Hunger games (komplet) - Suzanne Collins AUDIOKNIHA

By Hanka the bookworm - 10:19:00

Vydavatel: Fragment
Interpret: Tereza Bebarová
Délka: 35:00 hodin
www.audiolibrix.cz

Panem je země rozkládající se na území bývalé Severní Ameriky, jejím hlavním městem je Kapitol, který obklopuje dvanáct krajů. Panem v čele s prezidentem Snowem vládne těmto krajům pevnou rukou a pro posílení své moci pořádá každoročně utkání na život a na smrt zvané Hunger games. Do těchto her je z každého kraje vybrán vždy jeden chlapec a jedna dívka, kteří se musejí utkat ve strašlivém krvavém boji, ze kterého může vzejít pouze jeden vítěz. Účastnicí 74. hladových her se stává šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která nejenže v aréně předvede nepředstavitelné věci, ale započne také koloběh událostí, jenž ovlivní budoucnost celého Panemu.

Konečně i já jsem se dostala k fenoménu zvanému Hunger games. Pro většinu z vás, kteří jste sérii hltali, když vycházela, je to asi nepředstavitelné, ale já jsem se do příběhu ponořovala se zcela čistým štítem. Nevěděla jsem absolutně nic, kromě toho, že jsou Hunger games jakousi hrou o život, a že hlavní hrdinkou je nějaká Katniss. Neviděla jsem film, nečetla anotaci ani recenze a jsem tomu opravdu moc ráda. Příběh jsem si tak mohla vychutnat od začátku až do konce. Dnešní recenze bude možná malinko podrobnější, protože mě série strašně chytla a taky proto, že se vůbec poprvé chystám tak trochu psát i o filmech.


Začneme ale pěkně popořadě, klasicky příběhem. Musím říct, že když jsem se do knihy pouštěla, dost jsem se bála. Young adult opravdu není můj šálek kávy, zatím se mi snad myslím žádná kniha tohoto žánru nelíbila. No, už bylo načase, aby to některá prolomila! Hunger games jsou rozhodně originálním počinem, byla to jedna z vůbec prvních sérií (mám pocit), kde se setkáváme s podobným námětem. Celý ten nápad zdecimované Ameriky budoucnosti se zvrhlým hlavním městem, jehož největší zábavou je pozorovat umírající děti, je určitě zajímavý a trochu se bojím, aby to tak jednou vážně nedopadlo. Nechci prozrazovat příliš z děje dalších knih, protože bych nerada někoho ochudila o ten zážitek ze čtení, ale musím říct, že se mi i vývoj dalších dílů líbil, i když to samozřejmě všechno směřovalo k jasnému cíli.

Postavy jsou kapitolou samou o sobě. Katniss byla podle mého vystavěna vážně dobře – je to normální holka, co je tak trochu uzavřená do sebe (není se co divit, vzhledem k událostem, které ji potkaly v minulosti). Je docela chladná, trochu nesympatická, chybující, ale taky milující. Je prostě opravdová a svá, i když se to ne každému musí zrovna líbit. Dalším hlavním hrdinou je Peeta Mellark – kluk, kterého jsem na začátku fakt nemusela a na konci ho zbožňovala. Charakter, který beze sporu prošel během těch tří dílů nejrazantnější proměnou. Pak tu máme Hurikána (bože ten herec je překrásnej J) – zdá se mi, že nedostal tolik prostoru, kolik by mohl, ale i tak je vykreslen bezesporu dobře. Líbil se mi právě ten kontrast přístupů Peety a Hurikána, díky čemuž ten milostný trojúhelník působil děsně nesourodě, což knihu samozřejmě dost oživilo. S postavami bych mohla pokračovat ještě dlouho, já ale zmíním už jen tři a to velmi krátce. Prezident Snow je záporák jak prase, ale prosím vás, kam se hrabe na Coinovou? Nesahá jí ani po kotníky. Postřeh z filmu: tam mi vůbec tak hrozná nepřišla, což je zvláštní, ale v knize, jakmile přišlo na přetřes její jméno, mi vstávaly chloupky odporem. No a poslední, koho musím zmínit, je postava, která se zcela nepravděpodobně stala jednou z mých nejoblíbenějších – Haymitch! Ten chlápek je prostě týpek a na všechno, co se událo, měl podle mého mnohem větší vliv, než se může na první pohled zdát.

Když se přesuneme ke stylu, na rovinu – Collinsová píše hrozně jednoduše. Určitě se nejedná o žádnou vysokou literaturu, nicméně já knihu poslouchala v audio verzi namluvené Terezou Bebarovou, takže mi to ani moc nevadilo. Mimochodem, interpretčin přednes byl vážně dobrý, určitě audio podobu můžu doporučit.


Kromě kladů má celá série určitě i své zápory. V samotném příběhu je mnoho mezer, které by potřebovaly dovyplnit. Tak třeba, co se stalo se zbytkem světa, proč nedošlo k povstání už mnohem dříve (představte si, že si necháte 75 let masakrovat děti), jak to, že výbušný šíp dokázal zničit opancéřované vznášedlo, co se stalo se všemi ostatními hlavními postavami po skončení války a tak, ale to už jsem možná trochu moc kritická. Taky zvolení ich formy má svoje výhody, ale i úskalí. Chápu, že vyprávění z Katnissina pohledu nám ji jako hrdinku hrozně moc přiblížilo a mohli jsme nahlédnout do její hlavy, na druhou stranu se autorka docela ochudila o materiál ke psaní, obzvláště v prvním dílu, kde jsme mohli opravdu jen sledovat, co se zrovna děje s Katniss, ale události doma z krajů či z pohledu jiných účastníků her nám byly odepřeny. Tento úhel pohledu byl právě zachycen ve filmu, což velmi oceňuji.

Celkově je ale série Hunger games v rámci žánru YA naprostým pokladem. Je to přesně ten typ knih, který, podobně jako třeba Harry Potter, dokáže ke čtení přivést spoustu mladých lidí, což je hrozně důležité. Pozitivně hodnotím i to, že knihy dokáží zaujmout i čtenáře mimo cílovou skupinu (já jsem zářným příkladem a kdybych sérii četla v patnácti, určitě bych byla kritická ještě mnohem míň). Povedené filmy jenom umocnily zážitek z četby, neumím si však představit, že někdo pochopí souvislosti pouze z filmů, to určitě ne, ale jako doplněk ke knihám je to super. Herecké výkony se mi místy zdály trochu jak na houpačce – někdy jsem si říkala, páni to bylo fakt dobrý a někdy zas, ježiš, co to bylo. Naštěstí převládal první případ. Poslední zajímavostí, kterou uvedu je, že z knih se mi nejvíc líbil první díl a druhá půlka třetího, kdežto s filmy jsem to měla přesně naopak – tady u mě vede dvojka a první část trojky a Hanging tree si teď pouštím na YouTube pořád dokolečka. Hodnotím tedy samozřejmě 5/5, doporučuji a nebojte se zkusit i zmiňovanou audio podobu. J


Co Vy a série? Jaký je Váš nejoblíbenější díl a koho z hlavních postav máte nejraději? Dopadl milostný trojúhelník podle Vašeho očekávání? A znáte nějakou další sérii YA, která je vážně kvalitní a není to jen plytký příběh o lásce s malou špetkou krve? Za každý komentář Vám budu moc vděčná. Mějte se krásně, moji milí. J

  • Share:

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Díky mockrát, Šári, měla jsem potřebu se tak nějak více rozepsat.
      Užij si zbytek víkendu :)

      Vymazat
  2. Jsem tak strašně ráda, že se ti to líbilo!

    Co se týče postav, tak Katniss jsem z nich měla ráda asi nejmíň. Je to trochu smutný, ale měla jsem to podobně jako třeba s Outlanderem, kde mi děsně vadí Claire, i když je to hlavní postava a vypravěčka toho všeho. Peeta je moje láska. Celou tu dobu jsem si pro něj nepřála nic jinýho, něž šťastnej a spokojenej život - a celou dobu jsem hrozně trpěla, když se mu děly ty věci, které se mu děly. S Hurikánem souhlasím, určitě by si byl zasloužil víc prostoru, trochu víc než jenom scény, kde v podstatě jenom nějakým způsobem ukazuje, jak moc miluje Katniss, jestli mi rozumíš. Ale je fakt, že jak já nesnášim milostný trojúhelníky, tak tady mi nevadil. Haymitche jsem měla ráda od začátku. Já si totiž vždycky vyberu tu nejvíc sarkastickou a "nepříjemnou" postavu ze všech, a tý pak dám svoje srdce. A s tou Coinovou souhlasím naprosto! Ve filmech to asi tak úplně nevyzní, ale panebože, to je taková kráva!

    Co se týče stylu, tak to taky souhlasím. Musíš na to ale koukat tak, že to nebylo zamýšleno jako "vysoká literatura", ale že cílem tady byla jednoznačně dostupnost určitý věkový kategorii. A hlavně, když člověk má dobrej příběh a umí ho dobře předat, tak k tomu nepotřebuje extrémně složitý vyjadřovací prostředky.

    S těma mezerama taky souhlasím. Taky by mě zajímalo, co zbytek světa, proč to trvalo tak dlouho, a tak. Na druhou stranu, to už se v tom fakt rýpem zbytečně moc. :D Ale jak říkáš, já to hodnotím podle toho, jak si to pamatuju, když jsem to četla ve čtrnácti nebo patnácti, a v tu dobu to pro mě bylo skoro jako dílo nějaký božský entity.

    S oblíbenými částmi jsme na tom naprosto stejně.

    Co se týče YA, tak si nemyslím, že to je špatný žánr. Znám spoustu opravdu dobrých YA knih a sérií. Třeba Raven Cycle nebo Lunar Chronicles. Trochu mě mrzí, že je YA tak strašně podceňovaný žánr.

    No, to jsem se zas rozkecala! :D Takže to ukončím s tím, že jsem fakt ráda, že se ti HG líbily, a přeju nádherný zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, mě vždycky tak strašně potěší, když vidím tvé sáhodlouhé komentáře :)
      I mně byla Katniss z těch tří nejméně sympatická, to je pravda, ale zase nějak vyloženě mě neiritovala, přistupovala jsem k tomu tak, že je prostě taková vlivem všeho, co ji potkalo :) Jsem ráda, že sdílíš mou lásku k Peetovi <3 Já právě taky ty trojúhelníky nemusím, ale tady to bylo fajn, bylo to takové nejednoznačné, což se mi líbilo (nebo teda aspoň mě se to zdálo nejednoznačné, skoro celou dobu jsem si myslela, že skončí s tím druhým ;)) Haymitch je nejlepší a ano s těmi sarkastickými postavami taky vždycky dokážu sympatizovat nejvíc - to jsou zkrátka ti, co celou brblají, ale když jde do tuhého, nakonec to všechno zachrání. Navíc se mi moc líbilo, jak moc se připoutal k těm "svým svěřencům" :)

      Co se týče stylu, tak právě proto píšu, že mi to až tak nevadilo. Je jasné, že v příbězích pro náctileté nemusí být jedna metafora za druhou, oxymoróny, popisy na půl strany a tak. Tady by to příběhu možná naopak trochu ubralo, protože by pak plynul méně hladce :)

      Jojo, rýpeme :) Myslím, že takovéhle otázky cílovku ani nenapadnou :)

      Já si myslím, že je YA tak podceňované právě proto, že je toho moc a spousta z knih je klišoidní balast, beze špetky nápadu a ty dobré věci se prostě musí hledat! Nicméně třeba do Měsíčních kronik se chci taky pustit, tak snad se mi to bude líbit :)

      Já sama jsem taky moc ráda, že se mi HG zalíbily a určitě se k nim někdy vrátím :)
      Měj se překrásně, Kačí a ještě jednou děkuji za tvé nekonečné komentáře, které prostě miluju <3

      Vymazat
  3. Tak s Hunger Games jsem na tom podobně jako ty. Také jsem neviděla film, pořádně nečetla anotaci ani žádnou recenzi (vyjma té tvé). Ale stejně si to chci přečíst. Asi hlavně proto, abych zjistila, co se na tom každému líbí. Ale díky tvé recenzi to budu muset asi upřednostnit (pokolikáté už? :D). Vážně se ti povedla :) A žádnou jinou sérii jsem zatím nečetla, všechny se mi nějakým záhadným způsobem vyhýbají a to mám některé v seznamu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, tak to je moc dobře, raději (pokud můžu doporučit) si o tom už nic nezjišťuj a pusť se do čtení. U takhle mega profláklých sérií je opravdový div, když nenarazíš na žádný spoiler :) Pokud ke knize budeš přistupovat jako k oddechové četbě, nebudeš čekat žádnou vrcholovou literaturu a dokážeš se do příběhu ponořit, myslím, že se ti to určitě bude líbit. Myslím, že mé nadšení je z recenze dostatečně cítit :)
      Díky mockrát za komentář a měj se překrásně,
      PS: já si díky tobě taky dneska rozšířila TBR od další tři kousky, takže to máš za to :D

      Vymazat
  4. Hanko, to je vážne úžasná recenzia :) Máš úplnú pravdu. :)
    Hunger Games sú v tomto YA žánru úplným prelomom. Som rada, že sa ti trilógia páčila, pretože u mňa patrí medzi najväčšie srdcovky. :)
    Teším sa na ďalšie články. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, mockrát díky za pochvalu, hrozně jsi mě potěšila :)
      Měj se krásně a užij si zbytek víkendu, nové články budou brzy :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze :) Já osobně mám Hunger games na druhém místě hned po Harrym a souhlasím s tím že filmy jen doplňují. Stejně jako ty jsem si oblíbila Haymitche, je nejlepší postavou :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za pochvalu :) a jsem ráda, že sdílíme nadšení pro Haymitche! (já myslela, že budu jediná, ale zdá se, že oslovil dost z nás).
      Taky se měj krásně a užívej víkendu

      Vymazat
  6. hunger gaaaaames <3 :) cetla jsem to nekdy hned jak to vyslo, tehdy jsem jeste mozna ani nemela blog :) kazdopadne super, videla jsem i filmy v kine, jen tu audioknihu jeste nemam :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si pořiď ještě i to audio, ať to máš komplet :D
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  7. No, tahle YA série mě minula. Viděla jsem v kině první díl, nijak zvlášť mě nezaujal, i když se pořád plánuju podívat se i na ty další, abych měla představu, proč to všichni sledují. Číst se mi to nechce, nicméně dost jsi mě nalomila, když se ti to líbí, i když YA zrovna nehltáš.
    Jinak fakt povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, určitě neříkám, že je to série pro každého, ale na druhou stranu, když se člověk naladí na tu správnou vlnu, může si to užít! :)
      Díky mockrát za pochvalu a měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Ty jo, skvělá recenze! Tyhle články o celé sérii mám vždycky ráda, o to víc, když jsem celou trilogii četla i viděla (až na druhou část posledního dílu). Strašně moc bych si to však v budoucnu chtěla připomenout právě díky audioknize, Terezu Bebarovou mám moc ráda.
    A žes to četla až teď, když fenomén opadl? Vždycky to má tu výhodu, že si můžeš přečíst všechno, zhltnout to a nečekat několik měsíců či let na pokračování. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu :) Určitě neváhej a do audio jdi, Tereza je úžasná!
      Ano, to, že mám všecko k dispozici mělo své výhody :) Navíc se musím přiznat, že mě tahle série dřív nějak vůbec nelákala, ale jsem strašně ráda, že jsem se do toho teďka pustila :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Hunger games jsem četla a musím nesouhlasit s tím, že autorka píše jednoduše, právě naopak řeší hlubokou myšlenku, kdy nositelkou je hlavní hrdinka, jejíchž úvahy nepatřili zrovna mezi ty "jednoduší"
    Ale jsem jedna z těch, kterým se Hunger games líbilo, od prvního dílu nejvíce a třetím díle konče nejméně. Autorce nikdy nezapomenu, jak to s Katniss ukončila, to bylo holé zklamání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím "jednoduše" jsem měla na mysli, že používá jednoduché věty bez příkras, ne že by se nezabývala hlubšími myšlenkami :) A jak už jsem psala někde výše, k příběhu se to i svým způsobem hodí, protože pak vynikne ta podstata - Katnissiny myšlenkové pochody apod. :)
      A já tedy naopak byla koncem celkem uspokojena :) Je to tedy takové trošku patetické a sluníčkovské, ale já jim to přála (jestli máš tedy na mysli ten úplný konec, jakože epilog ;))
      Díky za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  10. Skvěle sepsaná recenze. Já sama jsem první dva díly jenom viděla a ten třetí zase jenom četla (po dvojce se mi nechtělo čekat na filmy, abych se dozvěděla, jak to dopadne). Ten třetí díl se mi líbil, měla jsem ho přečtený snad za dva dny... Je pravda, že styl je fakt hodně jednoduchý, ale já si takové knihy umím docela užít, nepotřebujeme pořád Dostojevského, že :D Třeba se v budoucnu propracuju i k audioknihám :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, souhlas. Já myslím, že na takový typ knih, nejsme nikdy staří a přesně jak říkáš, občas je potřeba ta "intelektuálnější" díla, proložit nějakou oddechovkou, co dokáže upoutat :) Já se rozhodně stala velkou fanynkou :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  11. Parádní recenze Haní! Jsem ráda, že jsi po Hunger Games sáhla.

    Já jsem se k této sérii dostala když jsem šla nadšená z kina ze druhého dílu a holky před náma na eskalátorech se bavily o tom, jaký to bylo v porovnání s knížkou...tak jsem vyvalila oči a hned druhý den letěla do knihkupectví pro celou sérii.
    Je pravda, že se jedná o nenáročné oddychové čtení, ale přesně jak zmiňuješ, asi není úplně potřeba to ničím komplikovat. První dva díly jsem přečetla témeř na jeden zátah, ale ten třetí mě vyloženě otravoval. Nevím proč, možná to bylo Katnissinou počáteční zdlouhavou ufňukaností, nebo Coinovou, nebo tím přehnaným military režimem. Nejspíš jsem byla až moc kritická a vztahovala jsem si povahy postav příliš subjektivně, protože Peetu jsem si oblíbila spíš až ke konci a měla jsem raději spíš Hurikána, protože to byl takový ten "správný tvrdý chlap", ehm, víš jak to myslím.... :D A Haymitch je největší borec!
    Upřímě jsem si během čtení vůbec neuvědomila, že schází popis okolního dění z jiných pohledů, ale až teď při čtení tvé recenze mi došlo, že je to vlastně velká škoda a také by mě to zajímalo. Co se týče konce, neměla jsem žádná očekávání, jak se trojúhelník vyřeší, i když jsem byla nakonec lehce popuzená :D ale je pravda, že věta, kterou Katniss zdůvodňuje svůj výběr mi utkvěla v paměti a donutila mě pozastavit se nad samotnou myšlenkou :)
    Co je Young Adult vůbec netuším, ale Hunger Games se mi celkově líbily moc; jak námětem, tak zpracováním (mhouřím oko), a filmy to velmi pěkně doplňují.

    Měj se krásně a moc se těším na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, Verunko
      Úplně chápu tvůj proměňující se vztah k Peetovi, já toho kluka taky nejdřív nemusela, přišel mi jako takovej ufňukánek a taky jsem fandila spíš Hurikánovi (hlavně tomu filmovýmu, protože to je zkrátka fešák), nicméně pak se ve mně něco zlomilo (asi nějaká romantická částečka mojí duše nebo co :D) a vztah k Peetovi jsem přehodnotila. Moc se mi líbilo, že ji opravdu, ale opravdu miluje...jak patetické :D
      A ano, zdůvodnění mě taky zasáhlo a trošku (jenom trošku) jsem se zamyslela :)
      Ještě jednou moc děkuju za krásný komentář a měj se parádně!

      Vymazat