TIP | Kdo zabil Snížka? a Nejlepší pro všechny

By Hanka the bookworm - 17:43:00


Petra Soukupová se (myslím) jako první autorka na české scéně rozhodla propojit příběh dětské knihy s příběhem knihy pro dospělé. Kdo zabil Snížka? je detektivka (nejen) pro malé čtenáře, kde se setkáme s partou vesnických dětí. Hlavní protagonistce záhy umírá zlobivý pejsek a zdá se, že na něj měl ve vesnici spadeno kde kdo. Hrdinové se proto rozhodnou jeho smrt vyšetřit a musí díky tomu čelit nejednomu dobrodružství. Jednou z postav ve Snížkovi je i Viktor, který se přestěhoval k babičce z Prahy a právě to je hlavní námět knihy pro dospělé  - Nejlepší pro všechny. Petra ve svých knihách používá motivy blízké nejednomu z nás. Rodina, přátelství, mateřství, osamění, nevěra, sourozenecké rozepře a v neposlední řadě třeba život na vesnici versus život ve městě. Její rukopis je nesmírně autentický, jde na dřeň a rozhodně není přikrášlen žádnými vytáčkami. Autorka zkrátka popisuje život v tom nejhezčím, ale taky nejošklivějším světle. Svým charakterům dokáže vskutku vdechnout život a neskutečně lehké mezigenerační a mezigenderové přechody si určitě vychutnáte tak jako já. Myslím, že se po právu řadí mezi nejlepší autory Česka, o čemž ostatně svědčí i fakt, že obě tyto knihy byly nominovány na Magnesii Literu. Kromě toho jsou nádherně graficky zpracované, Kdo zabil Snížka? pak i vevnitř 😊


Komu se to bude líbit?


·                Čtenářům „kvalitnější“ literatury
·                Příznivcům opravdových životních příběhů, které by lehce mohly být „těmi vašimi“
·                Všem, kdo dokáží obdivovat autentickou práci s postavami, prostředím i mluvou odlišných generací
·                Milovníkům dobrých rukopisů, které se výborně čtou, a přesto nad nimi budete přemýšlet

Věřím, že Petru Soukupovou všichni znáte. Četli jste už od ní něco? Chystáte se? A jaký je Váš nejoblíbenější český autor? U mě kromě Petry boduje ještě druhá Petra (Dvořáková), Miloš Urban a samozřejmě Alena Mornštajnová. Myslím ale, že celkově je česká produkce velmi kvalitní a je škoda, že jsou tito úžasní autoři ještě pořád dost ve stínu svých zahraničních kolegů.

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Petru Soukupovou znám ze všemožných velice pozitivních ohlasů, ale ještě jsem si nic od ní nepřečetla a pořád si říkám, že to musím napravit. :) Miloše Urbana a Alenu Mornštajnovou mám taky moc ráda. A Ivu Pekárkovou. A z těch minulých třeba Čapek nebo Arnošt Lustig.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zvědavá, co na ni řekneš. Já si na ni musela trošku zvykat. Nejdřív jsem četla Zmizet a to mě teda tou surovostí dost dostalo, ale Snížek i Nejlepší jsou podle mě jednak umírněnější a jednak jsem si ten její styl prostě zamilovala :) Dál mám připraveno Pod sněhem, tak se těším :)
      Z klasiků u mě taky vede Čapek spolu s Nerudou.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Krásná fotka :-) Soukupovou mám určitě v hledáčku, doma mám zatím jen Pod sněhem, ale tyto dvě mě lákají ještě o něco více. Doufám, že se brzy k nim dostanu :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Marcelko, jsem zvědavá, co na Soukupovou řekneš, až se k ní propracuješ. Pod sněhem bude mou další, na kterou se chystám. Myslela jsem, že si ji nechám tematicky na zimu, ale nevím, jestli to do té doby vydržím :D Uvidíme :)
      Měj se moc krásně

      Vymazat
  3. Na Petru Soukupovou se pořád chystám, mám doma dvě knihy, ale ještě na ni nějak nepřišla řada. Ale věřím, že mě zaujme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu taky věřím a budu se moc těšit na tvůj názor, Šári :)

      Vymazat