RC | Budu vším, čím mě chceš mít - Mindy Mejia

By Hanka the bookworm - 22:03:00

Mladičká Hattie má celý život před sebou. Je talentovaná, chytrá, krásná a okouzlující. Nudí ji šeď všedních dní na malém městě, byť to úspěšně skrývá pod neproniknutelnou maskou a touží po slávě a světlech velkoměsta. Nikdo jí doopravdy nerozumí, až dokud na internetové seznamce nepotká záhadného cizince, se kterým má mnoho společného. Vztah se postupně přetavuje v něco většího a oba se touží setkat. Co když se ale už znají?


Řekla jsem to už stokrát a řeknu to znovu: Domino prostě boduje! Nahlédnete-li do jejich podzimně-zimního edičního plánu, musí Vám spadnout brada, obzvlášť, jestliže milujete thrillery. Díky spolupráci se mi do rukou dostal další skvělý kousek, tak se pojďme mrknout na mé detailní pocity...

Román Budu vším, čím mě chceš mít je propagován jako "novodobá Lolita" - nicméně v tomto případě máme "Lolitu" alias Hattie na začátku mrtvou. Vyšetřování se ujímá místní šerif Del a nejen pro něj je nastalá situace velice obtížná. Jedná se totiž o vůbec první vraždu, která se ve městě stala. Kdo mohl usilovat o smrt mladé dívky? Del je vystaven o to většímu stresu, že se osobně zná nejen s obětí, ale hlavně s jejími rodiči, kteří by rádi vzali spravedlnost do vlastních rukou. Velmi záhy se navíc ukáže, že na první pohled nevinná dívka zas až tak nevinná nebyla, neboť těsně před vraždou měla divoký dobrovolný sexuální poměr. A postupně vyplouvají na povrch i další tajemství, která neměla být objevena...

Příběh je rozehráván ze tří perspektiv. Přítomnou linku - tedy události po Hattiině smrti - obstarává vyšetřující detektiv Del. Hattiin učitel Peter a samotná Hattie k nám naopak promlouvají skrze jakési flashbacky, které objasňují nejednu záhadu. Za mě je určitě nejikoničtější postavou právě Hattie, jejíž charakter je vykreslen vskutku precizně. Za maskou dokonalé středoškolačky úspěšně skrývá vlastní přání a pocity, a jakmile si uvědomí svou moc, již je schopná získat nad lidmi, umí ji náležitě využít. Tím se dostáváme k Peterovi. Čekáte-li staříka s úmrtním listem v kapse, jste vedle, jak ta jedle. Jedná se totiž o vzdělaného a atraktivního mladého muže. Spolu se svou manželkou se nedobrovolně přestěhoval z velkoměsta na starou rodinnou farmu, nicméně tento život mu není vůbec blízký. Vztah postupně ochlazuje, až dokud se jeden druhému nezačne téměř úplně vyhýbat. To je podle mého celkem typický příklad - dva lidé se milují, ale každý chce od života něco jiného, vztah se bortí a otevírají se "nové možnosti". Moc se mi líbilo, jak autorka do jejich manželství umně zakomponovala takový ten "fenomén" dnešní doby. Spousta lidí z města se stává vegetariány, vegany, nosí bio trika a používá organickou kosmetiku (a teď mě nechápejte zle, já takové lidi neodsuzuji, právě naopak), ale v reálu v životě nedrželi v ruce motyčku nebo si sami nečesali jablka... No nic, to jsem trochu odbočila a vydalo by to na samostatný, filozofičtější článek... Trojici pohledů uzavírá Del, kterému jeho postavení asi nikdo nezávidí. Nejen, že musí vypátrat vraha holky, kterou znal ještě, když nosila plíny, ale hlavně musí udržet na uzdě jejího otce a oběma rodičům citlivě objasnit věci, které by o svém dítěti asi raději nevěděli.

Stylistika knihy je na dobré úrovni, dílo se lehce čte, skoky mezi jednotlivými postavami jsou vhodně zvoleny a podporují tempo. V rámci žánru se sice nejedná o nic světoborného a rukopis autorky byste asi nerozeznali, na druhé straně nemám nic velkého, co bych vytýkala. Mindy Meija se navíc svému příběhu rozhodla vdechnout i jakousi mysterióznost a to tím, že zakomponovala do děje legendu vážící se k shakespearovské hře Mackbeth, což je zajímavý prvek a myslím, že ho nejeden čtenář ocení. Už proto, že se toto prokletí v případě Hattie vlastně naplnilo...


Celkově je román Budu vším, čím mě chceš mít nenáročnou záležitostí, která uspokojí milovníky komornějších příběhů a spíše než thriller, očekávejte drama/detektivku. Byť námět nepatří k nejnápaditějším, příběh je dobře vystavěn a čtení Vás bude bavit. Za autorčinu největší přednost asi považuji práci s postavami a to konkrétně s podezřelými. Po čas celé knihy jsou totiž v podstatě jen dva, a přesto si troufám tvrdit, že neodhadnete, kdo to tedy byl! Klobouk dolů za všechny ty (neklišoidní!) kličky. :) Pochválit je zapotřebí rovněž název knihy - je velmi mnohoznačný a skvěle vystihuje nejeden aspekt příběhu! Na druhé straně obálka se tedy k mým oblíbeným nezařadí - grrr, nemám ráda lidi na obálkách. :D Kolem a kolem dneska pěkné 4/5.

Za poskytnutí knihy k recenzi tímto mockrát děkuji nakladatelství Domino, na knihu můžete mrknout tady, a pokud Vám snad unikl aktuální ediční plán, neváhejte a koukněte tady!

No a je řada na Vás. Znáte knihu? Četli jste? Láká Vás? A jaký je Váš názor na originální Lolitu a vůbec na vztahy mladších žen se staršími muži? :)

Originální název: Everything you want me to be
Překlad: Jan Netolička
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2017
Počet stran: 358

  • Share:

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Řeknu to znova a snad po milionté (protože to pořád opakuji jak tady u tebe, tak u Kristýny na The Booktalk): Slibuji, že knížky od Domina budu v příštím roce víc číst. Tedy, že si přečtu alespoň jednu z těch, které pořád tak doporučujete. :D

    Mimochodem, krásné fotky! ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, Hani :)
    Ta knížka se čte fakt sama a jak píšeš, ta práce s postava je prostě boží. Konec mě sice až tak extra nenadchl (teda úplný konec jo, ale vyřešení případu), ale celkově to bylo prostě boží čtení a moc jsem si to užila. Emoce, vášeň...marnost. Prostě lidi. Mám ráda dobré příběhy, a tohle dobrý příběh je. A ty máš zase tak boží fotky, že to není možné :-) Super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuš, mockrát děkuju za pochvalná slova! Opravdu moc si toho vážím a těším se na další příběh z Vaší produkce :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Hani, když jsem viděla, jak je z knížky nadšená Šárka, neodolala jsem a pořídila jsem si ji. I proto jsem recenzi spíše jen prolétla, abych si udržela čistý štít a mohla časem napsat recenzi dle svých, ničím a nikým neovlivněných, dojmů. Každopádně ráda vidím, že knihu hodnotíš vysoko a už se moc těším, až se do ní taky pustím. A pak se k Tvojí recenzi určitě vrátím. Měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit :-) Já musím říct, že mě moc příjemně překvapila a líbila se mi hodně!

      Vymazat
    2. Kristý, naprosto tě chápu, ze stejného důvodu se vyhýbám tvým (jistě skvělým) recenzím na některé kousky, které mě taky čekají :) Jsem moc zvědavá, jak se ti to bude líbit :)
      Taky se měj moc krásně :)

      Vymazat
  4. No páni, parádní recenze :) Knihu mám v hledáčku už delší dobu a po tvé recenzi se na ni těším ještě víc. Námět je skvělý a těším se na to tajemství, které mělo být před rodiči raději utajeno. Jo a mě lidi na obálce nevadí, jen to musí být vkusné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jsem teda moc zvědavá, co na to řekneš :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Bývaly doby, kdy jsem taky nesnášela lidi na obálkách a ve spoustě případů je to i te´d. Ale zrovna tahle mi přijde líbivá :) Ale to je fuk, to je čistě subjektivní :)) Jinak dějově mě kniha hodně bavila a já doufám, že si od autorky ještě něco přečteme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Šári, tohle je opravdu čistě subjektivní a názory se různí, třeba se za pár budu chytat za hlavu a říkat si jak to, že se mi takové obálky nelíbily...Kdo ví :D
      Taky bych si od ní ráda přečetla něco dalšího, pořád vzpomínám hlavně na její umění pracovat s takovým malým množstvím postav a přesto udržet napětí :)
      Měj se krásně

      Vymazat