RC | Sestry Foxovy - Lucie Hlavinková

By Hanka the bookworm - 8:00:00


Život a smrt, dva jasně vymezené body lidského bytí. Co ale následuje? Kam se podějí duše zemřelých? Je možné, že se s živými pokouší spojit? A je možné tomuto spojení porozumět? Odpovědi na tyto existencionální otázky přinesly mnohým v druhé polovině 19. století sestry Foxovy. Mladičké, nevinné, okouzlující. Společenská smetánka byla v době jejich největší slávy ochotna zaplatit jakoukoliv sumu za útěchu, za ujištění o tom, že se zemřelým daří dobře, a že v sobě nenesou zášť vůči pozůstalým. Jak vysoká je ale cena za slávu a obdiv?


Je čas na pár docela osobních přiznání – tak předně nevěřím v Boha, nevěřím v duchy a dokonce nevěřím ani tomu, že po smrti něco následuje. Asi si, a oprávněně, tedy řeknete, proč mě tak moc zaujala tahle kniha. Jak už jsem zmiňovala mnohokrát, téma sekt a různých uzavřených skupin mě nepřestává fascinovat, no a co je spiritismus jiného, než specifická uzavřená skupina lidí, kteří do jejích tenat padají v podstatě sami, neb je vede neutuchající žal? Navíc má spiritismus, zejména v době svého vzniku, neskutečné kouzlo a atmosféru, nemyslíte? Já si úplně dokážu představit sama sebe v uzavřené, vydýchané místnosti, kde to jen jiskří tajemnou atmosférou… Achjo, jsem oficiálně divná, prosím Vás, nepouštějte ke mně Jehovisty! 😅

Sestry Foxovy jsou víceméně biografickým příběhem mladých sester Kate a Maggie, které si vystřelí ze svého výstředního otce, a právě jejich vtípek spustí sled událostí vedoucích až k založení jednoho z největších hnutí všech dob – spiritismu. Starší sestra Leah brzy vycítí potenciál svých mladých nevinných sestřiček, proto netrvá dlouho a z kdysi veřejných sezení pro útěchu každého, se stávají vysoce uzavřené seance určené jen těm nejbohatším. Foxovy jsou opakovaně podezírány z podvodu a musí se podrobit nejrůznějším testům, nikdy ale není prokázána jejich vina. Jak čas plyne, objevuje se stále více a více takzvaných médií, která nabízí lidem zprostředkování kontaktu se zemřelými; zpočátku se sestrám ale nikdo nevyrovná. Jejich milé dětské tvářičky dovedou lidi uhranout, pak ale u každé nastane zásadní životní zlom a nic už není, jak bývalo…

Autorka Lucie Hlavinková uvádí, že „vše, co má v tomto příběhu širší než rodinný rozměr, se skutečně stalo“, vzhledem k tomu, že se ale v podstatě celý příběh točí právě kolem rodinných vztahů sester, nelze tak snadno odhadnout, do jaké míry jde tedy o biografii. Každopádně se autorce perfektně podařilo vykreslit charakterové rysy idolů té doby. Úplně přesně si dovedu představit, proč Foxovy tolik okouzlovaly. V knize působí velmi živoucně a jejich psychika se výrazným způsobem v průběhu příběhu proměňuje a vybarvuje. Zejména Leah, vypočítavá zpočátku jen tak mimochodem, skutečně ukáže svou pravou tvář. Jisté je, že Vám sester bude na konci velmi líto, nicméně vzhledem ke všem okolnostem to s nimi snad ani jinak dopadnout nemohlo.

Kniha je napsána lehce a čtivě, Lucii se velmi dobře podařilo prokreslit atmosféru druhé poloviny 19. století. Ovšem očekávala jsem, že příběh sám bude více o spiritismu a méně o životních osudech sester. Pravda o vyvolávání duchů je odhalena hned na začátku, což je na jednu stranu škoda, na druhou stranu by ale pro ty, co to věděli, bylo samozřejmě nesmyslné číst stostránkový úvod mlžící o schopnostech sester. Nechybí ani linka o nenaplněné lásce a co jde Hlavinkové opravdu dobře, je vyvolat ve čtenáři pocit zmaru a deprese a to zejména v úplném závěru. Text je podložen relevantními odbornými články, což oceňuji a je znát, že rešerše byla provedena kvalitně.

Byť v podstatě formálně nemám knize co vytknout, nezařadila se na můj pomyslný list knih, které bych ještě někdy musela číst znovu. Ráda si na sestry občas vzpomenu, jejich životní osudy se mě jistým způsobem dotkly a možná bych si o nich ráda v budoucnu přečetla i něco víc, hodnocení vyššího než 3/5 se ode mne nedočkají, ačkoliv nutno podotknout, že ty tři hvězdy jsou moc hezké, ke čtyřce nemají daleko a knihu Vám můžu s klidným svědomím doporučit, takže pokud Vás téma nebo třeba ta doba zajímá, určitě po knize sáhněte.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji Lucce Horské z Joty a je na místě určitě pochválit i grafické zpracování, které je velmi povedené.

Znáte sestry Foxovy? A teď nemyslím nutně knihu, ale spíše tyto skutečné historické postavy? Jaký máte názor na spiritismus, duchy a život po smrti? Pokud se se mnou o své názory budete chtít podělit, budu jedině ráda! 💖

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272

  • Share:

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ty jo, o sestrách Foxových jsem ještě nikdy neslyšela. :O Díky za rozšíření obzorů! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, taky si ráda tímto způsobem rozšiřuju obzory :)
      Měj se krásně

      Vymazat