RC | Medvědín - Fredrik Backman

By Hanka the bookworm - 17:15:00


Kdesi uprostřed hlubokých lesů leží městečko Medvědín. Pro tamější obyvatele nic neznamená tolik jako hokej. Hokej hrají, mluví o něm, žijí jím. Blíží se juniorské mistrovství, jehož vítězství by změnilo vše. Pozvedlo město, přilákalo do něj nové obyvatele a sponzory, díky čemuž by se mohlo vybudovat sportovní gymnázium a vytvořily by se nové pracovní pozice. Pro vítězství jsou někteří ochotni udělat cokoliv. Cokoliv…


S Fredrikem Backmanem jsem měla tu čest už potřetí. Naše společná cesta započala knihou Muž jménem Ove, kterou nakladatelství Host vydalo v roce 2014 a pokračovala románem Babička pozdravuje a omlouvá se (Host, 2015). Přiznávám, že ani jedním z předchozích románů ve mně nedokázal vzbudit větší zájem, přesto jiskra přeskočila, a proto jsem mu dala šanci i potřetí a tentokrát ji proměnil na plné čáře.

Medvědín je silná, silná kniha, ve které, přestože je o hokeji, hraje hokej až poslední housle. Mnohem víc je příběhem o osobní zodpovědnosti, o přátelství, o rodině, o vině a trestu, o pocitu, že někam patříte, o pocitu, že nikam nepatříte, o vztazích, o malém městě a vlastně všech dalších vážných tématech, která Vám přijdou na mysl. Backman důmyslně buduje děj tak, aby začínal pozvolně, snad až nenápadně, ale vygradoval ve velkolepé finále, které nekončí dobře ani špatně.

Hlavních hrdinů je na čtyř set stránkovou knihu až dost, a přesto bych jich chtěla klidně ještě dvakrát tolik. Backman by totiž mohl vyučovat, jak budovat charakteristiku. Celá ta plejáda duší působí neuvěřitelně kompaktně a opravdu spoluutváří komunitu malého města. Medvědín dýchá, žije a věřím, že někde skutečně existuje se všemi těmi hlavními i vedlejšími aktéry. Autor umí pracovat nejen s gradací děje, ale i s gradací postav, a tak ti zprvu nenápadní nakonec způsobí největší rozruch a ukáží svou pravou tvář až v samotném závěru. Nechybí archetypální hrdinové i antihrdinové, bez kterých by ta knížka prostě nefungovala; na druhou stranu se setkáme i s celou řadou překvapivých postav. Za velký plus považuji také LGBT charaktery, jenž však nepůsobí vůbec násilně a rozhodně se kolem nich nemotá celý děj, jak tomu bývá v poslední době zvykem. Backman je naopak zakomponoval citlivě, aby zkrátka působili jako normální obyvatelé města, a ne nějaká senzace, která ke knize přiláká davy čtenářů jen proto, že je to teď „in“.


Skvělý příběh a výborné charaktery potřebují vždycky podpořit i výjimečným stylem psaní, jinak se celá ta složitá struktura zhroutí jako domeček z karet. Naštěstí ani tady autor nezklamal. Z jeho předchozích knih jsem neměla až takový dojem, že bych četla něco zcela se vymykajícího, u Medvědína ale rozhodně. Backman má neskutečně citlivou ruku a přesně ví, kdy potřebujete delší popis, abyste se vcítili do nějaké situace, a kdy naopak zařadit údernou pasáž, při níž vám vhrknou slzy do očí nebo prostě zůstanete němě zírat s otevřenou pusou. Milým detailem je i neustálé opakování a připomínání věcí, aby byl čtenář pořád v obraze, a přesto se necítil jako pitomec. A vůbec nejlepší je obyčejné – prásk, prásk – které zkrátka podtrhne atmosféru natolik, až máte pocit, že vážně stojíte na ledě s hokejkou v ruce a klepou se Vám kolena.

Medvědín se bezesporu zařadil mezi nejzásadnější díla mého života. Miluju tu knížku z celého srdce, i když mi ho dokázala několikrát pěkně rozbušit. Doporučuji bez výjimky všem a skutečně prosím o její přečtení. Víc slov už není třeba. 5/5 🌟

Za možnost knihu číst a recenzovat bych chtěla moc poděkovat Aničce z Hostu. Už se nemůžu dočkat pokračování My proti Vám.

Měli jste už tu čest s Fredrikem Backmanem? Jaká z jeho knih upoutala Vaši pozornost? A nalákala jsem Vás na Medvědín? Dejte mi vědět 💕

Originální název: Björnstad (2016)
Překlad: Helena Matochová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 396

  • Share:

You Might Also Like

15 komentářů

  1. S Fredrikem Backmanem jsem měla čest v prosinci, četla jsem Muž jménem Ove a mohu říci, že to jaksi nesplnilo má očekávání a kniha mě moc nebavila. Tím mě odradil i od Medvědía, který se mi zdál z recenzí na velmi zajímavou knihu. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to měla s Ovem podobně. Ta spousta chvály mi asi vytvořila nepřiměřená očekávání a příběh se mi pak sice líbil, ale na zadek jsem si z něj nesedla. Ovšem Medvědín je skutečně jiné kafe, jak po příběhové tak po stylistické stránce. Rozhodně doporučuji na Backmana nezanevřít :)
      Měj se krásně a děkuju za komentář :)

      Vymazat
  2. Někdo mi Medvědín nedávno doporučoval, a já už ani nevím kdo. Myslím, že se ke mně časem dostane, ať chci či nechci... Já na ní narážím úplně všude :-D Ale vypadá dobře, to se musí nechat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se nedivím, jednak je to skutečně často čtená kniha a jednak za to skutečně stojí. Moc doporučuji :)
      Měj se krásně a děkuju za komentář :)

      Vymazat
  3. Úplně se stydím za svůj přístup k Frederiku Backmanovi. Oveho jsem milovala, ale od jeho přečtení jsem se nedostala ani k jiným knížkám, ani k rereadingu. V tomhle roce to snad napravím, pokud možno na obou frontách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti tenhle rok zadaří :) Já se v blízké budoucnosti rozhodně chystám na My proti vám :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Medveďovce som už držala v rukách, mala ich doma, no nestihla som ich prečítať, pretože som mala knihu z knižnice a horel mi termín odovzdania...ach, ani nevieš, ako ma to strašne mrzí, lebo dostať sa k nemu je vážne ťažké! Ale knižku stihla prečítať aspoň mamina a tá bola z nej rovnako nadšená...fú, teraz musím na ňu striehnuť opäť, v knižnici budú mať zo mňa radosť :D Každopádne, pre mňa je každá kniha od Fredrika povinnou jazdou! Ja jednoducho zbožňujem jeho tvorbu, pretože má neuveriteľne podmaňujúce čaro!!!♥♥♥ Teda, aspoň pre mňa :)
    Nádherná recenzia, ale to je vždy, a aj fotografie; maj sa krásne a prajem ti skvelý rok 2019!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to myslela, že už jsem je u tebe viděla :) Škoda, že ses k té knize nedostala, ale snad si najde čas letos. Rozhodně za to stojí. Já se od Backmana letos chystám na My proti vám a ráda bych stihla i tady byla Britt-Marie, protože tu taky všichni vychvalují, tak uvidíme :)
      Děkuju za pochvalu, Mony a měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Kamarádka je touhle sérií úplně posedlá a v jednom kuse mi ji doporučuje. Vlastně nevím proč, ale vždycky jsem právě od ní spíš distancovala - což je ovšem pořád těžší a těžší, protože čtu víc a víc pozitivně (co pozitivně, nadšeně!) laděných recenzí, že už se to nedá ignorovat. No, tak když na konci článku tak hezky prosíš... tak já se k ní snad taky jednou dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to by bylo skvělý, Lory :D :) Já si nejsem úplně jistá, jestli je to tvůj typ knihy, ale je vážně vážně silná a za přečtení rozhodně stojí! :)
      Měj se moc krásně a děkuju za komentář :)

      Vymazat
  6. Hani, autora neznám, ale nalákala jsi mě rozhodně! Hned při čtení článku jsem se přihlásila na stránky knihovny a knihu rezervovala. Jsem až třetí v pořadí, ale nevadí, ráda si počkám. Věřím, že to bude stát za to a už teď děkuji za velice inspirativní tip na čtení. Přeji nádherné dny :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Zdeni, moc děkuju, tohle mi vždycky udělá neskutečnou radost :) Doporučuji od něj zkusit i Muže jménem Ove, myslím, že by se ti mohl taky líbit, samozřejmě se budu moc těšit na tvůj názor :)
      Měj se krásně, doufám, že se daří :)

      Vymazat
  7. Ach jo, na mě doma stále čeká Ove. Ale letos ho dám a uvidím, jak mě autor osloví :) Moc pěkná recenze Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se moc těšit na názor, já po přečtení Medvědína právě uvažuju, že bych dala Ovemu ještě jednu šanci, když jsem ho četla prvně, dala jsem mu tři hvězdy, tak by mě docela zajímalo, jestli by se můj názor změnil :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. 188bet - Sports betting from Kenya
    188bet offers an all-round esports betting platform with jeetwin a focus on providing bet365 the best sports betting experience 188bet around. Check the website's odds,  Rating: 9.6/10 · ‎Review by ThTopBet

    OdpovědětVymazat