Jako zabít ptáčka - Harper Lee

By Hanka the bookworm - 10:46:00

Originální název: To kill a mockingbird
Překlad: Marcela Mašková, Igor Hájek
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 280

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou tohoto velkolepého příběhu je osmiletá Čipera, která žije spolu se svým otcem a bratrem v Maycombu v Alabamě. Amerikou tou dobou otřásá velká hospodářská krize, ale obyvatelé tohoto malého městečka ji sotva pociťují. Čiperu ze všeho nejvíce trápí, jak vylákat z domu osamělého podivína, který žije v dobrovolném domácím vězení a spolu se svým bratrem Jemem a kamarádem Dillem, který do města přijíždí na prázdniny, vymýšlí jednu lest za druhou. Mezitím je ze znásilnění bílé dívky obviněn černoch, kterého má obhajovat právě Čipeřin otec, advokát Atikus Finch. Ten ví, že je případ předem prohraný, přesto ale neztrácí naději…Celá kniha se tedy věnuje závažným tématům rasismu, nespravedlivých soudních procesů a morálky. Především je to ale silný příběh o dospívání z pohledu malé holčičky, který autorce právem vynesl Pulitzerovu cenu.  

Jako zabít ptáčka patří dnes už k naprosté klasice a já jsem přesvědčená, že zcela oprávněně. Kniha se věnuje tématům, která jsou i dnes stále aktuální a budou dozajista aktuální i za dalších několik desítek let. Jsem nesmírně ráda, že i já jsem se k tomuto veledílu konečně dostala a rovnou říkám, že mě kniha chytla za srdce.

„Prohlašoval, že tak chodili Egypťané; řekla jsem mu, že jestli tak chodili, nechápu, jak mohli něco udělat, ale Jem povídal, že toho dokázali mnohem víc, než kdy dokázali Američané, že vynalezli toaletní papír a trvalé balzamování mrtvol, a ptal se, kde bychom dnes byli, kdyby to neobjevili? Atikus mi řekl, ať vymažu přídavná jména a zůstanou mi prý fakta.“

Stěžejní zde rozhodně není příběh sám – za necelých tři sta stran se dočkáme jen mála akčních situací a rozhodně to není jedna z těch knih, u které byste tajili dech napětím (ale pár momentů se najde). Ba naopak, kniha si tak nějak lehce plyne, a přesto ve vás vyvolá celou škálu emocí. Autorka příběh malé Čipery dokázala vystavět tak bravurně, že máte pocit, jako byste celý svět sledovali jejíma očima. Budete dospívat spolu s ní – na začátku to bude bezstarostné, ale na konci vlivem všech okolností, už se ta počáteční nevinnost a naivita začne vytrácet a budete muset být stejně jako Čipera silní a projevit osobní statečnost.

Tím se dostávám k samotným postavám, které si zkrátka nelze nezamilovat. Je až k nevíře, jak trefně dokázala Harper Lee popsat pocity malého děvčátka, jak perfektně jednotlivé charaktery vykreslila. Atikus Finch je jedna z nejcharakternějších postav, s jakými jsem se dosud setkala. Kéž by takoví lidé doopravdy existovali. Je stoprocentně spravedlivý, neochvějný, vlídný a bez ohledu na následky vždy bojuje za správnou věc. Za zmínku stojí ale i Čipeřin bratr Jem, její nejlepší přítel Dill a především pak černošská hospodyně Kalpurnie, na jejímž příkladu autorka dokázala skvěle předvést, že i černoši té doby byli inteligentní lidé a to, jak s nimi bylo zacházeno, je zkrátka trestuhodné.

„Když na mě upřela svůj šilhavý pohled, drobné vrásky kolem očí se jí prohloubily. „Jsou lidi, který nejedí jako my,“ šeptala rozlíceně, „ale ty jim to nebudeš u stolu předhazovat. Jednou sis toho chlapce přivedla domů jako hosta, a když dostane chuť třeba na ubrus, tak ho necháš, rozumíš?“

Obdivuhodný je rovněž spisovatelčin styl. Píše tak lehce, ale ať už se jedná o popis či dialog, vše je naprosto famózní a číst jednotlivé řádky pro mě bylo opravdovým čtenářským zážitkem. Vážné pasáže prokládá dětsky naivním humorem či Kalpurniinými břitkými poznámkami, což knihu velmi osvěžuje a činí ji velice autentickou. Přestože jsem na začátku předesílala, že v knize není hlavním bodem napětí, tak při samotném soudním procesu (přestože asi tušíte, jak to dopadne), moc chcete věřit, že všechno skončí dobře a neméně nervy drásající je i samotné finále příběhu.

„Kdepak, Jeme, já myslím, že je jenom jeden druh lidí. Lidi.“

Celkově musím přiznat, že se mi recenze nepsala úplně snadno a možná bude ve výsledku působit trochu zmatečně, přišla jsem ale na to, že když se mi nějaká kniha extrémně vryje do srdce, je pro mě pak velmi obtížné, přenést ty emoce na papír. To je případ právě i této. Na první pohled se totiž může zdát, že je to kniha o ničem. Já si ale stojím za tím, že je naopak o všem. Mám ji stále v hlavě a věřím, že ji tam budu mít už napořád. Po Čipeře a její rodině se mi vyloženě stýská a už se moc těším, až se s nimi za pár let při re-readingu opět setkám. 5/5!

Jak Vám se Jako zabít ptáčka líbilo? A která klasika je vaše vůbec nejmilejší? Určitě se se mnou podělte v komentářích J

  • Share:

You Might Also Like

23 komentářů

  1. Hani, díky za tuto recenzi. Jelikož jsem si knihu už z Tvého minulého článku zamilovala, moc jsem se na ni těšila. Přečtu určitě, po recenzi jsem na ni natěšená ještě víc. Jsi poklad, tolik inspirací. Měj se nádherně, kouzelně, fantasticky a hlavně podle svého :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, zase jednou jsi mě nesmírně potěšila, ani nevím, jak ti poděkovat za tolik krásných slov :)
      Hrozně moc doufám, že se kniha zalíbí tak moc jako mně!
      Měj se překrásně a užívej pohodu se svými nejbližšími :)

      Vymazat
  2. Já prostě asi Leeovou zkusím česky. Hrozně moc bych chtěla tuhle knížku MILOVAT, ale nějak mi to prostě napoprvé nešlo.

    Atikus je vážně skvělá postava. Bavil mě, líbí se mi, že je spravedlivý a plný mouder. Měla jsem vlastně ráda všechny ty hlavní postavy. Nevím, proč mi to tak nesedlo, když na tom nejsem schopná vyjmenovat nic špatného.

    Já jsem ráda, že sis knížku užila. Chystáš se i na Postav hlídku?

    A samozřejmě, recenze i fotky jsou nádherné jako vždycky.

    Měj se krásně, Haničko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedá nic dělat, Kačí, není to kniha pro každého :) ale třeba změníš názor, když jí dáš v budoucnu ještě jednu šanci :) Já zas neumím správně vyjádřit, co se mi na ní tak moc líbilo...
      S Postav hlídku strašně moc váhám, ještě jsem nečetla žádné recenze a hrozně moc se bojím, abych si právě Ptáčka nezkazila..no uvidím, popřemýšlím, ale myslím, že stejně nakonec neodolám...jen si dám asi nějakou mezeru, než se do ní pustím :) Zkusím taky pohledat nějaké ty recenze...
      Díky mockrát za pochvalu a měj se taky krásně!

      Vymazat
  3. Hani, senzačně napsaná recenze. Ty víš, jak s touto knihou válčím, ale rozhodně to nevzdávám a jednoho dne se začtu a nepochybně jí propadnu. Už se na to moc těším, po Tvojí recenzi ještě více. Měj se nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, moc si toho vážím :) Já knize propadla hned na prvních stranách a opravdu moc doufám, že tobě se taky nakonec zalíbí :)
      Měj se krásně, Kristýnko!

      Vymazat
  4. Touto recenzí jsi mě hodně na knihu nalákala. O prázdninách jí dám určitě šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem hrozně moc ráda, doufám, že tě nadchne tak jako mě!
      Měj se krásně a mockrát děkuji za komentář :)

      Vymazat
  5. Ahoj Hani :-), já jsem se do knihy pokoušela asi před 4 měsíci začíst, ale nějak se mi to nepovedlo. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, takže jsem jí vzala všechny šance a vrátila ji. Věřím, že si knihu jednou seženu a stane se mojí srdcovkou, stejně jako tvojí.

    Mojí nejoblíbenější knižní klasikou je Martin Eden nebo Tulák po hvězdách od Jacka Londona. Na tyto dvě knihy nedám dopustit (nikdy). Oba příběhy se mi minulý rok o prázdninách vryly pod kůži a já plánuji re-reading. Martin Eden má taky takovou fázi, že se do knihy musí člověk začíst, ale jakmile se začte, je to neskutečná kniha. Jestli jsi tyto dvě knihy nečetla, rozhodně se po nich porozhlédni.

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem :-) parádní recenze :-).

      Vymazat
    2. Mockrát děkuju za pochvalu i za komentář :)
      Moc doufám, že se do knihy jednou pustíš znovu a zamiluješ si ji :)
      Jsem ostuda, ale o Martinu Edenovi jsem v životě neslyšela, takže moc děkuji za rozšíření obzorů. Na Tuláka ale rozhodně taky chystám a moc se těším:)
      Taky se měj krásně!

      Vymazat
  6. Úžasná recenze! :)
    Knihu plánuji číst teď v květnu, takže mám ještě větší očekávání a snad u mě dopadne stejně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za pochvalu, Lucí. Já taky hrozně doufám, že se ti zalíbí a budu se těšit na recenzi :)
      Měj se báječně

      Vymazat
  7. Ty jo, já si tuhle knížku fakt musím sehnat a přečíst! :D :)
    Moc pěkná recenze! :)
    Hm, má nejmilejší klasika je asi Malý princ nebo Velký Gatsby. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, budu se hrozně moc těšit na tvůj názor! Gatsby i Malý princ jsou taky mé oblíbené, tak snad se ti k téhle dvojici zařadí právě i Jako zabít ptáčka :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Již dlouho váhám nad pořízením Jako zabít ptáčka a po přečtení tvé recenze už mé rozhodování končí. :) Super recenze :)
    Mé oblíbené klasiky jsou stoprocentně Malý princ a knihy od Julese Vernea či Robison Crusoe.
    https://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Barčo,
      chci ti mockrát poděkovat za komentář. Jako zabít ptáčka je opravdu vynikající, rozhodně za koupi stojí :) Malého prince taky miluju a Julese Vernea jsem četla naposled někdy v dětství, tak bych ho mohla zase zkusit oprášit. No a Robinsona jsem ještě nečetla, ale mám ho doma v knihovně, tak snad na něj taky jednou dojde :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  9. Další klasika, kterou jsem zatím nepřečetla :) Ale mám ji na seznamu! :D Vždycky mě potěší, když se někomu líbí kniha, která patří do klasického kánonu - je fajn, že tyhle věci nejsou mrtvé :) Já mám takhle hluboky vryté Bídníky a asi taky Davida Copperfielda od Dickense, co mě tak napadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha podle mě "neumře" nikdy - je taková nadčasová a pořád aktuální. A hlavně jako fakt stojí za to, určitě se do ní pusť! Já bych zase chtěla zkusit zase něco od Dickense, jeho Oliver Twist mě opravdu nadchnul a doma mám jak Nadějné vyhlídky, tak právě Copperfielda. K Bídníkům jsem se zatím nedostala, ale taky to chci v budoucnu napravit :)
      Hezký den

      Vymazat
  10. Moc pekna recenze:-)I mne se kniha moc libila, preji pekny zbytek vikendu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu a jsem ráda, že sis knihu užívala stejně jako já. Teď přemýšlím, jestli se mám pouštět do Postav hlídku. Taky se měj hezky a užívej víkend :)

      Vymazat
  11. Hanko, moc pěkná recenze. Knihu si chci už dlouho pořídit, tak snad se k tomu jednou dostanu. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, tak to moc doufám, že se k ní opravdu dostaneš. Stojí za to a ráda bych znala i tvůj názor :)
      Užívej zbytek víkendu

      Vymazat