RC AUDIOKNIHA | Žena z kajuty č. 10 - Ruth Ware

By Hanka the bookworm - 18:50:00

Plavba kolem norských fjordů, vybraná společnost a luxusní loď, na jejíž palubu se dostane jen málokdo. Novinářka Laura Blacklocková (zvaná Lo) má to štěstí, že je jednou z vybraných pasažérek. Těsně před zahájením plavby ji v domě přepadne zloděj. Přestože je Lo otřesená, rozhodne se své životní příležitosti využít a nastoupí na Polární záři (jak se luxusní jachta jmenuje). Netuší však, že na tísnivě malém prostoru lodi může být v ještě větším nebezpečí…


Žena z kajuty č. 10 je druhým románem bestsellerové autorky Ruth Ware. Už její debut – Všude kolem černý les – vyvolal velký ohlas a ani tato novinka nezůstává rozhodně pozadu. V poslední době velmi oblíbený námět psychicky narušené ženy, které nikdo nevěří v kombinaci s netradičním prostředím a přenádherně vyvedenou obálkou zájmu čtenářů jistě jen nahrává. Nedávno se kniha objevila také v produkci Audiotéky a o její namluvení se postarala excelentní Simona Postlerová. No a právě v této podobě jsem se pro knihu rozhodla i já.

Novinářka Lo Blacklocková má tu čest, zúčastnit se panenské plavby Polární záře – luxusní jachty, která patří milionáři Richardu Balmerovi a přinést tak exkluzivní zprávu, která by ji pomohla posunout se po kariérním žebříčku. Nedlouho po vyplutí však mladá žena zahlédne něco, co neměla. Tělo shozené přes palubu vedlejší kajuty… Od té doby již není nic, tím čím bylo a Lo se dostává do spleti událostí, jež přesahují její chápání. Co se stalo? Kdo byl obětí, když mezi pasažéry nikdo nechybí? A uvěří vůbec někdo tomu, že skutečně něco viděla?

Hlavní hrdinka knihy zapadá do takové té klasické šablony současných thrillerů. Je neurotická, užívá antidepresiva a ráda se napije. Proč je právě tento typ žen tak atraktivní ke zpracování a hlavně ke čtení, mi zůstává záhadou, nicméně si stojím za tím, že kdyby autorka zvolila méně předvídatelnou postavu a notabene i samotnou zápletku, dokázala by mnohem více překvapit. Na Lo skutečně neshledávám nic originálního – je velmi nevýrazná a byť není ani zdaleka tak otravná jako hrdinky knih Pauly Hawkins, její osud Vás pravděpodobně nebude příliš zajímat. Vedlejších postav najdeme v románu poměrně mnoho, a byť se nám je Ruth Ware snaží přiblížit, seč může a i opakuje jejich jména, já se v nich stejně ztrácela a snaha dopátrat se možných podezřelých rozhodně nebyla tím, co by mě nutilo u knihy setrvat.

Tím totiž byla ta zásadní otázka: Stalo se tedy vůbec něco? A pokud ano – komu? Na palubě neschází žádný pasažér, tak jak je sakra možné, že Lo spatřila vraždu? Autorka umí s tímto motivem dobře pracovat a neprozradí nic dříve, než je potřeba. Rovněž pocit klaustrofobie je v knize velmi patrný. Fakt, že jste pravděpodobně s vrahem na velmi malém prostoru uprostřed moře, musí být k nezaplacení😀. Právě díky tomu je dílo autorky přirovnáváno k práci Agathy Christie, která s tímto prvkem ve svých románech často operovala. Pokud bych měla uvést ještě jeden světlý bod rukopisu, byly by to jistě novinové články, jejichž obsah Vám ale nemohu prozradit neb by to byl spoiler.


Jak už jsem naznačila v úvodu, v případě Ženy z kajuty č. 10 jsem se rozhodla pro audio podobu a myslím, že hlas Simony Postlerové se k neurotické Lo báječně hodí, což, jak si teď uvědomuji, asi není ten největší kompliment na světě. S předěly kapitol nemám výrazný problém, na druhou stranu mě ale ani tak úplně nenadchly. Audioknihu jsem poslouchala na rychlost 1,5 a obecně poslední dobou zjišťuji, že mi takový poslech vyhovuje mnohem více. Normální tempo na mě bývá obvykle příliš utahané a občas ztrácím pozornost. Máte-li podobný problém, doporučuji zkusit zvýšení rychlosti – minimálně jedno je jisté – stihněte toho naposlouchat o hodně víc😊!

Celkově je Žena z kajuty č. 10 nenáročné, odpočinkové čtení, které mohu doporučit pro relax v těchto podzimních dnech. Trochu mě zklamala naprostá šablonovitost námětu a hlavní hrdinky, naopak pozitivně bych hodnotila prostředí a taky úplný závěr knihy. To byl jediný bod, kdy jsem si řekla: „Aha, tak ono asi všecko nebylo úplně tak, jak se zdálo.“ Audiokniha je kvalitně namluvená a určitě Vás nezklame. Konečný verdikt dnes 3/5.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi mockrát děkuji Audiotéce. Na knihu se můžete mrknout tady.

Jaký je Váš názor na tuto knihu, případně pokud jste četli Všude kolem černý les na Ruth Ware obecně? A co motiv neurotické hlavní hrdinky? Neunavuje Vás to už trochu? Všechny ty názvy knih – Žena taková a Žena maková… Já Vám nevím, podle mě by to chtělo svěží vítr. Budu ráda, když se se mnou o své názory podělíte! 💖

Vydavatel: Audiotéka
Interpret: Simona Postlerová
Délka: 10:41 h
Režie: Jakub Tabery
Mistr zvuku: Jan Kacián

  • Share:

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Ještě stále knihu čtu, radši jsem ani nenakukovala, protože vím, že bych se nechala strhnout. Ale už brzy s tím budu hotová a sepíšu recenzi, tak pak mrknu. Co ale musím pochválit hned, to jsou další krásné fotky, Hani, jedeš! :)) Měj se parádně!
    PS Doufám v brzké setkání, ale u mě teď vládne naprosté šílenství, tolik práce jsem neměla, ani nepamatuji (zaplaťbůh :)) Teď v listopadu už se to snad trochu uklidní, tak se musíme na nějakou tu středu domluvit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, co na to nakonec řekneš, Kristý a mockrát děkuju za pochvalu fotek. Začíná to být čím dál náročnější bez toho světla, co? :D
      Já mívám ty středeční rána celkem v pohodě, takže v podstatě záleží jen na tobě :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :-) S audio knihami nemám žádné zkušenosti, ale jednou to musím vyzkoušet :-)
    Jinak se mi líbí, jak všichni Lo srovnávají s postavami Pauly Hawkins (většina má na mysli jistě Rachel, která byla až odpudivá). Nechápu, co je to dnes za trend, aby každá hlavní ženská hrdinka byla na antidepresivech nebo chlastala jak duha...a jak jsi psala, taky se těším, až někdo udá nový trend..to se zas budou všichni opičit a bude nás to štvát znovu :D ale už by to chtělo něco nového :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! A určitě to zkusit doporučuji, já se na nich teďka stala doslova závislou. Zanedlouho se tu pbjeví recenze na Frankensteina ato byla tedy parádička :) Taky chystám nějaký článek s tipy jak na audioknihy a jaké vybrat, tak třeba tě inspiruji :)
      Ano, Lo se Rachel, ale i dalším postavám P.H. skutečně nápadně podobá a taky doufám, že někdo přijde s něčím novým. Pokud to ale bude zase nějaká pecka, jistě se ostatní autoři rádi "nechají inspirovat" :D Já si ale stojím za tím, že kvalitní příběh se dá vystavět i na jiných typech hrdinů a řekněme si upřímně, ne každý "problém" musí být nutně způsoben alkoholem nebo depresemi, existují i jiné náměty. Třeba s nějakými poruchami příjmu potravy nebo s nějakými postraumatickými syndromy se zas až tak často nesetkávám :)
      Měj se krásně, Marcel

      Vymazat
    2. Dejtě vědět a recenze na audioknihy můžete zkusit :-) Alžběta z Audiotéky

      Vymazat
  3. Tak nevím, jestli se do knihy mám pustit. Tvé nízké hodnocení mluví za vše a ani neurotická hlavní hrdinka mě neláká. Možná snad konečné rozuzlení. No ještě uvidím. Jinak to máš pěkně napané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, jestli se ti někdy dostane do ruky. Třeba na ni narazíš při svých toulkách knihovnou a v takovém případě bych tomu zkusila dát šanci :)
      Díky za pochvalu a měj se moc krásně :)

      Vymazat
  4. Knížka mě na jednu stranu láká, na druhou jsem trochu na rozpacích. Je fakt, že neurotické hrdinky jsou te´d jaksi IN. Budu ji mít v hledáčku, ale must have to určitě není. Moc pěkná recenze, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu, Šári. Pokud se k ní dostaneš určitě ráda mrknu na názor, ale máš pravdu, že na poli thrillerů určitě existují lepší :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Jo, všelijací muži, ženy a dívku, kteří něco už mě taky unavují. Nebo spíš - začíná se mi to trochu plést. Klidně bych ocenila v názvu knihy jméno hlavní postavy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jono, jak psala Marcelka, chtělo by to nějaký nový trend :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat