RC AUDIOKNIHA | A hory odpověděly - Khaled Hosseini

By Hanka the bookworm - 19:54:00

Abdullah a Pari jsou sourozenci milující se na život a na smrt. Bohužel jsou ale kvůli bídě rozděleni a Pari se v útlém věku dostává do nové rodiny, která ji vychovává v bohatství a přepychu. Abdullah na svou setru nikdy nezapomněl, Pari byla ale v době odtržení tak maličká, že si starou rodinu nepamatuje. Setkají se sourozenci ještě někdy znova? A je lepší žít v rodině, která Vás zajistí, ale není „vaše“ nebo setrvat se svými příbuznými v bídě?


A hory odpověděly jsou v pořadí již třetím titulem úspěšného romanopisce afghánského původu Khaleda Hosseiniho. Přestože mi byl autor doporučován ze všech stran, já byla k výzvám stále nějak hluchá, a byť mám doma knihu už asi tři roky, došla na ni řada teprve teď. Posledním impulzem bylo vydání audioknihy, což je formát, který zejména v posledních měsících volím opravdu často.

Jako mnozí z Vás bych i já z anotace očekávala, že se příběh samotný bude motat zejména kolem ústřední dvojice Abdullaha a Pari. Tak tomu ale tak docela není. Román A hory odpověděly je nesmírně mnohovrstevnou záležitostí a v podstatě se skládá z devíti samostatných vyprávění, která se však skrze všechny hlavní hrdiny nádherně propojují do uceleného obrazu. Hosseini se věnuje nejen tématu odtržení dítěte od rodiny pro jeho vlastní dobro, ale také otázkám morálky, propojení životních osudů, odloučení, vzpomínání, lásky nebo třeba mateřství.

Knihou se postupně mihne opravdu značné množství postav, které Vám možná více či méně splynou už díky orientálním jménům. Nemyslím si ale, že by jména nebo snad akty hrdinů byly tím, na čem by autorovi až tolik záleželo. Přestože dokázal stvořit velmi charakterní a silné osobnosti, posloužili mu spíše jako nástroj pro hledání odpovědí na výše zmíněné otázky.

Co naopak knihu skutečně utváří, je autorův styl psaní. Schopnost manipulovat se čtenářovými emocemi, navodit tu správnou atmosféru, ať už se jedná o nuzný Afghánistán, bohatou Paříž či prosluněnou Kalifornii a Hosseiniho neuvěřitelný cit pro detail, to jsou nejvýraznější body románu. Právě styl, jakým byly A hory odpověděly napsány, ve Vás jistojistě zůstane. Věřím, že i Vy jste se už ve svém životě setkali s knihami, u kterých si možná nepamatujete děj, nepamatujete si jména, ale přesto si pamatujete, že se Vás daný titul dotkl a přetrval ve Vás. No a přesně takový, je tento román!


Formát audioknihy Vám většinou vřele doporučuji. Stojím si za tím, že tohle médium je vynikající volbou, pokud u čtení potřebujete dělat ještě něco jiného. V případě tohoto titulu bych ale audioknižní zpracování naopak nedoporučila. Jak už jsem předesílala, jedná se o mnohovrstevnou záležitost a určitě se kniha nedá opatřit štítkem odpočinková literatura. Poslech proto opravdu nebyl jednoduchý a věřím, že kdybych měla možnost (a já jí měla, jen jsem ji nevyužila) knihu číst fyzicky, vracet se zpět v čase, dohledávat si události a jména, užila bych si A hory odpověděly ještě daleko více. O načtení se postarala Renata Volfová a nepřesvědčila mě, že bych její naraci musela ještě někdy poslouchat znovu.

Celkově je román Khaleda Hosseiniho výjimečný literární počin, který si zaslouží veškerou pozornost. Máte-li chuť na náročnější dílo s vyšší literární kvalitou, určitě po tomto titulu sáhněte. Čtěte knihu pozorně, hledejte mezi řádky a přemýšlejte u toho, jedině tak A hory odpověděly skutečně doceníte. Za mě dnes 4/5, ale nutno podotknout, že tu pátou hvězdičku ubírá zejména audioknižní zpracování.

Chcete-li se na dílo autora podívat, můžete tak učinit tady a mrkněte na Audiotéce taky na jiné tituly, opravdu je z čeho vybírat!

No, a pokud už si na Audiotéce budete vybírat, doporučila bych Vám tak učinit přes portál Plná peněženka. Můžete tak totiž získat zpět až 7,5 % z nákupu produktů, a to už se podle mého vyplatí. Plná peněženka navíc spolupracuje i s dalšími portály, kde možná rádi knihy nakupujete, tak pokud Vás zajímá, jak získat nějaké peníze zpět z nákupu, klikněte sem ---à Cashback Plná Peněženka


Znáte tuto, případně ostatní autorovy knihy? Která je podle Vás nejlepší? A máte doporučení i na jiné orientální tituly?

Vydavatel: Tympanum
Interpret: Renata Honzovičová Volfová
Délka: 14:33 h

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Pěkná recenze, i když si myslím, že to nebude kniha přímo pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát, uvidíš, třeba na ni někdy dostaneš chuť :)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, ještě jsem o ní neslyšela :) Jinak audioknihy nevolím skoro vůbec, většinou si chci napoprvé všechno přečíst klasicky, občas až potom volím audioverzi jako re-reading, ale i tak u toho většinou nezvládám moc dělat nic jiného, protože se přestanu soustředit :D Ale chápu, že někomu to zase úplně vyhovuje. Ale docela mi to vyhovovalo na dramata musím přiznat, třeba taková Bílá nemoc od Čapka je jako audiokniha skvělá :)

    já chci POEzii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je potřeba to docela natrénovat :) Ze začátku jsem s tím taky válčila, ale teďka už u toho můžu dělat opravdu cokoliv :)
      Mockrát díky za komentář i za doporučení, měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Hanka, tebe sa tu, ako sa hovorí, roztrhlo vrece s článkami a ja ich ani nestíham čítať :D No nevadí, dnes ťa tu zaspamujem komentármi...
    Musím sa priznať, že aj ja mám knihu už nejeden ten rôčik na poličke (a ešte aj titul Tisíc žiarivých sĺnk), no akosi sa ku knihám tohto autora nemám, a pritom mi ho taktiež odporúčajú. Neviem, asi sa na to budem musieť psychicky pripraviť, lebo to vyzerá naozaj na ťažšie čítanie a ja si nechcem pokaziť dielo tým, že budem nesústredená a podobne. Sama neviem, čo chcem teraz týmto povedať :D Jednoducho, tá kniha musí ku mne prehovoriť, aby som jej dala konečne šancu...ale verím, že tá chvíľa príde čoskoro :)
    Krásna recenzia a rovnako nádherné fotografie♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, Mony, že sis našla chvilku a zaskočila ke mně :) A za takovéhle spamování jsem jedině ráda :)
      Taky si myslím, že je třeba téhle knize opravdu věnovat pozornost, tak, jak říkáš, počkej, až nastane ta pravá chvíle :) Kniha je to úžasná, moc se těším, co na ni budeš říkat a já mám určitě v budoucnu v plánu, se podívat i po autorových ostatních knihách :)
      Měj se moc krásně a hrozně moc děkuju!!! :)

      Vymazat
  4. A hory odpověděly jsem četla už pár let zpátky a už bych nedala dohromady, co přesně se tam dělo, jaké tam byly postavy... ale nezapomenu ten pocit při čtení, který byl úžasný. Souhlasím s tím, že je to kniha, která by asi zasloužila spíše přečíst, než poslouchat, protože i tak je to docela náročné. O to větší respekt tomu, žes to vyposlechla. No a až nastane ten správný čas, určitě se pustím i do autorových dalších knih...
    Měj se moc hezky, Hani! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si to myslela, že už jsem ji u tebe někdy kdysi viděla :) Jsem ráda, že se naše názory shodují a určitě jsem se poučila, že do Hosseiniho už jedině ve fyzické podobě :)
      Taky se měj krásně

      Vymazat
  5. Jé, zrovna o téhle audioknize jsme se nedávno bavily s mamkou, jestli si ji nepořídit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak za mě asi raději ne. Knihu ano, ale audioknihu v tomto případě asi ne, je opravdu velmi složitá na poslech :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat