RC | La Loba - Alan Russell

By Hanka the bookworm - 13:23:00

V průběhu tří let dojde na Aljašce ke zmizení dvou mladých žen. Jedna byla na svatební cestě, druhá se čerstvě zasnoubila. Spojení mezi oběma případy vidí pouze seržant Hamilton, kterému v pátrání usilovně pomáhá manžel první zmizelé – Greg Martin. Po čase přijdou na stopu tajemného Grizzlyho Adamse, což je podivín žijící sám v aljašské divočině. Souvisí spolu skutečně oba případy? A co se stalo uneseným ženám? Je možné, aby byly po takové době ještě pořád naživu?


La Loba je titulem, o kterém jsem (jakmile jsem ho prvně spatřila na Instagramu) věděla, že zkrátka musí být můj. Precizně provedená obálka, předsádka knihy, poutavá anotace a v neposlední řadě líbivý název – to všechno byly faktory, které mě nesmírně lákaly.

V prvé řadě je potřeba až do nebes vychválit autorův nápad zapojit aljašskou divočinu do dění příběhu. Ona tady opravdu netvoří jen kulisu, do níž je zasazen, ale ze stránek knihy k Vám promlouvá. Má v knize nezastupitelnou roli a její popis je velmi pečlivý. I námět samotný je hodně dobrý a já opravdu doufala, že z něj autor vykřeše maximum – dopředu odhalený pachatel, detailní popisy útrap hlavních hrdinů, silná ženská hrdinka – to všechno jsou atributy, které by z knihy mohly udělat veledílo. Bohužel autor celou tuhle perfektní směsici tak trochu zabíjí už v průběhu knihy, ale hlavně pak v závěru. On si zkrátka nevystačí se skvělým nápadem a dobře podaným příběhem. Chce za každou cenu víc. Chce šokovat. Chce nás „varovat“ před obrovským globálním problémem. Chce „změnit svět“. A tak se mu těch povedených (neříkám báječných) tři sta stránek podaří dokonale srazit oněmi šedesáti posledními…

Postavy knihy jsou takové všeliké. Jejich psychologie je dobře rozpracována, přesto na mě nezapůsobily tak intenzivně, jak by asi měly. Nejsympatičtější mi byla první oběť. Nině jsem naopak nějak neporozuměla. Nedokázala jsem jí fandit tolik, kolik by si zasloužila. Autor jí podle mého nedostatečně charakterově prokreslil, navíc mnoho kroků, které podnikla, bylo v knize hodně uspěchaných, proto místy působila jako superhrdinka, což je škoda. Jejich trýznitel dle mého prošel taky poměrně nelogickou změnou, kdy se s instinkty oplývajícího zvířete stal neúspěšný lovec. Představa toho, jak by Vám asi bylo, kdyby takhle někdo zacházel s Vámi, je sice hrozná, nicméně autor asi mohl trochu víc zatlačit na pilu – možná jsem zvrhlá, ale já bych to skousla. Vyniklo by tak mnohem více Ninino utrpení, tedy její psychika. Vyšetřovatel a jeho pomocník Greg Martin nedostávají tolik prostoru, přesto ale jejich dialogy vedly k výraznému osvěžení textu.


Na knize je znát, že byla provedena opravdu kvalitní rešerše – autor je znalý prostředí a své poznatky a vědomosti chtěl při psaní zúročit. La Loba je proto plná popisů – krajiny, umění přežití v divočině, prostředí, ve kterém se nachází oběť…Mnoho se toho dozvíte a popisy jsou dozajista kvalitní. Není to ale přeci jen v „detektivce“ trochu na škodu? I sebelepší a zajímavější popis nutně zpomalí tempo a u tohoto druhu příběhu zkrátka trochu nudí. A to se právě stalo i mně. Ta kniha má takový potenciál, měla by ve Vás vyvolat touhu cítit s hlavní hrdinkou a fandit jí, a já přesto při jejím čtení odbíhala myšlenkami jinam, což vedlo k měsíci (ano, měsíci), který jsem nad knihou strávila. Nutno tedy podotknout, že se na tom notnou měrou podílel již zmiňovaný konec, který jsem dočítala se zaťatými zuby. V detektivko thrilleru bych mnohem raději viděla více pocitů hlavní hrdinky, zvratů, akce, napětí, ale finále příběhu (teď myslím finále příběhu a ne těch posledních šedesát připlácnutých stránek) je vlastně hrozně rychlé, fádní, nenapínavé, až sluníčkovské (doufám, že jsem Vám teď neprozradila příliš). To já bych s hlavními hrdiny tedy naložila pěkně po svém a vlastně jsem dlouho doufala, že to tak udělá i autor…

Je mi teď naprosto jasné, že většinu z Vás od čtení odradím. Moje recenze působí vlastně dosti negativně, ale prosím, nezatracujte tu knihu. Má vynikající nápad, neuvěřitelně silnou hlavní postavu v podobě aljašské přírody, je dobře napsaná (řekněme spíše ale takovým tím technickým způsobem než že by tolik působila na emoce) a já věřím, že si své čtenáře najde. Jen bych asi potencionálnímu čtenáři doporučila vynechat posledních šedesát stránek, já vím, že je to zvláštní a asi to jen tak někomu nedá, věřte ale, že jen tak ta kniha dává smysl. Za mě dnes 3/5.



Znáte La Lobu (mimochodem – v překladu to slovo znamená Vlčice a k příběhu se náramně hodí)? Zaujala Vás kniha, případně alespoň její námět? Jakou skvělou knihu jste za poslední dobu přečetli? Mějte se krásně a brzy vyhlížejte další recenze – v záloze tady mám Spalovače mrtvol a Toskánské věže

Originální název: A Winter war
Překlad: Karolína Ryvolová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 367

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Zase skvělá recenze, Hani ♥ Ale s tou knížkou nějak nevím. Hodně mě lákala, ale... Asi tu mám lepší adepty. Uvidím časem. Měj se moc krásně a držím (nám) palce s tím blížícím se finále :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Mě by docela zajímalo, co bys na ní řekla, ale předpokládám, že by se náš názor stejně zase shodoval, takže...:D
      Taky nám držím palce, dnes jsem napsala stránku a cítím se jako bůh :D

      Vymazat
  2. Perfektní recenze, Hani. Uvažovala jsem nad knihou, ale nakonec do ní asi nepůjdu. A myslím, že se nic nestane :)
    Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu, Šári :) Myslím, že jsou určitě lepší a tvůj seznam je dostatečně nekonečný, i tak je ale tahle kniha svým způsobem dost zajímavá, tak uvidíš. Třeba někdy :)
      Taky se měj krsáně

      Vymazat
  3. Kniha mě zaujala svou obálkou a názvem, ale v detektivkách nemusím moc popisů. Asi se do ní nepustím. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a musím přiznat, že mě nalákala přesně ze stejných důvodů :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Musím jen a jen souhlasit. Když jsem psala recenzi nebylo to zrovna lehké psaní. Kniha se mi líbila. Nápad, prostředí, styl psaní, hlavní hrdinka a záporák. No prostě všechno. Finále bylo úžasné, ale pak se něco stalo. Příběh nekončil. Naopak. Pokračoval dál a já měla pocit, že čtu úplně jiný příběh než jsem doposud četla. Jaké oteplování? Jaká nadace? Kdo je ta hlavní hrdinka? Strašné. Je to velká škoda :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Úplně mi mluvíš z duše, nejsem si jistá, jestli jsem tvou recenzi četla, tak se hned běžím podívat na blog :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Souhlasím v tom, že obálka dělá hodně a tato si umí získat své čtenáře. Hned jak jsem koukla na Tvůj blog na mě kniha udělala dojem. Většinou si v blogu listuju a nereaguji na první příspěvěk, ale prostě na něco, co mě opravdu zaujme, tak zde můžu pogratulovat, nejnovější článek a už ho čtu. :)
    Recenze se Ti moc povedla, na knihu si mě dost nalákala a mám tak další příběh, po kterém můžu sáhnout, až nebudu vědět co číst.
    Zdraví Anita :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, tvůj komentář mě opravdu zahřál u srdce. Díky , díky a ještě jednou díky :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Tak presne táto kniha mi bola odporúčaná, ale s varovaním posledných stránok, ktoré sú vraj hrozné. A ako tak čítam, má to svoje opodstatnenie. Nuž, popravde si ma od knihy tak trocha odlákala, no i tak, keď som si ju po prvý krát vyhľadala, zbadala tú obálku a prečítala anotáciu, tak som vedela i ja, že ju chcem mať :) Skúsim jej dať šancu, uvidím, ako na mňa zapôsobí, no ešte si na zozname počká. Predsa len sú tu diela, ktoré ma lákajú viac a aj kvalitovo vyzerajú byť na tom omnoho lepšie :)
    Opäť skvelá recenzia a aj fotky, maj sa krásne♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, opět ti moc děkuju za komentář a myslím, že je na místě omluvit se, že já sama jsem na tvůj blog nezavítala hrozně dlouho. Moc mě to mrzí zejména proto, že si chci přečíst povídky, se kterými měla úspěch v soutěži. Chci si ale na to udělat opravdu čas, tak měj se mnou prosím trpělivost ♥
      Co se týče samotné La Loby - je to kniha, která stojí za pozornost, nicméně je třeba uznat, že existuje spousta jiných - lepších a přesně jak ti radili druzí, i já radím vynechat nastavené poslední stránky :)
      Jsem moc zvědavá, estli se ke knize skutečně někdy dostaneš :)
      Měj se moc krásně a ještě jednou znovu děkuji za tvá přemilá slova :) ♥

      Vymazat
  7. Ani se nedivím, že jsi po knize sáhla. Vypadá prostě skvěle, jak obálka, tak i anotace! Rozhodně o knize vážně uvažuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Majdi. Je opravdu lákavá - Kniha Zlín se předvedla :) Jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostaneš :)
      Měj se báječně

      Vymazat
  8. Ell: O La Lobě jsem ještě neslyšela a ani nevím, zda by to bylo pro mě. Obdivuju autory, kteří si hrají s prostředím, ale z pozice čtenáře mě to nudí. A jsem dost teplomilný člověk, takže umrznutí radši neriskovat :) Obálka je ovšem stejně jako název krásná a stejně jako ty jsem si jistá, že čtenáře si kniha získá :) Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám naopak ráda, nutno ale přiznat, že zrovna v detektivce to není ten nejoživující prvek :)
      Mockrát děkuji za pochvalu, mějte se obě báječně ♥

      Vymazat