RECENZE | V lese visí anděl - Samuel Bjørk

By Hanka the bookworm - 12:14:00

„Cestuji sama“, to je cedulka, kterou věší prohnaný vrah svým šestiletým obětem kolem krku předtím, než je pověsí na strom v bílých šatečkách. K vyšetření ohavného případu je povolán Holger Munch, který se postaví do čela speciální jednotky. Jeho prvním úkolem je přesvědčit geniální vyšetřovatelku Miu Krügerovou, aby mu s případem pomohla. Uspěje Holger? A podaří se usvědčit vraha malých děvčátek a zabránit tak dalším vraždám?


V lese visí anděl byla jednou z detektivek, které se do mého hledáčku dostaly ihned po vydání. A co mě k jejímu čtení tak moc lákalo? Především povedená minimalistická obálka, chytlavý název a v neposlední řadě zajímavá zápletka.

Autor buduje děj poměrně netradičním způsobem, se kterým jsem se doposud nesetkala. Do příběhu totiž umně zařazuje jednu postavu za druhou prakticky v průběhu celé knihy. Člověk by si proto pomyslel, že se v tom množství musí ztratit, opak je ale pravdou. I přes značný počet více či méně důležitých postav děj rychle postupuje, dostává stále jasnější obrysy, a přesto zůstává srozumitelný a lehce stravitelný. Celá zápletka pro mě až do posledních stran zůstávala velmi atraktivní a líbilo se mi i značné množství vedlejších linek, které zdánlivě odváděly čtenářovu pozornost, ale v knize měly své místo. Sice by se to bez některých momentů obešlo, dílo by pak ale bylo o to plošší. K příběhu mám ale i jednu výtku a tou je stereotypní napojení vyšetřovatele na případ, které ústí v jistou špetku předvídatelnosti a umělé vytvořené akce, jíž očekáváte vlastně už zhruba od první poloviny knihy.

Výrazným bodem knihy pro mě byly rozhodně postavy. Na Holgeru Munchovi jsem sice neshledala nic extra originálního, ale jako vyšetřovatel mi prostě sednul. Koho jsem si ale vyloženě zamilovala, byla Mia Krügerová. Ona je takový sherlockovský, bádavý typ (super osvěžení od všech těch ajťáckých mistryň) a co víc – autor nás několikrát nechává nahlédnout do její hlavy. Odhalení myšlenkových pochodů vyšetřovatelů mi v detektivkách mnohdy chybí, proto toto hodnotím za asi nejlepší bod celé knihy. Pachatele jsem neodhadla ani náhodou, ale musím se přiznat, že nad tím při čtení moc nepřemýšlím (což je trochu divné, vím), co jsem tak četla, tak některým se to ale podařilo, takže tohle je opravdu čistě subjektivní záležitost. Vedlejší postavy slouží zejména k demonstraci přetrvávajících závažných problémů dnešní společnosti (zanedbání dětí, sekty, náboženský fanatismus…) a mimo to samozřejmě odvádí čtenářovu pozornost od podezřelých osob.


Samuelův styl psaní mi byl sympatický. Kromě již zmiňovaného budování děje sice ničím nevybočuje ze standardu severských autorů, je ale lehký, svižný, tak akorát popisný, s příjemnými dialogy a autorovi se rovněž daří držet čtenáře napjatého. Bohužel mám ale pocit, že kdyby mi někdo předložil jeho anonymní rukopis, asi bych ho nerozpoznala. Jsem zvědavá, jestli se v druhém díle – Sově – v tomto ohledu nějak posunul.

„Visí tam anděl.“
„Jak to myslíš?“
„Visí tam v lese anděl.“
Tobias brášku objal a cítil, jak se chvěje.
„Teď si vymýšlíš, Torbene.“
„Ne, visí tam.“
„Můžeš mi ukázat kde?“
Bratříček k němu zvedl oči.
„Nemá křídla, ale určitě je to anděl, vím to.“
„Ukaž mi to,“ řekl Tobias vážně a postrčil brášku před sebe mezi smrky.

Celkově je podle mého V lese visí anděl kvalitním detektivo thrillerem, který žádného fanouška žánru nezklame. Autor přišel s řadou zajímavých prvků, za nejlepší považuji způsob budování děje, popsání myšlenkových pochodů svých hrdinů a hlavně netradiční vyšetřovatelku vybočují ze záplavy IT borců. Pro množství postav doporučuji číst knihu spíše v kratším intervalu, což pro Vás ostatně díky napjatému ději nebude problém; čtivost se tedy knize rozhodně upřít nedá. Hodnotím 4/5, hvězdu ubírám za jisté stereotypní prvky, kterých se podle mého autor (notabene s tak zajímavou zápletkou) mohl bez problému vyvarovat. Připravit se musíte bohužel také na občasné chyby v korekci, párkrát jsem dokonce narazila na omyl ve shodě podmětu s přísudkem, což by se tedy opravdu stávat nemělo…

A co Vy? Četli jste už V lese visí anděl? Jaký je Váš názor? A co pokračování – Sova – drží si série kvalitu? Za každý komentář budu moc ráda.

Holger Munch (1)
Originální název: Det henger en engel alene i skogen 
Překlad: Eva Dohnálková
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Výborná recenze :) O knize jsem slyšela a samou chválu :) Určitě se na ní také chystám, už jsem na nekonečném pořadníku nedočkavých čtenářů, co si na ni brousí zuby v naší knihovně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za pochvalu, doufám, že se ti bude taky tolik líbit :)
      Ať přijdeš brzy na řadu :D Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Krásné fotky a úžasná recenze. Jen co dočtu své nejbližší plány, vrhám se na tohle :) Díky za příjemné naladění, Hani :) Měj se moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuju :) Doufám, že se ti taky bude líbit, jen ještě jedna věc, na kterou jsem trochu pozapomněla - autor úplně nedotáhl veškeré linky, které rozvinul, respektive některé věci, které pachatel provedl. Celkově mi to vlastně ale vůbec nevadilo :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Já o téhle knížce vůbec nevím, ale souhlasím minimálně se zajímavou anotací a pěkným názvem a minimalistickou obálkou. Třeba si ji někdy přečtu a udělám si názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostaneš :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Neviem, či by som knihu zvládla. Som dosť veľká citlivka, no niekedy prekvapím aj samu seba, no tento prípad, ktorý sa rieši v knihe, je vážne krutý a nesmierne smutný :/ Trošku mi to pripomenulo film Odkaz vo fľaši, ktorý je natočený na základe knižnej predlohy od Olsena. Videla som všetky tieto filmy, Žena v klietke, Zabijaci (ten bol taktiež krutý) a nakoniec aj ten posledný spomínaný, kde zohráva rolu aj sekta a náboženský fanatizmus. Z takých námetov ma zakaždým mrazí a nechápem, že som dopozerala vážne všetky tri filmy. Neviem teda, pravdepodobne po knihe nesiahnem, no musím pochváliť nielen recenziu, ale aj prekrásnu úvodnú fotku!!! Je dokonalá♥ a nemôžem z nej pustiť oči ^.^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna na tu knihu se v nejbližší době chystám, od Jussiho jsem četla první dva díly (Žena v kleci a právě Zabijáky) a byla jsem naprosto nadšená, takže už se těším na další díl, uvidím, jestli se pak třeba pustím i do filmů :)
      Ať už po knize sáhneš či nikoliv, mockrát děkuji za pochvalu a nádherný komentář, udělalo mi to ohmnou radost ♥
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Už dlouho po knize pokukuji, tak snad se zadaří (což si myslím i o těch milionech dalších knížkách a vždy vyberu jinu :D). Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, Ivet, chápu :D Uvidíš, budu se kdyžtak těšit na recenzi :)
      Děkuju za pochvalu a měj se báječně

      Vymazat
  6. Tak přesně tahle knížka se nám ještě nedávno válela doma. Já sama jsme se tedy ještě k jejímu čtení nedostala, ale mamka byla nadšená, takže na ní nejspíš vážně něco bude.
    S detektivkami nemám valné zkušenosti, ale do budoucna uvažuji, že bych si rozšířila obzory - a tenhle kousek bude určitě zahrnut ve výběru :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že i mamce se líbila, myslím, že je všeobecně docela populární, i když samozřejmě ne každému musí sednout, tak jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostaneš i ty :)
      Měj se krásně, Lory ♥

      Vymazat
  7. Super recenze:) Četla jsem obě dvě - jak V lese visí anděl, tak i Sovu - a obě mě bavily, ale o trošku víc V lese visí anděl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Sova mi brzy dorazí, asi se do ní pustím tak nějak hned, tak se těším :)
      Měj se krásně a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  8. Musím si knížku připravit na přední místo, abych se k ní dostala co nejdřív. Jsem na ni moc zvědavá. Poslední dobou čtu samé nadšené recenze.
    Skvělý článek a parádní foto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Šári a moc se těším, až se ke knize dostaneš, budu se těšit na recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat