhněte. Opravdu to stojí za to! Uděluji 5/5 a po delší době říkám, že kdybych mohla, dám ještě víc.

Za poskytnutí recenzního výtisku a famózní čtenářský zážitek mnohokrát děkuji nakladatelství Host.

Četl už někdo z Vás tuto knihu? Jak na Vás zapůsobila? Máte nějaké osvědčené thrillery, které opravdu doporučujete, kde můžete? :) Na Vaše komentáře se jako vždy už moc těším.

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Z TĚCHHLE PANENEK MÁM TAK STRAŠNĚ BLBEJ POCIT. Já vím, že to nemá co dělat s tvojí recenzí, ale tyhle porcelánové staré panenky mě děsí hrozně. Nevím proč, ale vadí mi, když to někdo má v místnosti, ve který mám trávit čas. Je to creepy. Ještě navíc, když jsou třeba ty jejich ksichty nějak poškozený, jako třeba křuplý nebo něco. Brr.

    Kniha se mi podle tvé recenze MOC líbí. Když budu mít někdy možnost, určitě se po ní mrknu. Děkuju (OPĚT!) za moc pěkný tip. Jsem hrozně ráda, že tě kniha takhle nadchla. :)

    Přeju krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, Kačí, a to je přesně ten důvod, proč mě asi kniha zaujala na první pohled. Věděla jsem prostě, že to bude creepy a taky, že bylo :)
      Pokud se ke knize někdy dostaneš, budu opravdu moc a moc zvědavá na tvůj názor!
      Měj se krásně <3

      Vymazat
  2. Já osobně tomuto žánru příliš nevelebím, ale několik příslušníků mé rodiny to má právě naopak - takže jim tenhle kousek určitě doporučím :)
    Jinak se omlouvám, že tvůj blog nenavštěvuji v poslední době moc často - pořád jsem tak nějak ve skluzu a nejspíš ještě nějaký čas ještě budu.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se jim zalíbí! :)
      A omlouvat se vůbec neomlouvej, to naopak já bych se totiž měla omluvit tobě, je to ostuda, ale na tvůj blog už jsem nezavítala pěkně dlouho :-(
      Hlavně, ať se z toho skluzu brzy dostaneš a je všecko v pohodě,
      měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Po téhle knize jsem pokukovala. Anotace mě zaujala a tvá recenze mě utvrdila v tom, že tohle bude dobrá volba. Psycho-thriller jsem dlouho nečetla (jestli vůbec), takže to bude fajn změna. A už teď se nemůžu dočkat konce. Fakt chci vědět, z čeho jsi byla v šoku, jak tu píšeš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem tě nalákala a jak říkám, podle mého to opravdu stojí za to. Budu se moc těšit na tvůj názor, Ivet, jestli se ke knize dostaneš :)
      Měj se parádně!

      Vymazat
  4. Hani, opět skvělá recenze, díky níž mám chuť pustit se hned do čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Zdeni, ty jsi zlato :) Moc děkuju, hádám, že by se mohla zalíbit i manželovi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Právě knihu čtu a musím říci, že je to psychologická se vším všudy. Mám z toho hodně špatný pocit,ale je to zážitek při čtení.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně stejné pocity jsem měla v průběhu celé knihy a stupňovalo se to, hrozně moc se těším na tvou recenzi!
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Tak tato kniha mne hodne laka, mohlo by to byt bezva poctenicko :-) Moc pekna recenze Hani :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu :) Jestli se do knihy pustíš, budu se moc těšit na recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Jsem takový malý srabík a vždy, když někde vidím tyto panenky naskočí mi husí kůže. Od té doby, co jsem shlédla Dětskou hru se podobným tématům snažím vyhnout. Ale.. číst knihu je něco jiného než se dívat na film, tak pořád váhám jestli se do Její život v očích panenky vrhnout nebo ne.
    Tvá recenze mě k tomu mile popostrčila, tak si tuto knihu zatím přidám na seznam titulů, které si snad jednou přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle panenky taky nemám ráda, ale neboj, v knize o ně zas tak nejde, nejsou tam příliš popisovány nebo tak. Jedná se opravdu spíše o náhled do psychiky narušené osoby. Já rozhodně doporučuji a jestli se do knihy pustíš, budu vyhlížet recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. To se budu báááát :D Ale asi neodolám. Recenze je naprosto parádní, strašně jsi mě nalákala! :) Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Nééé, bát se asi nebudeš, možná, snad...ne, určitě ne, to není bací, je to prostě takový ujetě creepy v tom nejlepším slova smyslu :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Taky mě kniha hodně láká, mám ji na seznamu. Skvělá recenze, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, Šári. Moc doufám, že se ke knize taky dostaneš :)
      Měj se krásně

      Vymazat